Kirjoittaja Aihe: Mikä läppäri Linuxiin?  (Luettu 8529 kertaa)

NimimErkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Mikä läppäri Linuxiin?
« : 02.09.13 - klo:09.37 »
Tämä on epäilemättä erittäin UKK ja keskusteluista varmasti löytyy tietoa. Ikävä kyllä se vaan tahtoo olla aika sirpaloitunutta ja kun tarjolla oleva laitekanta uusiutuu vauhdilla, ei pari vuotta vanhalla tiedolla enää ole juuri virkaa. Kysynpä siis kuitenkin: mikä läppäri Linuxiin?

Tarpeenani on kevyt perusläppäri, 15.6-tuumainen näyttö riittää. Käyttötarkoitus on reissun päällä tehtävä yhteydenpito ja perustoimistosovellusten (LibreOffice Writer, Calc ja Impress) käyttö. Hintaakaan ei tarvitse olla paljon, kunhan vain selviytyy noista vaatimuksista, käyttöergonomia on siedettävä ja pysyy ehjänä repussakin.

Ja sitten vielä se keskeinen vaatimus, eli pitää olla Linux-yhteensopiva mahdollisimman out-of-the-box.

Mitä suositellaan, ja mistä varoitetaan?

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16246
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #1 : 02.09.13 - klo:12.53 »
15,6 tuuman näyttö on iso, jos haet mukana kulkevaa konetta. Kevyitä laitteita löytyy enimmäkseen alle 14":n kokoluokasta. Ultrabookeissa on usein 13,3":n näyttö.

Suorituskykyvaatimuksesi ovat niin vähäiset, että suosittelisin 3-5 vuoden ikäistä käytettyä bisnesläppäriä. Lenovon, Dellin ja HP:n bisnesmallit ovat erittäin kestäviä ja toimivat hyvin Linuxin kanssa. Sopivien mallien hinnat liikkuvat 100-500 euron välillä. Luotan itse laadukkaaseen käytettyyn läppäriin enemmän kuin uusiin halpamalleihin.

Minulla on kokemusta vain ThinkPadeista (IBM:n ja Lenovon valmistamina). Jos 2 kg on vielä siedettävä paino ja haluat hieman isomman näytön, Lenovon T-sarja on erinomainen vaihtoehto. Jos taas painolla ja akun kestolla on enemmän väliä ja pienempikin näyttö kelpaa, kannattaa katsella X-sarjan koneita. Näppäimistöt ovat molemmissa sarjoissa erinomaiset.


Jos nyt kuitenkin haluat hankkia uuden laitteen, oletan ettet ole valmis maksamaan siitä tuhatta euroa, joten rakenteellisesti laadukkaimmat läppärit rajautuvat pois. Miten olisi Chromebook? Halvempi kuin muut vastaavat koneet, koska vältyt maksamasta turhaa Microsoft-veroa. Tarjolla on sekä Intel- että ARM-pohjaisia malleja. Ubuntun saa asennettua kohtalaisen helposti valmiilla asennusskripteillä. Harmi, ettei Lenovo ThinkPad X131e Chromebookia saa vielä Suomesta.


Muuta huomioitavaa:
  • Et tarvitse tehokasta näytönohjainta, joten vältä Nvidian ja AMD:n erillisillä näytönohjaimilla varustettuja malleja -- etenkin niitä, joissa on myös integroitu näytönohjain. Vaihdettavien näytönohjainviritysten kanssa tulee vain ongelmia.
  • Jos haluat uuden ja tehokkaan ultrabookin, kannattaa odottaa, että Haswell-prosessorilla varustettuja malleja on paremmin saatavilla. Niissä on parempi virranhallinta ja akkukesto.

« Viimeksi muokattu: 02.09.13 - klo:12.56 kirjoittanut nm »

NimimErkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #2 : 02.09.13 - klo:20.00 »
Kiitoksia nm:lle erittäin hyvästä ja informatiivisesta vastauksesta.

Nykyinen läppärini on HP Compaq nx7300. Ikää sillä on kuusi-seitsemän vuotta ja akku on käytännössä soromnoo, joten vaihto alkaa tuntua ajankohtaiselta. Koneeseen olen sinänsä ollut aika tyytyväinen, mutta muistia on vain giga, joka ei tunnu riittävän, vaan ohjelmia vaihdettaessa tulee pitkiä viiveitä. Iso miinus tulee älyttömän kiiltävästä näytön lasista, joka tekee valoisassa tilassa työskentelystä tuskaa.

Mutta kokonsa puolesta kone on hyvä; nakkisormet sopivat näppikselle ja vanhakin näkee näytöltä tihrustamatta. Sillä perusteella päädyin n. 15-tuumaiseen näyttöön, eikä kahden kilon painokaan ole este. Teen koneella paljon töitä, joten käyttöergonomia on tärkeämpi kuin kuljetusergonomia.

