Kirjoittaja Aihe: Grubin poistaminen windowsissa  (Luettu 2110 kertaa)

presidentti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 191
    • Profiili
Grubin poistaminen windowsissa
« : 01.02.15 - klo:14.00 »
Tuli siirrettyä tuotantokoneeksi kone, jossa on dualboottina Elementary os ja windows 8.1. Levytilaa pitäisi vapauttaa ja poistaa tuo elementary ja tietenkin samalla grub niin, että windowsin oma bootloader tilalle.


Kuinka tämä kannattaa käytännössä tehdä? Osiointi onnistuu winukan omalla osiointityökalulla mutta tämä bootloaderin vaihto laittaa hieman miettimään.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5333
    • Profiili
Vs: Grubin poistaminen windowsissa
« Vastaus #1 : 01.02.15 - klo:14.28 »
Oletettavasti koneessa on ensin ollut asennettuna Windows ja sen jälkeen asennettu Linux?

Suosittelen että et poista ensimmäisenä Linux osioita, vaan palautat Windowsista fixboot ja fixmbr komennoilla alkuperäisen käynnistyssektorin. Huom. tämä vain jos Linux osiot on tehty aseman loppuun kuten yleensä. Eli vasta kun Windowsin oma käynnistyslatain toimii, niin sitten suosittelen tekemään osioiden poistamisen Windowsin omalla levytyökalulla. Miksi näin? Koska jos jotain menee pieleen käynnistyslataimen kanssa ja eikä osaa ongelmaa ratkaista, niin tuolloin on paljon helpompi käyttää esim. boot-repairia ja saada grub väliaikaisesti toimimaan. Toki jos nettiin pääsee toisella laitteella, niin ongelmiin on helpompi etsiä ratkaisua.

http://askubuntu.com/questions/151253/removing-grub-from-windows-system-after-uninstalling-ubuntu-from-windows-7

Tuossa on aika hyvät ja lyhyet ohjeet siihen miten Windowsin asennusmedialla pääsee "päätteeseen"
http://www.eightforums.com/tutorials/2755-command-prompt-boot-startup-windows-8-a.html

Jos taas bootti-media puuttuu kokonaan, niin käynnistä ensimmäisenä Windowsiin ja lataa Microsoftilta .iso tai usb-media. Huomaa että tämä pitää tehdä toimivasta Windows 8 asennuksesta. Onnistuu kyllä tehdä muistakin Windows versioista, mutta en juuri tähän hätään muista, että miten se tapahtui. Lähes samoin, mutta muistaakseni eri softa ja vaatii tuotetunnuksen.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media

*Lisäys*
Ai niin, kannattaa toki ensimmäisenä ladata tuo Windowsin "asennin" ja kokeilla etsiä järjestelmästä vikoja sen omalla työkalulla bootista. Se muistaakseni aika monissa tapauksissa osaa palauttaa nykyään bootloaderin itsessään. Mutta omien kokemuksien mukaan tuon bootrec:n fixboot ja fixmbr vivut voi olla tarpeellisia. Yhdessä asennuksessa törmäsin myös ongelmiin, että Windows ei enää löytänyt käynnistystiedostoja. Olin varma että järjestelmä pitää asentaa täysin uusiksi, mutta osio piti liittää diskpart:lla ja sen jälkeen ajaa nuo komennot. Tuolla sivun loppupäässä on aika hyvät ohjeet siihen.
https://neosmart.net/wiki/bootrec/

^ Tuossa muistaakseni kävi niin, että epähuomiossa poistin itse sen pienen noin 100Mt osion Windowsin alusta tai sitten poistin joitain kriittisiä bootti-tiedostoja muualta. Tuosta on jo jonkin aikaa ja itse kuitenkin tein jotain aika typerää, eli tuolle diskpartille todennäköisesti ei ole tarvetta, eli ei kannata heti alkaa murehtimaan sen käyttöä.

Huomaa että tuolla puhutaan myös jostain Easy Recovery Essentials ohjelmasta. Sellaisia ei todellakaan ole tarve ladata. Kaikki palautustoiminnot onnistuu Windowsin omalta asennusmedialta.

Toivottavastsi pääset alkuun noilla.
« Viimeksi muokattu: 01.02.15 - klo:14.37 kirjoittanut qwertyy »

juyli

  • Vieras
Vs: Grubin poistaminen windowsissa
« Vastaus #2 : 01.02.15 - klo:22.12 »
Levytilaa pitäisi vapauttaa ja poistaa tuo elementary ja tietenkin samalla grub niin, että windowsin oma bootloader tilalle.
Jos olet asentanut grub:in MBR:ään, on se korvattava muilla käynnistyslataajilla. Ohjeita jo saitkin.
Muitakin vaihtoehtoja kuitenkin on tarjolla. Ehkä tutustumisen arvoinen olisi Lilo:
http://packages.ubuntu.com/search?keywords=lilo&searchon=names&suite=trusty&section=all
Grub:in conffitiedostoja etsitään hakemistosta /boot/grub/grub.cfg (jos tiedostoa ei löydy, jää tarjolle käynnistyksen editointi ;) ), mutta Lilo käynnistyy ilman lilo.conf -tiedoston etsintää.
Oikea tapa on tietenkin korvata MBR:ssä majaileva käynnistyssektori Windowssin vastaavalla, jos ei enää Linux-järjestelmää tarvita.