Kirjoittaja Aihe: Ainoa ehkä toimiva USB:lta ajettava Linux + asennusohjeet tässä  (Luettu 25945 kertaa)

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
Moni etsii muistitikulle asennettavaa Linuxia. Olen kokeillut parissa viikossa muutamia täältä: http://www.pendrivelinux.com/ ja muualtakin.

Asennusohje sellaiseen parhaiten toimivaan systeemiin tekstin lopussa kohdassa 12 , joten voit loikata sinnekin jos moniselitykset eivät kiinnosta.

Joka tapauksessa 12 eri distroa kokeiltuani tiedän aika varmasti, että oikeastaan ainoana mahdollisena kyseeseen tulee Xubuntu 9.10. (Miksei Ubuntukin, mutta se vie enemmän levytitilaa ja USBin pikkuinen hitauskin haittaa, joten kaiken saman tarjoava Xubuntu siis suosiolla, uskokaa nyt setää.)

Ehdottomana vaatimuksenani oli, että

1) Kone buuttaa tikulta (eli kun se on masiinassa, käynnistyy Linux, muuten Win/Vista)
2) Mokkula (Huawei 160/220) toimii
3) Asennus on pysyvä (persistent) eli asetukset ja ladatut ohjelmat sekä tiedostot säilyvät  
4) Asennus ei ole liian monimutkainen
5) Käyttis toimii luotettavasti ja tunnistaa raudat (näyttö, näppis)
6) Asennus tapahtuu Windowsista (Vista)
7) Eikä kovalevyn kajota asennuksessa mutta sitä voi lukea ja käyttää tallennukseen
8 ) Iso plussa suomenkielisyydestä
9) Plussaa siitä, ettei ohjelmaa tarvitse polttaa turhaan cd:lle, vaan voi asentaa ladatusta tiedostosta.
10) Tuuletin ei huuda jatkuvasti (eli masiinasta ei tule tosiasiallisesti tehosyöppö)

Tavoitteena oli noilla spekseillä löytää kannettavaan sellainen isojen poikien varasysteemi, jolla voisi jatkaa kirjoitustöitä, Exceleiden jyystämistä, web-selailua ja spostien lukua, jos kovalevy korkkaisi, virus purisi sen säröille tai Windows hajoaisi vaikka reissussa käyttäjän virheen vuoksi. Joillekin olen kuullut käyneen niin. Uskomatonta kyllä.
 
Tuollaisen oikeastaan "perustyövaatimukset" täyttävän tikkujakelun löytämisessä oli ihan iso työ niistä noin 300 eri distrosta. Kokeilin seuraavia. Jakelun alla on mainittu ne viat, jonka takia ne hylkäsin.

1) Mint 8
- Ei tunnista mokkulaa (kuin vaikean kautta, ehkä. Pitäisi ladata ohjelmia, jotta mokkula ei näkyisi muistitikkuna. Aika raskas ympäristö.). Mokkula voi yhdistää verkkoon, mutta yhteys ei näy vaikkapa Firefoxille. Näin minulle kävi. Wvdial ei asennu korvikkeeksi lainkaan, vaan tuli virheilmoituksia epävakaudesta.

2)  Mint 5
- Pysyvä asennus ei onnistunut. Alla pyörivässä 8.04:ssä on vikaa, eikä korjaantunut tarjotulla paikalla, vaan yritti sillä käynnistää Xubuntun (jota tikulla ei ollut!) Tai jos oli, ei pelannut sittenkään.

3) Xubuntu 8.04
4)  Ubuntu 8.04

Ks. edellä.

