Kirjoittaja Aihe: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen  (Luettu 5935 kertaa)

Exitium

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1013
    • Profiili
Olen nyt hieman laiska, joten kopioin aikaisemmin kirjoittamani tekstin suoraan eräältä toiselta foorumilta. :D Tarkoitus olisi kuitenkin päivittää nykyistä pöytäkonettani, joka tulee siis suurelta osin pelikäyttöön, eli sen alla pyörii pääasiassa Windows, mutta myös virtualisoitu Linux (siitä enemmän varsinaisessa viestissä). Linux ei ole hostina juuri tuon pelikysymyksen takia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Nykyisessä pöytäkoneessa alkaa olla sen verran vanhaa rautaa, että osa näistä on alkanut jo reistailemaan ja osa vaan ei enää pysy nykystandardien mukana. Joten edessä on luonnollisesti tietokoneen päivittäminen, ensisijaisesti pelikäyttöön mutta myös muuhun tehoja vaativaan aktiviteettiin. Haluaisin kuitenkin saada hieman mielipiteitä joihinkin asioihin, sillä pieni epävarmuus kalvaa mieltäni. Esitän tämän kysymyksen muuallakin, josta johtuen tämän foorumin anti ei jää ainoaksi.

Ensimmäinen ja tärkein kysymys koskee lähinnä sitä, että mitä osia minun kannattaisi päivittää NYT. Lähden nimittäin ensi tammikuussa Suomen suurimpaan kurkkusalaattilarppiseikkailuun (eli intti kutsuu), josta johtuen nyt osia ostamalla saan niistä hupia vain tämän kesän ja syksyn verran. Inttiaikana kun pöytäkoneen käyttä minimalisoituu, ja pelkään että saan intin jälkeen halvemmalla uutta ja parempaa. Käytännössä siis haluaisin tietää, että mille osille ei ole odotettavissa suuria muutoksia tämän ajanjakson välillä, jotka voin siis hyvällä mielellä ostaa jo nyt.

Nykyinen kokoonpano:
* Intel Core 2 Quad Q9450 @ 2,66GHz - Onko tarvetta päivittää?
* nVidia GeForce 285 GTX - 1,5v vanha, toimii uusienkin pelien kanssa, mutta ei täydellä väännöllä, kannattaako päivittää?
* 4 GB DDR-II 800Mhz - Pakko päivittää, liian vähän ja liian hidasta, kannattaako ostaa uusi emolevy ja investoida DDR-III kampoihin?
* Kaksi monta vuotta vanhaa ja loppuunkulunutta kovalevyä - Heti ensimmäinen investointikohde, tarkoitus hankkia laadukas SSD-asema (käyttöjärjestelmä + ohjelmat) ja rinnalle uusi nopea kovalevy, että olisi enemmän tallennustilaa. Kannattaako SSD:hen investoida nyt?

Emolevy vaihto tulee ajankohtaiseksi vain jos joku ylemmistä vaatii sitä.

Tämän lisäksi olen ajatellut toisen näytön ja uuden näppäimistön hankkimista, mutta niissä en tarvitse apua. Käyttötarkoituksista vielä sen verran, että koneen olisi hyvä pyörittää uusimpia pelejä kovilla grafiikoilla eikä päivitystarvetta olisi ainakaan vähään aikaan. Haluaisin päivitellä konetta nyt syksyllä esim. BF3:a ja RAGEa varten, mutta kuitenkin niin, että intin jälkeen pystyn pelaamaan yhä uudehkoja pelejä. Pelaamisen lisäksi tarkoitus olisi virtualisoida jotakin Linux-käyttöjärjestelmää työnteon/opiskelun takia joko VMwarella, VirtualBoxilla tai Parallels Workstationilla. Tässä kuvaan astuu tämä toinen näyttö, eli toisessa näytössä näkyisi Windows-työpöytä ja toisessa Linux. Host-käyttöjärjestelmänä tulee olemaan siis Windows 7 tai Windows 8, kunhan se ilmestyy. Virtualisointiratkaisun takia tuo muistikysymys on erittäin olennainen, eli kannattaako minun hommata jopa yli 8 gigaa muistia, ja mitä laatua? Lisäksi jos jollakulla on kokemuksia virtualisointiratkaisuista (aka mikä edellämainituista olisi paras), niin otan mieluusti ohjeita vastaan.

