Kirjoittaja Aihe: Minkä käyttöjäjestelmän/työpöydän itse asentaisit EEE 2g koneeseen? [ratkaistu?]  (Luettu 2752 kertaa)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
Olen nyt useamman päivän pähkäillyt, että mikä olisi järkevin ratkaisu.

Koneessa on nyt käynyt luonnollisesti koneen mukana tuleva Xandros ja keveydeltään se tuntuu ihan hyvältä vaihtoehdolta. Kynnys itselläni on ainakin siinä se, että ohjelmien asennus eli repot on aika sekavat.
http://wiki.eeeuser.com/addingxandrosrepos
"The official word from Xandros is that adding Debian repositories will break Xandros. This is true in some instances and while a package may appear to install, it does not guarantee that it will run, or break your system"
Tästä on jo omakohtaisia kokemuksia. Yksi pieni vikaliikku ja kone on todellakin solmussa. KDE:n etu tuntuu olevan se, että se taipuu suhteellisen hyvin tuohon EEE:n pieneen 800x480 resoluutioon.

Kokeiltu on myös Ubuntu. Toimii ihan ok, mutta mielestäni gnomen soveltuvuus koneen pienelle resoluutiolle on _erittäin huono_. Järjestelmävalikoista ei häävin taida löytyä valikkoa, mitä ei joutuisi siirtelemään alt-näppäimen kera näytöllä. Kokeilin asentaa google codesta löytyvän eee support gutsy paketin ja tuon gnome-tweak auttaa hiukan asiaa, mutta silti ongelma mielestäni todella paha, enkä kyllä ainakaan itse oikein sulata koneen käyttöä tuolla tavoin.
http://code.google.com/p/eee-ubuntu-support/
^edit^
Mahtaakohan Hardyn mukana tuleva uusi Gnomen versio tarjota tähän mitään apuja?

Kubuntu on ihan ok, mutta en oikein vielä tiedä onko 512 muisti oikein sopiva sille. Aika oleellista olisi kuitenkin, että kone ei swappailisi juuri minkään vertaa sdhc muistin takia. Mutta kuten aiemmin mainittu tuntuu KDE n potenssiin m paremmalta vaihtoehdolta graafisesti koneen resoluutiolle ja säädettävyydensä puolesta ilman mitään skriptejä. Ehkä kuitenkin ihan ok vaihtoehto kunhan käyttää "järkeviä" ohjelmia ja tutkiskelee/karsii koneen käynnistymisessä olevia prosesseja?

eeeXubuntu mitä ehkä eniten hehkutetaan on toki pienin vaihtoehdoista ja kaikista eniten valmis käytettäväksi heti asennuksen jälkeen, mutta silti petyin hiukan. Oletuksena muistin käyttö ei kuitenkaan niin radikaalisti mielestäni poikkea vrt. esim. gnomeen ja kun itse olen jämähtänyt aika pahasti käyttämään esim. openofficea ja vlc ohjelmia, niin asennettaessa riippuvuuksia tulee kuitenkin suhteellisen paljon ja asennus alkaa turpoamaan. Varmasti hyvä vaihtoehto jos osaisi valita soppelit ohjelmat, mutta kun en oikein muutenkaan pääse sisälle xfce työpöytään niin en tiedä onko sitten vaivan väärti? Olisi kiva kuulla muiden kommentteja.

Kokeiltuna on myös WinXP ja tätä ei varmaan pitäisi missään nimessä kirjoittaa tänne...Se toimii nLiten kovan raiskauksen jälkeen oikein kivasti koneella. Eli indeksoinnin karsittuna pois jne jne. Ei todellakaan huono vaihtoehto (ei edes nopeuden ja graafisen ilmeen takia) ja se jää koneelle jo parin ohjelman takia, jotka käyttävät usb-sarjaporttiadapteria. Saisi varmasti toimimaan nekin linuxissa, mutta käytettävyys/luotettavuus kuitenkin parempi ohjelmalle tarkoitetussa ympäristössä.

Ennenkuin joku mainitsee XP:stä niin sen toimivuus takuulla johtuu siitä, että sitä on tullut käytettyä paljon. Noh se siitä, jonkin linuxin haluan vaikka väkisin tuohon koneeseen kuitenkin, mutta en vain oikein osaa päättää. Ehkä paras vaihtoehto olisi Arch linux, mutta vielä tällä linux kokemuksella en taida edes uskaltaa kokeilla sitä vaihtoehtoa.

Mielipiteitä kokeneimmilta linux käyttäjiltä olisi kiva kuulla. Ehkä joku buntu fluxboxilla?
« Viimeksi muokattu: 17.03.08 - klo:10.46 kirjoittanut qwertyy »

Exitium

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1013
    • Profiili
Itse ajattelin heittää Fluxbuntun sitten kun hommaan tuon kapistuksen. Vaikka Fluxboxista ei vielä ole yhtään kokemusta, niin hommaan sen vain sen takia koska se varmaa toimii parhaiten kevyemmässä raudassa.
Welcome to my signature!

Please note that this signature is licensed under the General Public License. By embedding the signature, or parts of it, into your brain other than by mere aggregation, your brain becomes a combined, and therefore derived, work and thus must be licensed under the GPL too

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
http://wiki.mandriva.com/en/2008.1_What%27s_New
Lainaus
We at Mandriva noticed Asus's excellent Eee PC low-cost, miniature notebook taking the world by storm. Thanks to our work on the Intel Classmate PC, we already had extensive experience of working with this type of system, and it was simple to make Mandriva Linux 2008 Spring 100% Eee-friendly. The Eee comes with a capable Linux distribution, but should you reach its limitations or prefer to install your favourite distribution instead, Mandriva Linux 2008 Spring is ready. It supports all the Eee's hardware out of the box, with no configuration required, and the Mandriva configuration tools and applications have been tweaked to be friendly to the Eee's lower resolution screen
Olisikohan tuo minkälainen vaihtoehto?

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5676
    • Profiili
No joo ajattelin kokeilla hermojani ja asentelin tuon Arch Linuxin koneelle. Nyt alkaa olla kuviot ihan hyvät. Kaikkien ajureiden _pitäisi_ olla kondiksessa ja core asennus, päivitys ja sen jälkeinen kde base asennus, eli ei mitään ohjelmia mukaan. df -H tulostaa seuraavan
Lainaus
[pekka@arch ~]$ df -H
Tiedostojärjestelmä     Koko   Käyt  Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/sda2              2,0G   1,3G   628M  66% /
none                   260M      0   260M   0% /dev/shm
/dev/sda1               32M    11M    20M  35% /boot
[pekka@arch ~]$
Nyt kun vielä riittäisi sisu alkaa etsimään KDE:lle sopivia esim. wlan ohjelmia erikseen yms. pientä kivaa.

"Hieman" joutui raapimaan päätä, että sain koneen tähän tilaan. Kaiken näköistä ihmettelyä visudon käyttöä myöten, eth,wlan,acpi ajurit, lokalisointi jne. jne. Vasta n.11h mennyt ja vielä aika pahasti vaiheessa. Saa nauraa, ei ole helppoa aloittelijalle :)

Kertokaasta muuten vielä, että jos haluan tehdä ihan täydellisen varmuuskopion tästä 2Gt usb tikulle. Niin ilmeisesti joudun sen tekemään jollain dd kikalla ja koneen pystyy sitten palauttamaan jollain vastaavalla kikalla esim. ubuntun live levyltä ja joudunko muutenkin tekeen tuon joltain livekiekolta, siis ettei / ole mountattuna? Tähän olisi kiva löytää pikainen vastaus jos jotain vielä ryssin pahasti niin voi olla riski, että eee lentää...pitkästi

juyli

  • Vieras
Kertokaasta muuten vielä, että jos haluan tehdä ihan täydellisen varmuuskopion tästä 2Gt usb tikulle.
dd:llä kopiot boottisektorin. Ja muut datat vain talteen tar:illa + pakattuna (bzip2).
Tuo boottisektorikaan ei liene välttämätön, koska grub:in saa helposti asennettua uudelleen, jos/kun tarpeen Live-CD/Pelastuslevyillä tms.
Koko levystä ei tarvitse tehdä näköiskuvaa (image).