Tonnia en tosiaankaan olisi halukas maksamaan. Halvimmat uudet 15" läppärit maksavat alle 400 euroa. Uusi on aina uusi, mutta onko niin, että tuon hintaluokan laitteet ovat mekaanisesti huonoja? Laskentatehoahan en tosiaan paljoa tarvitse.

Chromebook voisi olla houkutteleva vaihtoehto, ainakin hintansa puolesta. Pitääpä perehtyä asiaan ja käydä jossakin liikkeessä hypistelemässä ja arvioimassa käyttötuntumaa.
« Viimeksi muokattu: 02.09.13 - klo:20.02 kirjoittanut NimimErkki »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #3 : 02.09.13 - klo:20.23 »
Hyvin pitkälti samaa mieltä nm:n kanssa. Suosittelen myös lämpimästi tarkistaan käytetyt business luokan läppärit. Niissä on kuitenkin näppäimistöt ihan omaa luokkaansa. Minusta myös 15" läppäri on ihan liian iso jatkuvasti mukana pidettäväksi.

Itsellä on.vanhempi Hp 2510p malli. Prossutehoa ei ole kuin nimeksi ja näytönohjain on Intel. Toisaalta koneessa on varsin laadukas näppäimistö ja touchstyk. Akkukin kestää reilut +6h käyttöä. Kevyt ei ole, mutta 12" kone on jo mukavan kompakti, muttei häiritsevän pieni. Ammattikoneissa kuten tuossakin on luonnollisesti mattapintainen näyttö. Niin ja siitä fyysisestä laadusta yleisesti vrt. parin satkun perusläppäreihin. Niitä ei voi verrata oikein mitenkään.

vistaaja

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 184
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #4 : 02.09.13 - klo:20.51 »
Ehdottomasti työkäyttöön ns busineskannettava. Dellillä ja lenovolla lienee ubuntu yhteensopivia kannettavia. Myös joku
käytetty businesluokan kannettava voi kestää pidempään kuin marketin halvimmat hp:t ja acerit.

Yritysluokan kannettavalla on myös olemassa 3v takuut ja takuuasiat hoituvat nopeasti. Sitävastoin huonon markettikoneen
kanssa voi tulla ikävä takuuasioissa kun kannettava viipyy takuukorjauksessa viikkokausia.

Itse laittaisin koneen vaikkapa tästä;

http://www.dghyvinkaa.fi/index.php?tid=39
Intel NUC (2017) celeron + depian 9

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #5 : 02.09.13 - klo:21.21 »
Työkäyttöä huomioiden nykyisten markettiläppäreiden näppikset ovat kelvottomia kirjoitustyöhön. Toki niilläkin kirjoittaa huomattavasti tabletteja paremmin. Joten hieman vanhahtava bisnesläppäri mielummin, jos uuteen ei ole varaa.

Aika rankkaa työkäyttöä, jos giga keskusmuistia ei riitä. Vaihda Xubuntuun tai Lubuntuun, niin saat vanhalle läppärillesi jatkoaikaa.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16246
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #6 : 02.09.13 - klo:21.52 »
Itse laittaisin koneen vaikkapa tästä;

http://www.dghyvinkaa.fi/index.php?tid=39

Tuo Dell Vostro 2520 vaikuttaa kyllä juuri sopivalta NimimErkin tarpeisiin. Näkyy olevan tarjolla muissakin kotimaisissa kaupoissa:

http://www.jimms.fi/tuote/VOM2506CBU
https://www.teraset.net/product_details.php?p=9725#.UiTeZuF3CUk

jekku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2624
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #7 : 03.09.13 - klo:05.55 »

Kuinkas nykyisten Dellien näppäimistö?

Minulla on joku uudehko Dell työpakalla - ja ei sitä voinut kannettavana käyttää kun näppäimistötuntuma sevverta kamala. (Ja sama vaiva HP:n koneissa)

Irtonäppiksellä onnistuu.
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/40265/ckfmc/Lenovo-ThinkPad-USB-Keyboard-with-TrackPoint-nappaimisto-mus

NimimErkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #8 : 03.09.13 - klo:07.12 »
Taas paljon hyviä näkemyksiä.

Itse laittaisin koneen vaikkapa tästä;

http://www.dghyvinkaa.fi/index.php?tid=39

Kiitos vinkistä ja linkistä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Aika rankkaa työkäyttöä, jos giga keskusmuistia ei riitä. Vaihda Xubuntuun tai Lubuntuun, niin saat vanhalle läppärillesi jatkoaikaa.

