Voi summata että Ubuntun toimimaan saaminen sattumanvaraisessa Android-tabletissa tai -puhelimessa on paljon haastavampaa kuin mitä PC:illä. Toki PC:lläkin ainoa tapa saada takuulla toimiva Ubuntu-laite on ostaa valmistajan/myyjän esiasentamana kaupasta, mutta kuten kaikki tiedämme on vuosikymmenten aikana PC-maailmassa tehty kovasti töitä sen eteen että Ubuntu (ja muut Linuxit) toimisi mahdollisimman monessa koneessa ilmankin valmistajan räätälöintiä.
Puhelimissa ja tableteissa ongelmana on, että juuri kukaan muu vapaisiin ohjelmistoihin keskittyvä ei ole vielä samoilla apajilla niin että tarkoituksena olisi realistisesti korvata alkuperäinen ohjelmisto pienen tontin rukkaamiseen sijaan. Ubuntu on lähes yksin, lisäksi Mer/Nemo/Sailfish ja nyt liittymässä mukaan KDE/Kubuntu. Toki Samsungin suurelta osin suljettujen verhojen takana kehitettävä Tizen, Intelin erilaiset panostukset, lukuisat mobiiliajuriprojektit yms tukevat mahdollisuuksia mutta ne ovat enemmän alhaisen tason työtä kuin koko käyttöjärjestelmän, käyttöliittymän ja sovellusten tekoa. Työtä ja laitteita on valtavasti, laitteiden erot suurempia kuin PC-maailmassa, virransäästöt haasteellisia ja näin edespäin.
Parhaan kokemuksen saa vain ostamalla esim Bq:n/Meizun Ubuntu-puhelimen kaupasta tai odottamalla virallisia tabletteja, mutta kyllä Nexus 7:t (2013-mallit) ilmeisesti käyttökelpoisesti toimivat. Sivun
https://wiki.ubuntu.com/Touch/Devices perusteella muita mahdollisia ovat Nexus 10 sekä (alempana) Asus Transformer Infinity ja Sony Xperia Tablet Z. Yhteisön puolesta on myös kymmeniä erivaiheisia yrityksiä ollut vuosi-pari sitten, mutta haastavuuden ja Ubuntun mobiiliohjelmistojen aiemman keskeneräisyyden vuoksi useimmat niistä ovat jäissä.
Toivottavasti asiat edistyvät ja tulevina vuosina emme jää kahden valittavan varaan (Android/iOS) mobiililaitteissa.