Voin antaa hyvin yksinkertaistetun vastauksen siitä, mitä ovat shell-skriptit.
Käytännössä ne ovat vain peräkkäin laitettuja komentoja, joiden tarkoituksena on saada jokin asia tapahtumaan haluamallasi tavalla.
Unixin (ja Linuxin) filosofia on siinä, että muutaman ison ja yleiskäyttöisen ohjelman sijasta on olemassa miljuuna pientä ohjelmaa, jotka tekevät jonkin yksinkertaisen asian, mutta tekevät sen hyvin. Tästä syystä pitää monesti käyttää useampaa kuin yhtä ohjelmaa jotta päästään olemassa olevasta alkutilanteesta haluttuun lopputulokseen.
Tällaisen komentojen ketjutuksen voi kirjoittaa tiedostoksi ja näin ollen ei tarvitse joka kerta kirjoitella hirveää määrää komentoja jos sama tilanne toistuu.
Kun soppaan lisätään vielä muuttujat ja mahdollisuus muuttaa komentojen suoritusjärjestystä / suoritettavia komentoja erilaisten ehtolausekkeiden avulla, niin voidaan luoda hyvinkin monipuolisia skriptejä, jotka käyttäytyvät eri tavoin eri tilanteissa.
Esimerkkinä voisi olla vaikkapa skripti joka hakee tietyn tiedoston nettipalvelimelta wget-käskyllä ja tuon tiedoston sisällön perusteella lisää vaikkapa jonkin rivin suources.list-tiedostoon ja asentaa ohjelman tuosta juuri lisätystä lähteestä.
Toinen voisi olla kuvien lataaminen kamerasta ja niiden koon muokkaaminen automaattisesti nettijulkaisuun sopivaksi. Tämän jälkeen ne sujahtaisivat automaattisesti ftp-palvelimelle ja niille lisättäisiin linkki sinun nettisivuiltasi. (Tämä idea varastettu osin MikroBitistä
)
Periaate siis on, että jos voit tehdä jotain komentoriviltä, niin voit tehdä sen myös skriptin avulla.
Tuo yllä mainittu abs-guide on erinomainen lähdeteos, johon kannattaa tutustua.
Mikko
Lisäys:
Nyt kun alkuun päästiin, niin voisiko joku selventää eroa skriptin ja shell function välillä.