Kirjoittaja Aihe: Erilliseen osioon pääseminen muilla käyttäjillä  (Luettu 667 kertaa)

Senior

  • Vieras
Koneessani osio jonka nimi Varasto. Varaston omistajaksi merkitty root. Tarkoituksena on että tuohon osioon, johon tallennettu kaikkien käyttäjien säilytettäviä tiedostoja olisi saatava aukemaan missä tahassa käyttöjärjestelmässä ilman omistajan käyttäjätunnuksen (kayttaja) salasanaa.

Tähän asti homma on onnistunut kun jokaisessa distrossa Ubuntu, Mint, Mandriva on ollut yksi käyttäjä. Nyt olen lisännyt kuitenkin Ubuntuun ja Mintiin uusia käyttäjiä. Nämä pääsevät osioon Varasto vain pääkäyttäjän tunnuksilla. Ei huvittaisi antaa pääkäyttäjän salasanaa jolla tuohon osioon ja siinä oleviin tiedostoihin pääsisi käsiksi vaan että muut käyttäjät pääsisivät osioon Varasto omilla tunnuksillansa.

olen toki ajanut root-oikeuksilla komennon:

chmod -R 777 Varasto, sekä

chmod -R 777 Varasto/*
chmod -R 777 Varasto/

Miten esim. Thunarilla root-oikeuksin muutetaan omistusoikeus jotta tuohon Varasto-osioon pääsisi ilman sen kummempia pääkäyttäjän tunnuksia? Toinen tietysti komento päätteellä. Nykyisin Varasto-kansion omistaja on root. Riittääkö että käyttöoikeudet kohdan "Ryhmä" valitaan esim. users. Tarkoitus siis että missä tahansa käyttöjärjestelmässä käyttäjä pääsee osioon omalla tunnuksellaan.

tällä hetkellä tilalle Varasto-kansiossa:

omistaja:root
käyttöoikeus: luku ja kirjoitus

ryhmä:kayttaja (pääkäyttäjä)
käyttöoikeus: luku ja kirjoitus

muut: luku ja kirjoitus


« Viimeksi muokattu: 19.03.10 - klo:10.33 kirjoittanut Senior »

Senior

  • Vieras
Vs: Erilliseen osioon pääseminen muilla käyttäjillä
« Vastaus #1 : 19.03.10 - klo:10.41 »
Kun yritin levynjakoa tuolle Varasto-kansiolle sain vastauksen:

komento 'net usershare' palautti virheen 255: net usershare add: cannot share path /media/Varasto as we are restricted to only sharing directories we own.
   Ask the administrator to add the line "usershare owner only = false"
   to the [global] section of the smb.conf to allow this.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3515
    • Profiili
Vs: Erilliseen osioon pääseminen muilla käyttäjillä
« Vastaus #2 : 19.03.10 - klo:10.49 »
Lainaus
Tarkoitus siis että missä tahansa käyttöjärjestelmässä käyttäjä pääsee osioon omalla tunnuksellaan.

Käytä FAT32 osiota - se toimii lähtökohtaisesti näin.

Jos kyseessä on varsinainen Linux osio, ext3/ext4 niin luulisin, että pitää olla World:lle annettu oikeudet jotta kuka hyvänsä pääsee. Ryhmä ei taida riittää.

Jos kyseessä onkin vain ajonaikainen tilanne, eli käyttis, joka "omistaa" tämän osion, on käynnissä, niin kyseessä on tällöin Samban konfigurointiasia - tällöin unohda edellä kirjoitetut. Samballe pitää vain kertoa kuka pääsee ja miten. Samba on sikäli hyvä, että Windowsista pääsee myös oletuksena, lataamatta mitään ohjelmia sinne puolelle. Muitakin vaihtoehtoja on, Samba lienee yleisin. Samban konfigurointiohjeet löytyvät varmaan tältäkin Forumilta.