5)  Puppy Linux 4.3
- Pitäisi asentaa ajureita, että saisi 1280x800-näytön pelittämään. Tuulettimen huutaminen ja muistinkäyttö rassaa (mutta voi säätää pois, kunhan kajoaa muistinkäyttöön). Lisäksi ei "nouse" kaatumisen jälkeen vaan menee rikki.
HUOM! Toimii CD:ltä ihan ok ja on lukemattomista kevytdistroista paras mahdollinen vanhoihin koneisiin (kokeiltu 330/256 ja 1/512). Kannattaa asentaa tuollaisiin nk. Frugal-moodissa. Sen jälkeen kaikki pelaa luotettavasti eikä ole kovin veemäisen näköinenkään ja  fontitkin näkyvät kunnolla.

 6) Slax 6.2
- Menee rikki kaatuessaan. Ja sen se tekee tikulta herkästi. En suosittele tikulle asennettavaksi. Viidennellä kerralla uskoin jo...

7) Knoppix 6.2
Ubuntu-versio. Luotaantyöntävän karu ja hankala vasta-alkajalle, ikävä käynnistää viimein asennettuna, mokkulan käynnistys pelleilyä, veemäisiä tehosteita, joita pitää poistaa.

8 ) Damn Small Linux (DSL)
- Pelkkä lelu, kuten kehittäjänsä on aikonutkin. Mutta mitäpä edes mahtuisi johonkin 50 megaan?

9, 10) Fedora (10, 12)
USBilta moniongelmainen: jumittaa ja hukkaa asetuksia. Mokkula oli ikävähkö asentaa mutta sain vwdial.confin tehtyä (vaikka ei olisi pitänyt, koska en ollut roottina.) Pahinta, että liveuser  - eli tikulta ajava -  ei saa root- tai muita täysiä oikeuksia, jolloin säätäminen ei onnistu kuin vahingossa jos silloinkaan. Asensin sekä verkosta että ISO:lta Fedoran asentimella sekä Unetbootinilla ja Universal USB installerilla. Ei pelaa.

11) Easy Peasy 1.5
- Tehty minikoneille. Käyttäytyy arvaamattomasti isommalle koneelle asennettuna (josta olikin varoittelua Pendrive.comissa. (Ilmeisesti työpöydän koko aiheuttaa häikkää eikä isompia löytynyt ainakaan minun taidoilla.)

12) Xubuntu 9.10

- Tämä pelaa ja täyttää ja ylittääkin kohtien 1-10 vaatimukset. Käytännössä kerta-asennuksella saa ihan toimivan ja kohtuunopean koneen, joka muistuttaa edes etäisesti Windows Vista-kullannuppuani.

(Koneena nyt uudehko Fujitsu Amilo /AMD Turion 64 /1,8 mhz tuplaydin, muistia 2 gigaa. Tikku 4 gigaa, joka on käytännössä minimi, sillä moni halunnee vaikkapa kuvia talteen ja lisää ohjelmia.)

Asentaminen:

1) Etsi googlella ja lataa xubuntu-9.10-desktop[joku koneeseesi sopiva-386].iso (lataa se vaikka työpöydälle). Tuolta löytynee se sopiva:

http://ftp.funet.fi/pub/Linux/INSTALL/Ubuntu/dvd-releases/releases/9.10/release/

2) Lataa ja asenna Pendrive.comista pieni ohjelmankikkare nimeltään Universal USB installer (työpöydälle vaikka). Löytyy täältä:

http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

3) Laita tikku USBiin. Ohjeen mukaan vähintään 2 gt mutta sanoisin, ettei riitä. 4 gigaa on ok, isompi aina parempi. Olen asentanut vain tyhjälle tikulle, joten en tiedä, katoavatko tikulla olevat tiedot asennuksessa. Melko varmasti, joten siirrä ne ensiksi turvaan.

4) Mitä piti siis tehdä? Siirtää ne mahdolliset tiedostot tikulta pois.

5) Käynnistä Universal Installer klikkaamalla hiiren _oikealla_ korvalla ja aja sieltä järjestelmänvalvojana

Kun installer on käynnissä, valitse 1) sen pudotusvalikosta se lataamasi ja siis oikea linux-versio eli distro ja 2) toisesta se levyasema, jossa  USB-tikku on. (Esimerkiksi G:). 3) Valitse Persistent-asennus ja 4) asennuksen koko liukusäätimestä, vaikkapa se n. 3 gigaa. Ja käynnistä. Asennukseen kuluu noin 10 minuuttia, joten odota rauhassa.