Kaipaisin erityisesti asiantuntevia mielipiteitä, niin hinta-laatusuhteen etc. takia. :D
Welcome to my signature!

Please note that this signature is licensed under the General Public License. By embedding the signature, or parts of it, into your brain other than by mere aggregation, your brain becomes a combined, and therefore derived, work and thus must be licensed under the GPL too

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #1 : 12.06.11 - klo:20.48 »
Vastaan tähän mieluummin kysymyksillä, koska noiden tietojen perusteella mitään oikeita suosituksia ei vielä pysty antamaan.

Kysyt että tarvitsee päivittää, mutta oikeasti haluaisit päivittää - siis mikä on muuttunut? Tuohan on ihan kelpo ympäristö ajamaan ohjelmia, mutta mikä siinä sitten ei toimi niinkuin pitäisi? Riippuu aivan siitä, että mikä on oikeasti hidasta ja miksi on hidasta, että mitä pitää päivittää, jos mitään?

Joitakin ajatuksia:

Päivitys sinänsä. Jos puhutaan päivityksestä, niin ainoa mikä jää jäljelle on koppa, hiiri ja näppis. Toisaalta, tarvitset luultavasti isomman powerin ja ehkä hiljaisemman kopan, joten ehkä koppa vaihtuu. Hiiri on todennäköisesti jo vähän liian kulunut ja näppiskin voisi pelikäytössä olla toisenlainen .... joten se siitä sanasta "päivitys"  ;D  ... ei sellaista oikeasti ole olemassa.

Näytönohjain. Liittyy vain peleihin (koska sinulla ei ole 3D ohjelmia). En tiedä tästä asiasta mitään.  Tämä vaikuttaa kuitenkin kaikkeen, mm. poweriin.

Kovalevyt. SSD-levyt ovat kivoja. Niihin et kuitenkaan saa mahtumaan dataasi, joten siinä mielessä melko hyödyttömiä pelkkänä systeemilevynä - ai niin, sinulla oli Windows systeeminä - no sitten ilman muuta, koska Windows on erittäin hidas jos systeemilevy on hidas. Huomaa, että SSD-levyjä on kaiken nopeuksisia ja kallis hinta ei välttämättä takaa nopeutta (jossakin uusimmassa PC-lehdessä oli juuri vertailu). Hanki dataasi varten normaali 2 TB:n (tai vastaava) SATA-II levy. Esim. Western Digitalin halpis-levytkin ovat kummallisen nopeita tavanomaisessa käytössä (ei servereissä). Käytä datamarck.exe -ohjelmaa testauksessa. Huomaat, että uudet levy ovat helposti 2-3 kertaa nopeampia kuin (suhteellisen huonot) pari vuotta vanhat levyt. Aja eri virtuaalikoneita eri levyiltä - tavanomaiset SATA-levyt eivät kestä samanaikaista kuormaa ollenkaan (ei Ubuntussakaan).

Virtualisointi. Riippuu ihan siitä mitä siinä teet. Hankin juuri koneen jossa on 16 GB muistia virtualisoinnin takia. Mutta ajatko sinä oikeasti kahta Oraclea ja MS SQL Serveriä ja raskaita sovelluksia samanaikaisesti virtuaalikoneilla? Varaudutko kohtalaisen isoihin tietokantoihin? Onko sinulla tarve sille, että koneet toimivat mahdollisimman nopeasti, esim. demoissa?

Jos ei ole tällaista tarvetta, niin kotona käytän konetta jossa on 2 GB muistia ja riittää aivan hyvin yksinkertaiseen Ubuntu ja XP virtualisointiin - eiväthän ne paljoa vie jos niihin ei lataa kaikkea roskaa. Ja miksi lataisi, koska siksihän virtuaalikoneet on, että niitä voi tehdä riittävän määrän eri käyttötarkoituksiin?

