Kirjoittaja Aihe: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...  (Luettu 11516 kertaa)

Credo

  • Vieras
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #20 : 23.09.07 - klo:00.31 »
Ostetaan kaikki tietokone hmm... vaikka 400e kone+100e käyttöjärjestelmä.Saadaan matkassa jonkin verran demoja ja muutaman kk käyttöön ohjelmia.Vau virustorjunta oli samassa paketissa! Muutama kk lisenssi ja maksa 50-80e niin saat taas käyttää ohjelmaa.OK on Avast! Pyöritään ympäri nettiä etsimässä niitä ohjelmia ja sitä tiettyä ajureita.Kone alkaa parin kk jälkeen hidastumaan.Hmm... jossain oli että kannattaa asentaa vakoiluohjelmanpoistaja.Ok mistä ja mikä...no pari varteen otettavaa ilmaista onneksi löytyy.Joku mainitsi jossain,että järjestelmä kannattaa siivota vaikka Easycleaner:illä.Mikä eheytys? OK kokeillaan kerta sitä suositellaan. No nyt on taas ihan kivan nopee,no ehkä pitäis ostaa lisää muistia,kun koneessa ei oo kuin 512mb.Muutama kuukausi tota putsailua ja ohjelma päivitysten metsästämistä....Poltetaanpa kaikki tarkee talteen ja asennetaan käyttöjärjestelmä uudelleen.AND HERE WE GO AGAIN! Sorry jos unohdin jotain erittäin tärkeetä. Please korjatkaa! Mitähän tostakaan pitää tehdä linuxin kanssa?

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #21 : 23.09.07 - klo:10.39 »
Lainaus
Mitähän tostakaan pitää tehdä linuxin kanssa?

no tää on ihan hyvä joskus toteuttaa tavalla tai toisella :D:
Lainaus
Poltetaanpa kaikki tarkee talteen

jake

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1262
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #22 : 23.09.07 - klo:11.33 »
Tuli tässä taas kerran installoitua koko linux-paketti alusta alkaen ja ei voi kuin ihmetellä kuinka hankalaa se on...

4. Otetaan lusikka nöyrästi käteen ja opetellaan pikku hiljaa. Kukaan ei ole seppä syntyjään.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

taisipa tuo ketjun aloittelijakin olla kanssasi pitkälti samaa mieltä ja ilmaisi tuntemuksensa tänne foorumiin.
Mutt eipä tuo tuntemus ollut sinun mielestäsi oikea, vaan kehoitit häntä 'pysymään lestissään'. Annoit jopa ymmärtää, ett olis syytä hankkia ulkopuolinen tuki jostain...

Siitä johtui minun kommenttini sinulle, kun mielestäni sinäkään et voi tyrmätä toisen tunteita/tuntemuksia, joita hän on saanut linuxia kokeillessaan. Ellei aloitus ollut pelkkä provo. Ja tuskin voit väittää saatika vaatia, että linuxia osaamattoman (?) pitäis vaan tyytyä osaansa ja pysyä käyttäjänä. Kyllä kai meidän on hyväksyttävä se tosiasia, ett aikas monet haluavat oppia lisää. Ja nykyaikana ei valitettavasti tuo oppikirjojen tai muidenkaan, mahd pitkien, ohjeiden lukeminen - ainakaan etukäteen - kauhiasti innosta.

No sehän jokaisen oma ongelma tietty, mutta jopa tutkimukset vahvistavat ton tietämäni, että nykyisistä opiskeluikäisistä vain pienempi osa (~30%) jaksaa edes kuunnella opetusta - saatika lukea sitä varten 'sarjakuvia' enempää.
Jos siis vähennetään yliopisto-opiskelijat pois, niin jäljelle jäävistä opiskelijoista liki kaikki haluavat oppia uusia asioita niitä itse tekemällä.