6) Lopuksi jätä tikku paikalleen ja käynnistä kone uudelleen. Paina käynnistyksen ihan alussa F2, tai F12 jne. valitaksesi käynnistysasennuksista, että kone buuttaa ihan ekana USBilta.

Sitten vain leikkimään ja säätämään kieliasetuksia ym. Kovasti kannattaa toivoa, ettei säädettäessä kone jää jumiin, sillä asennus voi mennä siitä rikki. Mokkula - ainakin DNA - pelaa kunhan laittaa kiinni ja laittaa käymään sieltä kuvakkeestaan. (2 tietokoneenkuvaa ylä- tai alapalkissa.) Myös wvdial, jolla voi yhdistää mokkulan nettiin, pelaa normaalien asetusten jälkeen. Nopeus se mikä yleensä, ei kuten joillakin Minteillä, vain 358 vaikka käytössä nopeampi.  

Ai niin: Se käynnistettäessä ilmestyvän valikon ylin käynnistysvaihtoehto on oikea. Eli enter siinä vaiheessa. _ÄLÄ_koskaan_irrota tikkua kun ajat konetta USBilta. Kun leikit on loppu, sammuta kone ja Win pelaa taas normaalisti kunhan otat tikun koneen kyljestä. Mitään merkkejä Winukkaan ei jää (ellet tallentanut kovalle jotain. Onnistuu ihan normaalisti kunhan hoksaat, mikä asema Linuxissa tarkoitta niitä Win-asemia. Huomaat aika heti.)

Jos kone ei käynnisty Linuxiin, katso vielä kerran, että koneesi tosiaankin on asetettu buuttaamaan ekana usbilta. Jos sellaista USB-vaihtoehtoa ei ole käynnistysasetuksissa ja koneesi on ainakin 6-7 vuotta vanha, voi olla, että hommaa ei saa toimimaan (kuin kikkailen).

7) Jos USB-käynnistys on mahdollinen mutta ei vaan pelaa, tikkua ei ehkä ole formatoitu käynnistyväksi tai sen MBR on rikki aiemmista kokeiluista. Ohjeet silloin tuolta:

http://www.bootdisk.com/pendrive.htm

Itse olen alustanut ja siirtänyt DOSin käynnistystiedostot tikkuun useasti tällä.

http://www.softpedia.com/progDownload/HP-USB-Disk-Storage-Format-Tool-Download-123786.html

Käytössäni on tuota(kin) varten harvinainen ulkoinen korppuasema ja vanha DOS-levyke. Mutta DOS-tiedostot voi säilyttää ihan vaan kansiossa kovalla.

// Edit: muutin otsikkoa totuudenmukaiseksi.
Aiemmin "Ainoa kunnolla toimiva USB:lta ajettava Linux + asennusohjeet tässä"
Nyt: Ainoa ehkä toimiva USB:lta ajettava Linux + asennusohjeet tässä
« Viimeksi muokattu: 02.05.10 - klo:13.20 kirjoittanut Aito Kylähullu »

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
Jahas. Perutaanpas tuota Xubuntun kehumistani:

- Kun tarkistin ja asensin tarjotut päivitykset, Linux meni täysin jumiin. Tilaa oli vapaana yli 2 Gt, joten siitä se ei ollut kiinni.

Tikun valo jäi vilkuttamaan puoleksi tunniksi - ainakin - eikä millään komennolla ulos. Ei auttanut kuin pistää virrat pois ja se oli sitten siinä. Meinaan se asennus, sillä käynnistettäessä läppärin paneeliin ilmestyi lukko eli tikku oli kirjoitussuojattu ja käynnistys tökkäsi uudelleen ja uudelleen. Kokeilin valikosta eri vaihtoehtoja.