Tyypillinen käyttötilanne on sellainen, että yhdessä työtilassa on nettiyhteys auki Firefoxissa, toisessa on luettavana muutama alle megan kokoinen pdf-tiedosto, kolmannessa työstettävänä Writer-tiedosto tai kaksi ja saattaapa neljännessä olla vielä jokin pieni taulukkolaskentatyökirja. Käsiteltävänä oleva ohjelma toimii kelvollisella nopeudella mutta työtilaa tai dokkaria vaihdettaessa alkaa melkoinen levyn rapina ja aikaa kuluu. Käytössä on Linux Mint Maya, onkohan tuo nyt sitten Cinnamon tai Mate, jompi kumpi niistä kuitenkin. Tietysti voisi kevyempään työpöytään vaihtaa, mutta tykkään tuosta ja kuten sanottu, koneenvaihtopainetta alkaa muutenkin jo olla.

Yksi isoin ongelmahan tässä on tarjonnan valtava runsaus. Mistä tunnistan "business-luokan läppärin"? Hinnasta? Kuitenkaan en haluaisi maksaa esim. turhasta suorituskyvystä, jota ei minun käyttöprofiilillani tarvita. Tosin kyllähän ohjelmistojen "kehittyminen" kuitenkin ulosmittaa kaiken konetehon muutamassa vuodessa  ;D

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #9 : 03.09.13 - klo:17.32 »
Nehän on valmistajilla yleensä omilla tuotenimillä. Hp taitaa esim. tarjota yrittäjille edelleenkin Elitebook sarjaa ja liekö Lenovolla edelleen Thinkpad. Tosin onko enää yhdessäkään Lenovossa ollut näitä hyväksi kehuttuja näppäimistöjä.

Uuden hinta ja yleensä suhtvaatimaton teho sen helpoiten kertoo.

zordo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 170
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #10 : 05.09.13 - klo:07.08 »
Tuommoiseen käyttötarkoitukseen käy melkein mikä tahansa kone. Businessluokan koneet tuppaavat kestämään käyttöä pidempään kuin nuo aivan halvimman luokan koneet, tai paremmilla osilla varustetut suhteessa halvat koneet - mutta siitä saa maksaa. Näppäimistön tuntumaa ei saa testaamatta selville, ja esim. Itse sopeudun melkein kaikkiin. Ainakin noissa tonnin ultrabookeissa on kaikissa testaamissani ollut hyvä näppäimistö ja trackpad - tosin verrokkina on eeepc joten rima ei välttämättä ole kovinkaan korkealla. 
Itse suosin pientä konetta jonka kotona liitän suurempaan näyttöön ja langattomaan näppikseen&hiireen.

Esim. Jimmssillä on myynnissä Fujitsun Lifebook http://www.jimms.fi/tuote/VFY%3AUH552MXB52NX, joka ainakin osiltaan vaikuttaa jopa epäilyttävän halvalta. Tuossa on 17W tdp-arvon prosessori joten lämmöllä tuon ei pitäisi itseään tappaa kuitenkaan, kuten ns. halvoilla koneilla on tapana. Ubuntun asentamisesta noihin uusiin secureboot?-uefikoneisiin en osaa sanoa mitään - nopealla googlauksella pitäisi onnistua, mutta en tiedä riittääkö pelkkä secure bootin pois päältä laittaminen biossista riittää kaikissa koneissa.
Core I5 2500K  GTX970 ubuntu 14.10

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #11 : 14.08.14 - klo:15.00 »
Tuota... En löytänyt parempaakaan jutunjuurta ja kun aihe on ihan passeli niin...

Alkaa vanha MacBook olla tiensä päässä ja olen vakaasti päättänyt, että seuraavan kannettavan käyttis olisi Ubuntu. Pöytäkoneissa olen käytellyt win7:n lisäksi kokeilumielessä niin Ubuntua, Xubuntua kuin Lubuntuakin ja viritellyt niitä muutamille myös vanhoihin pöytäkoneisiin.

Mutta ettei menisi hankinta harakoille, niin kyselenpä kokemuksia alla olevilla pohjatiedoilla.

Aion ostaa jonku uuden läppärin 13" - 15" näytöllä. Käyttö tulee olemaan hyvin-hyvin normaalia kotikäyttöä ja matkoillakin masina tulee olemaan mukana. Käytöstä suurimman osan haukkaa oma ja satunnaisten vieraiden nettiselailu, sähköposti, ihan hitusen toimistosovellusten käyttöä ja tietysti valokuvien säilyttelyä, järjestelyä ja selailua - ei siis mitään raskasta. Pasianssia raskaampia pelihommia en aio harrastaa, kun olen niistä pysytellyt tähänkin saakka erossa.

