Onko tuon Ubuntun asentaminen helppoa tällaiselle taviksellekin, sama kysymys koskien ssd-levyä?
En tiedä onko taloudellisesti kannattavaa ja järkevää"päivittää vanhaa konetta",
kun akkukin on sökö, jotenkin vaan tykkään näytön koosta ja tuosta rautarungosta...
Ja kiitoksia ystävällisistä neuvoistanne jo nyt!
Olen samaa mieltä, että muistia yms. ei välttämättä ehkä kannata alkaa ostamaan oikein vanhaan koneeseen jos sillä ei ole sitten jotain tiettyä painoarvoa, jota ei meinaa uudemmista koneista löytää. Sanotaan nyt vaikka PCMCIA-laitteita, erityisen hyvää näppäimistöä ja valtavaa kirjoitustarvetta tms.
Mutta tuo SSD taas. Se on mielestäni ihan hyvä ostos. Otan ihan itseni esimerkiksi tähän, mutta ensin pari puoltoa SSD:lle. Se lisää koneen suorituskykyä merkittävästi käyttöjärjestelmästä riippumatta ja vaikka kone olisi vanhempaa Sata2 liitäntä aikakautta, niin suorituskyky nousee silti merkittävästi. Moni ei myöskään hoksaa ajatella, että tavallaan mitä vanhempi kone, sitä enemmän SSD:stä on hyötyä, koska ns. hitaalle raudalle saadaan nopeammin lisää työskentelyä = Parempi hyötysuhde. Kiintolevyllä tulee hakulatensseista yms. tavallaan jatkuvasti katkoja prosessorille. Löytyy yksi HP:n vähän vanhempi ammattilaismallistoa oleva kannettava ja se riittäisi itsellänikin vielä käytännössä kaikkiin päivittäisiin perustarpeisiin oikein mainiosti, paitsi.... Siinä on kirottu 1,8"ZIF kiintolevy jota paljoa hitaampaa tallennusmediaa ei ole. Tuo halvaannuttaa toistuvasti koneen käyttöä. Kun kone tahmaa ja alkaa seuraan samalla paljonko prossu saa oikeasti töitä, niin alkaa huvittamaan. Valtavat määrät tavallaan välimuistivirheitä ja kun tiedostot on saatu ladattua keskusmuistiin (vihdoin ja viimein), niin taas kone on miellyttävän nopea käyttää.
Sitten tuohon omaan tapaukseen. Päivitin yhden kannettavan tuoreempaan malliin. Siinä oli sinänsä mukavan kokoinen 1Tb kiintolevy valmiiksi. Olen vain tottunut tuohon SSD:n tuomaan nopeuteen, eli ei muutakuin optisen aseman paikalle sopiva ODD/HDD Dock 2,5" asemalle. Tuo koneen mukana tullut kiintolevy siihen ja SSD ns. primääripaikalle. Nyt on sitten hyödyt kummastakin. Koneessa ei muuten ollut sinänsä edes optista asemaa lainkaan, mutta paikka sille vielä oli jätetty joka peitetty muovishapluunalla. Toki tämä ratkaisu vaatii käytännössä sen 15" kannettavan.
Toisaalta jos ajatellaan, että koneessa ei olisi ollut tuota mahdollisuutta, niin silti minusta aiemmin sijoitetut roposet ei olisi menneet missään nimessä hukkaan. Yksi vaihtoehto on laittaa noin 10€ rahaa kiinni Usb3 kiintolevytelakkaan ja olisin saanut pitkälle tulevaisuuteen riittävän erittäin nopean ja kuljetusta kestävän massamuistin tiedostojen siirtoon.
Jos haluaa hinta/laatusuhteeltaan hyvän SSD:n niin uskallan suositella Crucial MX-sarjan asemia. Ylivoimaisen edullisia suorituskykyyn ja kokoon nähden. Sisältää myös mukavan pikku featuren mitä monissa muissa ei ole, nimittäin suojan virtakatkoja vastaan. Tuo siis "polttaa" piirille puskurin, vaikka virta katkeasi yllätävästi. Ei toki mikään Enterprise-luokan suojaus, mutta silti itse ainakin osaan arvostaa, että valmistaja yrittää suojata myös perusasemia.
Pitää kyllä melkein lisätä vielä tähän, että yksi jo useamman vuoden vanha Kingston on kokenut lähi kuukausina varmasti reilusti +20 kertaa äkillisen virtakatkon ja useita kertoja kesken tallennusten. Yhden tuollaisen jälkeen luulin, että nyt meni tiedot asemalta, mutta aikani kun tarkisteli tiedostojärjestelmää niin sain koneen ylös, eikä silloinkaan mitään hävinnyt koneelta. Aika sitkeitä nuo SSD:t vaan on.