Joten win käyntiin. Sekään ei suostunut näkemään tikkua mutta tarjosi formatointia. Joten se sitten. Formatointi ei onnistunut loppuun saakka. Mutta muutin varausyksikö koon normaaliksi ja formatoin erillisellä ohjelmalla ja siirsin käynnistystiedostot. Eli en menettänyt tikkua, kun oli tuollainen erillinen ohjelma ja tiesin, miten käyttää.

Ja sitten uusi asennus. Eli jos olisin tallettanut jotain tärkeää tikulle, kaik olis mänt. Joten olkaa varovaisia siellä ulkona...

oobetimer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1470
    • Profiili
Eikö olisi paljon helpompaa käyttää Unetbootin-ohjelmaa?   ::)

http://unetbootin.sourceforge.net/
13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
Eikö olisi paljon helpompaa käyttää Unetbootin-ohjelmaa?   ::)

http://unetbootin.sourceforge.net/

Mulla on tuo myös. Ei eroa muista asentimista edukseen ainakaan helppoudessaan. Vaan voihan sitä käyttää, jos haluaa.

Ps. Nyt olen sitten eka kerran päässyt kirjoittamaan tänne Xubuntulla ja Foxilla tikkuasennuksella. Tai siis kolmannella jo.

Nimittäin Linux meni nurin ja totalt rikki, kun yritin kirjautua uudelleen saadakseni suomen kielisen näppiksen käyttöön. Joten tikkuasennuksessa uudelleenkäynnistys on hyvin nou nou.

Niin ja sitten tuo verkko mokkulalla. Se löytyy tai sitten ei. Langaton verkko ei saa olla käytössä ja kohdan Ota verkko käyttöön pitää olla käytössä. Mokkulan puhelinnumeron pitää olla väärin, toinen kuin operaattorin ilmoittama *99**#. Eli *99# pelaa jos on pelatakseen. Aluksi luulin, että tämä pelaisi heittämällä.

Saattaa löytää verkon tai ei saata. Mokkulan piuhan irrottaminen ja yhteyden uudelleenkytkeminen kuvakkeesta auttaa - ehkä. Ja sillä sekunnilla kun saat yhteyden, kirjoitaapuohjelmista löytyvään  päätteeseen (se musta ikkuna, juu nou):

sudo apt-get install wvdial

Sen jälkeen

sudo nano /etc/wvdial.conf

ja korvaa kaikki tekstit operaattorinmukaisilla  [Dialer defaults]- asetuksilla. Löytyypi tästä:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=22493.0

sen jälkeen wvdial päätteessä käyntiin komennolla sudo wvdial . Tämä on varmin tapa saada mokkula kiinni verkkoon niin, että selain tai asennusohjelmat taatusti näkevät netin. Aina niin ei muutoin käy, vaikka yhteys olisi mukamas kytkeytynyt.

Ja nyt sitten painan tuota Lähetä-nappia. Onnistuukohan Linuxilla tämmöinen äärimmäisen vaativa ja hienostunut operaatio kuin nettikeskustelu? Pian se nähdään.

// Jee, onnistui. Selvä osoitus siitä, että Bill Gates ja Windows on ihan ... Siis kattokaa ny. Linuxilla voi laittaa juttuja nettiin ihan parin päivän asennuksella. WAU! Linux rulezzz!!!!  ;D ;D ;D ;D ;D
« Viimeksi muokattu: 25.11.13 - klo:07.47 kirjoittanut Storck »

Storck

  • Vieras
...jos noin järkyttävän vaikeaksi haluaa elämänsä tehdä......

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
...jos noin järkyttävän vaikeaksi haluaa elämänsä tehdä......

Sellaista se vaan Linuxin kanssa on. Ei kannata kieltää: Win toimii (valitettavasti) kuin junan klosetti. Lin ei, kyllä sinä itsekin sen tiedät.

