Kirjoittaja Aihe: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn  (Luettu 5902 kertaa)

Rise

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« : 30.10.11 - klo:09.47 »
Olen etsimässä hiljaista Ubuntu-konetta korvaamaan muutaman vuoden vanhan Macbookin. Käytän konetta lähinnä valokuvien käsittelyyn ja sekä peruskäyttöön, kuten nettisivujen tekemiseen. Hankin juuri uuden kameran ja kuvatiedostot ovat suunnilleen 11 megan kokoisia eikä jatkossakaan ole tarvetta käsitellä valtavan kokoisia tiedostoja.

Tehokkaalle näytönohjaimelle ei ole tarvetta. Riittää kunhan kone osaa pyörittää hyvin 1920x1200-resoluutiota työpöytäkäytössä.

Olen käyttänyt linuxeja 2000-luvun alusta, joten ohjelmistopuoli on tuttua, mutta varsinkin uudet komponentit ovat tuntemattomampia. Kone olisi hyvä olla niin tehokas, että sillä pärjäisi seuraavat viisi vuotta. Muistin määrä olisi varmaan hyvä olla aluksi 8 gigaa ja tarpeen mukaan lisäisin toisen kovalevyn. Muille laajennuksille ei ole näillä näkymin tarvetta. Käyttikseksi tulisi Ubuntu 10.04, vai olisiko järkevämpää asentaa jokin toinen versio?

Silent Rigiltä löysin tällaisen paketin, joka voisi soveltua tarpeisiini. Onko ASRock 1155 H67M täysin Ubuntu-yhteensopiva? En onnistunut löytämään googlettamalla tietoa yhteensopivuudesta. Miltä paketti vaikuttaa? Mitä kannattaisi päivittää tulevaisuutta ajatellen? Olen valmis maksamaan koneesta 600-700 euroa tai ehkä vähän enemmänkin, jos se on tarpeen.

Kotelo:     Fractal Design Define Mini
Kotelotuulettimet:    1 x Fractal Design Silent 120mm, 1 x Thermalright X-Silent 140mm
Prosessori:    Intel Core i5-2400, 3,1GHz
Prosessorijäähdytin:    Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Emolevy:    ASRock1155 H67M
Keskusmuisti:    4GB (1 × 4GB) CL9 DDR3-1333
Näytönohjain:    Integroitu
Kiintolevy:    Samsung Spinpoint F3 1TB
Virtalähde:    Super Flower Golden Green Pro 400W
Optinen asema:    DVD-RW
Käyttöjärjestelmä:    Ei käyttöjärjestelmää (voit lisätä käyttöjärjestelmän alla olevasta valikosta)

http://www.silentrig.com/product/1431/sr-basic

Daneli

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1037
  • Red Hat Chili Peppers
    • Profiili
    • www.daneli.org
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #1 : 30.10.11 - klo:10.14 »
Itsekin olen hiljaisten koneitten ystävä :) En voi sietää huriointa. Hiljaisuuteen pääsee niin monia teitä. Itselläni on ssd kovalevy, kunnollinen virtalähde vielä kuitenkin prossuntuuletin ja näuttiksen tuuletin tuottaa huminaa.

No niin kuin monesti tuo raha tai sen puute tulee esteeksi. Joten aikaa sitten lopetin unelmoimasta hiljaisemmista komponenteista vaan ratkaisin koneen äänekkyyden sen sijoittelulla. Välillä kone oli vaatehuoneen puolella seinän takana, mutta pysyvämpi ratkaisu on ollut kaappi jossa kone on. Itse pidin tärkeänä saada kaappiin kuitenkin kunnon läpi virtaus joten pari tuuletus aukkoa siihen piti tehdä ja eristin sen varmuudenvuoksi varaosaliikkeen auton äänieriste matolla. Rahaa tähän kyllä paloi reilusti 20 euroa. Kun siihen lasketaan tuo kirpputorilta ostettu kaappi. Mutta hiljaiseen koneeseen olisi palanut nollien kanssa enemmän.

