Ubuntun käyttö > Multimedia ja grafiikka

LUE: Ubuntun tarjoamat ohjelmat multimediaan ja grafiikkaan

(1/14) > >>

Timo Jyrinki:
Lyhyt katsaus ohjelmiin, joita muun muassa tämä alue käsittelee musiikin ja videon toisto-ohjelmien lisäksi. Kaikki ohjelmat asennettavissa Sovellusvalikoimasta.

Useimmat ovat integroituna ja asennettuna valmiiksi Ubuntu Studio -jakeluun, mutta ohjelmat voi asentaa myös erikseen kaikkiin Ubuntu-jakeluihin.

Graafinen suunnittelu:

* darktable: Valokuvien käsittely.
* GIMP: Valokuvien ja muiden (bittikartta)kuvien käsittelyn monitaituri
* Inkscape: Esitteet, julisteet ym. hoituvat tällä erittäin laadukkailla ja kilpailukykyisellä vektorikuvitusohjelmalla
* Krita: GIMPin jälkeen suosituin kuvaeditori, joka tukee mm. CMYK- ja L*a*b-värimalleja sekä 16-bittisiä värikanavia
* Scribus: Sivuntaitto, vastaavia ohjelmia suljetuissa ohjelmissa ovat mm. Adobe InDesign. Linkki suomenkieliseen Scribus-oppaaseen tällä sivulla.
Äänenkäsittely ja musiikin luominen

* Ardour: Digitaalinen äänityöasema
* Audacity: Äänieditori
* Rosegarden: Nuotinnusohjelma.
Videoiden muokkaus

* Kdenlinve
* Kino: Monipuolinen etenkin digivideokameroita hyvin tukeva videoeditori
* Openshot
* PiTiVi: Hyvin yksinkertainen videoeditori perusasioihin kuten videopätkien yhdistämiseen ym.Lisäksi pari ohjelmaa jotka voivat kiinnostaa vaikkei niitä ole paketoituna Ubuntussa:

* Cinelerra: Raskaan sarjan videoeditori, ei heikkohermoisille; asennusohjeet
* CinePaint (aiemmalta niimeltään Film Gimp): Mm. Harry Potter -elokuvien teossa käytetty elokuvien kuvaformaatteja tukeva kuvankäsittelyohjelma; kotisivu
3D-mallinnus ja -animaatiot

* Blender: Kehittynyt 3D-mallinnusohjelma, jolla on luotu mm. Elephants Dream- ja Big Buck Bunny-lyhytelokuvat.

jemaku:
RAW-kuvien käsittely:

* UFRaw (Sovellukset -> Lisää/poista...)
* Rawstudio (Hardyssä Sovellukset -> Lisää/poista...
Gutsyn oletusversio tekee puolikokoisia kuvia, gutsy-backportsista toimiva versio, tai rawstudion kotisivulta vielä uudempi.)
* RawTherapee (ei avointa koodia, siitä huolimatta myös amd64)Kaupallisempia:

* Lightzone
* Bibble

--- Lainaus käyttäjältä: Timo Jyrinki - 21.05.08 - klo:17.42 ---Lisäksi pari ohjelmaa jotka voivat kiinnostaa vaikkei niitä ole paketoituna Ubuntussa:

* CinePaint (aiemmalta niimeltään Film Gimp): Mm. Harry Potter -elokuvien teossa käytetty elokuvien kuvaformaatteja tukeva kuvankäsittelyohjelma; kotisivu
--- Lainaus päättyy ---

Cinepaint on paketoituna vielä Gutsyssa, ehkä tärkein syy miksen ole päivittänyt Hardyyn. Onko joku kokeillut asentaa cinepainttia amd64-hardyyn?  Täältä kokeellinen debian-versio, jota voi kokeilla.
Lisäys: Caroline Fordin noihin perustuvat ubuntu-versiot. ""There are a few problems with it - the colour profile thing doesn't work out of the box."

