Kirjoittaja Aihe: Ubuntu hukkaa muistitikun  (Luettu 2300 kertaa)

Pellervo Kässi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 191
    • Profiili
Ubuntu hukkaa muistitikun
« : 08.10.08 - klo:11.50 »
Tämän viestin laitan ikäänkuin kyselyksi, että onko muille tullut vastaavaa vastaan (yksi vaihtoehto on tietysti, että joko koneeni tai tikkuni tekee kuolemaa)?

Eli pitemmän työrupeaman aikana, jossain vaiheessa en saa enää tallennettua tikulle sieltä avaamaani tiedostoa, vaan tikku on mystisesti kadonnut näkyvistä. En ole vielä huomannut tämän jälkeen tarkastaa näkyykö koko tikkua edes usb-laitteena. Pitää seuraavan kerran katsoa.

Kyseessä on Lenovon r61i ja pari kuukautta vanhan kingstonin 2 gigainen tikku. Tätä käyttäytymistä on nyt esiintynyt muutaman päivän ajan.

edit: Teki saman tempun aamupäivällä, minkä jälkeen ajoin lsusb:n jonka mukaan tikku ei ollut kytkettynä. Tikun mount-hakemisto oli tyhjä, tikku silti ikäänkuin kytkettynä. Otin tikun irti ja pistin takaisin usb-väylään, minkä jälkeen se mountautui ihan nätisti uudestaan, tosin eri nimelle, kun se oli jo kertaalleen mountattuna. 

Rsynccasin tuon tikun sisällön toiselle tikulle, jota nyt käytän tuossa samassa usb-liitännässä ja käytän samoja tiedostoja, pitää katsoa, mitä nyt tapahtuu. Nyt koneessa on siis kiinni n. vuoden vanha 1 G:n kingstonin tikku.
« Viimeksi muokattu: 08.10.08 - klo:14.06 kirjoittanut Pellervo Kässi »

Pellervo Kässi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 191
    • Profiili
Vs: Ubuntu hukkaa muistitikun
« Vastaus #1 : 09.10.08 - klo:10.18 »
Tuolla toisella tikulla ei ainakaan iltapäivän sulkeisissa (käyttö oli kutakuinkin samanlaista kuin aiemminkin) ilmennyt ongelmaa, joten pitänee etsiä tuon tikun takuulaput esiin.

-pk

Zatzum

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 13
    • Profiili
Vs: Ubuntu hukkaa muistitikun
« Vastaus #2 : 11.10.08 - klo:13.03 »
Minulla on samantapainen ongelma Kingstonin 2 gigan tikun kanssa. En usko, että tikkuni tekee kuolemaa, sillä tämä on jo toinen samanlainen tikku (edellisellä sama ongelma, vaihdatutin kaupassa uuteen oletetun laitevian takia....)

Oireina on suurien tiedostojen kopioitumisen aikana tuleva errno 5 tms, joka valittaa että read-only filesystem. Ulkomuistista en ihan osaa sanoa mikä tarkalleen on sanomana. Kuitenkin, esim. bittorrentilla tiedostoja ladatessa suoraan usb-tikulle tulee herjaa noin viiden minuutin jälkeen. Tällöin tikku ei "lähde kunnolla" painamalla unmountia työpöydän kuvakkeen kautta, vaan vaatii sudo umountin. Takaisin laittaessa kaikki sujuu taas hyvin.
XP-n kanssa ei ongelmia...

Välillä muistitikku katoaa kokonaan pitkin päivää. En tosiaan minäkään ole katsonut mistään, että näkyykö se vielä jossain vai ei. Kun nykäisee tikun irti ja laittaa takaisin, kaikki toimii taas.

Vaan ei tällä kertaa. Tiedostoja ei saanut luettua, kaikissa oli pahaenteinen lukon kuva ja tiedostojen kopiointi ei myöskään onnistunut (read-only filesystem ja you don't have permissions-lööpää. (Ubuntuni on puoliksi englanninkielinen, koska päivitin sen jotenkin oudosti 8.04:ään)

Users-adminin mukaan minulla on luvat kunnossa ja muut muistitikut toimivatkin kuin pitää (myös Kingstonin 1gb malli). Sudo nautilus ei anna oikeuksia tiedostojen lukuun.

