Kirjoittaja Aihe: Q: Miniläppäri korvaamaan wlan-reititin-palomuuri?  (Luettu 1287 kertaa)

Samu Wikstedt

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 47
  • Profiili
Vanha Linksys WRT-54GL alkaa temppuilemaan vanhuuttaan , ja sille pitäisi miettiä korvaaja.

Tuumasin että vanhan miniläppärin voisi pistää hoitamaan palomuuraus/NAT/wlan. sisäverkolle jossa on 3 laitetta kiinni piuhalla ja useita langattomasti.

- Onnistuuko kohtuullisella vaivalla, palomuuridistroja on pilvin pimein, mutta osaako yksikään toimia wlan tukiasemana?
- Löytyykö tarkoitukseen sopivaa selaimella säädettävää softaa (Ubuntulle/debianille) joka hoitaisi kaiken tyyliin DD-WRT?
- Koska miniläppäreissä on vain yksi eth portti, toimiiko USB-eth adapterit tälläisessä käytössä kuinka luotettavasti?

Aiheesta on varmaan jossakin äärimmäisen selkeät sivut olemassa, mutta en ilmeisesti keksinyt oikeita taikasanoja googlelle.

-Samu

tosiutelias

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 169
  • Profiili
Vs: Q: Miniläppäri korvaamaan wlan-reititin-palomuuri?
« Vastaus #1 : 02.03.12 - klo:20.31 »
Heips,

En ole varma mitä haluat, enkä tiedä onko seuraava ratkaisu, mutta tuota olen ajatellut yhteen toiseen vastaavaan hommaan:

http://www.zeroshell.net/eng/


odysseus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 367
  • Profiili
Vs: Q: Miniläppäri korvaamaan wlan-reititin-palomuuri?
« Vastaus #2 : 02.03.12 - klo:23.38 »
Eiköhän sille miniläpparille löydy parempaakin käyttöä?

Osta uusi reititin jos vanha tempuilee! ..tai sitten todellakin haluat harrastella......

Samu Wikstedt

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 47
  • Profiili
Vs: Q: Miniläppäri korvaamaan wlan-reititin-palomuuri?
« Vastaus #3 : 03.03.12 - klo:10.56 »
Tuo zeroshell tuntuisi olevan sellainen distro jota haetaan. dänks.

Tarkoituksena ei ole tässä vaiheessa tehdä mitään sellaista johon tuo vanha Linksys WRT54GL ei pystyisi. Elikkäs tarvitaan vain boxi 'tyhmän' adsl-modeemin ja kotiverkon väliin, jolla tarjotaan kotiverkolle NATin takainen yhteys internetiin langattomasti ja piuhalla.

Tämä idea uharata vanha miniläppäri selittyy tähänastisella kokemuksella ja johtopäätöksellä(joka luonnollisesti perustuu perstuntumaan eikä tieteelliseen tutkimukseen :-) ):
reitittimiä/adsl purkkeja on hajonnut käytössä,  läppäreitä / tietokoneita on poistettu käytöstä ikääntymisen vuoksi -ei koskaan rautarikon takia (poislukien kovalevyrikot).

Oletan syynä olevan laitteiden hankintahinta, ts. reitittimiin, jopa ns. laadukkaisiin laitetaan huomattavasti halvempaa rautaa kuin tietokoneisiin. Reitittimet myös usein kyykähtävät jos niiden takana on enemmän kuin kaksi konetta liikennöimässä. Näinollen voisi ainakin kokeilla pystyykö zeroshellillä ja vanhalla asuksen eepc 701:llä tekemään saman kuin tuolla linksysillä. Todennäköisesti projekti kaatuu pariin tekijään:
- zeroshell ei tarjoa tukea 701:n langattomalle piirisarjalle
- koska 701:ssä no vain yksi eth portti, toisen joutuisi hoitamaan usb-eth mokkulalla, jolle ei myöskään välttämättä ole luotettavasti toimivaa tukea.

Toinen vaihtoehto olisi tietysti korvata linksysin firmis openWRT:llä, mutta lienee turhaa kun purkin pystyssä pysymisaikaa pystyy lisäämään jäähdyttämällä, joka viittaa tinauksen kypsymiseen piirilevyllä.