Se on asia, joka meidän 'vanhojen pierujen' (kuten minä) on (ollut) vain pakko hyväksyä ja muuttaa omia koulutustapojamme sen mukaan, jos halutaan opin menevän perille.
Mutt jos on muita (pätemisen) tarpeita tai tavoitteita, niin toki silloin voi pitäytyä vanhoissa kaavoissa ja itse joskus oppimissaan tavoissa - olkoon ne sitt miltä vuosituhannelta tahansa.

En siis halunnut loukata Asmoa henkilönä, vaan hänen esittämiään - minun mielestäni - menneen ajan ohjeita.

Ei me juurikaan pystytä muita muuttamaan - kun emme pysty oikein itseämmekään

Jaakko Lehtinen
kouluttaja
« Viimeksi muokattu: 23.09.07 - klo:11.46 kirjoittanut jake »
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

ilkkak

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 405
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #23 : 23.09.07 - klo:11.39 »
...
Mitähän tostakaan pitää tehdä linuxin kanssa?

Pitää aina vain päivittää. Joka päivä päivitettään. Puolen vuoden välein laitetaan kokonaan uusi käyttis. Sitten taas päivitetään jne...
Että ei se tämä linukankaan ylläpito ole kovin herkkua.

Linukassa kaikki on tosin tehty helpommaksi. Samalla kun kone päivittää itseään uuteen versioon (vrt. xp -> vista) voit käyttää konetta omiin töihisi. Päivittäisen päivityksen voit tehdä automaattiseksi. Siis siihen asti kunnes jotain menee vikaan- aika harvoin onneksi.'

Kone ei hidastu, levy ei pirstoudu, virukset ei vaivaa, rahaa ei kulu. On tässä jotain hyvääkin :)

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #24 : 23.09.07 - klo:12.04 »
Se on asia, joka meidän 'vanhojen pierujen' (kuten minä) on (ollut) vain pakko hyväksyä ja muuttaa omia koulutustapojamme sen mukaan, jos halutaan opin menevän perille.
Jaakko Lehtinen
kouluttaja

Jaakko, kiitos vastauksestasi. Kuten tiedät, tästä meidänkin  kommunikoinnista puuttuu se tärkein: ilmeet, eleet, äänenpainot ja tunne. On vaikeaa ilmaista itseään vain merkkeinä ruudulla saati tulkita ne samalla tavalla.

Totta, olen vanha pieru - vaadin mm. rippikoulussa ulkoa osattaviksi aika paljon verrattuna siihen mitä 8. luokkalaisilta vaaditaan koulussa. Mutta yleissivistykseen kuuluu osata esimerkiksi Isä meidän -rukous ulkoa. Mutta eivät minun rippikouluni silti ole edelliseltä vuosisadalta. Tule joskus katsomaan - saatat hämmästyä  ;)

Itselleni vuosia sitten eräs merkittävä ajatuksia antava kirja oli Neil Postmanin kirja "Huvitamme itsemme hengiltä". Hän kritisoi amerikkalaista tv-kulttuuria, joka tappoi lukemisen - ja samalla ajattelun. Toivon, että niin ei käy myös Suomessa (http://en.wikipedia.org/wiki/Neil_Postman).

Joten olet oikeassa - uskon lukemisen voimaan, myös kuvan lukemisen.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #25 : 23.09.07 - klo:15.08 »
Annoit jopa ymmärtää, ett olis syytä hankkia ulkopuolinen tuki jostain...

aloittelija tarvitsevat ulkopuolista tukea riippumatta järjestelmästä. se, että kuvittelee osaavansa vähän jotain järjestelmää ja huomaakin olevansa hukassa uuden järjestelmän kanssa, ei tarkoita, että uusi järjestelmä olisi välttämättä vaikeampi. sitä vaan ei muista alkuongelmia sen toisen järjestelmän kanssa tai edes nynyisiä ongelmia joista ei vain ole tietoinen.

Siitä johtui minun kommenttini sinulle, kun mielestäni sinäkään et voi tyrmätä toisen tunteita/tuntemuksia, joita hän on saanut linuxia kokeillessaan.

en tiedä kuinka paljon olet lukenut linux-foorumeita, nyysejä ym. mutta aloitus oli kyllä aika perinteinen 'linux on paska kun ihmiset ei jaksa opetella toista järjestelmää'-tyyppinen vuodatus.

