Koneeni verkkokortti on tyyppiä: AMD PCNET Family Ethernet Adapter (PCI-ISA)
ja äänikortti: Creative AWE64 16-bit Audio (SB 16 compatible)
Ovatko nuo kortit jo hieman ikääntyneitä ISA-väylän laitteita? Tuollaiset tarvitsevat usein määrityksiin kortin keskeytyksen ym. lisämäärityksiä.
Verkkokortti mahdollisesti käyttää pcnet32 -ajuria? Onko sellainen latautunut, selviäisi esim. komennolla:lsmod | grep pcnet
Jotakin jo ikääntynyttä infoa: http://www.faqs.org/docs/Linux-HOWTO/Ethernet-HOWTO.html#ss3.2
Äänikortista taas saat tietoa alsa-project -sivuilta aiheesta. http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Vendor-Creative_Labs
Kyllä todennäköisesti saat kaiken toimimaan, mutta ihan heittämällä se ei (kuten jo huomasit) käy.
Jos koneessa on PCI-väyliä, saisi niihin ihan pikkurahalla toimivat laitteet.
Lähtökohtana kuitenkin jo se, että prosessoriteho 233MHz on aika vaatimaton, muistimäärä alarajalla ja kovalevy onnettoman pieni, eikä näinollen kone vastaa nykyisten työpöytäohjelmien vaatimuksia. Jo mistä tahansa kierrätyksestä saat paremmin nykypäivän vaatimuksia vastaavan laitteen. Toimimaan tuollaisenkin toki saa Linuxilla... Eikä windows 98 enää nykypäivänä voi suositella käytettäväksi netissä.
Vihdoinkin verkkoon!
Verkkoonpääsy ratkesi hyvin helpolla tavalla. Tuttu Linux-spesialisti kertoi minulle, että UBUNTU 8.10 ei automaattisesti tunnista vanhanaikaisia verkkokortteja. Sain häneltä lainaksi uudenaikaisen verkkokortin, ja ongelma ratkesi sillä. Komento ”lscpi” antoi tulokseksi (pitkän listan lopussa): Ethernet controller : Realtek Semiconductor Co. Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ . Kun käynnistin selaimen, niin nettisivut avautuivat normaalisti. Vanha Win 98 ei puolestaan tuntenut näin uutta verkkokorttia.
UBUBTU 8.10 tuntuu olevan kovin raskas käyttöjärjestelmä vanhoille koneille. Tein muutamia vertailuja koneellani käyttäen ensin vanhaa Win 98 käyttöjärjestelmää, MS-Office 97 ohjelmia ja Explorer 6 selainta, ja sen jälkeen tein samat temput käyttäen UBUNTU 8.10 käyttöjärjestelmää, OpenOffice 2.4 ohjelmia ja Firefox selainta. Nopeusero eri käyttöjärjestelmien välillä oli ällistyttävä:
UBUNTU 8.10 WIN 98
Käynnistyminen 4 min. 2 min 30 s
Teksturin käynnistys 32 s 3 s
Taulukkolaskennan käynnistys 15 s 2 s
Esitysgrafiikan käynnistyminen 27 s 4 s
Nettiselaimen käynnistys 25 s 4 s
Olen lehdistä lukenut, että erilaisilla Linux-käyttöjärjestelmillä voidaan vanhoista ja hitaistakin koneista saada vielä toimivia pelejä. Juuri tästä syystä halusinkin tällä vuosia nurkassa seisoneella koneella tehdä näitä tutkimuksiani. Tulosten mukaan vanhaan koneeseen sopii vanha Win 98 käyttöjärjestelmä ja MS-Office 97 paljon paremmun kuin uusi UBUBTU 8.10 oheisohjelmineen.
Eihän näillä minun tutkimuksillani suurta arvoa ole, sillä en minä ole tästä vanhasta tietokoneestani mitään työkalua tekemässä. Koko viritys on vain sellainen koekytkentä, jolla halusin saada vähän käsitystä uudesta ubuntusta. Tällaiseen leikkimiseen vanhakin kone soveltuu oikein hyvin, mutta jos koneessa käytetään vanhaa kevyttä Win 98 käyttöjärjestelmää, niin kyllä sillä tekee kotioloissa vielä töitäkin, sillä ohjelmien aukeamista ei silloin joudu odottamaan liian kauan.
Lopuksi kysyisin vielä kokeneilta Linux-miehiltä, onko jollakin tietoa sellaisista asetuksista, jotka tekisivät vanhanaikaisen verkkokortin käytön mahdolliseksi ubuntun kanssa. En viitsisi tähän vanhaan romuuni laittaa uudenaikaista verkkokorttia, koska Win 98 ei sitä tunnista.
Suuret kiitokset vielä kaikille asiallisista vastauksista!