Siinä mielessä, nykyinen 4 GB:si saattaa riittää aivan mainiosti. VMwaresta on tällä Foorumilla myös ohje, josta saattaa selvitä joitakin yksityiskohtia, jos tarpeen.

Sinulla on jo nykyisessä prosessorissasi riittävästi coreja, joten virtuaalikoneet tässä mielessä toimivat oletettavasti aika hyvin kun annat niille kaksi corea.

Noin muuten. Tietysti jos haluat päivittää, niin hintaluokassa 600-800 euroa saat paljon nopeamman ja miellyttävämmän koneen mitä sinulla nyt on ... tosin en tiedä mitä peliohjain käytännössä, sinun tapauksessasi, oikeasti maksaa.

Joten jos mikään ei erikseen vaadi, niin vaihda vain ehjät kovalevyt ja ehkä pieni, nopea, edullinen SSD-levy systeemilevyksi. Tällöin et tarvitse "päivitystä".

Käyttis. Sen pitää tietysti olla 64-bittinen ja joku muu kuin XP. 32-bit XP on sikamaisen hidas virtualisoinnissa, koska sen muistiallokointi on hidasta eikä siihen saa isoja muistimääriä käyttöön ollenkaan. Sinänsä virtuaalikoneiden kannalta on samantekevää onko host Linux vai Windows - virtuaalikoneisiin se ei sinänsä vaikuta suorananisesti (välillisesti tulee ehkä jotakin tietämistä). Puhun nyt vain VMwaresta - en tiedä noista muista.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #2 : 12.06.11 - klo:21.14 »
Sanoisin että jos tosiaan pelailet ja virtualisoit, niin itse tuplaisin tuon muistinmäärän ja katsoisin jonkin suht hyvän SSD:n. Mieluiten sellainen malli jota sitten valmistetaan isot määrät. Tämä siksi että jos koneesta nyt ei löydy raid tukea, niin hommaa seuraavaan lankkuun kyseinen ominaisuus ja kun/jos järjestelmälevytila alkaa loppumaan, niin ei muuta kun raid0:lla samanlainen kiinni ja taas on tuplatila ja tuplasuorituskyky. Jos rahkeet riittää niin eiköhän tuo prossu riittäisi myös ruudikkaammalle näytönohjaimelle?

Itse linttasin uuteen koneeseeni kaksi kiintolevyä raid0 tilassa ohjelmille yms. nopeammalle toiminnalle ja vielä kytkemättä kaksi isohkoa/hitaampaa kiintolevyä kuville, videoille, dokumenteille yms. tärkeämmälle ja ne tulee taas peilattuna paikoilleen. Kiintolevyt kun on varsin edullisia näinä aikoina vrt. SSD asemiin

Lainaus
Sinänsä virtuaalikoneiden kannalta on samantekevää onko host Linux vai Windows
Periaatteessa näin. Käytännössä jos kone on lähinnä pelaamista varten, niin silloin hostin pitää kyllä olla Windows ihan rautatuen takia. Hyvä näytönohjain hukkuu ihan täydellisesti virtualisoinnissa.
« Viimeksi muokattu: 12.06.11 - klo:21.18 kirjoittanut qwertyy »

noname

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 828
  • Linuxilla maaliskuusta 2009
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #3 : 12.06.11 - klo:22.00 »
Minun mielipiteeni ei asiantunteva ole, mutta mielestäni tuossa tilanteessa raid0 on hieman riskialtis. Jos vaikka jompi kumpi levyistä hajoaa kohtuullisen uutena...

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #4 : 12.06.11 - klo:22.11 »
Sen takia varmuuskopiointi on keksitty.

Spyro

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #5 : 13.06.11 - klo:02.19 »
Sen takia varmuuskopiointi on keksitty.
Joka taas vie tuplasti tilaa, jos meinaa 1:1 backupit ottaa. Toki jos vain tärkeimmät kuvat, filut sun muut niin sitten.

Itse päivittämiseen. Kommentoin lähinnä niitä osia, joista minulla on jokin käsitys. Kuten taisin jo ircin puolella todeta, niin laittaisin prosessorin muistinohjaimesta riippuen 6/8GB muistia jotka sitten jakaisi jossakin järkevässä suhteessa hostille / virtuaalikoneelle riippuen lopullisesta käytöstä.

