Erilaisia versioita näyttää olevan niin paljon, että niissähän menee tottumaton sekaisin. Tarkoitus oli kokeilla (tein kokeilut ennen kuin luin edelliset viestit) Mate 1.2:sta, mutta taisikin tulla ladattua vahingossa xfce...
http://www.lataakuva.fi/?di=OKI4Ei hassumpi tämäkään, jos pitää vanhan Windowsin yksinkertaisuudesta. Jostakin syystä tämä poikkeaa Fedoraan asentamastani xfce:stä, jossa on sekä yläpalkki että alapalkki. Yläpalkissa tapahtuu erilaisia "hide-toimintoja", jotka tuntuvat hieman sekavilta. Tuo toinen xfce muistuttaa paljon Gnome 2:sta ohjelmien hakemistorakenteeltaan. Tässä nyt kokeilemassani en saanut palkkia siirtymään - paitsi kääntymään pystyasentoon keskelle ruutua.
Olen kokeillut USB-tikuilta nyt jo aika monta versiota eri Linuxeista. Pöydillä on ollut koneita auki yhtä aikaakin eri järjestelmillä. Vertailuja tehdessäni olen pikkuhiljaa huomannut viihtyväni mieluimmin tavallisen Gnome 3:n äärellä, jonka asensin ensimmäisen kerran marraskuussa. Se ei ole täydellinen, mutta se tuntuu erittäin nopealta ja selkeältä. Vasemman yläruudun "kuuma piste" on loistava keksintö. En tiennyt alunperin siitä vaan painoin yläreunan kuvaketta. "Kuuma piste" on siinä mielessä kätevä, että sillä saa yhdellä salamannopealla hiiren heilautuksella (sama tapahtuu tosin myös ikkunanapista) vaihdettua ohjelmia ja katsottua, mitkä ohjelmat ovat auki ja mentyä valikkoihin, jos tarvitsee avata uusia ohjelmia. Ja suosikit palkki vasemmassa laidassa on tietenkin myös kätevä. Ja hakuruutukin on, jos ohjelmia sillä haluaa etsiä.
Jos kaikista kokeilemistani työpöydistä pitäisi tällä hetkellä antaa pisteet, vertailun voittaisi ehkä Gnome 3. Oikeastaan ainoana pienenä puutteena pidän sitä, että auki olevia ohjelmia ei näe suoraan kuvakkeista palkissa, vaan pitää heilauttaa sitä hiirtä. Yläpalkkiin mahtuisi muutaman ohjelman kuvakkeet merkiksi siitä, että ne ovat auki. Mutta ei kovin monta kuvaketta.
Jos ei käytä erillistä hiirtä vaan tietokoneen levyhiirtä tai muita menetelmiä, silloin Gnome 3 ei ole ehkä niin kätevä. Näppäinkomennoilla tosin saa silloin tehtyä yhtä ja toista.