Päivitin kuitenkin Hardyyn kun livecd:llä ainakin tuo  Caroline Fordin versio asentui ja toimi ihan hyvin. Pikaisella testailulla väriprofiilien muunnokset ja määritykset näyttäisi toimivan. Ja proofing. Mutta esim. Image -> ICC Profile Information -> Image Profile... ikkuna ei onnistu avaamaan itseään. Eikä myöskään Image -> Watch Colours 3D... eikä Image -> Watch Colours 3D.2... Mahtaako se kaivata noita Kai-Uwe Behrmannin iccexaminia tai oyranosta.

Base:
Täytyy näin graafisen koulutuksen saaneena "ammattilaisena" sanoa että noista kaikista parhaiten ainakin meikäläisen käteen sopii tuo Inkscape jota olen käyttänyt nykyään enemmän kuin mitään muita verktorigrafiikkaohjelmia. Hyvinkin toimivalta vaikuttaa. Suurin osa (melkein kaikki) kirjoittamieni blogien grafiikoista on väännetty GIMPillä ja Inkscapella. Esimerkiksi blogien yläbannerit on Inkscape-tuotantoa:

http://pacmanprojekti.blogspot.com/
http://pyoraprojekti.blogspot.com/

GIMP/Inkscape -rassausta on tullut harrastettua myös mm. näissä:

http://pacmanprojekti.blogspot.com/2008/06/guns-n-shit.html
http://pacmanprojekti.blogspot.com/2008/05/marquee-valmistuu.html
http://pacmanprojekti.blogspot.com/2008/04/duke-nukem-eh.html
http://lulx.blogspot.com/2008/08/rhinviinaa.html
http://lulx.blogspot.com/2008/07/etiketti.html

Nyt tulee ehkä tyhmä kysymys mutta täytyy kysyä ihan vaan varmistuksen vuoksi: Mitenkäs on noiden ohjelmien lisenssien kanssa? Siis saako ko. ohjelmia käyttää täysin vapaasti myös kaupallisessa tarkoituksessa? Eli saanko myydä näillä ohjelmilla tekemiäni hengentuotteita/käyttää vaikkapa yrityksen koneella?

peran:

--- Lainaus käyttäjältä: Base - 05.08.08 - klo:15.07 --- Eli saanko myydä näillä ohjelmilla tekemiäni hengentuotteita/käyttää vaikkapa yrityksen koneella?

--- Lainaus päättyy ---

Kuka sitä estäisi ei GPL ainakaan. Saat jopa myydä Gimpin tai Inkscapen, jos joku on niistä valmis maksamaan. ;)

Ohjelmilla tekemisiisi hengentuotteisiisi on sinulla kaikki oikeudet, mikäli et käytä clipartteja tai muita muiden kuvia.

Toisin kuin Wordin clipartteja niin Openclipartteja näköjään voi myös vapaasti käyttää töihin tai muuhun.

Timo Jyrinki:

--- Lainaus käyttäjältä: Base - 05.08.08 - klo:15.07 ---Mitenkäs on noiden ohjelmien lisenssien kanssa? Siis saako ko. ohjelmia käyttää täysin vapaasti myös kaupallisessa tarkoituksessa? Eli saanko myydä näillä ohjelmilla tekemiäni hengentuotteita/käyttää vaikkapa yrityksen koneella?

--- Lainaus päättyy ---

Joo, liian monta kertaa ei voi toistaa että vapaiden ohjelmistojen määritelmän yhtenä vaatimuksena on, että vapaita ohjelmia pitää voida käyttää mihin tahansa tarkoitukseen, myös kaupalliseen. Jos näin ei ole, kyseessä ei ole yleisimpien määritelmien (FSF, OSI, DFSG) mukainen vapaa ohjelma. Ilmaisohjelmat sitten erikseen, ja toki aina käytetään termejä ristiin jos eivät ole tuttuja.

Inkscape on omankin käsitykseni mukaan melko täysin ammattitasoa, ja toivottavasti mahdollisimman monet löytävät sen ja osa vaikkapa osallistuu sen parantamiseenkin edelleen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta