Kirjoittaja Aihe: Ulkoisen levyn kunnon tarkistamista, ja uuden hommaamista... [RATKAISTU]  (Luettu 7862 kertaa)

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11443
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Ulkoista levyä
« Vastaus #20 : 17.01.12 - klo:22.42 »
Pakkorako käyttää ntfs:ää, koska homman pitää toimia myös Windowsin puolella. Juu, tarkoitus olikin tehdä tarkistukset Windowsissa, niin kuin Ganymedes neuvoi, en vain ole vielä ehtinyt (viitsinyt).  :D
Eikös Windowsiinkin saa nykyään ext2/3-tiedostojärjestelmiä tukevan ajurin?
Sikäli kun tiedän, sitä ei ylläpidetä (tarkistin viimeisimmän version olevan vuodelta 2008) ja tukea ei ole ext4:lle (tai yli 128 kokoisille inodeille). Eli ainakaan minä en tee sillä mitään. Hyödyllisempi on Ext2Read, jolla sentään voi kopioida unohtuneen tiedoston Windowsin puolelle.
http://www.fs-driver.org/
http://sourceforge.net/projects/ext2read/

Muokkaus: Joku on ilmeisesti todennut, että uutta ajuria kaivataan ja koodannut tämmöisen:
http://www.ext2fsd.com/?page_id=2
Viimeisin versio tältä viime vuodelta ja tuki tarpeellisille ominaisuuksille, paitsi extenttien/extentteihin kirjoitus. Tietenkin tuon voi asentaa vain koneeseen, johon on adminoikeudet.
« Viimeksi muokattu: 17.01.12 - klo:22.50 kirjoittanut Tomin »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ulkoista levyä
« Vastaus #21 : 17.01.12 - klo:23.05 »
Tämä on ollutkin meneillään jo tunteja, 3/4-osaa takana jo. CHKDSK on vissiin vielä eri juttu, kuin tämän operaation sisältämä levyn tarkistus?

LISÄYS: Joo, alustus pitkän kaavan mukaan sisälsi näemmä CHKDSK:n.
Chkdsk on pääasiassa tarkoitettu tiedostojärjestelmän tarkistukseen, mutta se osaa myös lukea levypinnan (/r parametri). Alustus käyttää sitä vissiin siten. Jos levyltä löytyy viallisia kohtia, ne merkitään varatuiksi ettei mitään tiedostoja yritettäisi tallentaa niihin kohtiin. Eli levy on varmaankin kunnossa, jos chkdsk tulosteessa lukee bad sectors kohdassa nolla.

Näin olen ymmärtänyt minäkin. Varmuuden vuoksi ajan vielä CHKDSK:nkin jotta voi olla varma - tiedä häntä tekeekö AIVAN samaa joka versiossa.

Se että levy on nyt kunnossa, voi olla koko totuuskin. Voi myös olla, että se ei ole, ja levy vikaantuu uudestaan. Siksi kehoitin kirjoittelemaan muutaman kerran täyteen ja pois, jotta saa tämänhetken tilanteen jotenkin hallintaan. Se miksi levy vikaantui, saattoi johtua vaikka virtalähteestä tai elektroniikasta ... jolloin se voi oireilla kohta uudestaan. Kaikenlaista on nähty.

Windowsin robocopy ja miksei myös rsync - ovat tässä kokeilussa aivan välttämättömiä - siis normaaliin Windowsin exploreriin nähden - koska ne TODELLA kertovat epäonnistumisista eivätkä vain ohita niitä.

