Kirjoittaja Aihe: mikrosoft rakastaa avointa koodia  (Luettu 1825 kertaa)

Storck

  • Vieras
mikrosoft rakastaa avointa koodia
« : 24.08.10 - klo:20.15 »
Vuonna 2001 Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer (kuvassa) vertasi linuxia ”syöpään”, joka uhkaa Microsoftin tekijänoikeuksia.

Nyt ainakin yksi Microsoftin johtajista myöntää Ballmerin kommentin virheeksi. Vaikka yhtiö edelleen kilpailee linuxin kanssa, vastakkainasettelua avoimen lähdekoodin kanssa ei enää ole. Kumppani valitaan liiketoimintakriteerien perusteella.

Network Worldin haastatteleman Jean Paolin mukaan tällä hetkellä Microsoft suorastaan rakastaa avointa lähdekoodia. Vastakkainasettelun sijaan yhtiö kantaa kortensa kekoon avoimen lähdekoodin projekteihin ja joissain tapauksissa virittää omia tuotteitaan toimimaan yhdessä avoimen lähdekoodin sovellusten kanssa.

Paoli johtaa Microsoftin yhteensovittamisstrategiaryhmää ja vastaa myös avoimen lähdekoodin yhteydenpidosta. Viimeisimpänä projektina Paoli osallistui avoimen lähdekoodin O’Reilly Open Source Convention -tapahtumaan tarkoituksena edistää tiedon siirrettävyyttä pilvessä.

Näin siis juhlapuheissa, mutta historian perusteella Microsoftin suhtautuminen avoimeen lähdekoodiin on lähinnä synkkää.

Tunnetuin pelottelukampanja muistetaan vuodelta 2007, jolloin Microsoft julisti linuxin rikkovan yhteensä 235 Microsoftin patenttia. Vuotta myöhemmin Bill Gates julisti avoimen lähdekoodin lisenssien olevan este ohjelmistojen kehitykselle.
"Microsoft on muuttunut"

Microsoftin julistus 235 patentin rikkomisesta ei kuitenkaan ikinä edennyt uhoamista pidemmälle ja yksittäiset rikkomukset jäivät nimeämättä.

Sen sijaan oikeussalissa Microsoft on onnistunut puristamaan rojaltimaksuja puhelinvalmistaja HTC:ltä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä Androidin käyttämisestä ja gps-laitevalmistaja TomTomilta linuxin käyttämisestä navigaattoreissa.

Nyt Paoli väittää Microsoftin muuttaneen suhtautumistaan ja makeilee yhtiön suorastaan rakastavan avointa lähdekoodia.

”Tämän päivän tietotekniikka on sekoitettua. Useat asiakkaat käyttävät Oraclea, Red Hatia, Microsoftia, IBM:ää, VMwarea, Googlea ja niin edelleen. Kutsumme sitä sekoitetuksi it:ksi. Monessa tapauksessa kaupallisten sovellusten ja avoimen lähdekoodin sovellusten täytyy toimia yhdessä.”
Pilvi muuttaa peliä

Esimerkkinä tästä Microsoft lahjoitti edellä mainittujen oikeussalitaisteluiden aikaan ajurien lähdekoodeja, jotta linux toimisi paremmin yhteen Windows Server 2008:n ja erityisesti sen virtualisointiteknologia Hyper-V.n kanssa. Tämä lahjoitus tehtiin yleisesti käytetyn ja Bill Gatesin kritisoiman gpl-lisenssin ehdoilla, joiden mukaan koodi ja sen pohjalta tehdyt jälkeläiset ovat myös avointa lähdekoodia samalla lisenssillä.

Yksi syy avoimen lähdekoodin yhteistyöhön voi olla myös se, että Microsoft ei enää pysty tuhoamaan avointa lähdekoodia, vaikka haluaisikin.

Projekteja on joka tapauksessa jo nyt lukuisia, kertoo Paoli. Microsoft esimerkiksi jätti osallistumatta suljetun koodin virtualisointisovellusta myyvän VMwaren VMworld-tapahtumaan, koska sen tuotteet olisivat kilpailleet VMwaren omien tuotteiden kanssa. Sen sijaan Microsoft otti kumppanikseen Citrixin, joka myy avoimen lähdekoodin virtualisointisofta Xeniin pohjautuvaa virtualisointisovellustaan.

Vastaavasti Microsoftin pilvituote Azurea voi ohjelmoida myös avoimen lähdekoodin javalla ja php:llä.

Syynä ovat asiakkaiden vaatimukset. Erityisesti pilveen siirryttäessä yhteentoimivuus ja siirrettävyys nousevat avainasemaan asiakkaiden pelätessä toimittajalukkoa.


Lähde, Tivi

Storck

  • Vieras
Vs: mikrosoft rakastaa avointa koodia
« Vastaus #1 : 24.08.10 - klo:20.16 »
Ota noista sitten selvää.
Enempää en kommentoi vaikka mieli tekisi,  8)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: mikrosoft rakastaa avointa koodia
« Vastaus #2 : 25.08.10 - klo:10.41 »
Microsoft harrastaa perinteistä, avointa liiketoimintaa maksimoidakseen osakkeenomistajiensa omaisuuden. Lähtökohtana tänä päivänä on suuri omaisuus ja markkinaosuus. Heidän tekemisiään ohjaavat jonkin verran muutkin tahot kuin omistajat.

Canonical harrastaa liiketoimintaa, ehkä jostakin rajoittuneesta lähtökohdasta, en tunne tarkemmin, mutta heillä ei ole (vielä) vastaavaa suurta omaisuutta tai markkinaosuutta takataskussa.

Linux-yhteisö tekee jotakin muuta kuin harrastaa liiketoimintaa.

Siinä ne erot. Seurauksia on näistä asioista paljon.

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 526
    • Profiili
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: mikrosoft rakastaa avointa koodia
« Vastaus #4 : 25.08.10 - klo:16.02 »
ANYARA-AFORISMEJA - Ystävät ja vihamiehet

Niin tokihan Microsoftin suhtautumista "avoimen koodin yhteisöihin" ohjaavat aivan samat asiat kuin mitkä yleensäkään ohjaavat heidän liiketoimintaansa (katso yllä). Se, että mistä heidän johtajiensa opit milloinkin tulevat, Sun Tzu :sta, Abraham Lincolnin puheesta, Ilmestyskirjasta vai jopa Sarasvuon luennolta, voi tietysti vaihdella ja siitä kommunikointi vaihtelee tilanteen mukaan.

Microsoftin johtajat antavat lausuntoja "avoimesta koodista" aivan sen mukaan, minkälaisen vaikutuksen he arvioivat lausuntojen tekevän markkinoilla.
« Viimeksi muokattu: 25.08.10 - klo:18.44 kirjoittanut Ganymedes »