Kirjoittaja Aihe: Boottaus USB-Tikulta  (Luettu 3071 kertaa)

Juharanto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 56
  • Profiili
Boottaus USB-Tikulta
« : 17.01.06 - klo:13.22 »
Terve!

Nyt on ongelmia kerrakseen. Kaverin kannettavasta vehkeestä meni CD-asema sököksi ja nyt kuitenkin uusin suse kiinnostaa. (Älkää kysykö miksi SuSE, miksei Ubuntu ;) ) Joka tapauksessa kun tilanne on tämä, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää käsittääkseni (?) asennus netinstallerin kautta ja sen boottaus flash-muistilta. Lisäongelman mukaantuo se, että kannettavassa ei myöskään ole levyke-asemaa......

Miten tuon netinstaller.iso tiedoston saa USB-tikulle boottaavaan muotoon? Paketin itsessäänhän voi purkaa, mutta kuinka saan tikun boottisektorin kirjoitettua uudestaan susen levylle sopivaksi?

Kokeilin MagicISO ohjelmaa joka osasi exportata susen levyltä boottisektorin .bif tiedostoksi talteen, mutta mitäs nyt?

Kokeilkaapas nyt ymmärtää ja auttaa hädässä olevaa! :) Joka tapauksessa google on kokeillut auttaa, mutta en ainakaan itse ole toimivia ohjeita/selväkielisiä ohjeita ole löytänyt.

mikk0

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 555
  • Profiili
Re: Boottaus USB-Tikulta
« Vastaus #1 : 17.01.06 - klo:13.39 »
Lueskelin juuri tänään miten joku oli onnistunut asentamaan Ubuntun käynnistyväksi ulkoiselta usb-kiintolevyltä. Ehkä tuosta saisi teidänkin tapaukseenne hyviä vinkkejä: http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=80811

Avainsanahan tässä taitaa olla se, että saatte grubin asennettua tuolle tikulle ja sen avulla sitten ladattua samalla tikulla olevan käynnistystiedoston.

Tai ehkä (jos koneella on jo nyt joku toimiva linux) helpompaa on lisätä nyt käytössä olevan grubin listaan tuo usb-tikulla sijaitseva netinstallerin boottitiedosto. En ole tutustunut tuohon installeriin, mutta eiköhän sieltä löydy vmlinuz-tiedosto joka pitää bootata.

Mikko

Mikko Saarinen

Juharanto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 56
  • Profiili
Re: Boottaus USB-Tikulta
« Vastaus #2 : 18.01.06 - klo:21.08 »
Koneessa on Ubuntu 5.10 ja sen mukana tullut Grub. Mitä tuohon grubbiin pitäisi säätää että se buuttaisi tikun eikä kovalevyä?

Tikulta löytyy polusta /boot/loader/ isolinux ja isolinux.cfg. Isolinux käsittääkseni vastaa tuota vmlinuz-tiedostoa. Vai eikös? Mitä tuohon nyt sitten kirjoittaa että se hakee oikean tiedoston oikeasta paikasta.. Se ken tietää, niin voisi kertoa tarkkaan. Olen avuton näissä, myönnän :)

EDIT:

Sääsin Grubin listausta lisäten sinne kohdan:
Koodia: [Valitse]
title  USB-Tikku
root (sda,0)
kernel /boot/loader/isolinux.bin root=/dev/sda1 ro single
initrd /boot/loader/initrd
boot

?

Tuolla kun buuttaa niin vastaus on:

Koodia: [Valitse]
root (sda,0)

Error 23: Error while parsing number
Press any key to continue....
« Viimeksi muokattu: 18.01.06 - klo:21.35 kirjoittanut Juharanto »

mikk0

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 555
  • Profiili
Re: Boottaus USB-Tikulta
« Vastaus #3 : 19.01.06 - klo:22.44 »
Paras sivusto näiden usb-härpäkkeiden suhteen taitaa olla seuraava: http://www.knoppix.net/wiki/USB_Based_FAQ

Sieltä näyttää olevan linkkejä moniin how-to-oppaisiin, mutta nämä ovat pääasiassa ihan koko Linux-systeemin boottaamiseen tuolta tikulta. Teidän tarvitsee kuitenkin saada tuo netinstaller vain käyntiin. Luulisin että tässä kuitenkin on joku vastaava lähestymistapa. Toivottavasti joku muu osaa auttaa ihan näin suomenkielelläkin, ettei tarvitse noita ulkomaan sivuja kahlailla läpi.

Grubista kuitenkin sen verran, että sille annetaan tuossa root-parametrissa pelkästään numeroita, joista ensimmäinen on levyn numero ja toinen osion numero. Nuo numerot tulevat siinä järjestyksessä missä grub ne tunnistaa. Kun katsot tiedostoa /boot/grub/device.map, niin näet mikä levysi on 0, mikä 1 jne. Eipä grub taida sittenkään tukea usb-tikulta buuttausta?

Mikko
« Viimeksi muokattu: 19.01.06 - klo:23.02 kirjoittanut mikk0 »

Mikko Saarinen

tuke81

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1667
  • Profiili
Re: Boottaus USB-Tikulta
« Vastaus #4 : 20.01.06 - klo:23.59 »
Hmm tätä voisit kokeilla.
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...