Kirjoittaja Aihe: Ubuntun asentaminen RAID0 [RATKAISTU]  (Luettu 8940 kertaa)

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #20 : 29.05.13 - klo:18.52 »
Veikkaan nimittäin kovasti, että koneen rauta ei ole pitkälti edes linuxilla tuettua. Esim. äänikortille ajureita pitää vissiin ootella kun ei ole vielä. Kiitoks vinkistä kuitenkin.
Eikö äänikortti siis toimi? Linuxiin ei yleensä juurikaan tarvitse asennella ajureita. Poikkeuksena on näytönohjaimen ajurit jos Nvidia tai ATI mutta järjestelmä kyllä ilmoittaa niistä selvästi kysymällä "haluatko asentaa suljetut ajurit jotka voi parantaa toimintaa" tai jotain sinne päin. Äänikortit kyllä pitäisi toimia ilman ajureiden asennusta.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #21 : 29.05.13 - klo:18.57 »
Itse asensin jo tuolle Nvidian kortille suljetut ajurit ja toimii hyvin. Ainut mikä meni tuossa vähä on että bootti screeni näyttää hirveeltä, mutta sitä saa muokattua, poistetua jne... Äänikorttina toimii Creative Z, joka on melko uusi markkinoilla. Ainut tapa jolla ääntä tulee on digitaalinen ulostulo (menee viritinvahvistimelle) ja tällöin kuuluu vain etukajareista pientä naputusta. Lukenut muualta ja kaikilla ilmenee kyseisellä kortilla sama ongelma eikä ääniä kuulu. Ei toisaalta kuulu tähän aiheeseen, mutta kuiteskin. En ole ainakaan toistaiseksi mitään keksinyt itse ton käynnistyksen kanssa. Tuossa myöhemmin vielä katon, että olisiko sille helppoa tapaa tai kiertoa.


--> Tulinpahan siihen lopputulokseen, että F8 rämpyttämällä valitsen käynnistäessä bootti laitteen. Kun muutkin ihmiset käyttävät konetta, niin hyvä vain että suorilta menee Windowsin puolella. Itse tarvittaessa pääsen leikkimään ubuntulla aina kun on tarvis.
« Viimeksi muokattu: 29.05.13 - klo:19.57 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4774
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #22 : 29.05.13 - klo:20.30 »
Linuxeja asennettaessa kannattaa kyllä pitää Windows asemien kiintolevyt paikoilla, niin grub asentuu yleensä ihan oikein. Tuon grub ongelman voi helpoiten korjata kun asennat boot-repair ohjelman, eli täältä tuo kohta 2.
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
Toki tuon voi korjata myös käsin muokkaamalla grubin asetustiedostoja, mutta suosittelen tuota helppoa tapaa. Googlella toki löytää aika helposti tietoa miten homma onnistuu. Kyseessä ei ole loppuviimein kuin muutaman rivin muokkaus, mutta ne rivit vaan on käytännössä lähes joka tietokoneessa himpun erilaiset osioista ja kiintolevymääristä johtuen.

Takaisin asiaan. Samalla voit valita tuolla boot-repairilla optioista, että Windows käynnistyy oletuksena sekuntimäärä X jälkeen. Muistat vain varmistaa, että grub kohdistuu oikeaan asemaan. Tapauksessasi kehtaisin väittää kun järjestelmät on toimivat, niin onnistumistodennäköisyys kertalaakista on +90%

Tuo Creativen kortti ei ole tuttu, mutta mitä itse olen törmännyt ääniongelmiin Linuxien kanssa, niin pääsääntöisesti ongelmat on olleet siinä, että äänet on ohjautuneet ns. väärään lähtöön tai kanava on yksinkertaisesti ollut vaimennettuna, eli asetuksia selaillessa saanut toimiin. Minusta melkein helpoin tapa on komentaa päätteessä amixer ja katsoa onko volumet kohdillaan ja kanava ns. päällä eikä vaimennettuna.

Syytä tuohon en oikein tiedä miksi vika on yleensä ollut tuolla saralla ja korjaantunut sitten yleensä myöhemmissä julkaisuissa.