Karvameduusa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1055
    • Profiili
Itselleni kävi pari kuukautta Buffalon ulkoisen levyn kanssa samanlailla. Yli kolme vuotta ulkoinen Buffalo jaksoi toimia. Buffalon ulkoinen pätkäsi kesken tiedoston siirron aikana. Kahlasin linux wikin ohjeita datan pelastamiseen. Töissä tuli työkaverin kanssa puhuttu Buffalon ulkoisista levyistä. Hänellä oli ollut samanlainen ongelma. Hän sanoi että kannattaa purkaa ulkoinen ja ottaa kiintolevy sieltä sisältä pois. Purkasin Buffalon ulkoisen kiintolevy ja otin kiintolevyn pois. Purkamisessa joutui kuitenkin pikkaisen hajottamaan ulkoisen kiintolevyn kehikkoa. Yhdistin Fujtech adapterilla kiintolevy tietokoneeseen ja sain datat turvaan. Kiintolevy toimi ihan hyvin. Eli ulkoisen piirilevyn virransyöttö oli rikki. Tämä on kuulemman aika yleinen ongelma Buffalon ulkoisissa levyissä.
« Viimeksi muokattu: 17.01.12 - klo:23.14 kirjoittanut Karvameduusa »

_Pete_

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1836
  • Fufufuuffuuu
    • Profiili
Vs: Ulkoista levyä
« Vastaus #23 : 18.01.12 - klo:07.14 »
Pakkorako käyttää ntfs:ää, koska homman pitää toimia myös Windowsin puolella. Juu, tarkoitus olikin tehdä tarkistukset Windowsissa, niin kuin Ganymedes neuvoi, en vain ole vielä ehtinyt (viitsinyt).  :D
Eikös Windowsiinkin saa nykyään ext2/3-tiedostojärjestelmiä tukevan ajurin?

On saanut jo kauan.


Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3415
    • Profiili
No, varmuuden välttämiseksi ajoin vielä Windowsissa CHKDSK f:n ja CHKDSK r:n, mitään vikaa ei levystä löytynyt. Se, mikä tässä nyt näyttäisi olleen SE juttu oli levyn perusteellinen formatointi. Sen jälkeen se otti myös vastaan kaikki tiedostot, mitkä sinne oli ennenkin mahtuneet, eikä ilmoittanut olevansa täynnä ennen aikojaan.

Jätin nyt tietoisesti tekemättä sen täyteenkirjoitusoperaation, mutta jos vikaa ilmaantuu uudelleen, niin kokeilen sitäkin. On siinä mielessä suht turvallinen tilanne, että levyllä olevat kamat ovat myös aina toisella kiintolevyllä.

Virtuaalinen kiitos kaikille osallistuneille. :)

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3415
    • Profiili
LaCie saapui tänään, eikä toimi koko kirottu rakkine. Kokeilin varmuuden välttämiseksi Windowsissakin, mutta kun ei niin ei. Sen kerran kun jätin googlettamatta merkin ja mallin ennen ostopäätöstä, kun oikein Mikrobitin "Toimituksen valintakin" ja kaikkea, niin heti rysähti laiva kiville. Nojoo, aina ei voi voittaa. :)  

Käynnistysajatkin laitteessa on luokkaa "itkisikö vai nauraisiko". Minuutteja... No, purkki takaisin lähettäjälle ja that's it.  
« Viimeksi muokattu: 20.01.12 - klo:20.00 kirjoittanut Eesaurus »

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1061
    • Profiili
Käynnistymisaika näkyy olevan vajaa kolme minuuttia, ei siis kovin pikainen. Ei kai sitä periaatteessa ole tarkoitus juuri sammuttaakaan. Mulla kuitenkin se on enempi varastona joka ei ole koko ajan käynnissä, niin ei tuo hitaus haittaa.

Se sen sijaan haittaa, että levy pyörähtää jostain syystä vartin välein käymään, vaikka talouden tietokoneet olisivat kaikki sammuksissa. Joko joku sitä ulkoapäin kolkuttaa (on kytketty modeemin kautta) tai sitten joku vipu asetuksissa on pielessä. Jos sen on lepoon laittanut, ei sen ole syytä heräillä vähän väliä. Aiheuttajaa en tosiaan tiedä.