Seuraavassa vain joitakin käytännön havaintoja asiasta.
Ymmärsin, että Samballa koneiden jakoihin kiinnipääsyssä ei ole ongelmia - jos vain koneen löydät. Näinollen katson, että oikeastaan et kysy mitään Sambasta.
Koneiden näkyminen verkossa ei ole aivan 1:1. Jos koneet on konfiguroitu oikein samaan verkkoon, niin koneet kyllä aina löytyvät ip-osoitteella, jos sitä ei ole erikseen estetty.
Palveluiden osalta, tässä kysyttiin vain levypalveluja - Jos kyseessä ovat normaalit jaot, jotka sinänsä jostain käsin toimivat, niin estoa ei ole kyseiselle palvelulle (tai sitten se on erikseen konfiguroitu valikoivaksi). Erityisesti, jos Windowsissa on palomuuri päällä, se oletus palomuuri, niin jaot eivät toimi. Tämä voi myös vaikuttaa koneiden näkyvyyteenkin, jos koneita tutkitaan jakojen kannalta katsottuna, kuten ilmeisesti nyt teet.
Koneet kyllä ovat olemassa verkossa, vaikka ne eivät näy. Toisin sanoen levyjakoon pääset, jos sitä ei ole estetty, kun käytät tcp/ip -osoitetta. Mikäli tätä et halua tehdä, niin verkossa pitäisi olla DNS-palvelin joka antaisi koneiden ja ip-osoitteiden välisen yhteyden - muutoin tuo näkyvyys voi olla sattumankauppaa Linuxin ja Windowsin välillä kuten olet huomannut. Toinen vaihtoehto on ohittaa DNS ja määritellä jokaiselle koneelle itse tuo ip-osoitteen ja koneen nimen välinen yhteys. Tämä on ihan hyvä tapa jos osoitteet eivät muutu usein ja koneita ei ole paljon - voi olla että tapauksessasi tuo ei kuulosta hyvältä, mutta joka tapauksessa tämä varmasti toimii kun teet sen oikein. Windows-koneella tuo tapahtuu "hosts" tiedostoa editoimalla (esim. paikassa "c:\windows\system32\drivers\etc\hosts") tai Ubuntulla, mikä varsinaisesti lienee kysymyksesi, Network Managerin avulla syöttämällä tiedot käyttöliittymän kautta. Tiedot tallettuvat Ubuntullakin hosts -tiedostoon, mutta koska Network Managerin seuraava käyttökerta päällekirjoittaa tiedot, niin tiedostoa ei kannata editoida suoraan.
Windows-koneen näkyvyyttä verkossa voi mahdollisesti parantaa sillä, että pakottaa Windowsin verkkokonfiguraation käyttämään "netbios over tcp/ip". Oletuksena se on automatiikalla joka ei aina toimi. Tämä voisi auttaa, mutta en mene siitä takuuseen. Joka tapauksessa tämän kuuluisi olla näin jos haluat varmistua toiminnasta.
Joten tämä ongelma liittynee yleiseen verkon toimintaan, mutta tässä voi olla taustalla useampiakin edellä lueteltuja syitä. Itse käytän omassa verkossani aina tcp/ip -osoitetta jos ei heti löydy. Se sopii silloin hyvin kun verkossa on aitoja servereitä, joiden ip-osoite ei muutu.