Ellei aloitus ollut pelkkä provo.

saattoihan se olla sitä tarkoituksellakin, mutta vähintään tahattomasti se oli sitä, ihan otsikosta lähtien...

totuus kuitenkin on, että "...eli Linux ei lisäänny" ei pidä pätkääkään paikkaansa. linuxin käyttäjämäärät ovat olleet kasvussa jo pitkään, eikä kasvu ole pysähtynyt kertaakaan. se, että kasvu ei ole 'räjähdysmäistä' on minusta aivan ok. otan mielummin linux-käyttäjien joukkoon tasaiseti ja hallitusti ihmisiä jotka oikeasti haluavat oppia käyttämään linuxia, kuin kerralla valtavan määrän vihjeettömiä käyttäjiä jotka luulevat homman toimivan täsmälleen samalla tavalla kuin joku muu ympäristö tai jotka eivät ole koskaan käyttäneet mitään ympäristöä, mutta eivät ole vaivautuneet opettelemaan edes videoiden ajastusta (mikä on tietysti nykyisellään turha taito, koska videoista ollaan muutenkin luopumassa).

sille, että ihmiset ostavat halvinta ja huonointa rautaa, jossa osa raudan tehtävistä on korvattu prosessoriaikaa syövällä softalla ja jonka speksejä valmistaja ei halua kertoa, ei varsinaisesti ole linux-kehittäjien vika. on tietysti ikävää, että nyypiön budjettikoneen jotkut laitteet eivät toimi, mutta ne toimisivat oikeasti windowsissakin paremmin jos käyttäjä olisi sijoittanut komponentteihin vähän enemmän (muistan varsin hyvin miten yhteyden pätkiminen loppui lähipiirissäni windows-koneella, kun perhe vaihtoi kahden kympin usb-modeemin kolmen kympin verkkoliitäntäiseen).

musiikki, kuvat ja videot... kuvia en ymmärrä sillä en kuollaksenikaan keksi mitkä kuvat eivät toimisi. se, että suljetuilla koodekeilla toteutetut video ja audio-formaatit eivät toimi ihan oikeusteknisistä syistä. jos, käyttäjä haluaisi maksaa sellaisesta ubuntu-versiosta jossa olisi esim. fluendon koodekit, niin hyvä siinähän sitten saisi lisensioitua windows media tukea, mutta mikähän itku siitä alkaisi kun linux yhtäkkiä maksaisikin. eikä tilanne sitä paitsi ole yhtään sen parempi windowsissa. juu, windows media toki toimii, mutta valtaosan muista koodekeista joutuu metsästämään ympäri nettiä. tietty se on helpompaa windowsissa kun ne voi vaan hakea netistä kuten on tottunut, eikä suoraan paketinhallinnasta mikä on kamalan vierasta, varsinkin kun paketinhallinnasta asentamiseen on varsin hyvät dokumentaatiot (kiitokset vaan wikikirja-tiimille ;) ). ja mitä tulee "kun normaalisti windows puolella tulee selvä suositus,, että asenna tämä yksi ohjelma.." niin koodekkien kanssa näin ei tapahtunut automaattisesti ainakaan w2k:n kanssa, koodekkia ehkä etsittiin, mutta usein sitä ei löytynyt ja suositusta ei saatu, toisin kuin uudemmissa ubuntuissa kuten Timo jo mainitsikin.

ihmettelen vaan miksi tämä ei tuntuisi linux käyttäjästä provolta?

Ja tuskin voit väittää saatika vaatia, että linuxia osaamattoman (?) pitäis vaan tyytyä osaansa ja pysyä käyttäjänä. Kyllä kai meidän on hyväksyttävä se tosiasia, ett aikas monet haluavat oppia lisää.

juu, jso käyttäjä haluaa oppia niin hyvä, jos ei niin...

