Netissä sijaitseviin skannereihin olisin varsin kriittinen. Windowsilla liikkuessa varsinkin kannattaa tarkasti katsoa, mitä klikkaa. Digitaalinen data on siitä ikävää, että siitä yleensä jää jälki.
Tiedostoja ei oikeasti poisteta kovalevyltä, vaan muisti vaan vapautetaan, joten data on vielä levyllä. Vaikka kirjoitettaisiinkin yli, ainakin kolmen ylikirjoituksen "alta" voidaan hyvällä softalla lukea. Softia, jotka kirjoittavat monia kertoja filun yli löytyy myös, mutta totaalisen täydellisen idiottivarmaan turvalliseen tiedon tuhoamiseen on kuulemma vain kaksi tapaa. 1)voimakas magneettikone. (mikään jääkaappimagneetti tai muu kotoa löytyvä magneetti ei riitä) 2)levyn murskaaminen pienen pieniksi paloiksi. Helpointa on siis olla tekemättä mitään sellaista, mitä tulee myöhemmin katumaan.
Toisaalta myös nämä päälle kirjoitettua dataa lukevat softat ovat aika harvinaisia. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ollut pelotella... Suosittelen käyttämään selaimen asetusta, jolla selailuhistoria ja välimuisti tyhjennetään selaimen sulkemisen yhteydessä. Itsekin käytän sitä, vaikken mitään epäilyttävää selailekkaan. Syitä tähän on kaksi: 1) sivujen päivitykset tulevat nopeasti esiin, kun vanhentunutta sivua ei ladata välimuistista. 2)miksi säilyttää tietoja, joita en tarvitse.
"Naapuri lukee sähköpostisi..." tähän auttaa kaksi asiaa. Hyvä salasana ja palomuuri. Itse ainakaan en ole kuullut mitään huonoa linuxin palomuurista. Päinvastoin kehuja siitä olen kuullut. Kuulemma hyvä palomuuri.