Kirjoittaja Aihe: 9.04 ja näyttöongelmia  (Luettu 1759 kertaa)

erakko

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 68
  • Profiili
  • erakko
9.04 ja näyttöongelmia
« : 04.05.09 - klo:14.56 »
Koska epäilen hyvin vahvasti että ongelmani ei liity tähän bugiin, niin päätinpä kysäistä apuja täältä.

Ongelmani on siis seuraava: päivitys 8.10 -> 9.04 onnistui hyvin, mutta ekalla boottauksella 9.04:ään tapahtui hassuja. Uuden latauspalkin jälkeen ei tullutkaan kirjautumisruutua, vaan seuraavanlainen error:
"Ubuntu running in low-graphics mode - your screen, graphics card and input device settings could not be detected correctly. You will need to configure these yourself."
Tämän jälkeen valitsen että ajetaan Ubuntu sitten low-graphics tilassa. Ja tässä ollaan. Eräs inhottava asiakin ilmenee tässä samalla, nimittäin ainoastaan kaksi resoluutiovaihtoehtoa, joista kumpikaan ei ole mieleinen. Tätä ongelmaa olen yrittänyt korjata, mutta xrandrin kanssa säätäessä saan vain tälläisen aikaan kun yritän vaihtaa resoluutiota System -> Preferences -> Display kautta: "could not set configuration for CRTC 256". Tätä varten etsin jonkin aikaa ratkaisua, mutta moni muukin on jäänyt hieman avuttomaksi. Ja kun resoluutiota en saa oikeaksi, arvelen etten saa sitä näyttämään oikein kunnes tämän käynnistyksen oheessa tapahtuvan virheen saa korjattua.

Koska tuo bugi liittyy nimenomaan X:n jäätymiseen ja compizin ongelmiin niin epäilen erittäin vahvasti että päivityksen odotteleminen on ajanhukkaa. Onhan siihen tosin jotain ratkaisua annettu mutta ei ole omalla kohdallani toiminut... puitteet ovat siis oikeat mutta ongelma on eri.

Koneena toimii Acer Travelmate 6492 läppäri ja Intel GMA X3100 näyttis.

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: 9.04 ja näyttöongelmia
« Vastaus #1 : 04.05.09 - klo:16.55 »
Taitaa olla tunnettu Intel-ajurin bugi, johon on jo tehty korjaus, mutta se ei vielä lien valunut ubuntuun asti.
/var/log/Xorg.0.log -tiedostosta näet onko mitään järkevää tunnistunut ja  mitä ajureita käytetään xorg.conf:issa tittelillä "configured ....".

Yksi ratkaisu on rakentaa monitorille(paneelille) Xorg.conf:iin sektio ja ottaa se käyttöön.
Sen luontiin voi koettaa käyttää esim. 8.04:n live-levyä, joka vielä tekee kunnollisen xorg.conf:in.

Vaihtoehtoisesti xrandr:illa täytyy toimia sudona tai roottina, jotta muutokset tallentuisivat ja sitten käynnistää istunto uudelleen.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

erakko

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 68
  • Profiili
  • erakko
Vs: 9.04 ja näyttöongelmia
« Vastaus #2 : 09.05.09 - klo:11.57 »
Logissa kaikki näkyi ainakin omasta mielestäni olevan ihan ok. Valitettavasti tällä koneella vain ei pysty boottaamaan LiveCD:ltä, kerran kysyin mistä tämä nyt johtuu mutta lopputuloksena oli asentaminen Alternate-CD:ltä. Pystyn tosin ottamaan 8.10 aikaisen xorg.conf tiedoston, muttei sekään auta mitään. Tietenkin käytin xrandria sudona, mutta ei mitään tallentunut.

Tänään tuli xserver-xorg-video-intel päivitys, mutta muutokset olivat pyöreä nolla. Vähän tyyliin kuin mikä tahansa mitä olen yrittänyt tehdä tämän eteen. Alkaa jo pikkuhiljaa tökkiä tuo käynnistys ja pieni resoluutio... nähtävästi vielä pitää odotella parempaa päivitystä...

Nyt myös kokeilin uuden monitori-osion tekemistä xorg.confiin, mutta ei minkäänlaisia muutoksia. Päätinpä tutkia taas vaihteeksi startup ja xserver-logeja, ja startupista löytyi edelleen tälläinen juttu, minkä merkitystä olen miettinyt:
"intel_drv.so   undefined symbol: drmCheckModesettingSupported"
« Viimeksi muokattu: 09.05.09 - klo:12.18 kirjoittanut erakko »

konrad

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 224
  • Profiili
Vs: 9.04 ja näyttöongelmia
« Vastaus #3 : 09.05.09 - klo:12.47 »
Uusimmat ajurit saat käyttöösi näillä ohjeilla http://webupd8.blogspot.com/2009/05/graphic-video-drivers-ubuntu-repository.html.

Oletko kokeillut lisätä oikeita resoluutioita xrandrin avulla? Esimerkiksi http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=26343.0 -ketjun viimeisessä viestissä on hyvät ohjeet kuinka tämä tapahtuu.

Myös seuraavasta linkistä saattaisi löytyä jotain hyödyllistä:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=524851

erakko

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 68
  • Profiili
  • erakko
Vs: 9.04 ja näyttöongelmia
« Vastaus #4 : 11.05.09 - klo:08.37 »
Uusimmat ajurit saat käyttöösi näillä ohjeilla http://webupd8.blogspot.com/2009/05/graphic-video-drivers-ubuntu-repository.html.
Näistä on itselläni ollut vain huonoja kokemuksia, nämähän ovat siis "testaajille" tarkoitettuja paketteja, jolloin kone voi mennä hyvinkin sekaisin (puhumattakaan että ne eivät välttämättä ole vakaita). Sitä varten kysyisin miten pääsen sitten eroon kaikista näistä päivityksistä jos näin tapahtuu? Yhdestä paketista osaan päästä kyllä eroon koneen ollessa käyttökelvoton, mutta useampi ei välttämättä onnistu. Onnistuuko tyyliin poistamalla /etc/apt/sources.list tiedostosta nämä uudet rivit ja sitten päivittämällä?

Tein juuri kyseisellä tavalla kun lisäilin xrandrin kanssa resoluutioita. 1280x960 ei mene, eikä 1280x800 kun äskettäin kokeilin. Eikä muutoksia tallentunut :/