Kirjoittaja Aihe: Miten kaksi X-server sessiota samalla tietokoneella? KDE 3.5.10  (Luettu 2158 kertaa)

Marko5

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Koneeni käynnistää suoraan KDE 3.5.10 session ja xorg.conf tiedostoon on säädetty asetukset niin, että monitorilla 1280x1024 ja telkkarilla 1920x1080. Asetuksissa (nvidia-settings) on määritelty separate X ja telkkari on "Right of".

Ongelmana on, että kun yritän winellä pelata Red Alert 2:sta niin kursori katoaa oikeasta reunasta yli. Pelissä näkymää ohjataan siirtämällä hiirtä reunoille, jolloin kursorista tulee nuoli ja näkymä siirtyy. Kaikissa muissa reunoissa näkymän ohjaus toimii paitsi oikeassa.

Kahlasin läpi winen asetuksia, mutta ratkaisua ongelmaan ei löytynyt. KDE:n menusta voi valita "start new session" ja sessio käynnistyy. Haluisin toisen session käynnistyvän hieman kevyemmillä asetuksilla ja jopa ilman kde:ta.

Eli kysymys kuuluu miten saan mahdollisimman kevyen xserver session aikaiseksi niin, että voin ladata siellä winen avulla kyseisen pelin. Resoluutiona 1024x768 ja color depth 16.
Miten lataan erillisen xorg.confin käyttöön toiseen sessioon?

-Marko

gdm

 • Sitä saa mitä tilaa...
 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4363
  • Profiili
  • Keskustelualueiden säännöt
Tuolla jonkinlaista alkuinformaatiota : http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/multiple-x.html
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Marko5

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Miten kaksi X-server sessiota samalla tietokoneella? KDE 3.5.10
« Vastaus #2 : 24.02.09 - klo:13.48 »
Kiitos linkistä.
Tullut kyllä kahlattua useita ohjesivuja ja yrittänyt niiden pohjalta pähkäillä mitä asetuksia mihinkin tiedostoon ja mitä parametrejä annetaan komennoille.
Nyt valitettavasti täytyy todeta, että ratkaisu on vielä pahasti hämärän peitossa.

Hieman menee sekaisin tässä, kun välillä käynnistellään xinit tai startx ja säädetään .xsession tai .xinitrc tiedostoja. Ohjeiden perusteella niitä sit haetaan ensin käyttäjän hakemistosta ja sen jälkeen jostain järjestelmäpolusta (riippuu tietenkin distrosta ja versiosta). Meikä poika on kyllä aika sekaisin. :)

Ohjeita löytyy paljon miten saadaan uusi xsessio aikaiseksi, mutta siitä en ole löytänyt tietoa mihin tiedostoon määritellään kuinka monta screeniä käytössä tai resoluutio tms. xorg.confissa määriteltävää asetusta.

Yksi löytämäni ohje: Multiple Window Managers simultaneously? http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-212731.html  Ei valitettavasti valaissut asiaa.

Konsolissa kun yrittää löytää tietoa man startx annetaan muutamia esimerkkejä. Optioineita (startx --<option>) pitäisi olla paljon, mutta en ainakaan itse löytänyt kunnon listaa niistä. Esimerkiksi miten säädetään resoluutiota.

Tässä olisi oiva paikka howto ohjeelle. Tämä osittain liittyy myös siihen miten käyttäjä pystyy testailemaan eri ikkunointijärjestelmiä ilman, että täytyy alkuperäiseen kajota.

-Marko

oobetimer

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1470
  • Profiili
Työpöytien käynnistys

Jos koneessasi on useita työpöytiä, eikä niitä löydy käynnistysvalikosta, niin saat ne käyntiin käynnistämällä koneen safe-vaihtoehdolla, ja suorita konsolissa seuraavanlainen komento....tietenkin siten että komennon lopussa on se työpöytä jonka haluat käynnistyvän...

.......esimerkkejä

#startx /usr/bin/jwm         

.......jolloin käynnistyy jwm työpöytä, jos se on asennettuna.

#startx /urs/bin/twm

.......ja silleen....

13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

juyli

 • Vieras
Konsolissa kun yrittää löytää tietoa man startx annetaan muutamia esimerkkejä. Optioineita (startx --<option>) pitäisi olla paljon, mutta en ainakaan itse löytänyt kunnon listaa niistä. Esimerkiksi miten säädetään resoluutiota.

(Testaamatonta mutua). Tekisin itse ehkä niin, että määrittelisin käyttäjän (pelaamista varten), joka käyttää tiettyä työpöytäympäristöä (kuten XFCE4) sopivalla resolla. CTRL-ALT-F2 (tai muu soveltuva funktionäppäin) mahdollistaa kirjautumisen konsolille.
Komennolla
Koodia: [Valitse]
startx -- :2 (tai jokin vastaava DISPLAY:n arvo) käynnistää käyttäjän oletuksena määritellyn työpöydän. (xfce4:n saanee käyttöön komennolla startxfce).
Hieman riippuen jakelusi määrittelyistä löytyy alkuperäinen X-istunto CTRL-ALT-F7:sta ja uusi istunto CTRL-ALT-F8:sta...
Ohjeet ovat siis vain suuntaa-antavia.
« Viimeksi muokattu: 25.02.09 - klo:00.12 kirjoittanut juyli »