Tuosta emosta sun tulisi selvittää mitä piirejä se käyttää ja mikä on tuo integroitu näytönohjain.
Aiotko tosiaan käyttää integroitua näytönohjainta ?

Pikaisella googlauksella tuossa olisi Intel® HD Graphics 2000/3000 , intelli kyllä julkaisi juuri jonkin ohjain ajurin linuxille mutta silti jättäisin väliin. Itselläni ainakin on monesti ollut kovastikin säätöä saada intelin näyttisten ajurit toimimaan asiallisesti.  Onko jollain kokemusta juuri tuosta ohjaimesta ? http://intellinuxgraphics.org/ on tehnyt kyllä paljon ajureita intelille mutta niiden matka julkaisuihin vaan on ollut  ajallisesti todella tuskallisen pitkä.

« Viimeksi muokattu: 30.10.11 - klo:10.16 kirjoittanut Daneli »

Rise

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #2 : 30.10.11 - klo:10.59 »
Voin minä hyvinkin ostaa vaikka noin satasen maksavan passiivisen nVidian näytönohjaimen. Emolevykin voisi olla hyvin P67- ja Z68-pohjainen. Z68:n omaa näyttistä ei taida saa ainakaan vielä toimimaan? Mitä suosittelisitte?

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11441
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #3 : 30.10.11 - klo:11.17 »
Kyllä sen Intelin näyttiksen pitäisi toimia, kunhan käyttää uusinta Ubuntua (11.10).
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=40680.0
Kyllä sen intelin pitäisi tuollaisessa käytössä mitä kuvasit olla ihan riittävä.

Jotain mikä tuskin tuossa emolevyssä toimii on USB 3.0 -portit eli vaikka Linux sai ensimmäisenä USB 3.0 -tuen, se koski nimenomaan NEC:in piirejä, ei tuota pahamaineista Etronia. En tiedä onko tuki jo tullut Linuxin versioon 3.0. Itselläni ei ole kyseistä piiriä, koska välttelin sitä ostaessani koneen.

Toinen mahdollinen solmukohta saattaa olla Realtekin verkkopiiri, mutta ne ovat melko yleisiä emolevyissä (näköjään), joten se voi toimia hyvin. Itselläni on ongelmallinen piiri, mutta se on RTL8169B ja nyt senkin kuulemma pitäisi toimia (en ole vielä kokeillut).
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #4 : 30.10.11 - klo:11.30 »
Hyvältähän tuo vaikuttaa. Mutta keskusteluksi voisin kommentoida seuraavia asioita:

1.
Laittaisin SSD-levyn systeemilevyksi kun kerran arvostat hiljaisuutta, jatkuvuuttaa ja miellyttävyyttä. Datalevyksi sitten tuo Samsung. Kuvien käsittelyn olisi hyvä tapahtua eri levyllä kuin missä käyttis pyörii (kun kaikki ei kuitenkaan mahdu tapahtumaan yhdellä SSD-levyllä - sekin aika on tulossa).

2.
Mini-kotelo ei liene yleensä hiljaisempi kuin normaalikokoinen kotelo. En tunne tosin tuota nimenomaista koteloa enkä tiedä tarvitsetko minin muutenkin.

3.
Yleensä käytän Asus-tuotemerkillä varustettuja emoja - vaikuttavat hyviltä. Sinänsä AsRock -tuotemerkkisistä ei ole minulla tietoa.

4.
Passiivijäähyllä varustettuja nVideoita on muutama malli saatavilla hintaluokassa 50-100 eur. Tuossa käytössä lienee sama minkä niistä ottaa. Jos katsot vaikka Jimms:ltä, niin tuskin kovin montaa mallia on saatavanakaan jonain tiettynä ajanhetkenä - eri asia jos haluaa odotella.

5.
Muisteja ei itse koskaan täyttäisi noin hölmösti kuin noissa pakettikoneissa tehdään (jotta säästetään ehkä 10 euroa - joka kaikki on myyjälle lisää katetta kun juuri kukaan ei kuitenkaan osaa vaatia mitään muuta). Tuohon et nyt saa lisää, vaan kaikki pitää vaihtaa. Sinänsä 4 GB riittää nyt jos et käytä (raskaita) virtuaalikoneita.


