Kirjoittaja Aihe: Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]  (Luettu 2528 kertaa)

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3218
  • Profiili
Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]
« : 30.04.13 - klo:10.25 »
Samsungin videokameralla (malli ei tiedossa tähän hätään, joku edullinen ei-HD) kuvatut videot aukeavat väärällä kuvasuhteella kaikilla videoplayereillä. Videot näkyvät 4:3, kun ymmärtääkseni pitäisi olla 16:9. Ilmeisesti videoon on jotenkin koodattu 4:3 kuvasuhde tjs.

Playereissä saa kuvasuhteen kyllä vaihdettua, mutta varsinainen ongelma onkin se, että kun otoksista koostaa leikkelyjen sun muun jälkeen DeVeDe:llä dvd:n, niin se näkyy telkkarissakin väärin, eikä telkkarin kuvasuhteen vaihtaminen auta. DeVeDe:ssä saa valituksi myös kuvasuhteen, mutta sillä ei ole vaikutusta, ulos tulee aina väärää matskua.

Tässä pätkä ko. videota, jos se selventäisi asiaa http://ubuntuone.com/4LRAFJNta0dVm1s8bQ2Rx0

Videon ominaisuudet
« Viimeksi muokattu: 30.04.13 - klo:18.21 kirjoittanut Eesaurus »

2-mieli-FI-poliisi

 • Vieras
Vs: Videon kuvasuhdeongelma
« Vastaus #1 : 30.04.13 - klo:14.35 »
DeVeDe:llä

Files> ljub.MP4> Ominaisuudet> Video format: NTSC/PAL (?)
Files> ljub.MP4> Ominaisuudet> Advanced Options>
-General> Video/Audio rate: Halutut arvot (?)
-Video format> Final size: 740x420
-Video format> Aspect ratio: 16:9
-Video options> Scaling mode: Scale picture

Kyllähän kuvasuhteen pitää näillä muuttua (720x480), jollei ohjelma ole "rikki"? En saanut testattua lopputuotosta, mutta Preview ainakin näytti lupaavalta.

Voisit huviksesi kokeilla myös Format Junkie'ta: (vob-file)
En tiedä vastaako tarvitsemiisi "dvd-spekseihin", mutta antaa ainakin "Edit> Prefernces" kautta muuttaa konvertoitavan videon kokoa parillakin eri tavalla. Ainahan näissä on omat rajoitteensa?

sudo add-apt-repository ppa:format-junkie-team/release
sudo apt-get update
sudo apt-get install formatjunkie

Toki jos leikkelet videoita ennen dvd konvertointia niin järkevintähän olisi muuttaa kuvasuhde jo siinä ohjelmassa. Tarkista myös kameran asetukset vielä kertaalleen oikein ajatuksen kanssa ja vaihtoehtoja kokeillen.

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3218
  • Profiili
Vs: Videon kuvasuhdeongelma
« Vastaus #2 : 30.04.13 - klo:15.15 »
-Video options> Scaling mode: Scale picture

Vaikuttaa pikaisen kokeilun perusteella, että kyse oli tuosta "Scale picture" -hommasta... Muut asetukset olivatkin jo kohillaan.

Varmistan asian vielä myöhemmin...

2-mieli-FI-poliisi

 • Vieras
Vs: Videon kuvasuhdeongelma
« Vastaus #3 : 30.04.13 - klo:17.37 »
DeVeDe:n oletusasetukset on muuten "Scaling modessa" väärin! "Add black bars" on toiminto jota nykyisin ei enää tarvita ollenkaan. Voihan sen silti sinne jättää, mutta oletuksena pitää olla "Scale picture"!
Hyi, hyi -noottia asiasta ohjelman tekijöille.
Muutoin ohjelma toimi niin hyvin, että laitoin sen tarvittaessa asennettavien ohjelmien listalleni muistiin.

Aurinko on näemmä ilmestynyt esiin, joten taidan sittenkin livahtaa vielä vapunviettoon...  8)

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3218
  • Profiili
Vs: Videon kuvasuhdeongelma
« Vastaus #4 : 30.04.13 - klo:18.20 »
Joo, kyllä "Scale picture" korjasi tämän ongelman. Merkitsen ratkaistuksi.

Kiitokset 2-mieli-FI-poliisille!

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3218
  • Profiili
Vs: Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]
« Vastaus #5 : 12.05.13 - klo:18.17 »
Palataas tähän vielä. Jännä ilmiö... Koostin yhden videokoosteen Openshotilla ja vein sen videoksi "DV/DVD Widescreen PAL" -asetuksilla.


Tein siitä sitten dvd:n DeVeDe:llä, asetuksiin laitoin, että "Scale picture", mutta kun katselin videota dvd-soittimella telkkarista, niin se näkyi väärällä kuvasuhteella, 4:3:na, isot mustat palkit molemmilla laidoilla. Eikä telkkarin säädöt vaikuttaneet mitään.

