Kirjoittaja Aihe: LiLo hävinnyt  (Luettu 1153 kertaa)

opl

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
LiLo hävinnyt
« : 29.03.10 - klo:16.37 »
Heip

Olen asentanut koneeseen sekä Ubuntun että Windows xp,
jouduin asentamaa emolevyn ajurit (ääni yms) uudestaan jolloin  lilo hävisi, eli kone starttaa
aina windowsiin. Milläs saisin lilon takaisin ??

pelko

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 171
    • Profiili
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #1 : 29.03.10 - klo:16.51 »
Heip

Olen asentanut koneeseen sekä Ubuntun että Windows xp,
jouduin asentamaa emolevyn ajurit (ääni yms) uudestaan jolloin  lilo hävisi, eli kone starttaa
aina windowsiin. Milläs saisin lilon takaisin ??
Lilo? Miksikäs siulla lilo on, oliko grubissa jotain vikaa?

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 239
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #2 : 29.03.10 - klo:16.55 »
Onko käytössäsi aivan varmasti ollut LILO eikä Grub? Jälkimmäinen on Ubuntun oletus eikä Liloa ole edes ylläpidetty vuosiin. Grubin palauttamisesta löytyy (tosin englanninkielisiä) ohjeita: https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows

pttk

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1045
    • Profiili
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #3 : 29.03.10 - klo:17.03 »
Mielenkiintoista en ole vielä Ubuntun kanssa törmännyt liloon?  Oletus käynnistimenä = Grub & Grub2 tuoreimmissa, mutta linuxloaderiin en ole törmännyt Ubuntun kanssa.

Laitapa tuohon hakuun tuossa ylhäällä oikealla  Grub uudelleenasennus.

Tuossa vähän Grubista:

                                                         http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub-kaynnistyslataaja
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

opl

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #4 : 29.03.10 - klo:17.05 »
Kiitos,

Grubista se tietysti on ,,

oobetimer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1470
    • Profiili
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #5 : 29.03.10 - klo:18.46 »
Heip

Olen asentanut koneeseen sekä Ubuntun että Windows xp,
jouduin asentamaa emolevyn ajurit (ääni yms) uudestaan jolloin  lilo hävisi, eli kone starttaa
aina windowsiin. Milläs saisin lilon takaisin ??

Vaikka käyttössäsi on grub, niin jos käytössä olisi lilo, niin voisit palauttaa sen chroottaamalla live-CD:n avulla..  ;D

Esimerkki:

Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l

sudo mkdir /mnt

sudo mount /dev/sdxy /mnt

.....siis esim /dev/sda1 /mnt

sudo chroot /mnt

lilo -b /dev/sda

Ctrl D

exit

Apuja käynnistykseen..  ;)

http://vetusware.com/download/SmartBootCD%20FI/?id=6672

http://vetusware.com/download/XP%20startup-CD%20FI/?id=6660

http://vetusware.com/download/DosbootCD%20FI/?id=6684

http://debian-fi.eu/foorumi/viewtopic.php?f=12&t=159
« Viimeksi muokattu: 29.03.10 - klo:20.18 kirjoittanut oobetimer »
13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4535
    • Profiili
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #6 : 29.03.10 - klo:20.26 »
Mielenkiintoista en ole vielä Ubuntun kanssa törmännyt liloon?  Oletus käynnistimenä = Grub & Grub2 tuoreimmissa, mutta linuxloaderiin en ole törmännyt Ubuntun kanssa.
Minä olen. Ranskalaisfirma OVH on tarjonnut Ubuntuja lilolla höystettynä. Itse vaihdoin tuon tilalle heti Grub2:n.

juyli

  • Vieras
Vs: LiLo hävinnyt
« Vastaus #7 : 29.03.10 - klo:20.41 »
Minä olen. Ranskalaisfirma OVH on tarjonnut Ubuntuja lilolla höystettynä. Itse vaihdoin tuon tilalle heti Grub2:n.

Vielä jonkinaikaa sitten mm. Slackware ainakin oletuksena tarjosi juuri Lilo:n käynnistyslataajaksi. Lilo on ihan ok. lataaja. Grub:ssa on etunsa (kuten mahdollisuus editoida ESC-näppäimen ja e (edit) käynnistystä), mutta Lilossa taas omansa.
Lilo käynnistyy itsenäisesti, vaikka ko. Linux-jakelun osio (eli /boot/grub/menu.lst -tiedostoa) ei löydy. Lisäksi Lilo enemmän tai vähemmän automaattisesti tallentaa MBR:n talteen.
Loadlin.exe taas oli joskus oiva tapa käynnistää Dos-osiolta Linux. LoadLin.exe lienee yhä metodi käynnistää joitakin Live-CD -versioita suoraa fat/vfat -osiolta.
http://linux.fi/wiki/LILO
http://cs.stadia.fi/~kuivanen/linux/linuxjawin.php