Yritin jotain säätää klikkailemalla Kingstonin kuvaketta ja Properties -> volume
siellä lukee siis mount optionseissa:
ro nosuid nodev relatime fmask=0070 dmask=0070 codepage=cp437 iocharset=iso8859-1

Kirjoitin kaiken uudestaan sinne settings- osan tyhjään mount options lootaan, mutta muutin ro:n rw:ksi ja lisäsin umask 0000.
Unmount, mount. Sitten katsoin sitä uudestaan, sinne oli ilmestynyt fmask=0000 dmask=0000, ro on edelleen. Tiedostoja voin nyt lukea.
En tajua yhtään mitä olen mennyt tekemään ja mihin se perustuu, mutta foorumeita lukien kokeilin vähän. Nyt pitäisi vaan saada se taas toimimaan, kun tärkeät tiedostot pystyin pelastamaan.

The permissions of "flash" could not be determined
ja unmount ei edelleenkään toimi, tällä kertaa se herjaa että joku ohjelma käyttää edelleen sitä vaikka ei tasan ole sellaisia ohjelmia käynnissä. (Eiku nyt se toimi :D, kokeilin kun kirjoitin ja ihan nätisti katos kuvake.)

Error while copying to "flash". The destination is read-only.
Cannot move file to trash, do you want to delete immediately? The file "img_1391.jpg" cannot be moved to the trash. Unable to create trashing info file: Read-only file system

Flash on siis se /media/flash, jonne kingstonin tiedostot ilmestyvät. Silloin kansion nimi on edelleen flash, mutta kun sen avaa, avautuukin kansio nimeltä Kingston. (En tiedä liittyykö tuo asiaan vai onko tavallista käytöstä...)

Apuja?

Antifilatelisti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 258
    • Profiili
Vs: Ubuntu hukkaa muistitikun
« Vastaus #3 : 11.10.08 - klo:15.29 »
Lainaus
Tiedostoja ei saanut luettua, kaikissa oli pahaenteinen lukon kuva ja tiedostojen kopiointi ei myöskään onnistunut (read-only filesystem ja you don't have permissions-lööpää.

Lainaus
Tällöin tikku ei "lähde kunnolla" painamalla unmountia työpöydän kuvakkeen kautta, vaan vaatii sudo umountin.

chmod komennolla saat määritettyä luku, kirjoitus sekä suoritusoikeudet. Rootilla on kaikki oikeudet.

http://linux.fi/wiki/Chmod



veekoo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 443
    • Profiili
Vs: Ubuntu hukkaa muistitikun
« Vastaus #4 : 12.10.08 - klo:12.45 »
Kuulostaa tilanteelta, jossa käyttis on mielestään nähnyt virheen muistitikulla ja mounttaa sen lennosta readonly-moodiin. Aainakin tiedän, että tällainen piirre löytyy ext2/3 -tiedostojärjestelmän kanssa, mutta en ole aivan varma miten käyttist käsittelee muistitukkija ja FAT-tiedostoojärjestelmää. Chmod-komennosta ei ole iloa, kun koko tiedostojärjestelmä on mountattu read-only moodissa.

Kaiva komentorivii esiin ja aja muistitikulle tiedostojärjestelmän tarkistus. Muistitikku koneeseen ja :
df        -- tarkista täältä muistitikun laitenimi ( (esim. /dev/sdb1) ja liitospiste (esim. /media/KINGSTON)
sudo umount  /dev/KINGSTON
sudo fsck  /dev/sdb1

Kun virhetilanne on päällä, voi asiaan liittyviä ilmoituksia löytyä komennolla "dmesg" tai lokitiedostosta /var/log/syslog.

Zatzum

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 13
    • Profiili
Vs: Ubuntu hukkaa muistitikun
« Vastaus #5 : 16.10.08 - klo:19.30 »
Kiitoksia vastauksista. Chmodia tosiaankin yritin viime tikun kanssa hyödyntää, mutta eihän siitä mitään tullut (syy saattoi kyllä olla minussakin)

Ihmeellinen on elämä, nyt jäähyllä oltuaan tikku toimii kuin ei mitään. En tehnyt mitään erityistä, en päässyt edes kokeilemaan antamianne neuvoja kun oli toisenlaisia yllättäviä ongelmia (jotka on ratkaistu nyt).

Ensi kertaa odotellessa voikin sitten miettiä sen edellisen tikun kohtaloa. :D Siellä jossain se on, muiden "rikkinäisten" sekundakappaleiden joukossa ja itkee.