Kirjoittaja Aihe: Järjestelmäpäivitys ja NVIDIA-ajurin jökkääminen  (Luettu 1827 kertaa)

Norri

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 26
    • Profiili
Tänään uusimman kernel-päivityksen myötä Geeforcen 8400GS lakkasi toimimasta ja alkuun pääsi pari ärräpäätä.

Sitten tuli kuitenkin järki käteen, että oliskohan käytössä ollut NVIDIA-ajuri jo senverran vanha, että siitä tuli kilometrit täyteen.

Nvidian sivuilta löytyi tosiaankin huomattavasti uudempi ajuriversio. Sitten vaan kone komentorivitilaan (X ei saa olla päällä) ja ajamaan uusi .run -tiedosto ja aikansa jumpattuaan kone kyseli vielä, että haluanko automaattikonffauksen kun X seuraavan kerran käynnistetään. Vastasin että yes yes ja sormet ristissä oottelin, mitä tapahtuu ja toden totta, X käynnistyi ja nyt taas kaikki pelaa niinkuin pitää.

Onneksi poitsu tuli henkiseksi tueksi, muuten ois voitu olla ongelmissa. Eli tän Nvidia:n kun saisi vielä menemään muiden päivitysten mukana, niin uskaltais sanoa, että kuka tahansa asiasta mitään ymmärtämätönkin pärjää linkkarilla ja voi sanoa byebye Mr. Gatesin viritelmille.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Järjestelmäpäivitys ja NVIDIA-ajurin jökkääminen
« Vastaus #1 : 02.02.11 - klo:18.01 »
Yleensä noi Nvidian ajurit asennetaan Lisäajureista (voi olla myös Laiteajurit, riippuu Ubuntun versiosta). Siellä tarjotaan monesti useampaakin Nvidian ajuriversiota ja niiden pitäisi kyllä päivittyä automaattisesti. Ihan viimeisimpiä betoja (kehitysversioita) sieltä ei saa, mutta melko uudet ajurit kummiskin. Itselläni näkyy olevan 260.19.06 (lisäajureissa merkattu versio current nimellä).
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

juyli

  • Vieras
Vs: Järjestelmäpäivitys ja NVIDIA-ajurin jökkääminen
« Vastaus #2 : 02.02.11 - klo:18.09 »
Eli tän Nvidia:n kun saisi vielä menemään muiden päivitysten mukana, niin uskaltais sanoa, että kuka tahansa asiasta mitään ymmärtämätönkin pärjää linkkarilla.

Nouveau on projekti X.orgin avoimien ajureiden tekemiseksi, jotka päivittyvät, kun mm. kernel päivittyy. Nvidia ei kuitenkaan ole ollut riittävästi tukemassa ko. avointa projektia. Jos ko. projekti saisi tukea, ei enää olisi tarvetta asennella suljettuja Nvidian ajureita.
http://packages.ubuntu.com/maverick/xserver-xorg-video-nouveau
Kysymys on siis laitevalmistajan haluttomuusta tukea X.org:ia.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Järjestelmäpäivitys ja NVIDIA-ajurin jökkääminen
« Vastaus #3 : 02.02.11 - klo:18.20 »
Offtopicia, mutta:
Jos ko. projekti saisi tukea, ei enää olisi tarvetta asennella suljettuja Nvidian ajureita.
Onkohan näin... ::)
AMD on julkaissut korttiensa speksejä ja antanut koodausapuakin, mutta silti radeon-ajuri on huomattavasti nopeudessa (ja ominaisuuksissakin) jäljessä Catalystiä. Tosin onhan siinä viimeaikoina tapahtunut suuriakin hyppäyksiä ja siinä mielessä näyttää kyllä lupaavalta.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

juyli

  • Vieras
Vs: Järjestelmäpäivitys ja NVIDIA-ajurin jökkääminen
« Vastaus #4 : 02.02.11 - klo:18.50 »
Offtopicia, mutta: AMD on julkaissut korttiensa speksejä ja antanut koodausapuakin, mutta silti radeon-ajuri on huomattavasti nopeudessa (ja ominaisuuksissakin) jäljessä Catalystiä.

Kukin laite on niin toimiva, kuin sille tehdyt ajurit. Onhan jo kohtuullinen edistysaskel, että laitevalmista tarjoaa laitteen speksejä avoimelle yhteisölle ajurien tekemiseksi, mutta laitevalmistajan olisi aiheellista tarjota laitteelleen ajurit, jotka jo toimivat kulloisessakin käyttöjärjestelmässä. Avoimen lähdekoodin Linux-järjestelmissä, noiden ajureiden lähdekoodi on oleellinen osa, jotta ne toimisivat ja olisivat muokattavissa kulloiseenkin jakeluversioon (ja kussakin kernel-versiossa). Tuosta tosin laitevalmistajakin hyötyisi, sillä mahdolliset virhekoodaukset (bugit) olivat laajan kehittäjäkunnan korjattavissa. Tuohonhan koko avoin lähdekoodi ja Linux perustuvat.