Kirjoittaja Aihe: Uudelleenasentaminen ja aiemmin asennettujen pakettien palauttaminen helposti  (Luettu 9257 kertaa)

ooo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 120
    • Profiili
Itselläni oli tarve asentaa Ubuntu 8.04 uusiksi samaan koneeseen. Ennen uudelleenasennusta mietitytti seikka, että on suurehko vaiva valita ja asentaa kaikki paketit uudestaan Ubuntun uudelleenasennuksen jälkeen. Onneksi tähän löytyi tavattoman helppo keino. Oheisten ohjeiden mukaan toimimalla asennus ja samojen pakettien asennus uuteen asennukseen sujui todella helposti. Oheisia ohjeita ei ole tarkoitettukaan ihan "rautalankamalliksi" vaan oletetaan, että lukija osaa esim. päätteen käytön perusteet ja kopioida tiedostoja ja tietää milloin järjestelmätiedostoja avatessa ja kopioitaessa täytyy käyttää sudoa (katso http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/J%C3%A4rjestelm%C3%A4n_asetukset ). 

Oheisten ohjeiden idea on, että ennen Ubuntun uudelleenasennusta luodaan tekstitiedostoon lista kaikista asennetuista pakettivarastojen paketeista. Sitten Ubuntu asennetaan uudestaan. Asennuksen jälkeen käsketään Ubuntua lukemaan tekstitiedoston lista ja asentamaan samat paketit uuteen järjestelmään.

Näiden ohjeiden oletuksena on, että /home on omalla osiollaan. Jos ei ole niin sen voi järjestää näiden ohjeiden avulla: http://wiki.ubuntu-fi.org/Kotihakemisto_omalla_osiolla.


Ja tässä itse ohjeet:

1.) Ennen uudelleenasennusta ota varmuuskopiot /home-kansiosta. Varmista, että varmuuskopiot täytyy ottaa myös piilokansioista, eli kansioista joiden nimet alkaa pisteellä (saat ne näkyviin Nautiluksessa painamalla näppäimistöllä CTRL + H). Tee varmuuskopiot ulkoiselle USB-kovalevylle tai DVD-levylle tai muulle vastaavalle.

2.) Tee varmuuskopiot myös oleellisista järjestelmätiedostoista (katso http://linux.fi/index.php/Varmuuskopiointi ). Ehdottomasti kannattaa varmuuskopioida erityisesti seuraavat tiedostot:
  • /etc/X11/xorg.conf
  • /etc/fstab
  • /etc/apt/sources.list

3.) Tee tekstitiedostoon lista järjestelmääsi asennetuista ohjelmista komentamalla päätteessä näin:
Koodia: [Valitse]
dpkg --get-selections | grep -v deinstall > asennukset
4.) Varmuuskopioi äsken luomasi tiedosta "asennukset" talteen (esim. usb-tikulle).

5.) Asenna Ubuntu omalle osiolleen (eli sille samalle osiolle missä se aiemminkin oli) käyttäen live-cd-levyä. Voit valita asennusosion asennuksen aikana valitsemalla "Osioi itse".

6.) Avaa fstab:n varmuuskopiotiedosto. Kopioi sieltä /home-osiota koskeva rivi leikepöydälle (siis esim. Geditissä maalaa se ja paina CTRL + C). Avaa Ubuntun järjestelmätiedosto /etc/fstab ja liitä leikepöydälle kopioitu rivi tiedoston loppuun (painamalla CTRL + V). (Jos home ei ollut omalla osiollaan ja otit varmuuskopiot homesta, niin jätä fstab rauhaan ja palauta vain homen varmuuskopiot.)

7.) Palauta sources.list varmuuskopiosta (siis kopioi varmuuskopioimasi sources.list-tiedosto järjestelmäkansioon /etc/apt).

8.) Vastaavasti kuin edellisessä kohdassa, palauta xorg.conf varmuuskopiosta (siis kopioi varmuuskopioimasi xorg.conf-tiedosto järjestelmäkansioon /etc/X11).

9.) Käynnistä tietokone uudestaan niin näytön asetukset palaavat oikeiksi.

10.) Päivitä järjestelmä komentamalla päätteessä seuraavat komennot:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get dist-upgrade
11.) Asenna dselect-ohjelma:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install dselect
12.) Kopioi aiemmin luomasi asennukset-niminen tiedosto kotihakemistoosi.

13.) Valitse aiemmin asentamasi ohjelmat käskemällä päätteessä ensin:
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg --set-selections < asennukset
14.) Avaa dselect-ohjelma käskemällä:
Koodia: [Valitse]
sudo dselect
15.) Valitse dselect-ohjelmassa kohta "Install" ja paina enter. Dselect-ohjelma asentaa kaikki paketit, joiden nimi on mainittu asennukset-nimisessä tekstitiedostossa.