Ja nykyaikana ei valitettavasti tuo oppikirjojen tai muidenkaan, mahd pitkien, ohjeiden lukeminen - ainakaan etukäteen - kauhiasti innosta.

kukaan ei mielestäni ole käskenyt lukemaan mahdollisimman pitkiä oppikirjoja. surullinen totuus vain on, että ennen kuin osaa, pitää opetella, se ei vaan toimi toisin päin. käyttöympäristön opettelussa on aina ollut kyse opettelemisesta tarpeen mukaan: halutaan suorittaa toiminto x → etsitään tietoa tai yritetään intuition mukaan → tehtävä suoritettu ja suorittamistapa opittu. edelleen esim. ubuntulle on erittäin hyvät lähteet juuri tuon kaltaiseen oppimiseen foorumeilla ja wikikirjassa. se, että niitä ei halua käyttää vaan mielummin itkee siitä kuinka linux on paska ja kuinka on palaamassa windowsin käyttäjäksi on sitten toinen juttu.

No sehän jokaisen oma ongelma tietty, mutta jopa tutkimukset vahvistavat ton tietämäni, että nykyisistä opiskeluikäisistä vain pienempi osa (~30%) jaksaa edes kuunnella opetusta - saatika lukea sitä varten 'sarjakuvia' enempää.

ja se sama jengi ei sitten osaa käyttää windowsiakaan yhtään sen paremmin. kone on täynnä viruksia ja spywarea ja sitten ihmetellään kun ISP laittaa nettiyhteyden poikki. tai kuinka netti on hidas kun kaikki naapurusto kakarat käyttävät (spywaren lisäksi) hänen nettiyhteyttään huonosti konffatun wlan-tukiaseman kautta. no, ainakin tuo on helppoa eikä tarvitse opetella.

Jos siis vähennetään yliopisto-opiskelijat pois, niin jäljelle jäävistä opiskelijoista liki kaikki haluavat oppia uusia asioita niitä itse tekemällä.

tekemällä oppiikin parhaiten, pitää vaan olla ohjeet miten hommaa kannattaa yrittää. ei mattojakaan lähdetä kutomaan ilman mitään opastusta, vaikka kyseessä on oikeasti aika paljon helpompi homma kuin tietokoneen käyttäminen.

Mutt jos on muita (pätemisen) tarpeita tai tavoitteita, niin toki silloin voi pitäytyä vanhoissa kaavoissa ja itse joskus oppimissaan tavoissa - olkoon ne sitt miltä vuosituhannelta tahansa.

?
Janne

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #26 : 23.09.07 - klo:17.08 »

Offtopic:

Jannelta aina onneksi tulee mukavan suoria ja hyvin perusteltuja vastauksia näihin ketjuihin! Kiitos!

pttk

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1045
    • Profiili
Vs: Aloittelijan ongelmat on ja pysyy eli Linux ei lisäänny...
« Vastaus #27 : 23.09.07 - klo:17.24 »

Kyllä Janne on hyvä tyyppi ja sitäpaitsi oikeassa.

9 kuukautta Ubuntua käyttäneenä 99,9% ajasta tällä foorumilla menee lukemiseen kuten wikikirjankin.

No kaikesta huolimatta en tunne osaavani vielä paljon mitään Linuxista/Ubuntustani mutta motiivi on säilynyt uuden oppetteluun vaikka ikääkin on sillain sopivasti 55.

No olen muutamiakertoja asentanut windowsin eri versioita. Mutta pelkän käyttöjärjestelmän asentamisella ei niillä uskalla nettiin mennä, asennettava kaikenmaailman kilkkeitä puolipäivää, ei ole officea eikä kuvankäsittelyohjelmia  ei yhtikäs mitään.

Suojaamaton win kone saastuu keskimäärin 25 sekunnissa, mutta Ubuntulla uskallan asennuksen jälkeen mennä nettiin ja on office & kuvankäsittelyohjelma ja paaaljon muutakin.

Tämän verran olen oppinut.     ;)

 
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04