Kirjoittaja Aihe: Ubuntu/Kubuntu ja laitteistovaatimukset  (Luettu 2320 kertaa)

gamez

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
 • Kahen Kilon OoHooCee
  • Profiili
Ubuntu/Kubuntu ja laitteistovaatimukset
« : 05.08.08 - klo:23.38 »
Olis tossa itellä yks vanha tietokoneen romu mihin pitäis asentaa ubuntu tai kubuntu ja olis mukava aluks tietää et mitkä mahtaa olla noihin mini vaatimukset et pyörii ilman liiallista lagia ja muuta nykimistä...  Toi kone olis joku vanha pena.. Jos en väärin muista ni II...
Blue Screen of Death- pelimaailma kuvaa käyttöjärjestelmän elämänkaaren kriittistä hetkeä, kahden Notepadin suorittamista samaan aikaan. Pelaajan tarkoituksena on purkaa tekoälyn tuottamat kinkkiset heksadesimaaliarvoitukset.

peran

 • Vieras
Vs: Ubuntu/Kubuntu ja laitteistovaatimukset
« Vastaus #1 : 06.08.08 - klo:01.18 »
Veikkaisin sen olevan tällä hetkellä Ubuntussa liikuttavan akselilla 500 MHz pena 512 Mt, 10 Gt, mutta jos on tätä vanhempi kone kannattaneen se pyhittää serveriksi tai laittaa siihen jokin kevytdistro. Muistin minimi tai olla n. 256 Mt, mutta silloinkin asennuksessa pitää käyttää merkkipohjaista asennusta, ja ehkä aavistuksen kevyempää Xubuntua.

Käytännössä siis, jos koneessa on Susikasi, 95:nen tai Me, niin kannattaa siirtyä kevytdistroihin. Nopeaan 2000:seen XP:hen ja Vistaan menee jo perus Ubuntu.

Jos muistia on 128, niin kannattaneen asentaa vanhempi Dapper Drake, jollain OpenBox tai BlackBox viritelmällä, mutta niiden kanssa joutuu jo virittelemään.

Jos on 64 Mt muistia, niin suosittelen pysymään Susikasissa. Jos välttämättä haluaa nettiin mennä, niin silloin voi yrittää joitain kevyt-Distroja. DamnSmallLinuxia (l. DSL) tai Puppya. Alle kyseistenkin muistien saa asennettua Linuxin, mutta työpöytäympäristöä ei ehkä saa (ainakaan miellyttäväksi).

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11019
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: Ubuntu/Kubuntu ja laitteistovaatimukset
« Vastaus #3 : 06.08.08 - klo:11.51 »
Jos muistia on vähemmän kuin 128M, niin ajan tasalla olevien selainten raskaus aiheuttaa suurimmat käyttöongelmat/hidastelut. Itse linuxin 2.6 kerneli kuluttaa jotain 48M (32-64) riippuen kokoonpanosta, mutta nuo selaimet ovat flash- ja java-plugareineen sen verran raskaita, että 128M:lläkin ahdistaa eli swappia syntyy.
192 Megalla Xubuntulla olen vielä jaksanut selailla 450 MHz koneella. 300MHz ja 256M koneella pyöritän perus-Ubuntua tätä kirjoittaessani ja tämäkin toimii vielä siedettävästi, joskin Hardy-päivityksen jälkeen bootti kestää aika kauan  :D

Varsinaisissa kevyt-distroissa(esim DSL ja DSL-N) heikoin kohta on tuo selainpuoli. Selaimet edustavat viiden vuoden takaista aikaa ja flashien ja javascriptien toimivuudesta voi vain unelmoida eli läheskään kaikki sivut eivät näy kunnolla. Tietysti noilla voi yrittää selailla sivustojen mobiili-/wap-sivuja. DSL:n olen saanut toimimaan jopa 90MHz/24MB-koneessa, riitävän swappitilan kanssa, mutta loistavasti se toiminee yli 64 Megan muistilla, koska silloin se mahtuu kokonaan rammiin (koko 50MB), joskaan silloinkaan ei parane unohtaa swappia tosikäytössä.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS