Kirjoittaja Aihe: ISO-8859 codeset ja Windows  (Luettu 5298 kertaa)

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2148
    • Profiili
ISO-8859 codeset ja Windows
« : 21.04.15 - klo:22.16 »

Mistä johtuu valtion (tai siis tiedän mistä syystä) halu käyttää palveluiden tuotoksissaan  ISO-8859 codesettiä eikä UTF-8 niinkuin fiksummat käyttikset tekevät ? Eikä todellakaan Windows (kaikkine versioineen) vieläkään tue UTF-8:ä ?
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

Efraiminpoika

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 134
    • Profiili
Vs: ISO-8859 codeset ja Windows
« Vastaus #1 : 22.04.15 - klo:07.25 »
Minusta on edistystä, että ei enää törmää EBDIC:iin : http://en.wikipedia.org/wiki/EBCDIC

Sitten vielä kirjoitus netissä vuodelta 2003: http://www.joelonsoftware.com/articles/Unicode.html, siis ihan tuore kirjoitus  :'(  Kirjoitus kuitenkin kertoo myös, rivien välissä, mikä asiassa voi olla vaikeaa ja miksi muutos vaatii aikaa. Mutta toivottavasti ei montaa kymmentä vuotta ...

Muutos on vaikeaa ja vaikka euron symbolin € oikein näyttäminen  vaatii siirtymistä pois ISO-8859-1:stä ISO8859-15:sta niin Unicodeen ja sen ympäristöystävällisempään versioon UTF-8:iin siirtyminen olisi ollut aivan liikaa. Mahdollisuus kirjoittaa pari sanaa japania, arabiaa, hebreaa tai klingonia suomen- tai ruotsinkielisen tekstin sekaan samassa dokumentissa on nyt vain niin 'tarpeetonta' tässä nykyisessä globaalissa maailmassa.

Niille, jotka ihmettelevät miten UTF-8 on ympäristöystävällinen niin siinähän länsimaisten perusmerkkien, joihin ei kuulu ä, ö tai å, esittäminen hoituu yhdellä tavulla. Tällöin, kun 00:aa eka tavuna ei tarvitse käyttää,  levytilaa ja tiedonsiirtoa tarvitaan puolet vähemmän. UTF-8 on siis ympäristöystävällistäkin kansainvälisyyden lisäksi  ;)

Kertooko ISO-8859:n käyttö siis muutoksen hitaudesta, muutosvastarinnasta, globalisaation vastustuksesta, nurkkakuntalaisuudesta, välinpitämättömyydestä ympäristöstä vai mistä?

Myös muulla kuin Windowsissa on tätä hitautta UTF-8:iin siirtymisessä nähty.
 

tietoliikenneinsinööri vm.1981
current title: senile design engineer (suom. eläkeläisäijä)
previously: senior design engineer
A. Hellaakoski: Tien kulkija tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.