Olisi hyvä olla sellainen Isoäidin Wanhan ajan Linux, jota iso yhteisö kehittäisi vakaaksi ja julkaisuväli olisi 3-5 vuotta. Sama kuin Winukalla. Debian nyt sitä lähinnä - ehkä?

Storck

  • Vieras
Just, eipä sitten enempää sinun kanssasi.


UGH

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
rhino taas vauhdissa, onhan se tuokin yks tapa viihdyttää itse itseään.

Niin, olen tuon väitteen kumonnut jo.

Vaan onpa erikoista, että Linuxia ei mielestänne a) saa yrittää käyttää jos ei ole ihan umpisokea ja -kuuro kiilusilmäfani ja b) jos joku "sivullinen" silti  tekee niin ja huomaa, että ongelmia on, niistä ei saa kertoa. Tehän tulette porukalla kimppuun kun kerron havainnoista.

Ei, pojat, tämä näin mene. Tunnustakaa Linuxin ongelmat ja korjatkaa ne kukin kykynsä mukaan, jos haluatte Linuxille suosiota. Älkää ampuko viestintuojaa, kuten tyylinänne on.

Ja vielä: soisin, että Linux yleistyisi Winukkaa yleisemmäksi. Mutta nyt tilanne on se, että mitä useampi tästä tietää, sitä useampi huomaa, että Linux on hyvä harrasteväline Linuxin harrastamiseen. Siis jos koneella on myös Windows, että saa pelit uudelleen käyntiin, kun Linukka hajoaa silloin sun tällöin muttereiksi näppäimistön kautta. Windowsia ei saa mäsäksi, vaikka vetelet kaikki piuhat irti kesken minkä tahansa operaation. Aina se vaan käynnistyy - nykyään ehkä kerran vuoteen - kaaduttuaan. Linux ei käynnisty aina ja on rähmällään usein. Turha väitellä mun kanssa tästä, sillä kaikilla koneillani on joku Linukka - ollut jo aika pitkään.

Jeps. Olen Linuxin suuri ystävä mutta en kuuro-sokea hyssyttelijä.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Sinne vaan valittamaan: https://bugs.launchpad.net/
Siellä ne kehittäjät on. Joudut vähän opettelemaan sitä raportoimista ja muuta mutta kyllä se siitä. Itsekin olen yrittänyt lisätä tuota virheiden raportointia, kun sellaisen löydän.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
Sinne vaan valittamaan: https://bugs.launchpad.net/
Siellä ne kehittäjät on. Joudut vähän opettelemaan sitä raportoimista ja muuta mutta kyllä se siitä. Itsekin olen yrittänyt lisätä tuota virheiden raportointia, kun sellaisen löydän.

niist' ilmoitan_. Kone kaatui 'sken, kun yritin hakea paketinhallinasta OpenOfficea. Hakuruutuun Op ja muuta ei ehtinyt. Nyt on sitten suomalainen n'ppis hukassa kun sain uudelleen k'yntiin. Skandit ovat ties miss'. Tai siis missae, eikoe niin.

Yritin l'hett'' sen virheraportin kuten neuvoit siit' keltaisesta kuvakkeesta, joka tuli esiin ilmoittamaan viheest'. Mutta se katoasi kun klikkasi. Meneek; joku sielt' teilt'p'in kaymaan siella Launcpadilla. Koukatkoon silloin hevosellaan taman kautta, niin saa kirjeen konttiinsa Launcpadin pojille vietavaksi.
« Viimeksi muokattu: 25.11.13 - klo:07.50 kirjoittanut Storck »

hamsteri

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Omia kokeiluja Linux USB-tikulle oli Puredyne:

http://puredyne.goto10.org/about.html

Tuntuu pelaavan kivasti ja mokkulan sai toimimaan keskustelupalstan ohjeilla sudo aptitude install modemmanager .

Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
Omia kokeiluja Linux USB-tikulle oli Puredyne:

http://puredyne.goto10.org/about.html

Tuntuu pelaavan kivasti ja mokkulan sai toimimaan keskustelupalstan ohjeilla sudo aptitude install modemmanager .