Hyvä että koet että apua on ollut vastauksista. Itse koin tämän foorumin varsin hyväksi paikaksi ja sain paljon apua kysymyksiini, kun tutustuin Ubuntuun (toki vielä edelleenkin). Pyrin jatkamaan "perinnettä" ja helpottamaan uusia käyttäjiä. Itse koen myös hiukan puolivillaiset vastauksetkin ihan hyviksi tönäisyiksi eteenpäin :)

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #23 : 29.05.13 - klo:21.18 »
Kiitoksia taas kerran. Minäpä kokeilen tuon repairin ajella joutessani. Tällä kertaa kaikki on taas semmoisella osiolla, että tarvittaessa vaikka menisi käynnistykset potuiks nih saisin kaiken säilytettyä vaikka winukka tarvitsisi asentaa uusiksi. Tosin onhan se inhottavaa kun aikaa menee, mutta ei mitään todellista menetettävää ei ole näkyvissä. Toiseksi katselen viel tuon äänipuolen, jos vaikka olisi tuosta kiinni. Tosin tämä tunnistaa kaiken mahdollisen. Analogiset kaiuttimet, oman analogisen kuulekelähdön (tässä kortissa on analogisiin molemmille omat --> erillinen vahvistin kuulokkeille), optisen ulostulon sekä optisen sisään tulon ja siihen päälle vielä nvidian ääniajurit (on telkkarikin kolmantenä näyttönä koneessa kiinni). Voi olla siis että on vain jostakin säädöstä kiinni.

Tosin kekseliäänä tuntui tylsältä ajella tätä ubuntuu hiljaisuudessa, niin otin usb tikulle muutaman hyvän biisin ja tökkäsin sen tuohon viritinvahvistimen kiinni ja musa pauhaa siis ubuntullakin leikkiessä.


PS. Tässä tuon asensin ja rupesin tekee, niin ennen kuin saan valita edes normaalin korjauksen ohjelma kysyy onko sdc (500GB) irrotettava levy --> Kyllä / Ei.
Kaiken jären mukaan se ei tietenkään ole :D. Haluaisin vain varmistaa, että kun tulee jo tuollaista valitusta, että kysyykö se sitä joka kerta. En mielellään jaksaisi uudestaan kaikkea tehdä niinku eilen jouduin jo tekee. Painanko vain ei ja sitte pistän suositellut repairin ?
« Viimeksi muokattu: 29.05.13 - klo:21.27 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4774
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #24 : 29.05.13 - klo:21.51 »
Johtunee siitä, että yleensä tuo boot-repair ajetaan livecd:ltä/usb:ltä, eikä varsinaisesti asennetusta järjestelmästä. Uskaltaisin itse kyllä painaa ei ja antaa korjauksen mennä. Tietysti jos konetta käyttää muutkin, niin kannattaa kuten mainittua valita optioista Windows boottaavaksi ja laittaa jokin sopiva sekuntiaika sille. Muista vain tarkistaa sitten että se grub on oikeasti kohdistumassa siihen linux asemaan, eikä windows asemaan.

Tuolla ääniasetuksissa ei tosiaan yleensä näy sitten oikeastaan mitään jos rauta ei ole tuettua, eli veikkailisin edelleen "mute kanavaa". En toki vannomaan mene. Veikkaisin että komennolla lspci näet tuon kortin tarkan mallin, millä voi yrittää hakea lisää tietoa. Samoin dmesg komento tarjoaa näkyviin käynnistyksestä lähtien tapahtumat ja sieltä voi paljastua myös jotain ääniin liittyvää. Listaus tuossa on kyllä sitten yleensä aika pitkä.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #25 : 29.05.13 - klo:22.10 »
Noh ajoin tuon urlin eka tuolla ohjelmalla.

En tiedä uskallanko oikein jatkaa, sillä ubuntuhan ei ollenkaan löydä edelleenkään mitään RAID kovojen osoita, eikä näin tunnista siis windowsiakaan. Mounting failed on kaikilla windowsin osioilla mitä tuo näyttää ennen korjausta. Korjaus siis voisi tämän korjata mutta tuossa on tosin tuo advanced vaihtoehto, mutta kovasti kehotetaan olla koskematta siihen omin päin.