Olen kotvasen katsellut vaihtoehtoja ja laiska kun olen, niin saattaisin päätyä vaikka valmiiseen Ubuntu-läppäriin, joita näyttäisi saavan Dell-merkkisinä mm. Jimm´s:llä, Tässä yksi vaihtoehto:

http://www.jimms.fi/tuote/INS3505DBC

Mahtaako kenelläkään olla omakohtaista kokemusta vehkeestä tai siitä, että tuo olisi hintansa väärtti yhtä hyvin kuin joku toinen vastaava. Luulisi, että olisi aika valmis paketti laiskanpulskealle omistajalle?

Ja vertailun vuoksi: Noita Dellejä näyttäisi olevan ehkä kaikkein edullisimmin saatavilla Yritysten Verkkokaupasta, heillä näyttää olevan kolmea erilaista versiota tarjolla. Laitan tuostakin linkin alle, tekniset tiedot ovat siitä helpoimmin kurkittavissa. Tuossa kaupassa hinnat ilmoitetaan muuten ilman alvia, joten se kannattaa pitää mielessä, kun hintoja muihin vertaa.

http://www.yritystenverkkokauppa.fi/catalogsearch/result/index/?cat=56&gclid=CKKX0-bXksACFWfqcgodeQQALA&manufacturer=85&operating_system=111&q=dell

Nuo 13" vehkeet ovat mielestäni turhan arvokkaita omaan käyttööni.

Kokemuksia?
Uti

luxudueu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 120
    • Profiili
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #12 : 14.08.14 - klo:18.38 »
Jonon jatkoksi yksi suositus lisää käytetylle business-läppärille. Lisäten Delleihin ja Lenovoihin Fujitsun LifeBookit. Pari parahinkin käytössä, ja vaikka ikää molemmilla se +viitisen vuotta, hakkaavat markettiläppärit mennentullen. Kaikki toimii out-of-the-box. Ainoa joka tökkii, Flash-videot, mutta ne melkein i7:aa sulavasti toimiakseen vaativat? ::) Pystysuuntaan iso näyttö (1400x1050) kyllä sellainen etten hevin pois vaihda, tuollaisella mukavasti töitäkin tehdyksi. Huuto.netistä noita mm. voi halvallakin löytää, vähän metsästystä vaatii.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11442
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Mikä läppäri Linuxiin?
« Vastaus #13 : 14.08.14 - klo:19.37 »
Jonon jatkoksi yksi suositus lisää käytetylle business-läppärille. Lisäten Delleihin ja Lenovoihin Fujitsun LifeBookit. Pari parahinkin käytössä, ja vaikka ikää molemmilla se +viitisen vuotta, hakkaavat markettiläppärit mennentullen. Kaikki toimii out-of-the-box. Ainoa joka tökkii, Flash-videot, mutta ne melkein i7:aa sulavasti toimiakseen vaativat? ::) Pystysuuntaan iso näyttö (1400x1050) kyllä sellainen etten hevin pois vaihda, tuollaisella mukavasti töitäkin tehdyksi. Huuto.netistä noita mm. voi halvallakin löytää, vähän metsästystä vaatii.

Jos käytyistä yrityskannettavista puhutaan, niin Thinkpadejä ei kannata jättää mainitsematta. Noita saa 200-400 € luokassa käytettyjä kannettavia myyviltä yrityksiltä ja takuutakin voidaan myöntää jopa 6 kk, vaikka kun se kone on kestänyt jo monta vuotta ja sen jälkeen tarkistettu kunnolliseksi, niin eipähän se varmaan enää ihan niin helposti hajoakaan. Itselläni on käytettynä ostettu T61 ollut käytössä, kunnes ihan äskettäin ostin uuden koneen koska tehot vaan loppuu kesken ja akku ei kestänyt sitä mitä kaipaisin. Pitää vähän miettiä mihin käyttöön tuon Thinkpadin siirtäisin.

Tuossa edullisemmassa 13-tuuman Ubuntu Dellissä on huomattavasti tehokkaampi suoritin kuin monessa käytetyssä (Core i3 vs. Core 2 Duo). Mutta jos ostaa käytetyn Core i-suorittimella, niin sitten ero on jo paljon vähäisempi. Tosin itsellänikin ongelma oli lähinnä näytönohjain, joka oli hidas ja vanha Nvidia, ja yleensä noissa käytetyissä onkin joku vielä hitaampi vanha Intelin integroitu. Uudet Intelitkin on paljon nopeampia. Ja akkuhan niissä käytetyissä kestää 2-4 tuntia ihan riippuen mallista, vaikka olisi uusikin akku. Uusilla kun päästään 6-9 tunnin kestoihin, tietenkin mallista riippuen.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.