Kirjoittaja Aihe: Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen  (Luettu 1996 kertaa)

ongelmanuori2010

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen
« : 04.08.14 - klo:22.43 »
Olen nyt kokeillut useammalla kokoonpanolla Ubuntua/Kubuntua/jne vuosien aikana ja vaikuttaa, että viimeisimmän vuoden aikana jotain on tapahtunut Ubuntun tapauksessa tietynlaisen "ongelmakäyttäytymisen" suhteen : käyttöjärjestelmä "jäätyy" täydellisesti satunnaisin väliajoin. Kaikki testatut ovat olleet 64-bittisiä koneita ja erilaisin näytönohjaimin varustettuja. Vaikuttaisi, että aika monellakin palstalla tästä aiheesta on puhuttu, mutta kellään ei oikeastaan tunnu olevan mitään hajua ongelman syystä tai mahdollisesta ratkaisusta ongelmaan. Näytönohjainajureiden eri versioiden (avoin/suljettu, jne...)  kokeileminen ei auta. Kernelin vaihtaminen ei auta. Onko täällä jollain jonkinlainen selkeä näkemys ongelman syystä, ratkaisusta, ongelman tilanteesta kehityspuolella, jne... tai ehdottaa selkeästi linux-yhteensopivaa näytönohjainta mikäli ongelman syynä todellakin on näytönohjain, mitä on myös ehdotettu?

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11442
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen
« Vastaus #1 : 04.08.14 - klo:23.30 »
Jotenkin tuo viestisi oli hieman epäselvä. Se olisi ehkä kaivannut oikolukua.

Joka tapauksessa itse en ole kyllä huomannut mitään jäätymisiä millään koneella, joten tuskin kyseessä on ihan yleismaailmallinen ongelma. Jos olet tuon huomannut useissa koneissasi, niin ehkäpä jokin käyttämissäsi kokoonpanoissa tosiaan aiheuttaa sen. Ovatko käytetyt koneet aivan erillisiä eli niissä ei ole mitään yhteistä vai oletko käyttänyt jotain samaa laitetta (esim. näppäimistö) tai ovatko koneet samassa paikassa (kotona, sama lähi- ja sähköverkko)? Viallinen näppäimistö (tai hiiri) on ennenkin aiheuttanut jumituksia.

Jos kasailet koneita itse, niin oletko käyttänyt samoja komponentteja useissa kokoonpanoissa? Ihan virtalähteestä asti ne kaikki voivat aiheuttaa ongelmia.

Mitä tulee noihin näytönohjaimiin, niin ongelmattomia vehkeitä löytyy kyllä Inteliltä, AMD:ltä ja Nvidialta. Ensin mainittuja ei saa kuin prosessoriin integroituna, mutta AMD:n kortit kuulemma pelaavat yleensä hyvin avoimillakin ajureilla ja Nvidiat valmistajan ajurilla (joskus on tarpeen asentaa järjestelmä nomodeset-argumentin kanssa, jotta asennuksessa käytettäisiin yksinkertaisempaa vesa-ajuria ja sitten asentaa Nvidian ajuri jälkikäteen). Jos kone ei toimi millään vaihtoehdolla, niin etsisin rautavikaa. Tai sitten tarkistaisin ovatko koneet riittävän suorituskykyisiä käytetyille ohjelmille (esim. Unity on aika vaativa vanhemmille koneille), mutta ilmeisesti olet käyttänyt useita työpöytiä.

Siinä jotain ajatuksia. Mitään selkeää näkemystä ei ole, koska en ole tuollaisesta ongelmasta kuullut.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2718
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen
« Vastaus #2 : 04.08.14 - klo:23.46 »
Esimerkiksi oma kokemukseni kuulunee tähän sarjaan. En vieläkään tiedä mistä oli kyse, mutta tilanne ei ole enää uusiutunut. Tuli ja katosi yhtä mystisesti.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen
« Vastaus #3 : 04.08.14 - klo:23.57 »
Oletko kokeillut Xubuntua/Lubuntua ?
Näkyviin johonkin palkkiin kannattaisi laittaa jatkuvasti näkyville muistinkulutuksen ja prosessorikuorman kuvaajat, niin saisit käsityksen missä tilanteessa kone jäykähtää.