Kiintolevyn vaihtaisin luultavasti johonkin perus 60-80e SATAII-lättyyn, jolla saisi tallennustilaa ja hieman nopeutta lisää verrattuna entiseesi. Itselläni on reilu puoli vuotta vanha Intelin 80GB SSD-kiintolevy, johon olen ollut erittäin tyytyväinen ja ostaisin uudelleen mikäli voisin tehdä ostopäätöksen uudelleen. Kuitenkin sinun tilanteessasi, kun kerkiät koneellasi peuhaamaan sen puolisen vuotta jättäisin SSD-kovon hankkimatta ihan siitä syystä, että hinnat tippuvat lähitulevaisuudessa reippaasti sekä samalla niiden kapasiteetti kasvaa. Säästäisin siis rahat nyt, ja ostaisin samalla rahalla huomattavasti paremman SSD:n intin jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 13.06.11 - klo:02.30 kirjoittanut Spyro »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #6 : 13.06.11 - klo:11.15 »
Ei varmuuskopiota saa muutoin kuin ottamalla sen,ja se vie tilaa. Mirrorkin on hieman eri juttu. En tiedä mitä edellä oikeastaan tarkoitettiin - ei kai kukaan vain ajattele, että raid 5 /10 on joku varmuuskopio?

Mielestäni nuo SSD-levyjen temput, joita edellä esitettiin ovat ihan hyviä, jos nopeutta tarvitaan. Ihan tervetullutta Windows-käyttöön.

Ihan totta - jos haluat uuden koneen, niin parempi on kunnostaa vanha toimivaksi ja investoida vasta sitten kun sitä oikeasti tarvitset. Puolessa vuodessa (tai vuodessa?) tapahtuu taas paljon.

Muistia ei (VMwaressa) mitenkään jaeta hostin kesken. Virtuaalikone tai -koneet ovat ohjelmia jotka vievät pyöriessään sen mikä niille on annettu. Annettu muistimäärä päätetään silloin kun virtuaalikone käynnistetään, ei välttämättä yhtään aikaisemmin eikä millään tavalla pysyvästi. Fyysinen kone hallitsee koko muistiavaruutta ja käyttää sitä miten tahtoo ja miten ohjelmia on auki. Muistin tarkemmasta konfiguroinnista on esitetty muutama perusasia ohjeessa johon viittasin. Löytyy tästä:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=38883.0

Lasse.

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1668
  • Techjunkie.
    • Profiili
    • Liquid Flower Games
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #7 : 13.06.11 - klo:14.03 »
Itse jättäisin varmaan koko päivityksen tältä erää pois. Menee mielestäni aika hukkaan jos puolen vuoden päästä ollaan inttiin lähdössä. Päivittää sitten kunnolla intin suorittamisen kunniaksi myöhemmin.
Kone 1: Intel Core i5 2500K, 8GB DDR3, nVidia GTX 560 Ti 1GB, 2x1TB & 1x 250GB HDD, Windows 7 & Arch
Kone 2: Lenovo Ideapad Z370 (i5-2410M, 4GB RAM & GeForce 410M) Chakra
Google LG Nexus 4 (ParanoidAndroid)
Linuxia noin vuodesta 2004.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #8 : 13.06.11 - klo:14.31 »
Sen takia varmuuskopiointi on keksitty.
Joka taas vie tuplasti tilaa, jos meinaa 1:1 backupit ottaa.
No tuskin kukaan ostaa edes mitään yli 500Gt SSD järjestelmäasemaa niiden hintojen takia. Lähinnä ajattelin tuollaisia n.64Gt SSD asemia. Sellaisten 1:1 varmuuskopioiden ottamisessakaan ei kauaa kestä.