Noin yleensä: emon, muistin, prosessorin, piirisarjan -speksit ovat mielestäni aivan kohdallaan :) .

Helpommaksi tulisi kun rakentaisi itse, voisi nuo kaikki pienet yksityiskohdat viilata kerralla kuntoon. Edullisimmillaan varmaankin Jimms:ltä  ja DataSystems:ltä ja Koneboksista lisäosia, jos tarpeen. Takuuasioissahan tuo paketti ei ole sen parempi, koska kuitenkin joudut sitä räätälöimään jolloin alkuperäisen paketin toiminta muuttuu "epämääräiseksi testata" ja sikäli takuu riippuu enempi siitä mistä ostat. En osta henkilökohtaisesti enkä yritykselle Verkkokaupasta mitään, koska heidän takuuasioiden käsittely on osoittautunut täysin ala-arvoiseksi. Ammattimaisesti (käyttäen RM-käytäntöä) asioita hoitaa esim. mainittu Data Systems ja joka tapauksessa hyvin esim. Koneboksin asiakaspalvelu.
« Viimeksi muokattu: 30.10.11 - klo:12.01 kirjoittanut Ganymedes »

New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1242
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #5 : 30.10.11 - klo:14.51 »
Minulle nimim. Lasse suositteli alla olevaa Asuksen emoa. Tuossa on Intelin prosessoria käyttäessä valmiina emolevyllä liittimet (VGA, DVI, HDMI!) näytölle ja tuki Intelin sisäiselle näytönohjaimelle. Sen lisäksi tietenkin on paikka erilliselle näyttikselle.  

"Emolevyksi vaikkapa Asrock Z68 PRO3 (Jimmsillä esim. satasen pintaan http://www.jimms.fi/tuote/Z68-PRO3 )"

Saattaa olla, että itse odollelen kevään puolelle Intelin uuden prosessorisarjan ilmestymistä, jossa kuulema on vieläkin parempi näyttis, ja vähemmän virtaa kuluttava muuten, kun tiputtavat viivaleveyden 35 nm:stä 22:een. No, ans kattoo, mitä juniori päättää  ;D

Lue viestiketjua "Tulevien hankintojen tueksi"

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #6 : 30.10.11 - klo:16.11 »
Muistelen, että 67-piirisarjassa olisi joku bugi koskien Sata3-liitäntää, joten niitä kannatta välttää, ainakin jos aikoo käyttää uusia SSD-levyjä. Z68-piirisarja lienee OK, olen itsekin suunnitellut sellaisella varustetun emon ostoa.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Lasse.

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1668
  • Techjunkie.
    • Profiili
    • Liquid Flower Games
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #7 : 30.10.11 - klo:16.22 »
Muistelen, että 67-piirisarjassa olisi joku bugi koskien Sata3-liitäntää, joten niitä kannatta välttää, ainakin jos aikoo käyttää uusia SSD-levyjä. Z68-piirisarja lienee OK, olen itsekin suunnitellut sellaisella varustetun emon ostoa.

T:Jallu59
Eikö nuo SATA-bugit korjattu jo aikoja sitten?
Kone 1: Intel Core i5 2500K, 8GB DDR3, nVidia GTX 560 Ti 1GB, 2x1TB & 1x 250GB HDD, Windows 7 & Arch
Kone 2: Lenovo Ideapad Z370 (i5-2410M, 4GB RAM & GeForce 410M) Chakra
Google LG Nexus 4 (ParanoidAndroid)
Linuxia noin vuodesta 2004.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #8 : 30.10.11 - klo:16.51 »
Muistelen, että 67-piirisarjassa olisi joku bugi koskien Sata3-liitäntää, joten niitä kannatta välttää, ainakin jos aikoo käyttää uusia SSD-levyjä. Z68-piirisarja lienee OK, olen itsekin suunnitellut sellaisella varustetun emon ostoa.
...

Tuossa "Nopea työasema" säikeessä, viime kesältä, kirjoittelin tuosta muistaakseni enemmänkin. Käytin Asuksen P67 emoa eikä niissä SATA3:ssa sinänsä mitään ongelmaa ollut, tosin aivan yhden suhde yhteen asia ei ollut.

Kyseisessä emossa on kaksi erilaista SATA3 liitäntää (Marvell ja Intel). SSD-sata3-levy kyllä toimi näistä ensisijaisessa Marvellissa ja siinä toimi WD:n sata3-levykin. Mutta toisessa liitännässä EI toiminut kovalevy - kokeiluja ristiin en tehnyt, ei ollut aikaa eikä tarvetta, olihan näitä liitäntöjä silti siis 2+2 kpl ja Sata-2 liitäntöjä 4 kpl lisäksi. Kaikki kokeilut olivat Windows 7 Enterprise, SP1, 64-bit. Toimimattomuus tuli vastaan aika ikävästi ja vaikeasti tulkittavasti vasta sitten kun Disk Managementillä yritti levyä "formatoida".

Asuksen Z68 emot olivat kesällä huomattavan kalliita. Tämä P67 emokin maksoi noin 160 eur. Mikä näiden Z68-emojen suurimmat edut ovat?


qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5675
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #9 : 30.10.11 - klo:18.20 »
Muistelen, että 67-piirisarjassa olisi joku bugi koskien Sata3-liitäntää, joten niitä kannatta välttää, ainakin jos aikoo käyttää uusia SSD-levyjä. Z68-piirisarja lienee OK, olen itsekin suunnitellut sellaisella varustetun emon ostoa.

T:Jallu59
Eikö nuo SATA-bugit korjattu jo aikoja sitten?
On. Julkistushan myöhästyi jonkin verran kun käytännössä kaikki emolevyt vedettiin takaisin. Omassa Asuksen P67:ssa oli mm. laatikossa isolla merkitty olikohan nyt rev.3.0 joka tarkoittaa tuota uudempaa piirisarjaa jossa vika on korjattu. Käytettynä voi tietysti löytyä joitain korjaamattomia lankkuja käyttäjiltä, jotka ei ole lähettänyt takaisin takuu hetkellä. Käsittääkseni asiakkaille päätyneiden lankkujen määräkin on todella pieni.

Lainaus
Mikä näiden Z68-emojen suurimmat edut ovat?
Ilmeisesti se suurin etu on käyttäjille, jotka haluavat käyttää esim. 2700k kerroinlukitsemattomia prossuja (eli ylikellotettavia) ja samalla käyttää integroitua näytönohjainta.

Eli lyhyesti

H67= Ei voi ylikellottaa, mutta voi käyttää integroitua näytönohjainta prossussa (Eli ei mitään järkeä asentaa k-sarjan prosessoreita)
P67= Mahdollistaa ylikellottamisen, mutta prossun näytönohjainta ei voi käyttää mitenkään (Ei hyötyä jos ei omista k-sarjan prossua)
Z67= Voi kellottaa ja kuitenkin käyttää integroitua näytönohjainta. Z67 lankkuja ei myöskään ole valmistettu lainkaan "viallisilla" sata-piireillä.

Jos siis tietää että Intelin integroitu ei riitä omaan käyttöön, niin Z67:ta ei saa mitään hyötyä, vaan rahaa menee helposti enemmän. Tai siis ainakin jokin aika sitten ne oli aika lailla kalliimpia kuin esim. P67 emot.

Ai niin ja sitten vielä tietysti kannattaa muistaa, että esim. i7-2600k sisältää Intel HD Graphics 3000 sirun ja i7-2600 sisältää tehottomamman Intel HD Graphics 2000 sirun.

H67 ja ei k-sarjan prossuyhdistelmä on siis hyvä budjettivalinta esim. suhteellisen tehokkaakseen htpc käyttöön.
« Viimeksi muokattu: 30.10.11 - klo:18.38 kirjoittanut qwertyy »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #10 : 30.10.11 - klo:20.04 »
Kiitokset tiedoista quertyy!