Minä tosin käytän vielä Xubuntu/Lubuntu 12.04-versioita perheen ja asiakkaitteni käytössä, kunnes olen todennut 14.04-versiot riittävän vakaiksi ja hyvin asentuviksi.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen
« Vastaus #4 : 05.08.14 - klo:00.32 »
Äkilliset hyytymiset tuppaavat jäämään vähän mystisiksi ongelmiksi, jos ovat satunnaisia. Omakohtainen kokemus niin useiden Ubuntu-versioiden kuin modernien Windowsienkin kanssa, on ajanut yleensä syyttämään joko laitteistoa tai laitteiston ajureita. Harvemmin pelkät käyttäjätason ohjelmat käyttistä saavat kyykkäämään.

Omien koneiden käyttiksen äkkikuolemasyitä viimeisen kymmenen vuoden ajoilta: Yhteensopimaton verkkokortti, ylilämpö (prossu tai näytönohjain), kovalevyrikko, ja sitten muutama satunnainen "mystinen" tapaus joihin ei oikein järkevää syytä löydy.


Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja käyttiksen hyytyminen
« Vastaus #5 : 05.08.14 - klo:14.23 »
Äkilliset hyytymiset tuppaavat jäämään vähän mystisiksi ongelmiksi, jos ovat satunnaisia. Omakohtainen kokemus niin useiden Ubuntu-versioiden kuin modernien Windowsienkin kanssa, on ajanut yleensä syyttämään joko laitteistoa tai laitteiston ajureita. Harvemmin pelkät käyttäjätason ohjelmat käyttistä saavat kyykkäämään.
Ääni tälle. Tosin muutaman kerran olen kyllä törmännyt bugailevaan en nyt enää muista oliko Firefox vai Chrome, mutta selaimeen kuitenkin, joka jostain syystä jatkuvasti kasvatti muistinkulutusta. Taisi olla silloinkin kyllä, että ikuinen riesta Adobe Flash plugari jäi imuroimaan muistia loputtomiin.

Mutta nuo oireet on tietysti niitä helpoiten havaittavia ja todettavissa ns. resurssienhallintaohjelmilla. Linuxeista kaikista tuntuu löytyvän top pääteohjelma, jolla mm. pääsee aika hyvin noihin käsiksi. Toki graafiset vastikkeet löytyy, mutta riippuu käyttöympäristöstä mikä on asennettuna. Tosin aina pitää yrittää muistaa, että ongelma voi tulla esiin vasta jokin tietyn tekemäsi toiminnon jälkeen --> Softa alkaa viemään muistia --> Kone alkaa jäätyilemään riippuen kuinka paljon keskusmuistia on ennen bugiin törmääsistä ollut vapaana. Eli tuo voi hämätä vian etsimisessä.

Näytönohjainajurit ei kyllä nykypäivänä tuollaisia oikein helposti aiheuta. Ainakaan siis jos kone on normaalisti työpöydällä ilman openGL sovelluksia tms.

Mainitsit että kyseessä on useammassa kokoonpanossa ollut ongelma ja siksi tarjosin tuota muistivuotavaa softaa ongelmaksi. Kaikki me kun tuuppaamme olemaan tapojemme orjia, eli löytyisikö yhteinen nimittäjä jostain sovelluksesta, joka löytyy kaikista koneista. Muistin loppuminen nimittäin osuu täydellisesti kuvailemaasi järjestelmän jäätymisiin ja lähes varmistaa asian jos jokin vastaava 32bit asennus on taas toiminut ok.