Kaikki Boot sector RAID osoilta ovat siis "tuntematon"

http://paste.ubuntu.com/5714333/  
Tuossa siis on tuo raportti ilman korjauksen tekoa.

Tuossa on vielä tuo jos joku tietää nuista jotain. Lähinnä siis haluisin eka tietää, että onko tämän peruutus helppoa tehdä jos joku menee päin mäntyä taas kerran tuon tunnistamattoman raidin takia. Olen nytten skeptinen, sillä eilen yritin asennusta yli 10 tuntia ja sitte sain 4 tuntia väsätä winukan sellaiseen kuntoon, että sieltä löytyy kaikki tarpeellinen.

PS. 05:00.0 Audio device: Creative Labs Device 0012 (rev 01) Tuollaisen äänikortin suhteen löytää. Tosin ongelma voi olla sekin, että emolevyssäni oli vakiona vähän niinkuin puoliksi integroitu ja puoliksi erillinen äänikortti. Joku piiri on emossa ja erilinen X-fi kortti sitte meni PCI-E 1x slottiin. Kyseinen kortti kuitenkaan ei toimi kuin tässä emossa (Emolevy on ASUS Maximus III Formula, LGA 1156). Tuo tässä vaan boonuksena :D Katselen jos tuon avulla löytäisin jotain tietoa taas kerran eteenpäin. Amixer komento puolestaan antoi 4 eri IEC958 vaihtoehtoa, joissa pitäisi olla mono ja mono playback päällä.
« Viimeksi muokattu: 29.05.13 - klo:22.15 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4774
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #26 : 29.05.13 - klo:22.54 »
Kyllä se oikeastaan sen kuitenkin näyttää tunnistavan tuolla riveistä 1100 eteenpäin. Näkyy esim. oliko lähes 400Gt osion nimi yms.

Tuossa lopussa rivit:
Lainaus
User choice: Onko sdc (500GB) irrotettava levy? no
Partition outside the disk havaittu.
=================== Final advice in case of recommended repair
Please do not forget to make your BIOS boot on sdc (500GB) disk!

=================== Default settings
Recommended-Repair
This setting would purge (in order to enable-raid) and reinstall the grub2 of sdc5 into the MBRs of all disks (except USB without OS), using the following options:        sdc1/boot,
Additional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s repair-filesystems
Vaikuttaa minusta järkeviltä. Eli grub poistetaan tuolta 500gt asemalta, että raid tuen voi aktivoida. Bootmenu tuodaan esiin ja tiedostojärjestelmät yritetään tarkistaa.

Yksi mutta. Oudolta vaikuttaa tuo kohta "and reinstall the grub2 of sdc5 into the MBRs of all disks [/u]". Tuohan viittaa että kaikkien levyjen MBR, eli boottisektori ylikirjoitettaisiin, mitä ei minusta kyllä saa tapahtua, vaan sen pitäisi koskea vain ja pelkästään sdc asemaa.

Jos muutokset tapahtuu vain Linux osion grubiin ja/tai sen mbr:ää muutetaan, niin se ei vaikuta mitenkään Windowsiin. Grubin tehtävä on käytännössä vain näyttää koneelle jatkotietoa missä Windowsin loader sijaitsee ja polkaista se käyntiin.

Tuo raid tuon pastebin:n mukaan näyttäisi olevan Intelin ns. softraid, eli pakka siis tehdään ennen Windowsin asennusta ja siten pitäisi olla mahdollista kyllä palauttaa Windowsin levyltä mbr myös raid-pakkaan.