No tosiaan kuten tuossa jo pari mainintaa on tullut, niin ei välttämättä kyllä kannata liikoja alkaa päivitteleen. Se puolivuotta menee hujahduksessa ja intissäkin voi mennä sen vuoden jos niin sattuu.

noname

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 828
  • Linuxilla maaliskuusta 2009
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #9 : 13.06.11 - klo:15.08 »
Jos konetta ei paljon ehdi käyttelemään, ja sillä pärjää, niin puolen vuoden päästä osat jotka ostaa nyt, ovat silloin (paljon?) halvempia.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11433
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #10 : 13.06.11 - klo:18.05 »
Totta kyllä ettei tuota juuri kannata päivittää, jos ei sitten ole jotain mikä erityisesti häiritsee, mutta kun näyttiskin on suhteellisen hyvä, niin itse odottaisin.

Asiaakin kyllä oli: Noista SSD-levystä. Kuulemma ensi vuonna pitäisi piirien hinnan laskea (muistaisinpa lähteen), joten sitten saisi vastaavia levyjä kuin nyt, mutta huomattavasti edullisemmin. Eli sekään ei mikään varmasti fiksu päivitys ole (siis tällä hetkellä jos hyöty on puoli vuotta).
Muokkaus: Ja tässähän se on eli ei kuitenkaan sen varmempaa kuin Garnerin arvo (itse voi päättää luottaako): Oikeasti edulliset SSD-asemat tulevat ensi vuonna - Tom's Hardware
« Viimeksi muokattu: 13.06.11 - klo:18.08 kirjoittanut Tomin »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #11 : 13.06.11 - klo:18.40 »
Njoo nuo spekulaatiot ei aina pidä paikkaansa. Muistaakseni se oli juuri Garner, joka piti aivan varmana että tänä vuonna olisi SSD hinnat tippunut radikaalisti. Minusta tuo SSD ei ole huono päivitys, mutta rahaa siihen ei kannata mitään älyttömiä kuitenkaan laittaa kiinni. Noiden nopeudet ja tila on kuitenkin lisääntynyt tappavan kiihtyvään tahtiin. Kuitenkin sillä 150€ saa nytkin jo huomattavan piristysruiskeen koneeseensa.

Mutta joo. Oikein kun aletaan kelloa katsomaan, niin tietokoneelle ei ole koskaan oikeaa päivitysaikaa :D

Exitium

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1013
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #12 : 13.06.11 - klo:22.16 »
Mutta joo. Oikein kun aletaan kelloa katsomaan, niin tietokoneelle ei ole koskaan oikeaa päivitysaikaa :D

Nimenomaan tämä on jutun pointti. Uusia ja parempia osia tulee oikeastaan melkein joka kuukausi, joten jatkuva päivittäminen olisi vain naurettavaa kuten myös ainainen "parempien odottaminen" - jos odottaa liikaa niin nurkan takana on jo uusi sukupolvi. Idea olisi kuitenkin siinä, että voisin päivittää osan komponenteista nyt etteivät ne kuitenkaan olisi turhaa romurautaa edes vuoden kuluttua. Varmasti ne ovat silloin jäljessä silloisista standardeista, mutta toivoisin kuitenkin niissä riittävän TARPEEKSI puhtia.

Saamani informaation perusteella olen näillä näkymin vaihtamassa emolevyn kanssa muistit sekä prosessorin: 8GB DDR-III (pitää katella hinnan perusteella nopeuksia) ja joku i5 tai i7 prosessori. Uuden kovalevyn hankin varmasti, mutta vielä pohdin sitä hankinko tuota SSD:tä vielä kylkiäisenä vai vasta intin jälkeen. Muut osat jäävät samaksi, esimerkiksi näytönohjain. Uuden huomattavasti paremman muistin hankkiminen luultavasti piristää konetta oikein mukavasti.
Welcome to my signature!

