Kirjoittaja Aihe: KDE & Gnome samaan koneeseen/kerneliin?  (Luettu 1520 kertaa)

ipia

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 70
    • Profiili
KDE & Gnome samaan koneeseen/kerneliin?
« : 18.01.09 - klo:01.17 »
Tässäpä nyt ainakin omasta mielestäni melko hurja kysymys. Onnistuuko mitenkään asentaa samaan koneeseen ja saman kernelin päälle sekä Ubuntua, että Kubuntua, niin ettei esim. ubuntussa näkyisi KDE:n ohjelmat lainkaan. Joskus vuosia sitten koitin vastaavaa juttua ja silloin taisi Gnomessa näkyä KDE ohjelmat ja päinvastoin. Hienoa olisi jos saisi(n) asennettua niin että tulisi Ubuntun tai Kubuntun kirjautumis ikkuna tms.(siis se mihin annetaan käyttäjätunnus ja salasana) Ja siinä vaiheessa voisin valita esim. Käyttäjä tunnuksella (Gipia/KDEipia) kumpaa työpöytäympäristöä haluan käyttää. Niin ettei tuo aiemmin mainitsemani ohjelmien sekoittuminen tapahtuisi. Eli Kubuntussa olisi vain Kubuntun oletus ohjelmat jne. Kuitenkin tämä pitäisi saada toimimaan niin ettei tarvitsisi käynnistää konetta aina uudelleen. Voisiko onnistua mitenkään? (esim. tekemällä sekä KDE:lle, että Gnomelle ja vaikka XFCE:lle oman home osion, jolloin jokainen käyttäisi samaa kerneliä, ja tällöin ei uudelleen käynnistämistä tarvitsisi tehdä.) Olenko nyt ihan hakoteillä asian suhteen ja onko tämä mitenkään mahdollista?

Fri13

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 465
    • Profiili
Vs: KDE & Gnome samaan koneeseen/kerneliin?
« Vastaus #1 : 18.01.09 - klo:01.52 »
Saman kernelin (eli käyttiksen) päälle saat kyllä molemmat työpöydät.
kubuntu on sama kuin ubuntu mutta varustettu KDE työpöydällä oletuksena eikä Gnome työpöydällä mikä on oletuksena taaseen Ubuntussa. Molemmat on Ubuntuja mutta oletustyöpöydän vuoksi niitä kutsutaan eri alkukirjaimella.

Sen kuin vain asennat kubuntu-desktop metapaketin ja saat KDE työpöydän systeemiisi.
Pakettilähteistä löytyy myös paketti jolla saat piiloitettua helposti molemmissa työpöydissä toisen ohjelmakuvakkeet, ilman että joudut itse muokkaamaan valikkoja. Eli voit kyllä itse muokata valikot jos haluat. http://kde-apps.org/content/show.php/K+Menu+Gnome+(Debian+package)?content=31031
Tuo kannattaa etsiä pakettihallinnasta eikä asentaa tuolta, jos ei muutoin löydy.
Sinun ei tarvitse luoda uutta käyttäjää myöskää kun yksi sama käyttäjäsi voi käyttää molempia eri työpöytiä, kun kaikki työpöydät asentaa eri paikkaan sinun kotihakemistossa asetuksensa. Gnome asentaa mm. .config ja .gnome2 hakemistoihin kun KDE taas .kde4 (KDE4 versio) ja .kde(3) (KDE3 versio).

Ja kun asennat kubuntu-desktopin, tulee kubuntu usplash (boot screen) ja KDM asennettua myös, tosin siinä saatetaa kysyä että haluatko käyttöö KDM vai jatkaa GDM käyttäjänä kirjautumisruutuna. Ja tottakai voit kaikissa kirjautumisruuduissa valita istunnon mitä käytät ja asettaa sen käyttäjälle oletukseksi. Tällöin ei tarvitse eri käyttäjien aina valita omaansa jos haluavat käyttää vain yhtä tiettyä työpöytää.

Ja KDE tai Gnome työpöytä ei tarvitse mitään omaa kotiosiota tai hakemistoa. Ne on systeemin puolelle asennettavat ohjelmat aivan kuten kaikki muutkin. Ne vain käynnistetään sitten suoritukseen muiden ohjelmien tavoin kunhan kirjaudut sisään ja jos systeemi on asetettu siten että se käynnistyy graafiseen kirjautumistilaan eikä komentoriville.

Sun ei tarvitse käynnistää tietokonetta uudelleen kuin vain jos haluat vaihtaa käyttiksen versiota vaikka 2.6.26-desktop ja 2.6.26-server välillä tai kun tulee ohjelmistopäivityksissä käyttikselle (Linux-kernel) päivitys. Jos haluat vaihtaa työpöytää, riittää että kirjaudut ulos ja valitset toisen työpöydän ja kirjaudut takaisin sisään.

Voit myös olla yhdellä käyttäjällä useammalla työpöydällä kirjaututeena sisällä. Valitset vain järjestelmä-valikosta "Switch user/Vaihda käyttäjä" ja uusi X-istunto (graafinen istunto) käynnistyy virtuaalikonsoli 8:aa (TTY8) johon pääset Ctrl+Alt+F8 yhdistelmällä myöhemmin (ensimmäisellä kerralla automaattinen siirtyminen) kirjaudu siinä sisään toiseen työpöytään ja takaisin edelliseen pääset Ctrl+Alt+F7 näppäinyhdistelmällä.

Tekstitilassa olevat virtuaalikonsolit on TTY1 - TTY6 jotka siis on Ctrl+Alt+F1 - F6 napit. Graafiset palvelimet käynnistyvät TTY7 - n+1 (niin paljon kuin koneesta löytyy resursseja käyttää niitä). Jokaiseen voi yksittäinen käyttäjä kirjautua sisään, vaikka yksi käyttäjä kaikkiin.
« Viimeksi muokattu: 18.01.09 - klo:02.03 kirjoittanut Fri13 »