Tuo on ihan totta. Unity keskustelu on aivan liian suppea jos se ymmärretään "vanhojen tehokäyttäjien tietokonetyöpöydän muutoksena" - sinänsä eiväthän tehokäyttäjät koskaan hyväksy maailmansa muuttamista.
Varmasti hyväksyvät, kunhan muutos vain koetaan olevan hyödyksi eikä haitaksi. Toki vanhat gurut ja varsinkin tuotantojärjestelmistä vastaavat inhoavat muutosta ihan syystäkin. Jos vanhaa järjestlemää on viritetty kolme vuotta, että se on saatu toimimaan luotettavasti tuo varmasti päivitys kirotun määrän ongelmia ja taas menee pitkä tovi ennen kuin kaikki toimii kuten pitää. (Tuossa juuri postasin Goobuntusta ja sanoivat että ei ole mitään järkeä päivittää useammin kuin 2 vuoden välein, koska kustannukset on ihan mielettömät jos päivittää turhan usein. Asia käsiteltiin hyvin tuossa UDS videossa.)
Mutta silti väittäisin, että tästä huolimatta nuokin ihmiset myöntävät kiistattomat edut.
mm. Servereiden siirtämien 64 bittisille alustoille muistin takia. Uudemmat järjestelmät ja niiden tuomat edut. Kukapa haluaisi käyttää vaikka NT:tä nykypäivänä? Ext4 on otettu innolla vastaan, se kun on selvä askel eteenpäin. Samoin BtrFS:ää odotetaan. Mutta jos ottaa keskeneräistä tai epäluotettavaa systeemiä tuotanto käyttöön, niin sitten sitä vasta lirissä onkin. Näitä asioita tulee kyllä mietittyä päivin ja öin.
Unity vaan ei sovellu mielestäni hyvin käyttöön, jossa avoinna on 20-50 ikkunaa. Ajattelin koneen vaihdon yhteydessä kokeilla unityä, mutta jos ei mene nappiin vaihdan Xubuntuun joka on mielestäni kovin miellyttävä. Ainoa asia mitä itse inhoan Unityssä on todella hidas ja huono taskin vaihto. mm. Win 7 on tässä suhteessa paljon parempi.
Full screen task switcheri olisi ollut ihan hyvä, jos se ei olisi niin hidas. Sekin on siis pilattu ammattilais-sarjasta, kuluttajien kivan näköinen roska sarjaan tekemällä hitaita ja turhia animaatioita.
Aivan varmasti vaihtaisin Unityyn, jos kokisen sen vievän asioita eteenpäin. Kuten sanottu, ajattelin yrittää uudelleen noin vuoden sisällä.
Jos taas ajatellaan puhtaasti kuluttajia ja niiden koneiden käyttöä, niin jatkossa taitaapi ChromeOS:n näköiset systeemit yleistymään. Jatkuvasti mennään siihen suuntaan että HTML5 ja web-selain on se alusta millä ainakin kaikki "normaalit kuluttajasovellukset" pyörivät aivan riittävän hyvin. Bonuksena tulee myös alustariippumattomuus, tai no joo, onhan se edelleen HTML5 alustaan sidottu.
Mutta tosissaan tietotekniikan ammattilaset, taustajärjestelmät jne on ihan oma ryhmänsä. Kuinka monella kotikäyttäjällä on tosissaan se 20-50 sovellusta auki, entäs kolme isoa näyttöä kiinni koneessa jne. Asiakkailla näen että tämä on täysin normaalia, kun puhutaan mm. sovelluskehittäjistä, tietohallinnon projektipäälliköistä tai tietohallintopäälliköistä. En vain valitettavasti ainakaan tällä hetkellä kuulu tuon asian osalta tuohon mainstreamiin. (hmm... Kuuluuko kukaan joka käyttää Ubuntua mainstreamiin?!?)
Mielestäni Androidin vahva tuleminen johtaa siihen, että olisi melkein parempi unotaa koko Ubuntu, jos se ei ole Android yhteensopiva.
Samalla huomasin tässä muuten huutavan epäpätevyyteni. Mulla ei ole mitään hajua siitä, miten helppoa on Ubuntu desktop sovellukset heittää androidiin tai toisinpäin. Sujuuko heittämällä, millaisia työkaluja tuohon on. Tällaiseen törmäsin hetki sitten,
AppJS, se on paketti jonka avulla on tarkoitus saada HTML5 webbi-sovellukset muutettua helposti desktop sovelluksiksi. Tässä vaiheessa taas havaitaan, että desktopin valta vähenee, koska sovellukset kehitetään ensisijaisesti web-sovelluksiksi. - Tässä sen näkee, vaikka työajan panostaa näihin asioihin ja päälle vielä melkein kaiken vapaa-aikansa, niin silti on vielä epäpätevä. Huoh. - Eipä ihme että kunnioitusta, mä olen vain töissä täällä, tyypeille ei oikein heru.
Hieman tekstiä
Objective-C softan portaamisesta JavaScriptille.
Cappucino oli myös mielenkiintoinen kokemus. Sillä voi tehdä web-sovelluksia kirjoittamatta yhtään HTML5/CSS/JS roinaa. Aika mielenkiintoinen paketti, toimivuus jää vaan nähtäväksi. Sitä en tiedä onko projekti vielä lähellekkään valmis ja käyttökelpoinen. Sen verran testasin että hyvin tuntuu toimivan Hello World tasoisilla softilla.
Viimeiseksi
Mark Shuttleworth Keynote @ UDS. Siinä puhtaan kovasti Mobiili Ubuntusta. Näyttää tulevan reilusti kilpailua mobiili-käyttiksiin. Silloin taas palaisin siihen, että HTML5 toteutukset toimivat kaikilla alustoilla, eikä tarvitse tehdä 20 erilaista natiivisovellusta.
Tizen:stä tuli myös uusi versio ulos.