Kiitokset kannustuksesta
Muutama vastaus ja kommentti:
1.
Ei kai siinä ohjeessa Windows palomuuria kehoteta ottamaan pois - ei saisi tulla tällaista mielikuvaakaan.
Jos ohjeessa esitetyn NAT-verkon konetta käytetään netissä ja siinä on Windows, kuten sinulla on nyt (ohjeessa on Ubuntu), niin pitää menetellä kuten yleensäkin Windowsissa vastaavassa tilanteessa. Virtualisointi ei tässä muuta oikeastaan mitään. Ilman virtualisointia saman tilanteen saa aikaan reitittimellä - VMwaren reitittimessä ei ole mitään tyypillisiä, alkeellisia suodattimia mitä näissä alkeellisista palomuuri/reititin-purkeissa kuitenkin on.
Se, että pitääkö Windowsissa tässä tilanteessa käyttää palomuuria on makuasia, johon vaikuttaa moni asia - enkä sitä nyt tähän hätään halua sen enempää spekuloida. Pikaratkaisu: älä käytä Windowsia turvattomilla sivuilla, pidä virussuoja ja turvapäivitykset kunnossa, tai älä käytä nettiä Windosissa ollenkaan, silloin tuskin tarvitset palomuuria NATin takana olevassa koneessa.
Nyt sinulla on pääkoneessa vielä Ubuntu ja kysymys siitä mitä se suojaa. Kyllä sekin jotakin suojaa antaa, mutta pääasiassa itselleen. Näkisin, ettei tähän suojaan voi paljoa luottaa kun Ubuntu kuitenkin laskee läpi kaiken mitä Windows-kone tekee - päinvastoin kuin mitä palomuuriohjelmisto tekee.
2.
Muisti
Jos sinulla on pääkoneella 2 GB, niin muistin määrän vaihtelu 500 MB:n ja 1000 MB:n välillä ei aiheuteta tuollaista. Sinulla on tapahtunut samanaikaisesti jotakin muuta, josta hidastuminen muistia kasvattaessa on johtunut.
Eri asia on sitten, että jos XP:llä ei pyöri mitään erikoista, niin 500 MB riittää mainiosti ja isompaan allokointiin ei ole mitään syytä. XP:n Task Managerilla voit seurata muistin käyttöä (graafinen ikkuna siinä). Sen näyttämiset eivät ole kyllä aivan totta kaikilla ohjelmilla, esim. peleillä sen näyttö voi olla satua,
3.
Jos ei selvää, niin tietysti siellä XP:ssä pitää olla kaikki DirectX:t kunnossa jotta tällaiset asiat toimivat.
Sinänsä, ennenkuin asentelet sinne "liikaa" tai "jotakin epävarmaa", ota koneesta kopio, eli siitä hakemistosta jossa kone on. Tällöinen kone ei saa olla käytössä eikä edes VMware auki (koska se tekee lukitustiedostoja sinne).
Kopioinnin jälkeen voit aina palata siihen vanhaan siirtymällä kopion käyttöön. Tai tee toisinpäin, tee kaikki kokeilut vain sillä kopiolla ja jätä alkuperäinen kone nykyiseen tilaan. Tai tee molempia - ainahan on hyvä pitää varmuuskopioita koneista, esim. jollakin ulkoisella levyllä.
Tekemääsi virtuaalikonetta, tai paremminkin sen kopiota, voit ajaa myös TOISELLA fyysisellä koneella, aivan suoraan, kun asennat sinne TOISELLE koneelle myös VMware Playerin (Linux versio tai Windows, riippuen siitä kumpi käyttis sillä toisella koneella on). Käytännössä tämä onnistuu helpoiten ulkoisen USB-levyn kanssa. Tiedostojärjestelmänä tuollaisella levyllä käy FAT32 (jos noudatit ohjettani) tai NTFS. Jos kaikki ovat Linuxeja niin ext3/4 käy myös (tosin tällöin pitää hallita Linuxin oikeuskäytäntö, muuten ei toimi).
4,
Koneen sammutus ja takkuilu.
Paremminkin tulee mieleen että Ubuntussa on jotakin vikaa joka aiheuttaa tuon takkuilun.
Se mitä teit on se oikea mahdollisuus jos kone ei muuten mene alas. Yleensä tuo ei haittaa, varsinkin jos odottaa riittävän kauan, että Windows ei oikeasti enää tee mitään. Tämä vastaa sitä, että Windows-koneen sammuttaa virtanapista - toisaalta voi olla, että oikeasti Windows on jo ollut alhaalla, Ubuntu ei vain sitä näytä - tällöin Windowsille ei mitään voikaan tapahtua.
Ja vielä toisaalta - jos tuo Windows tuosta joku kerta menisikin täysin solmuun, niin eihän sekään paljon mitään haittaa, jos sinulla on tuo varmuuskopio olemassa mitä edellä esitettiin. Se on kopiohetkellä täysin sama kone.