No, kokeilin sitten niin, että vein videon Openshotista 4:3 muodossa, muuten samoilla asetuksilla, kuin äskeisessä esimerkissä. Sitten kun tein siitä dvd:n DeVeDellä, niin sen asetuksista piti vaihtaa kuvasuhde 16:9:ään, jonka jälkeen video näkyi dvd-soittimella telkkarissa kokoruudulla ja oikealla kuvasuhteella. Tätä metodia tulin vahingossa käyttäneeksi, kun sain koevideon näkymään telkussa oikein, ja merkkasin tämän ketjun ratkaistuksi.

Mistä on kyse...? Saan siis videot kyllä haluamaani muotoon, mutta aika omituisella metodilla. Tai en minä tiedä, onko tuo omituinen... :)

Liittyneekö asiaan se, että jostain syystä kaikki videoplayerit tulkitsevat originaalin videon olevan 4:3 -kuvasuhteessa?
« Viimeksi muokattu: 12.05.13 - klo:18.19 kirjoittanut Eesaurus »

kamara

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2552
  • Profiili
Vs: Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]
« Vastaus #6 : 13.05.13 - klo:18.06 »
Funtsailuissasi on wiki-ainesta.

Tosin jos tuo tuimii niin vain väliaikaisesti, niin silloin siitä ei ole hyötyä.

2-mieli-FI-poliisi

 • Vieras
Vs: Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]
« Vastaus #7 : 13.05.13 - klo:23.06 »
Edellisiin jatkoksi:
Videokamerasi tallentaa väärässä 4:3 kuvasuhteessa ja OpenShotin kuvasuhteen muutokset, eivät kuvauksesi pohjalta, toimi vielä "hyvien tapojen mukaisesti". Jätä se siis toistaiseksi suosiolla DeVeDe:n hoidettavaksi. (muisini hämyisimmän nurkan mukaan PAL voi olla ongelman syynä?)

Hämmentävä video-editori suositus netin uumenista: http://www.shotcut.org/ . Ensisijainen käytötarkoitus ilmeisesti vod-cast ja kotivideo-editointi?

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3218
  • Profiili
Vs: Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]
« Vastaus #8 : 13.05.13 - klo:23.35 »
Videokamerasi tallentaa väärässä 4:3 kuvasuhteessa

Mitä täsmälleen ottaen tarkoitat? Sitäkö, että vaikka kameran tallentama video on käytännössä 16:9, niin kamera koodaa videoon virheellisesti 4:3 -koodin tai jotain sellaista...? Tätä epäilin itse jo aiemmin.

Lainaus
OpenShotin kuvasuhteen muutokset, eivät kuvauksesi pohjalta, toimi vielä "hyvien tapojen mukaisesti". Jätä se siis toistaiseksi suosiolla DeVeDe:n hoidettavaksi. (muisini hämyisimmän nurkan mukaan PAL voi olla ongelman syynä?)

Joo, näin on toimittava.

Lainaus
Hämmentävä video-editori suositus netin uumenista: http://www.shotcut.org/ . Ensisijainen käytötarkoitus ilmeisesti vod-cast ja kotivideo-editointi?

Vaikutti aika askeettiselta. Openshottia olen käyttänyt kahdesta syystä; se on ainoa editori, jonka olen jaksanut kuta kuinkin opetella, on siis helppo. Toinen syy on se, että siinä on mukavasti lisäherkkuja ollakseen niinkin simppeli ohjelma käyttää. Animoituja otsikoita yms... 

2-mieli-FI-poliisi

 • Vieras
Vs: Videon kuvasuhdeongelma [RATKAISTU]
« Vastaus #9 : 15.05.13 - klo:11.40 »
Kamerasi ongelmissa olet paras asiantuntija. Kuten itsekin totesit: Jotain, jossain vaiheessa menee väärin.

Toisaalta tuo hämärä muistikuvani olettaa, että tuo PAL määrittää OpenShotissakin lopulliseksi kuvasuhteksi 4:3. Kokeile sen sijaan:
> Kohde: DVD-NTSC
> Videoprofiili: DV/DVD Widescreen NTSC.
Testivideo puutuu käytöstäni, joten tarkista haluttu kuvasuhde 16:9/720x480 (vai mikä sen nyt pitikään olla?) saman ikkunan Lisäasetukset välilehdeltä ennen jatkotoimia.

Jos tällä ratkeaa OpenShotin ongelma niin yritä soveltaa samaa ohjetta kamerasi tallennusasetuksiin. Luulisi vastaava pal/ntsc vaihtoehto löytyvän sieltäkin?

ShotCut on Hämmentävä editori. Keskeneräisenäkin vaikuttaa vakaalta ja lupaavalta. Uuden ohjelman opettelusta olen samoilla linjoilla; ei lähde ihan pelkästä uuden kokeilemisen "innosta" vanha tuttu ohjelma vaihtoon.