Vaikka ei tähän nyt suoranaisesti liitykään, niin tuossa Asus P67 -emossa on kaikenlaista automaattista ylikellotustakin tilanteen mukaan. Lähinnä minua kiinnosti se business-käytössä, että emolevyn switch:llä tämän sai kokonaan pois - samoin kuin energiansäästötilatkin sai vastaavasti pois (jotta ei ala nakittamaan missään olosuhteissa kriittisessä asiakaskäytössä).

Rise

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #11 : 30.10.11 - klo:20.23 »
Itse asiassa mietin tällaista kokoonpanoa pari päivää sitten. Tuohon kun lisäisi vielä SSD-levyn niin hinta lähenteleekin jo tonnia. Voin minä senkin hyvin maksaa, jos hinnan nousu on perusteltua vuosien käytettävyyden kannalta.

Fractal Design Define Mini 84,80€
Thermalright X-Silent 140 10,90€
ASRock Z68 Pro3-M, Z68 103,90€
Intel Core i5-2500K, 4 x 3.30GHz, 95W, boxed 197,80€
Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev. 2 18,50€
G.Skill RipJaws-X DIMM Kit 8GB PC3-10666U CL9-9-9-24 (DDR3-1333) (Sandy Bridge) 48,90€
Sparkle GeForce GTS 450 Passiv, 1GB 119,80€
Samsung Spinpoint F3 1TB, SATA III 2 kpl 135,60€
Super Flower Golden Green Pro 400W 62,80€
LG GH24NS70 DVD-RW 20,80€

Kokoamispalvelu yhden vuoden takuulla 45,00€

Toimituskulut     12,75€
Yhteensä    861,55€

Onko mATX-emo järkevä valinta, kun tarkoitus ei olisi laajentaa tai ylikellottaa konetta? Onko eroa esimerkiksi lämmöissä?

Olen kyllä asennellut koneisiin komponentteja, mutta tällä kerralla haluan saada valmiiksi kootun koneen, koska ei ole intoa vapaa-ajalla säätää asennuksen kanssa. Mieluummin käytän ajan vaikka itse koneen käyttämiseen.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #12 : 30.10.11 - klo:20.48 »
Prosessori on boxed malli, oliko joku noista prosessorituuletin? Jos on niin, ei-boxed malli prosessorista tai sitten erillinen jäähy pois turhana.

Lisähintaahan on tullut tuosta levyjen hintojen hirmuisesta noususta aivan viime aikoina.

Jos arvostat pitkäjänteisyyttä, niin hyvähän on olla backup-levykin mukana kuten sinulla nyt on, jos hankit sen SSD:n kumminkin.

Sama kai sen kuka sen kasaa, kun vain saat valittua komponentit itse.

matt1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 106
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #13 : 30.10.11 - klo:22.57 »
MInulla on aika lailla samanlaiset käyttötarpeet : surfausta, meili ja kuvankäsittelyä, hiljainen kone.

- muistikuvani on että vanhalla pentiumilla (integroitu näytönohjain)pystyi vallan mainiosti pyörittelemään valokuvia Gimpillä, tosin ne olivat JPEG-muotoa. Nykyinen kone on Core 2 Duo 8200 riittävällä muistilla ja Nvidia gt 430 näytönohjaimella eikä se yhtään nopeammalta tunnu, kun vähän värejä muuttelee tai rajaa.

-Sitten taas esim HDR (High Dynamic Range, jossa  ali- ja ylivalottuneista kuvista yhdisteään ohjelmallisesti "luonnollinen" kuva) ja vastaavat ovat ilmeisesti kertaluokkaa raskaampia juttuja, koska tämä Core2duo-konekin mietti yhtä ainoaa kuvaa varmaan pari minuuttia. Mutta käyttikö se silloin näytönohjainta vai prosessoria?

