Minä en näe mitään syytä kuluttajien hyväksyä tällaista tilannetta. Se on erittäin vahingollista vapaan kilpailun kannalta ja osittain pönkittää M$oftin sub-standard-tasoisten tuotteiden asemaa markkinoilla.
M$oft on todella hienosti onnistunut estämään mopoläppäreiden myyntiä Linuxeilla dumppaamalla oman käyttöjärjestelmänsä hinta keinotekoisen alas ja siten pelaamalla lisää aikaa. Heillähän ei ollut tarjolla mitään kunnollista käyttistä, mutta pelaamalla aikaa he ehtivät sellaisen tehdä ja laitteiden tehot ja näytöt kun kasvavat, niin tavalliselle kannettavallekin tehdyt käyttikset soveltuvat paremmin. Näin sitä teknologian kehitystä jarrutetaan hienosti.
Jos ajatellaan XP:tä itseään, niin eihän se mitenkään sellaisenaan toimi, eikä ole kenellekään käyttökelpoinen ympäristö. Ihan vain lyhyesti - Siitähän puuttuu kaikki mitä toimivassa Windows-tietokoneessa lopulta pitää olla, yleisessä tapauksessa, esimerkiksi: virustorjunta, haittaohjelmapoisto, dokumenttien .doc, .xls edes katselu editoinnista puhumattakaan, pdf:n katselu, kuvien muokkaaminen, videoiden katselu codecit (mpeg2, -4), mp3-soitto. Mitkään edellä olevista asioista, jotka varmaankin muodostavat 95% tietokoneen normaalista käytöstä, ei sisälly XP-käyttikseen. Lisäksi monet Windowsin ohjelmat ovat sellaisia mitä suurin osa ei käytä, vaan ne pitää ladata erikseen (esim. Firefox, media playerit, kuvien katselu).
Toiseksi, monet ostajahan eivät koneen mukana tulevaa Windowsia edes tarvitse (esim. isot firmat), koska heidän asennuksensa ja lisenssinsä perustuu ihan muihin asioihin (select sopimukset, msdn jne).
Kolmanneksi, eihän XP:tä edes sellaisenaan voi asentaa (moneenkaan koneeseen). Esimerkikisi tälläkin forumilla eräs henkilö tappelee uuden, state-of-the-art -koneen, kanssa, johon ei saa XP:ltä kun se ei tunnista SATA-levyjä ja suositusten mukainen asennus edellyttäisi korppuja (en väitä etteikö sitä saa toimimaan, mutta eihän se triviaalia ole). Joten jos XP:n haluaa saada jossakin nykyisessä raudassa toimimaan, niin sehän vaatii kaikenmaailman drivereita sieltä ja täältä.
Merkkikoneissa on esiasennettu käyttis, joka ei sekään sellaisenaan toimi kuin hetken. Monet ohjelmat ovat vain 30 päivän kokeiluversioita, mm. virustorjunta ja office, jonka jälkeen ne pitää asentaa uusiksi tai maksaa eriḱseen. Joten eivät nämäkään käyttikset sovellu esim. Internetin käyttöön tai dokumenttien editointiin kuin korkeintaan 30 ensimmäistä päivää ... nämäkin aihepiirit kattavat jo valtaosan normaalin koneen käyttötarkoituksista.
Neljänneksi esiasennuskin on useimmille sen verran vaikeata, ettei tavallinen käyttäjä sitä osaa oikein edes tehdä (nimimerkki: Pelastanut monta Windows esiasennusta).
Joten väite, että kun Windows käyttöjärjestelmä tulee koneen mukana automaattisesti, niin kuluttaja saa tällöin toimivan ympäristön, on pelkkää propagandaa eikä perustu ollenkaan tosiasioihin. Se on väärä väite monessa eri kertaluokassa.
Mutta niinhän Göbbels aikoinaan keksi: Kun epätotta asiaa toistetaan riittävän kauan niin se muuttuu todeksi. Sitä käytetään markkinoinnissa tänä päivänä paljon ja hyvin tuntuu tämä periaate toimivan ... ihmiset saavat mitä ansaitsevatkin.