Kiitos. Pit'' kokeilla tuota joskus. T'm'kin tuottaa harmaita hiuksia. N'pp'imist;n asetukset eiv't s'ily nimitt'in. Ne aeaenetkin katosivat enk' saa niit' s''timist' en'' pelitt'm''n. Mutta kunnon linux/j'tk'h'n katsoo Youtube/videoista tietenkin vain kuvat... Ja jos kuvat eiv't n'y, lukee tekstit, perhana.


Immo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 776
  • Ammuin sheriffin.
    • Profiili
Joskus käytin uusinta Mandrivaa tikulta ja se pelasi ihan mukavasti. Asetukset tallentuivat, näyttis toimi tehosteiden kera, jopa wlan-kortti pelasi ilman modproben manailua, toisin kuin Ubuntussa.
Tosin onhan tuo raskas tikulta ajettavaksi, varsinkin jos RAMia ei liikaa löydy.
"there's two types of people. Those who are very good. And those who are dead. I'm very good"

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Mulla oli 9.04 Xubuntu yhden gigatavun tikulla ja toiimi hyvin siihen saakka, kunnes päivitykset saivat tikun täyteen. Päivittämättä olisi toiminut varmaan tähän päivään saakka, ainakin lokit välillä tyhjentäen.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

salai

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2126
    • Profiili
Joka tapauksessa 12 eri distroa kokeiltuani tiedän aika varmasti, että oikeastaan ainoana mahdollisena kyseeseen tulee Xubuntu 9.10. (Miksei Ubuntukin, mutta se vie enemmän levytitilaa ja USBin pikkuinen hitauskin haittaa, joten kaiken saman tarjoava Xubuntu siis suosiolla, uskokaa nyt setää.)

 - - - älämölöä sivukaupalla - - -

Kädetön kylähullu, joka ei osaa mitään, ei edes googlea käyttää - lienee niitä "bingaajia".

Minä tulen "sedälle" näyttämään, miten tehdään tikulta (jopa mokkulan muistikortilta) buuttaava täydellinen päivitetty Linux-versio. Setä saa ottaa aikaa.
 
Sen jälkeen setä tekee vastaavanlaisen Windows-asennuksen ja minä otan (kalenterilla) aikaa.  :D


Aito Kylähullu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 29
    • Profiili
Joskus käytin uusinta Mandrivaa tikulta ja se pelasi ihan mukavasti. Asetukset tallentuivat, näyttis toimi tehosteiden kera, jopa wlan-kortti pelasi ilman modproben manailua, toisin kuin Ubuntussa.
Tosin onhan tuo raskas tikulta ajettavaksi, varsinkin jos RAMia ei liikaa löydy.

Ktos. Jouduin sitten hylkäämään aluksi lupaavalta vaikuttaneen Xubuntun. Sain asennettua Linux Mint 8:n aiemmilla konsteillani ja myös mokkula toimii (Xubuntulla haetuila opeilla). Eli mokkula irti käynnistysvaiheessa, langaton verkko pois käytöstä ja "väärä" (ei siis operaattorin ilmoittama) puhelinnumero asetuksiin. Lopuksi se yhteys löytyy.

Tilaa jäi vapaaksi 0,6 gigaa enemmän kuin Xubuntussa. Mint ei lataa niitä kieli- ym. paketteja niin runsaasti? Silti jakelussa mukana täydellinen kattaus eli Gimp ja OpenOffice ym. toimistosälä, joita tarvitsen. Selaimessa valmiina flash ja  kieliasetukset ymt. jäävät talteen eikä mitään ongelmia ole vielä ilmennyt.

(Lukuunottamatta sitä, ettei Ylen Elävä arkisto näy. Ohjeet löysinkin Linux.fistä. Yritin muuten katsoa tätä:
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=28&t=664&a=4460 . Olen siinä kuvassa vasemmalla  :) .