Ensimmäinen kysymys:
Minulla on siis koneessa nyt 8.04 LTS ja olen lukenut että jollain on ollut ongelmia esimerkiksi 8.10 -version kanssa joten en turhaan päivittäisi kun nykyinen versio toimii ilman ongelmia, mutta yksi asia on jäänyt epäselväksi:
Päivittyykö esimerkiksi hyötyöhjelmat LTS -versioihin samaa vauhtia kuin muihinkin (esimerkiksi Blender 3D, Open Office ja muut vastaavat) vai tuleeko näihin ohjelmiin päivityksiä ainoastaan kolmen vuoden välein, vai mikä se LTS -versioiden päivitysnopeus nyt olikaan?
Julkaistuun Ubuntuun (eli ns. stable releaseen) tulee toki päivityksiä olipa se LTS tai ei niin kauan kuin sitä tuetaan. Mutta vain sellaisia päivityksiä, jotka korjaavat pahoja virheitä tai turvallisuuspuutteita. Kun ylävirta (eli vaikkapa Blenderin kehittäjätiimi) julkaisee uuden version ohjelmastaan, se ei koskaan päädy Ubuntun vakaan julkaisun viralisiin pakettivarastoihin. Poikkeuksena tosin on ns. backports-pakettivarasto, johon voidaan siirtää paketteja uudemmista Ubuntu-julkaisuista. Kuitenkin Ubuntun piirissä tuo backporttaus näyttää olevan vähäistä, ja merkittäviä ohjelmia tulee harvoin backportsiin.
No, miten ohjelman tuoreemman version saa vanhempaan Ubuntuun? Joillekin erittäin korkean profiilin ohjelmille, kuten OpenOfficelle on olemassa "lähes virallinen" pakettivarasto Launchpadissa. tarkoitan esimerkiksi tätä
https://launchpad.net/~openoffice-pkgs/+archive/ppaNuokin paketit ovat Ubuntun kehittäjien tekemiä ja siksi voisi olettaa, että niiden asentaminen on aika riskitöntä. Monista suosituista ohjelmista on niinikään tuoreet paketit joko muualla launchpadissa, getdeb.net osoitteessa, ohjelmien kotisivuilla tai jossain muualla netissä. Aina kannattaa hieman miettiä lähteen luotettavuutta, ennenkuin menee asentelemaan mitään virallisten varastojen ulkopuolelta. Jos jokin menee rikki niin se on sitten oma häpeä. Toki useimmiten ongelmia ei tule.
Jos valmista pakettia ei löydy, lähdekoodista kääntäminen on useimmiten kohtuullisen helppoa. Poikkeuksena sellaiset tapaukset, jotka tarvitsevat uudempia kirjastoja, kuin Ubuntun pakettivarastot antavat myöten, jolloin joutuu taistelemaan ehkä paljonkin, ennenkuin ohjelman tarvitsemat riippuvuudet on käännetty kasaan.
LTS:ää suositellaan usein tällä foorumilla, mutta oma mielipiteeni on, että jos todella tietää tarvitsevansa suurta määrää tuoreimpia softia, on ehdottomasti mukavampaa päivittää Ubuntu-julkaisu aina kuin mahdollista ja ajaa jopa varovaisesti Ubuntun kehitysversiota ja nauttia ajan tasalla olevista paketeista. Sen lisäksi on hyvä pitää vanha ja koettukin Ubuntu jollain osiolla. Eihän se vie kuin viitisen gigaa levyä, joka ei ole mitään näinä päivinä.