Vähän hävettää tunnustaa, mutta jouduin lukemaan symbolisesta linkistä, enkä ole vieläkään varma ymmärsinkö. Olisiko sen nimi "Pikakuvake", jos oltaisiin Windows-maailmassa?
No tavallaan.
/Joutava knoppitieto päälle:
Vähän täsmennettynä kumpikin Linux ja Windows tuntee käsitteen symbolinen linkki. Se ei teknisesti ole sama kuin Windowsin pikakuvake. Symbolinen linkki toimii _aina ja vain_ tiedostojärjestelmässä.
Pikakuvake taas voi sisältää ns. metatietoa kuten vaikkapa pikakuvakkeen kuvauksen, eli sen pienen knoppitiedon mikä voi ilmestyä, kun pidät kursoria hetken tiedoston päällä tietyissä tilanteissa. Mutta että sekavammaksi päästään, niin Linuxeissakin on myös "pikakuvakkeet" ja symboliset linkit siis erikseen. Pikakuvakkeen korvake Linuxissa on oikeastaan .desktop tiedosto (mm. Gnomessa ja KDEssa). Niissä on aika pitkälti samat tiedot/mahdollisuudet.
Lisäksi on vielä olemassa ns. kovat linkit, eli hard link. Se on suoraan tiedostoihin viittaava ja jos muutat kovaa linkkiä, niin muutat myös alkuperäistä tiedostosisältöä. Nämä toimii vain tiedostotasolla, eli kansioita ei voi rakentaa hard linkkeinä.
/Joutava knoppitieto pois päältä
Ja tuo poistaminen onnistuu kai ensimmäisestä kopioituneesta kansiosta alkaen?
Periaatteessa kyllä. En nyt varmaksi muista, mutta esim. Ubuntun graafisessa tiedostoselaimessa taitaa symboliset linkit näkyä jonkinlaisena nuolikuvakkeena?
/tarinamoodi päälle
Joskus kauan kauan sitten, paljon ennen kuin internetistä oli kuultukaan ja käyttöjärjestelmä oli muistaakseni ms-dos 3.1 tai 3.2 niin satuin törmäämään muuten hiukan vastaavaan ilmiöön. Törmäsin ihan vastaavaan kansiorakenteeseen ja se ei tuntunut loppuvan koskaan. En ollut koskaan kuullutkaan symbolisista linkeistä tai itseasiassa kuulin niistä varmaan n.15.20 tapahtuneen jälkeen. Joka tapauksessa muistaakseni norton commanderilla yritin poistaa alihakemistoineen tuon rakenteen, niin kone jäi jonkinlaiseen tiedostoluuppiin ja lopulta pitkällisen ajan jälkeen (kun homma jatkui ja jatkui) virrat koneesta pois ja päälle --> kappas vaan, kiintolevy täysin tyhjänä. Tuo painajaismainen tapahtuma on vieläkin joskus tullut mieleen kummittelemaan. Kun kuulin symbolisista linkeistä ensimmäisiä kertoja, niin ajattelin että tuon täytyi olla jokin niihin liittyvä ohjelmabugi, jolla kone jäi looppaamaan loputtomiin, mutta nuo linkit taisi tulla dossiin vasta aika loppuversioissa. Luulin että kyseessä oli commanderin bugi, mutta sekään ei oikein sovi, koska päätteessä hakemistot tuntui näkyvän samoin.