mutta softapuolella esim. lame joka on kirjoitettu kokonaan niin, että sen oikeudet ovat softan kirjoittajilla ilman sidoksia alkup. speksin laatijoihin voidaan tulkita olevan laiton ja varsinkin rikkovan fraunhoferin patenttia.
Tämä ei ole (ehkä) näin yksinkertainen asia. Jos frauenhofer väittää lamen rikkovan heidän patenttiaan tulee heidän myös todistaa se. Se että omistaa "idean" ei (ehkä) riitä tässä asiassa, varsinkin kun lame on täysin omaa koodiaan.
päteekö tuo sitten muuhunkin maailmaan? jos lääketehdas on vuosien tuotekehityksen tuloksena onnistunut valmistamaan ja patentoinut lääkkeen, toinen firma ostaa sitä paketin analysoi sen sisällön ja alkaa myymään vastaavaa tuotetta polkuhinnalla, maksamatta rojalteja, kilpailu on reilua ja laillista?
Itse en tiedä miten lääkefirmat näissä menettelevät, joskus katsoin jonkun dokkarin jossa amerikkalaiset kauhistelivat heidän kalliita lääkkeiden hintojaan, kun taas huokailivat euroopan halpojen halpalääkkeiden perään. Vaikka lääkefirma valmistaisi jonkin lääkkeen ja patentoi sen, ei se silti estä muita lääkefirmoja etsimästä yhdisteitä jotka vaikuttavat samalla tavalla kuin se. Näitähän on jo Burana <> Ibumax, Panadol <> Paramax, Citalopram <> Sepram jne... mutta menee jo ohi aiheesta..
Muokkaus: En ole kyllä varma onko noista lääkkeistä jo patenttisuoja loppunut ja sitä kautta halpalääkkeiden valmistus aloitettu. Länsimaissahan lääkkeiden kehittäminen onnistuu patenttiesteistä huolimatta hyvän tutkimustason ja lääketiedemenetelmien ansiosta, mutta köyhemmissä maissa ja kehitysmaissa joutuvat jopa patentteja rikkomaan, jotta saisivat kansalaisensa hoidettua (mikä ainakin mielestäni on lääkkeiden ensisijainen tehtävä - parantaa ihmisiä eikä tuoda voittoa)
ei sinänsä, en minä softapatentteja kannata, mutta en näe, että tuolla tavoin patentoitujen formaattien käytön suosiminen olisi millään tavalla kannatettavaakaan. mielestäni silloinkin jos päättää tukea niitä, on mahdollisesti hyvä idea maksaa se lisenssi jos se suinkin on mahdollista.
Minäkään en kannata softapatentteja ja suosin aina ensimmäisenä avoimia formaatteja ja standardeja, mutta en myöskään tunne huonoa omaatuntoa siitä, että katselen omistamiani leffoja käyttäen decss koodia tai konvertoidessani ffmpegillä videoformaatteja ogg-muotoon. Suomen laissa on myös määritelty kuluttajan oikeus teettää kopio alkuperäisestä omistamastaan mediasta.
Mutta jos perustaisin yrityksen joka tekee bisnestä linuxilla haluten tarjota tukea myös patentoiduille formaateille tekisin 2 distroa vapaan ja sellaisen jossa on lisätty kodeekit maksua vastaan.