Kannattaa varmaan odotella enemmän tietävien kommentteja. Tuo voisi olla ihan hyvä kysymys laittaa tuonne boot-repairin kehittäjille. Raid0 järjestelmäasennukset on kuitenkin melkoisen harvinaisia. Joka tapauksessa tuo vaikuttaa aika pahalta minusta ja itse tekisin kloonin asemista ennen kokeilua varmuuden vuoksi. Varmuuskopiot nyt pitäisi tietysti aina tehdä muutenkin kun tekee koko järjestelmää koskevia muutoksia. Nimimerkillä kerran asennuksessa kerkesin jopa katsoa osio valintani ja heti napin painalluksen jälkeen tajusin, että jyräsin useamman kymmenen gigatavua varmuuskopioimatonta tietoa, jonka olisin kovin mieluusti pitänyt tallessa bittitaivaisiin oman kämmin ja "rutiinin" takia.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #27 : 29.05.13 - klo:23.01 »
Kiitoksia taas kerran. Nytten kun minulla ei ole ulkoista kovalevyä mihin tiedot siirtää, niin menen tällä F8 rämpytyksellä siihen asti ainakin. Toisaalta voisihan tuon laitella menemään sinne bootti puolelle ihan vaan mielen kiinnon vuoksi. Ja joo ennen Windowsin asennusta ja Intelin Raid pakka tuo on. En sitä tehdessäni ajatellut ollenkaan, että kenties joku päivä tähän ubuntuun alkaisin tutustumaan. Nytten kuitenkin pääsen kumpaankin järjestelmään, niin kaikki on ihan hyvin.

Yht äkkiä kuiteskin tuonne dolphiniin (kun KDE tässä vetelen) nuo Raid pakan osiot. Niitä tosin ei voi avata vaan tulee valitus:
An error occurred while accessing 'Koti', the system responded: Pyydetty toiminto epäonnistui.: Error mounting: mount exited with exit code 21: fuse: mount failed: No such file or directory

Kokeilen tässä käynnistellä ja toivon kovasti että nuiden löytymisen jälkeen jotain on tapahtutunut jotenkin. Kuiteskaan repairia en ajanut, niin pitäisi tuon vielä wintoosan osata käynnistyä. Muualta katselin, niin jotkut ovat onnistuneet ja toiset puolestaan eivät tämmöisen pakan kanssa. Olisi tulevaisuuden kannalta ihan hyvä, jos tämän vaikka saisikin ratkaistua ja ohjeita voisi sitten levitellä eteenpäin. Vielä toistaiseksi siis jätän lisätoimenpiteet tekemättä. Katsellaan ja ihmetellään, että mitä tässä tapahtuu.

PS taas kerran: Haluaisin vielä kysyä tuosta kellonajansta. Kaverikin asenti Ubuntun windowsin rinnalle toiseksi käyttöjärjestelmäksi ja homma menee vähä inhottavasti. Kello menee 3 tuntia taaksepäin windowsissa kun olen käynyt ubuntussa, mutta ubuntussa se yleensä on sitten oikein. Onko tämä yleinen ongelma ? Puolestaan biosiin se vissiin tallentuu. En silti tajua, että olen GTM 2 laittanut molempiin, että molempien pitäisi olla suomen ajassa, mutta ei näköjään. Ongelman saa parinna napilla korjattua, mutta joka käynnistyksen jälkeen se on vähän inhottavaa.
« Viimeksi muokattu: 29.05.13 - klo:23.11 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4774
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #28 : 29.05.13 - klo:23.44 »
Tuo kellojuttu johtuu Windows ja Linuxin erilaisesti ajan käsittelystä. Toinen olettaa biosissa olevan paikallinen aika (Windows) ja toinen taas käsittelee UTC aikaa. Sen takia kello voi olla aikavyöhykkeen verran pielessä järjestelmää vaihtaessa.
http://mikebeach.org/2011/04/10/windows-linux-dual-boot-system-time-issues/
Eli varmaan helpoin muuttaa Linuxiin tuo UTC=no parametriksi. Joskus ihmettelin itsekin samaa asiaa. Tosin en kyllä ole törmännyt tuohon ongelmaan enää pitkään aikaan, vaan asennukset on jo pitkään minusta tunnistaneet kellonajan oikein. Aika monesti tuo kohta on kyllä valittavissa Linuxin asentamisen aikana aikavyöhykekysymyksen yhteydessä.