Tuosta i5-prosessorista on olemassa myös (hitaampi?) 2500T-versio joka käy aika viileänä - sen TDP-arvo on 45w ellen väärin muista. Sen ensi vuonna julkaistavan seuraajan TDP arvoksi on huhuttu kai 35W kun graafiset ominaisuudet samalla paranevat. Riittäisiköhän se? En tiedä saako tuollaiseen H67-emoon myöhemmin laitettua näytönohjaimen, jos integroitu ei riitä. Jos saa, voisi kokeilla, että pärjääkö ilman? Kaikki lämmönlähteet kopan sisällä lisäävät viime kädessä tuuletuksen tarvetta ja sen myötä desibelejä.

Suosittelen lämpimästi katsomaan, olisiko tuolla foorumin myydään-osiossa mitään sopivaa rautaa, ja sitten tutustumaan Muropalstan tarjontaan. Saisiko sieltä ostettua jotain vähän käytettyä? Samalla palstalla on paljon rauta-asiaa. Olen ostanut nykyisen koneeni pääosin sieltä, osina ja oppinut paljon osien valintaan liittyvää tärkeää asiaa mm. muistien ja virtalähteen valitsemisesta.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5675
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #14 : 31.10.11 - klo:01.11 »
..koska tämä Core2duo-konekin mietti yhtä ainoaa kuvaa varmaan pari minuuttia. Mutta käyttikö se silloin näytönohjainta vai prosessoria?
Prosessoria. Tiestysti jos kiintolevy alkaa oikein ruksuttamaan, niin silloin luultavasti muisti on loppunut kesken ja se alkaa hidastamaan touhua radikaalisti.

Lainaus
En tiedä saako tuollaiseen H67-emoon myöhemmin laitettua näytönohjaimen, jos integroitu ei riitä.
Kyllä niistä käytännössä kaikista löytyy PCI-e väylä, eli saa.

New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1242
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #15 : 31.10.11 - klo:08.05 »
Tiedoksi, että kiintolevyjen kova hinnan nousu johtuu vain Thaimaan tulvatilanteesta. Kun tilanne palaa normaaliksi, hinnat putoavat. Palautumisaika riippuu siitä, onko tehtaille tullut isompia vaurioita vaiko ei.

Tieto on varma, ja saatu elektroniikkateollisuudessa töissä olevan kautta.

Vika/fiba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 652
    • Profiili
Vs: Hiljainen peruspöytäkone kuvankäsittelyyn
« Vastaus #16 : 31.10.11 - klo:09.26 »
- muistikuvani on että vanhalla pentiumilla (integroitu näytönohjain)pystyi vallan mainiosti pyörittelemään valokuvia Gimpillä, tosin ne olivat JPEG-muotoa. Nykyinen kone on Core 2 Duo 8200 riittävällä muistilla ja Nvidia gt 430 näytönohjaimella eikä se yhtään nopeammalta tunnu, kun vähän värejä muuttelee tai rajaa.

-Sitten taas esim HDR (High Dynamic Range, jossa  ali- ja ylivalottuneista kuvista yhdisteään ohjelmallisesti "luonnollinen" kuva) ja vastaavat ovat ilmeisesti kertaluokkaa raskaampia juttuja, koska tämä Core2duo-konekin mietti yhtä ainoaa kuvaa varmaan pari minuuttia. Mutta käyttikö se silloin näytönohjainta vai prosessoria?

Muistia voi olla koneessa "riittävästi", mutta oletko antanut riittävästi muistia Gimpin käyttöön? Voi olla, että Gimp swappaa, vaikka Ramia olisi vapaana.
Gimpin Muokkaa>Asetukset>Ympäristö-välilehdellä Kuvavälimuistin koko määrittelee maksimin gimpin muistin (RAMin) käytölle. Muistaakseni oletusasetus on melko pieni. Esim. 4gigan muistista voi huoletta sallia 2 gigaa Gimpille, jopa kolme, ellet yhtäaikaa aja muita raskaita prosesseja.

HDR on tosiaan raskas homma. Jos teet hdr:iä esin Huginilla, myös siinä on vastaava muistinkäytön asetus, ja oletus tosi pieni verrattuna hdr-panoraaman vaatimaan määrään.