Kirjoittaja Aihe: Dual boot salatulle osiolle?  (Luettu 1366 kertaa)

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2423
    • Profiili
Dual boot salatulle osiolle?
« : 02.05.15 - klo:13.56 »
Olen nyt yrittänyt opiskella lisää Grub2-juttuja, mutta vieläkään ei ymmärrys riitä siihen mitä haluaisin.

Jos Ubuntun asennuksessa valitsen vaihtoehdon "Salaa uusi Ubuntu-asennus", niin asennusohjelma ottaa käyttöön koneen koko kovalevyn, ei salli useita rinnakkaisia käyttiksiä (oletetaan nyt että käytettävissä on vain koneen sisäinen kovalevy ja asennus-USB, ei muita muistilaitteita). Ymmärtääkseni toisen käyttiksen asennuksen LUKS-osiolle voi tehdä vain käyttämällä vaihtoehtoa "Jokin muu vaihtoehto", ja silloinkin LUKS-osio ja LVM-taltiot sen sisällä pitää ensin luoda valmiiksi ennen asennusohjelman käynnistystä. Osioinnin voi valmistella kahdella tavalla: joko luo valmiiksi kaksi LUKS-osiota, yhden kumpaakin asennettavaa käyttistä varten, tai sitten asennetaan kumpikin käyttis yhden ja saman LUKS-osion sisälle. Tämä jälkimmäinen on helpompi, koska silloin voi ensin asentaa ihan normaalisti yhden Ubuntun, sitten kutistaa LVM-taltioita LUKS-osion sisällä, ja luoda toista käyttistä varten lisää LVM-taltioita saman LUKS-osion sisällä. Tätä haluaisin yrittää.

Mutta olipa asennustapa kumpi tahansa, ongelmani on se etten ymmärrä Grub2:n asetuksista yhtikäs mitään.

Kysymys 1: kun olen kutistanut ekan Ubuntu-asennuksen LVM-taltioita ja alan luoda toista käyttistä varten uusia LVM-taltioita, pitääkö (tai kannattaako tai voiko) kummallakin käyttiksellä olla oma /boot vai pitääkö (tai kannattaako tai voiko) käyttää samaa?

Kun ekan kerran yritin, en huomannut ottaa tätä kysymystä ollenkaan huomioon, eikä update-grub sitten ollenkaan löytänyt toista käyttisasennusta, enkä osannut tehdä asialle mitään.

Kysymys 2: kun toinen asennus on tehty niin että /boot on asiallisessa kunnossa, niin pitäisikö riittää se että ajetaan update-grub vai pitääkö lisäksi tehdä jotain muita muutoksia Grub2-asetuksiin? Mitä temppuja?

Viimeksi kokeilin tätä niin että koneessa oli Ubuntu 14.04 LTS ja yritin sen rinnalle asentaa uudempaa Ubuntua. Nyt koneessa on 15.04, ja haluaisin kokeilla harjoitusmielessä jotain muuta Ubuntu-varianttia tai Linuxia. En siis välttämättä halua edes yhteistä /home:a, vaan pelkästään dual-bootin salatulle osiolle.

Jahka opin tekemään tämän BIOS-koneella, niin seuraava haaste on asentaa Ubuntu LUKS-osiolle UEFI-koneella, jonka Windowsin haluan säilyttää. Mutta siitä sitten myöhemmin - jos koskaan.