Tuo raid homma kyllä vaivaa vähän itseäkin, kun omassa koneessa on hiukan vastaava tilanne, vaikka Linuxia kyseisessä koneessa ei olekaan, niin kiinnostaisi tietää ratkaisu tuohon. Veikkaisin että tuo liitospiste ongelma liittyisi ehkä oikeuksiin tai siihen että tiedostojärjestelmässä on joku pieni virhe. Kannattaa kokeilla Windowsin puolella ajaa checkdisk ja sen jälkeen kokeilla uudelleen. Linux ei nimittäin anna liittää esim. ntfs tiedostojärjestelmää jos jokin viittaa virheeseen. Tuo ei tarkoita mitään radikaalia virhettä, vaan se on yleensä jokin aika olematon juttu ja tuo on siis yhdenlainen turvaominaisuus, ettei tiedostojärjestelmää saisi sekaisin.

Laitatko tänne listauksen mitä kertoo seuraavat komennot:
sudo fdisk -l
ja
cat /etc/fstab

Ensimmäinen listaa tiedostojärjestelmät ja tuo /etc/fstab on tiedosto määrää järjestelmälle mitkä tiedostojärjestelmät liitetään käynnistyksen aikana ja mihin kansioon. Nyt tulee ihan heittona, mutta mahdollisesti jossain näkyy jotain md tai mdadm liittyvää ja se melkovarmasti viittaa sitten tuohon raid-pakkaan. Jos näin on niin sen saa melkovarmasti aika helpostikin sitten liitettyä vaikka joka käynnistyksessä Linuxin puolelle.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #29 : 30.05.13 - klo:00.24 »
Joo... Laitoin check diskin wintoosasta ja mitään ongelmia ei ollut ainakaan C: aseman puolella.

Toiseksi katsoin nuita komentoja. fdisk ei oikeen näytä pelaaman, sillä sain tällaista

jusmu@HaksBox:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for jusmu:
fdisk: unable to seek on /dev/sda: Virheellinen argumentti
jusmu@HaksBox:~$ fdisk

Toisaalta sitten tuolla toisella komennolla tuli tämmöistä:

jusmu@HaksBox:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /boot was on /dev/sda1 during installation
UUID=64232494-76df-440d-b307-322f88e9f771 /boot           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=71f422d9-ee5c-45c4-b747-f5fdc9a6764f none            swap    sw              0       0


Tuossapa nuo olisi. En tiedä miksi ylempi ei toimi. Toivottavasti nuo selventää edes jotain. Tänään en jaksa, mutta huomenissa voisin koittaa vaikka tehdä taas kerran tuon boot repair homman ja siitä yksinkertaisesti sitten lähettää tiedot eteenpäin.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #30 : 03.06.13 - klo:11.46 »
Nonnih...

Tulipahan tuossa oltua "lomalla" pari päivää ja tuli saatua ulkoinen kovo lainaan. Tänään siirtelen kaikki tärkeimmät tavarat sinne ja kokeilen ajaa sen boot repairin. Kun ei ole oikeen mitään erikoista saanut selville niin kokeillaan, että mitä tästä tapahtuu. Ilmoittelenpa tänne sitte lisää kun pääsen prosessissa niin pitkälle. Toivotaan että kaikki menisi kerralla hyvin eikä tarvitsisi rueta sen enempää tällä kertaa tappelemaan.

Ja Volaa !!! Tein suositellun boot repairin ja seurasin ohjeita. Asennuksen aikana tulee kohta, jossa kysytään, että minne haluan grub asentaa. Itse asensin sen tuolle 500 GB kovelevyn /boot osiolle, jonka asennuksen aikana tein. Biosista 500 GB kovo ensisijaiseksi boot laitteeksi ja grub käynnistyy ja antaa valita käyttiksen normaalisti. Kokeilin, että se käynnistyy sekä ubuntun, että winukan puolelle. Kuitenkin automaattisena boottina on tällä hetkellä ubuntu 10 sekunnin viiveellä. Pitää katsella, mistä sitä voisi säädellä (Muiden käyttäjien kannalta Windows 7 olisi suositeltavaa käynnistyä automaattisesti). Joku jos tietää paikan, missä olisi hyvä ja yksinkertainen opas, niin voisi siitä tänne laittaa linkkiä. Ainakin taas askel eteenpäin on päästy taas kerran mitään tärkeää menettämättä. Kiitoksia kaikille ohjeita antaneille :)
« Viimeksi muokattu: 03.06.13 - klo:20.16 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4774
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #31 : 03.06.13 - klo:21.21 »
En ole itse kokeillut, mutta ilmeisesti Grub customizer niminen ohjelma on näppärä graafinen muokkaustyökalu.

