Kiiitokset pirteistä mielipiteistä
Aika paljon samanlaisia mietteitä ja kokemuksia on tullut minullekin vuosien varrella. Omia ratkaisuja näihin asioihin:
1. Ennen tein aina niin (Windowsissa), että systeemilevy oli eri ja datat olivat eri levyllä. Nyt kun "kannattaa aina" ostaa terasia uusia levyjä, on tästä tullut lipsuttua. Mutta nytkin voisi tehdä niin tai olen tehnytkin, että ostaa minimikokoisena mitä kannattaa ostaa, tai käyttää vanhaa levyä ja asentaa systeemin sinne. Sitten datoille ottaa käyttöön sen uuden terasen levyn. Tätä minimikokoista (eli 320 - 500 GB:n) levyä voi sitten käyttää tilapäisenä backup-levynä datoille.
No läppärien romuihinhan ei yleensä saa kahta levyä, joka pilaa edellämainitun.
2. Ohjelmien asetukset.
Itse en ymmärrä ollenkaan tätä päivittämistä kopioimalla /home jutut sokeasti uuteen järjestelmään. Tällähän vain saadaan vanhat synnit siirtymään uuteen ympäristöön ja koko homma on hallitsematonta jos uudessa järjestelmässä asiat ovat muuttuneet. Varmaan näin voi tehdä pienellä vaivalla, mutta mielestäni tämä soveltuu lähinnä koneiden kloonaamiseen, ei niiden hallittuun päivittämiseen. Itse teen näin ja suosittelen muillekin:
- kopioi kaikki konfigurointitiedostot jonnekin talteen
- dokumentoi ohjelmiiisi tehdyt konfiguroinnit niiltä osin kuin et niitä samantien muista tai jos niiden tekemisessä on paljon työtä
- tämä on myös osittain itseään toteuttava systeemi: jos dokumentoit asia, niin muistat ne ehkä ilman dokumenttiakin. Jos et dokumentoi niitä, niin et varmasti muista myöhemmin mitä teit.
- asenna uusi järjestelmä puhtaana järjestelmä
- tee tähän uuteen järjestelmään muutokset harkiten ja seuraten josko asiat ovat hivenen muuttuneet
No, sokeassa palauttamisessa /home :n kopiointi voisi olla hyvä juttu, mutta käytännössä tällainen tarve on äärimmäisen harvoin. Yleensä jos kone tilttaa pahasti, niin kyllä siihen seuraavaksi tulee asennettua jo joku uudempi juttu eikä sitä vanhaa.
Sanottakoon tässä vielä se, että en puhu tässä mistään 100 PC:n ylläpidosta vaan henkilökohtaisista omista koneista.
Miten tämä liittyy tähän otsikkoon ...? ... no siten, että jos konfiguroinnit ovat itsellä oikeasti hallussa, ei levyn hajoaminen merkitse paljoakaan, koska konfigurointien dokumentointi kannattaa tietysti jemmata jonnekin muualle.
3. Levyn "formatointi"
Yleisin, takavuosien korjauskonsti oli levyn formatointi - riippumatta viasta - kuulostaa tutulta.
Kannattaisi harkita uuden levyn ostamista, jolloin vanhalta voi rauhassa kaivella datoja myöhemmin.
4. Useampi käyttis per levy
Ja sitten vielä molempien käyttisten datat samalla levyllä. Täysin paholaismaista toimintaa, virhemahdollisuuksien maksimointia, hyvin kömpelöä. Ei mielestäni sovellu aloittelijalle ollenkaan. Harrastelijat tietysti saavat tällaisenkin toimimaan, jos mielenkiintoa vielä tällä vuosituhannella moiseen riittää. Kustannuskysymys tämä ei voi olla kenellekään, mutta voihan tämä silti olla tarpeellista jossakin tapauksessa, esim. läppärit&Windows-pelit yhdistelmässä.