Avoimet järjestelmät ja M$
Eihän tätä meinaa uskoa, että joku oikein kurssia meinaa tehdä aiheesta, ja menee sitten aloittamaan sen tuolla tavalla. Niin paljon kuin kurssin pitäjää Microsoft saattaa harmittaakin, ei se nimen tahallaan väärin kirjoittaminen auta vaihtoehdon tarjoamisessa pätkääkään. Yhtä hyvä otsikko olisi esim. "Microsoft on huono ja haluaa rahasi". Linux-kurssihan tuon pitäisi olla, eikä mikään Microsoft-protestisivu. Minusta kaikki tuommoinen turha asenteellisuus kannattaisi karsia pois, ja keskittyä siihen olennaiseen.
Microsoft-haukkumasivun lisäksi tuolla on sitten jo olemassa tuo Oma kone käyttökuntoon-osio. Minusta se on paitsi melko epäjohdonmukaisesti jäsennetty, myös asiavirheitä sisältävä. Ensinnäkin alkupuolella esitellään muutama distro luettelona, sitten seuraavassa kappaleessa tekstin seassa vielä SUSE, jonka asennuohjeeseen sitten linkitetään myöhemminkin. Ohessa tulee sitten minusta turhaa pelottelua kovista laitevaatimuksista ja asennuksen vaikeudesta. Käytännössähän melkein kaikki isommat jakelut asentuvat tyhjään koneeseen ihan hiirellä klikkailemalla. Windowsin rinnalle asentamisesta tuossa ei kai puhuta, koska "Mitään vahinkoa ei kuitenkaan tapahdu laitteelle vaikka epäonnistuisit".
Sitten kun tulee tämä vaikea asennusvaihe, se kuitataan ohjeistuksella lukea jakelun toimittajan manuaaleja. Sen sijaan kerrotaan, että aikavyöhyke on tärkeä laittaa oikein, mikäli haluaa laittaa tietokantapalvelimen. Kenelle tämä kurssi nyt on oikein suunnattu?
Tässä on myös oikea helmi:
UTF-8 ja ISO-8859-15 ovat linuxin vakiofontteja. Tämä vaikuttaa tiedostojen sisällön esittämiseen oikein. On olemassa monia tapoja muuttaa tiedostojen käyttämä fontti myöhemminkin. (recode, convm) Kaikissa epävarmoissa tilanteissa käytä oletusarvoja. Kaikkea voidaan muuttaa myöhemmin. Ei kannata hermostua mistään.
Eiväthän UTF-8 ja ISO-8859-15 ole fontteja ensinkään, vaikka fontit toki näihinkin liittyvät. Onneksi hermostumisen turhuudesta muistettiin huomauttaa.
Lopussa olevassa osiointioppaassa taas otetaan Windows huomioon, oikeaoppisesti dollarimerkkiä asiaankuuluvissa väleissä käyttäen. Linux tosiaan tukee sekä IDE- että SCSI-levyjä. Aika harvalla tuota kurssia tarvitsevalla vain taitaa SCSI-levyjä olla, ja toisaalta SATA-levytkin olisi kannattanut tuossa huomioida. Osiointiopas on myös melko epämääräisesti kirjoitettu, eikä siitä oikein ota selvää, että mitä varten se nyt on alunperin tehty.
Eli minusta on ihan hieno homma, että joku tuommoista opasta tekee. Hieman kuitenkin näyttäisi, että sen tekijällä on vielä kovasti töitä edessään, jos tuosta haluaa oikeasti kunnollisen oppaan tehdä. Lisäksi opastusta on suomeksikin tarjolla jo melko kattavasti. Kun tuota ei oikein yhteisökään voi suoraan korjata, jää sen päivittäminen pelkästään tekijänsä varaan.
Itse ehdottaisin kyllä kokonaan oman oppaan kirjoittamisen sijaan linkittämistä jo olemassaoleviin suomenkielisiin oppaisiin. Jos taas niissä on puutteita, voi esimerkiksi Ubuntu tutuksi-wikikirjaa ja Linux.fin wikiä päivittää paremmaksi kuka haluaa, tämän oppaan kirjoittaja mukaanlukien.