*edit*
http://askubuntu.com/questions/100232/how-do-i-change-the-grub-boot-order
« Viimeksi muokattu: 03.06.13 - klo:21.22 kirjoittanut qwertyy »

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #32 : 03.06.13 - klo:21.57 »
Kiitoksia vihjeestä, mutta kuitenkin kokeilin tuota tuossa äskettäin. Kävi ilmi, että se ei löydä jostain syystä windows 7 boottia ja jos teen sillä muutoksia ja tallennan ei seuraavalla käynnistys kerralla Windows 7 loader listassa näy. Ajoin boot repairin uusiksi ja se näkyy taas. Itsekin kokeilen tässä metsästellä toisia menetelmiä, jos vaikka jotenkin se onnistuisi. Lisäksi kiitokset tuosta kellon aika hommasta. Kävin UTC ottamassa linux pois niin nytten on kummatkin kellot oikeassa ajassa käynnistyksien jälkeen.

PS. Kokeilin tuossa manuaalisesti grubbia muokkailla ja sama homma tapahtuu. Olen muutamalla eri tavalla kokeillut ja aina grub jokaisen muokkauksen jälkeen hävittää raidin ja täten ei enää windows 7 loader grub käynnistysvalikossa näy. Boot repairilla tämän saa aina korjtattua ja jos grub ei koske, niin ainakin käynnistyksessä on mahdollisuus valita kumpikin käyttöjärjestelmä. Jos jollakin olisi ideoita niin laitelkaas tänne vaan tulemaan.
« Viimeksi muokattu: 03.06.13 - klo:22.34 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4774
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #33 : 04.06.13 - klo:00.22 »
Tuon pitää toimia. Jos sudo update-grub hävittää grub menusta Windowsin, niin kyseessä on lähes pakko olla jonkinlainen bugi.

http://www.danbishop.org/2011/05/26/make-windows-the-default-operating-system-in-grub2-even-after-ubuntu-updates/

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #34 : 04.06.13 - klo:12.28 »
Kokeilinkin tuota jo eilen, mutta ei onnistunut. Tänään kokeilin uudestaan, että jos olisin jotain vain siinä sählännyt. Ongelma kuitenkin on sama. Windows 7 loader häviää. Alussa tarkistin fgrep menuentry /boot/grub/grub.cfg kuten ohjeessakin oli mallina, niin tuon windows 7 loaderin nimen, jotta sen voisi primary käynnistykseksi asetella. Kuitenkin update-grub jälkeen kun menee samalla komennolla grub.cfg katsomaan, niin on se muuten samanlainen, mutta windows 7 loader sieltä häviää. Toinen asia, joka on iskenyt silmään, niin memtestit sun muut puuttuu automaattisesti grub valikosta. Pitkälti kaikissa kuvissa, joita olen netistä katsellut sisältävät useamman vaihtoehdon kuin itselläni siihen tulee. Voisiko tosin olla sekin mahdollista, että koska ajan tuon repairin kovalevyltä, niin se ei saa kaikki muutoksia tehtyä, mitä se haluaa. Onhan tuo live-CD olemassa, että voinhan minä senkin kautta kokeilla homman hoitaa jos siitä kenties olisi mitään hyötyä.

Toisaalta nytten kun ajoin taas kertran grub repairin, niin katselin vähän tarkemmin, että mitä tapahtuu. Veikkaisin, että joku siinä vielä tahmaa. Vaikka ohjelma onnistuu siinä vissiin mitä se koittaakin tehdä, niin erroria pamahtaa melko runsaasti asennuksessa. Otin nuita ylös, mutta tuossa repairin loppu koosteessa näyttää olevan samat valitukset levityeltynä sinne tai tänne.

http://paste.ubuntu.com/5731991/

Myös huomasin sen, että grub boot screen menee tuon repairin jälkeen tekstitilaan ja jos teen mitään muutoksia, niin windows 7 loader vaihtoehto häviää ja boot screeniksi tulee kubuntun kuva todella huonoilla resoilla. Jotakin siis siinä tapahtuu kun tuota grub tietoja kokeilee särkkiä. Toisaalta olen lueskellut, että Linux ei jostakin syystä osaa tuota fakeraidia  kunnolla tunnistaa, jos raidin nimessä on välilyönti. Itsellänihän on Intel RAID muistaakseni nimenä, niin voisikohan sillä kenties olla jotain tekemistä asian kanssa ? Puolestaan en vain tajua, että miksi repairin jälkeen kuitenkin grub löytää tuon windows 7 loaderin joka tapauksessa. Nytten kun sattuu löytymään tuo ulkoinen kovalevy, niin jos olisi joku opas jolla sen voisi raidilla asennella niin ei olisi suuri ongelma. Menisi vain useampi tunti. Raidin nimen vaihtaminen minusta vaatii sen, että raidi pitää purkaa jolloin kaikki tieto häviää ja täten joutuisin windowsinkin uudelleen asentelemaan.

Että tällaisilla mietteillä ja faktoilla etiäpäin. Jos joku tietää asiasta enemmän niin arvostaisin vastauksia. Ja jos jollakin on joku foorumi mielessä, josta voisi löytää tämän osa-alueen ammattilaisia voisi siitäkin vihjaista. Toisaalta kaikki on suomeksi, joten taitaisi jotenkin pitää kokeilla tuokin log sitte saada englannin kieliseksi.
« Viimeksi muokattu: 04.06.13 - klo:12.34 kirjoittanut JusMu »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 10747
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #35 : 04.06.13 - klo:18.44 »
Windows tunnistetaan os-prober -ohjelmalla, joten kannattaa katsoa, että os-prober -paketti on asennettuna. Jos se löytää Windowsin niin, kyllä sen pitäisi myös update-grubin tulosteessa näkyä.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #36 : 04.06.13 - klo:20.25 »
Kokeilin tuotakin tuossa äsken. Vetäsin komentoriviin komennot sudo apt-get install os-prober  ja sen jälkeen sudo update-grub. Kuitenkin asennuksessa tuli että mitään ei lisätty, poistettu tai päivitetty. Kuitenkin tuon update-grub jälkeen seuraavalla käynnistyksellä windows 7 loader oli grub valikosta hävinnyt. Boot-repairin jälkeen se palasi takaisin.

Huomannut olen, että boot repair alussa haluu mountata asemat uudelleen, että kaiken tunnistaa. Tällöin ubuntun käyttöliittymässä vasemmassa palkissa näkyy kaikki asemat (ainakin 13 versiossa minulla automaattisesti). Repairin aikana siihen ilmestyy RAID pakan kolme eri osiota, vaikka niihin ei sisälle pääsekkään. Käynnistyksen jälkeen kuitenkin näkyy vain tuo yksi toinen osio, jonka tein tälle 500 GB kovolle.

Että sittenpä katsomaan, jos jotain muutakin tässä tulisi mieleen. Ainakin tähän mennessä kaikenlaisia kikkoja kokeillessa tuo grub-update saa aikaan sen, että windows 7 loader häviää grubista. Kokeilin myös taas tuon updaten jälkeen tuota fgrep menuentry /boot/grub/grub.cfg komentoa ja windows 7 loader sieltä perältä häviää.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 10747
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #37 : 04.06.13 - klo:20.53 »
Ongelmasi voisi tietysti liittyä tuon Windowsin raidin liittämiseen, koska tietääkseni se on pakko liittää, jos sieltä halutaan löytää Windows. (nyt voin kyllä ihan hyvin olla väärässäkin)

Ehdotan, että etsit sen Windowsin sillä boot repairilla ja sitten kopsaat tarpeelliset rivit tiedostosta /boot/grub/grub.cfg tiedoston /etc/grub.d/40_custom loppuun (tiedoston pitäisi siis olla jo olemassa). Tarvitset sieltä Windowsin menuentry-lohkon (alkaa menuentry-sanalla ja {-merkillä ja päättyy }-merkkiin).
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #38 : 04.06.13 - klo:21.22 »
Itsekin olen kovasti tuon liittämisen puolella.

Kuitekin kun vetäsen tuon fgrep menuentry /boot/grub/grub.cfg, niin lopussa siis näkyy tämmöinen

if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then
  menuentry_id_option="--id"
  menuentry_id_option=""
export menuentry_id_option
menuentry 'Kubuntu GNU/Linux' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
submenu 'Advanced options for Kubuntu GNU/Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
        menuentry 'Kubuntu GNU/Linux, with Linux 3.8.0-23-generic' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.8.0-23-generic-advanced-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
        menuentry 'Kubuntu GNU/Linux, with Linux 3.8.0-23-generic (recovery mode)' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.8.0-23-generic-recovery-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
        menuentry 'Kubuntu GNU/Linux, with Linux 3.8.0-22-generic' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.8.0-22-generic-advanced-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
        menuentry 'Kubuntu GNU/Linux, with Linux 3.8.0-22-generic (recovery mode)' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.8.0-22-generic-recovery-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
        menuentry 'Kubuntu GNU/Linux, with Linux 3.8.0-19-generic' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.8.0-19-generic-advanced-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
        menuentry 'Kubuntu GNU/Linux, with Linux 3.8.0-19-generic (recovery mode)' --class kubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.8.0-19-generic-recovery-28c75ed7-f68b-424a-bc85-80809eb2c945' {
menuentry 'Windows 7 (loader) (on /dev/mapper/isw_bfhjaigicc_Intel\x20RAID1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-743445593445200A' {

Muualta mitä olen katsonut, niin tuon yhden heitto merkin tilalla pitäisi olla ", mutta minulla on jokaisen menuentryn kohdalla vain ' joten varmaankin sillä ei ole niin suurta merkitystä. Tuosta varmaan tulisi kopioida kohta

{
menuentry 'Windows 7 (loader) (on /dev/mapper/isw_bfhjaigicc_Intel\x20RAID1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-743445593445200A' {

Tästä siis pitäisi tuo kohta kopioida tuohon sanomaasi tiedostoon ? tiedostohan näyttää suoraan avatulta minulla seuraavanlaiselta, kun sen sudo nano custom_40 komennolla avaan:


#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.

Tulisiko tuo ylempi siis vain kopioida tuohon perään ilman ristokko merkkiä (#)

Ja tästä eteenpäin siis tulisi vain kokeilla esim boot managerz ohjelmalla uudestaan taikka manuaalisesti koittaa laittaa se windows 7 default bootiksi ?
« Viimeksi muokattu: 04.06.13 - klo:21.24 kirjoittanut JusMu »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 10747
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Ubuntun asentaminen RAID0 [Lisää käynnistys ongelmaa]
« Vastaus #39 : 04.06.13 - klo:22.46 »
Ei tuosta tulosteesta, vaan siitä koko tiedoston sisällöstä. Minulla ei ole Windowsia, joten en sellaista voi näyttää, mutta siis luultavasti jokin tämän tapainen pätkä:
Koodia: [Valitse]
menuentry 'Windows ...luultavasti jotain "sotkua"...' {
        set root=(hd0,2)
        chainloader +1
}
Tärkeintä on, että siinä on ekana sana menuentry ja sen perässä jotain tekstiä Windowsista ja viimeiseksi riviksi jätät tuon }-merkin (tarvitaan siis myös kaikki rivit siitä väliltä).

Tiedoston sisällön saat näkyviin ihan vaikka tekstieditorilla tai sitten esimerkiksi komentamalla cat /boot/grub/grub.cfg .

Se siis liitetään uusille riveille tuon /etc/grub.d/40_custom-tiedoston loppuun. Pitää aukaista root-oikeuksin eli esimerkiksi gksudo gedit /etc/grub.d/40_custom komennolla. Alkuun ei laiteta risuaitoja (#), sillä ne merkitsevät kommenttia ja vanhaa sisältöä ei pidä poistaa. Lopuksi on ajettava update-grub. Se päivittää tuon grub.cfg-tiedoston ja sen pitäisi myöskin lisätä nuo rivit.
« Viimeksi muokattu: 04.06.13 - klo:22.48 kirjoittanut Tomin »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.