Please note that this signature is licensed under the General Public License. By embedding the signature, or parts of it, into your brain other than by mere aggregation, your brain becomes a combined, and therefore derived, work and thus must be licensed under the GPL too

koivukoski1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 722
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #13 : 15.06.11 - klo:13.32 »
Oman 2 core quodin päivitin aikanaan, siten että vaihdoin muistit puolta pienemmin latenseilla oleviin verrattuna alkuperäisiin, sekä laitoin paremman jäähyn ja kellotin 3,2G
Nyt puuhastelen i7-2600k kanssa, toinen kone normijäähyt ja 3.8G kaikki ytimet, toisessa "hyvät" jäähyt ja pääsee helposti 4.7G joka ydin koko ajan (ei pelkkää turboa).
Kasailen yhtä i5-2500k (menee audiokoneeksi), vaikuttaa tehokkaalta hintaansa nähden.
t. Koivukoski1

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #14 : 15.06.11 - klo:16.44 »
.. ja latausaikoihin sitten SSD, niistä pitää olla tarkkana, kaikki ei ole nopeita, varsinkaan aivan halvimmat.
Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu kuten jo mainitsin. Itsellä on jo pitempään ollut Kingstonin 64Gt asema, joka oli kutakuinkin keskiluokkaa ostaessa. Kyseisen mallin valmistus on lopetettu ja juuri tilasin viimeisistä itselleni yhden, joka tulee raid pakkaan. Päivityksen hinta n.100€ ja suorituskyky taas suunnilleen tuplautuu. Lopputuloksena nyt pääsee hiukan yli keskiverto SSD-asemien suorituskyvyn, tosin himpun pienemmällä tilalla, vaan hinta jää kuitenkin noin kolmanneksen halvemmaksi (kyllä, siis oikeasti yhteensä nuo halvemmaksi ostohintojen mukaan) kuin vastaavaan uuden aseman osto juuri nyt.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #15 : 15.06.11 - klo:18.43 »
Vaan kun eihän tuo pidä paikkaansa lainkaan. Olen lukenut monia testejä läpi ja itse en ainakaan ole bongannut yhtään väitettäsi tukevaa testiä. Käsittääkseni uusien kunnollisten lankkujen piirisarjoilla tilanne on aina vain parantunut.

nopeudella lähinnä tarkoitin pienten tiedostojen/datamäärien random luku-/kirjoitusnopeuksia, siihen ei raid auta. Järjestelmälevyssä kaikkein tärkeintä juuri nuo pienet random-operaatiot.
Ei, ne nimenomaan kaikkien testien mukaan paranee radikaalisti jos on piirisarja vähänkään asiallinen
http://www.kitguru.net/components/ssd-drives/zardon/corsair-force-f40-40gb-ssd-review-in-raid-0/5/
http://www.kitguru.net/components/ssd-drives/zardon/corsair-force-f40-40gb-ssd-review-in-raid-0/7/
Huomio että testi ei ole edes aivan tuore.

Sehän SSD:ssä nimenomaan yleensä kuristaa nuo pienet random operaatiot. Siinä olet oikeassa, mutta kunnollinen piirisarja osaa käsitellä raid pakassa piirejä todellakin samaan aikaan ilman "tehon menetystä". Jos kahden aseman piirejä hyödynnetään käytännössä reaaliajassa, niin luonnollisesti myös nuo toimenpiteet paranee. Rajoitus kun SSD-asemakohtainen ja johtuu aseman piirilevystä. Ei itse tietokoneesta. Tehokkaan prossun surmahan tietokoneissa on nimenomaan se, että se joutuu odottamaan sitä käsiteltävää tietoa. Tämän huomasin heti kun asensin ensimmäisen kerran SSD:n koneeseeni. Prossu kävi käynnistysvaiheessa merkittävästi isommalla kuormalla. Kiintolevyllä prossukuormassa näkyi vain harvakseltaan piikkejä.

Mielestäni myös nimenomaan Revodrive pyrki tähän samaan, mutta vielä PCI-väylän kautta. Sehän on käytännössä katsoen 2xSSD asema. Sen pahimpia puolia taisi vaan olla trimmin puuttuminen.

Olen myös erimieltä tuosta vika-alttiudesta. En olisi jos kyseessä olisi tavalliset mekaaniset asemat, mutta SSD-tapauksessa mielestäni teoreettinen käyttöikä nimenomaan tuplataan stripe tilassa. En tietystikään väitä että tämä pätee minun tapauksessa kun toista asemaa on jo tovi käytetty, mutta jos kyseessä olisi uudet asemat. Samoin mitä olen katsonut näitä teoreettisia kestoikiä vrt. perinteisiin kiintolevyihin, niin uskon että SSD raid stripe paketti on hyvin toimintavarma. Tietysti varmuuskopiot nyt kannattaa järjestelmälevystä tehdä säännöllisesti. Sehän pätee varsinkin perinteisiin kiintolevyihin.