16.) Poistu dselect-ohjelmasta valitsemalla kohta Quit.




Tällä tekniikalla on helppo myös tehdä identtisiä asennuksia useampaan tietokoneeseen. Kommentoikaa toki jos ohjeista löytyy bugeja.



Aiheesta löytyy lisää tietoa ja keskustelua näistä osoitteista:

http://www.arsgeek.com/2006/09/19/ubuntu-tricks-how-to-generate-a-list-of-installed-packages-and-use-it-to-reinstall-packages/

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=261366

______________________________
Minäkö tyhmä? Nyt en ymmärrä.

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Hieno ohje!

Huolella kirjoitettu ja varmasti hyödyllinen monille.



Nämä kommenttini eivät liity varsinaisesti ennen asennettujen ohjelmien "uudelleen asennukseen", vaan uudelleenasennusprosessiin yleisesti.


Kohtiin 5 ja 6 kommenttia:

"Itse-osionnin" yhteydessä voi sen osion, jossa /home on, liittää huoletta hakemistoon /home (kunhan ne varmuuskopiot on otettu). Näin pääkäyttäjällä ts. asennuksen suorittavalla käyttäjätunnuksella on omat asetukset voimassa heti. Ja samalla säästyy fstabin rukkamiselta käsin.


Toinen kommentti/ehdotus liittyy useampiin käyttäjiin, vaikka liittyykin vielä vähemmän ohjeesi sisältöön. Eli jos joku osaa paremmin ja/tai jaksaa laatia hyvän ohjeen koko perheen tietojen helposta siirtämisestä uuteen asennukseen niin kiva... Jokin "uudelleenasennusopas" olisi hyvä jossain olla, puhuttiin sitten saman version asentamisesta uudelleen tai päivittämisestä uusiksi asentamalla.

Kun "vanha" /home on liitetty järjestelmään, onnistuu muiden perheenjäsenien "asentaminen" kahdella tavalla:

a. luodaan heille tunnukset UID:t ja mahd. itse lisätyt GID:t huomioiden  (helpointa luoda samassa järjestyksessä kuin aiemminkin).

(Intrepidin graafinen systeemi kieltäytyi, koska kotihakemisto oli jo olemassa. Piti huijata sitä ja käydä jälkikäteen muuttamassa tiedostoa /etc/passwd.)

b. Kopioidaan rivejä vanhan systeemin hakemiston /etc tiedostoista passwd, group, shadow uuden systeemin vastaaviin. Vaatii enemmän sudottamista ja huolellisuutta. Sen lisäksi muiden kuin asentajan oikeudet pitää laittaa kohdalleen joko käsin tiedostossa /etc/group tai Käyttäjät ja ryhmät -työkalulla. Tällä tavalla salasanat kopioituvat uuteen järjestelmään ilman, että asentajan niitä tarvitsisi kysellä tms.

PjotorM

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 34
    • Profiili
Itselläni oli tarve asentaa Ubuntu 8.04 uusiksi samaan koneeseen. .....

Oheisten ohjeiden idea on, että ennen Ubuntun uudelleenasennusta luodaan tekstitiedostoon lista kaikista asennetuista pakettivarastojen paketeista. Sitten Ubuntu asennetaan uudestaan. Asennuksen jälkeen käsketään Ubuntua lukemaan tekstitiedoston lista ja asentamaan samat paketit uuteen järjestelmään.....

3.) Tee tekstitiedostoon lista järjestelmääsi asennetuista ohjelmista komentamalla päätteessä näin:
Koodia: [Valitse]
dpkg --get-selections | grep -v deinstall > asennukset
4.) Varmuuskopioi äsken luomasi tiedosta "asennukset" talteen (esim. usb-tikulle).....
......



Tämä ohje vuodelta 2008 sopii hyvin myös uudelleen asennukseen 8.04 => 10.04.1 siirrossa.
Käytin sitä, ja olin hyvin tyytyväinen. Mutta, minulle jäi epäselväksi, kannattaisiko listasta
poistaa kaikki lib* ja linux* alkuiset paketit, koska silloin lista tulee huomattavasti lyhyemmäksi,
ja siihen jäisi vain "juuripaketit" jos ymmärrän oikein? Kuinka asennetuista ohjelmista voisi tehdä
sellaisen listan, että kirjastot olisivat ehdottomastti viimeisimmät ja ajan tasalla ettei paketteja
rikottaisi? Ihmettelen hieman systeemiäni joka on aika vakaa, mutta käynnistys ja sammutus
on huomattavasti hitaampi kuin 8.04:ssä?

Voisiko tätä ohjetta päivittää 8.04 => 10.04 migraatioon?