Loppuyhteenvedossakin kehutaan ratkaisua yli kaiken, kuten lähes kaikissa testeissä mitä olen lukenut.
http://www.kitguru.net/components/ssd-drives/zardon/corsair-force-f40-40gb-ssd-review-in-raid-0/10/
« Viimeksi muokattu: 15.06.11 - klo:18.46 kirjoittanut qwertyy »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Asiantuntevia mielipiteitä koneen päivitykseen
« Vastaus #16 : 18.06.11 - klo:13.33 »
/Off-topic

Tämä liittyy asiaan vain sikäli, että tässä puhutaan Windows-järjestelmästä, SSD-levyistä ja prosessoreista, joista edellä on ollut puhetta (ja muuallakin tällä foorumilla), muutoin ei.

En ole varmaan koskaan ollut tyytyväinen läppärin suorituskykyyn - aina ne nakittavat monessa asiassa ihan eri tavalla kuin työasemat jotka voi itse rakentaa. Tarkoitan tällä sitäkin, että DELLiltä ei olisi tyydyttävää järjestelmää saanut vaikka olisi seisonut päällään, kun sellaisia ei yksinkertaisesti ollut (useita state-of-the-art-koneita kyllä on tullut hankittua) - joltain muulta valmistajalta olisi voinut löytyä parempia, mutta ei tietenkään tällaisia.

Nyt on kyllä semmonen härveli jo olemassa ettei tarvitse valittaa. Tässä speksit:

- Intel i7-sarjan Quad Core prosessori
- DDR3-muistit, 16 GB
- 2 x SSD-levyt
- USB 3 (ja e-SATA)

Kyseessä on DELLin M4600-sarjan kone, joka tuli toukokuussa (Suomen) markkinoille.

Tämä on nimittäin nopea sellaisissa asioissa, joilla oikeasti on väliä. Levyt toimivat sikanopeasti, sekä käyttiksessä, että esim. VMware virtualisoinnissa. Niitä on kaksi ja ne ovat jo riittävän kokoisia, jolloin niille jo mahtuu datakin.

Prosessori näkyy 4 x 2 prosessorina käyttikselle (Win 7, 64-bit) jolloin virtuaalikoneet voivat käyttää enemmän kuin yhden "prosessorin" per kone, vaikka niitä olisi useampiakin. Tämä pystyy ajamaan ainakin kahta raskasta virtuaalikonetta samanaikaisestikin samalta levyltä - ei onnistu Ubuntullakaan SATA-2 levyllä (=muuttuu erittäin hitaaksi, kun kahdelta eri levyltä taasen toimii ihan OK).

Muistiakin tässä on riittävästi esim. kolmen koneen samanaikaiselle käytölle.

Levyjen nopeudet diskmarck.exe -ohjelmalla mitattuna:
- USB 2-väylässä, Verbatim USB 3 levy - 25 MB/s
- sama USB 3 levy, USB-3 väylässä - 65 MB/s
- SSD-levyt, 128 MB ja 256 MB, 125 MB/s

Johtuen SSD-levyn 10-20 kertaa nopeammasta hakuajasta, ero suorituskyvyssä vaikuttaa todellisuudessa suuremmalta. Tuo ulkoisen USB 3-levyn suorituskyky on samaa luokkaa, kuin mitä sai aiemmin nopealla sisäisellä SATA-2 levyllä (siis läppärillä - työasemalla sai lähes SSD-levyn siirtonopeuden), joten se ei ole mitään erikoista - vain ihan kohtalaista parannusta.

Kokonaisuutena erittäin hyvä systeemi ja vielä toimiikin (edellinen M4500 EI toiminut kunnolla eivätkä (viime vuoden ostokset) toimi vieläkään).

Off-topic/

Ihan vaan jos jotakin kiinnostaa.
« Viimeksi muokattu: 18.06.11 - klo:14.56 kirjoittanut Ganymedes »