Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Emithgih

Sivuja: [1]
1
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Lubuntu hyytyy
« : 29.01.15 - klo:00.47 »
Asensin viime kesänä vanhaan Fujitsu Siemens Amilo Pro -läppäriin Lubuntun Windows XP:n tilalle. Kone on ollut satunnaisessa käytössä silloin tällöin. Nyt tammikuussa otin ainakin joksikin aikaa säännölliseen päivittäiseen käyttöön, koska varsinainen käyttökoneeni särkyi ilmeisesti toistuvien sähkökatkojen takia. ”UPS” oli toisessa koneessa. Pitääkin hankkia niitä lisää. 

Lubuntussa on ollut muutamia pieniä ongelmia. Chromium selaimeen ei esimerkiksi voinut kirjoittaa ennen kuin sammutti alapaneelissa olevan näppäimistöä kuvaavan symbolin. Tästä viasta kerrottiin myös jollakin nettisivulla. Vian piti poistua korjauspäivitysten myötä - näin ainakin ymmärsin. Itse asiassa se lopulta poistuikin - melkein. Tekstiä voi nyt kirjoittaa muutaman sanan. Sen jälkeen tekstin ilmestyminen ruudulle loppuu, kunnes edellä mainittu symboli on sammutettu.

Tämä ei ole kuitenkaan varsinainen asia.

Ongelmaksi on tullut se, että ohjelmat ovat alkaneet mennä jumiin. Ja kun näin tapahtuu, koko kone menee jumiin. Ainoastaan hiiren kursori liikkuu. Jos on ollut kirjoittamassa tekstiä johonkin ruutuun, kirjoittamista voi jatkaa. Tekstiä voi myös pyyhkiä. Mutta mikään muu ei toimi. Ainoa keino on painaa virtanappia ja sammuttaa koko kone.

Ohjelmien ja koneen menemisiä jumiin tapahtui alussa (sen jälkeen, kun vika ensimmäisen kerran oli ilmennyt) harvakseltaan, ehkä kerran viikossa. Vika kuitenkin paheni, ja nyt kone menee jumiin hyvin herkästi, jopa useita kertoja tunnin aikana. Mikä tahansa ohjelma voi olla se, joka jumiintuu: Skype, Abi World, Screenshot, Chrome...

Edellä mainitun ongelman lisäksi tietokone on muuttunut hitaamman oloiseksi. Kun kirjoittaa tekstiä Chromium -selaimeen, teksti ilmestyy näkyviin vasta pari sekuntia kirjoittamisen jälkeen. Näin ei välttämättä tapahdu, kun kirjoittaa esimerkiksi foorumille. Hakuruutuihin kirjoittamisessa ilmiön huomaa selvimmin.

Chromium -seilain on alkanut tökkiä Youtube -videon katsomisen yhteydessä. Tulee Googlen ilmoitus, että jokin meni pieleen.

En tiedä, onko huono asia, että koneessa on sekä Chrome että Chromiun. Häiritsevätkö ne toisiaan? Pitäisikö Chromium poistaa?

Puoli vuotta kestäneen käyttökokeen viimeisen viikon aikana Lubuntun pisteet ovat ropisseet alaspäin vauhdilla. Mielessä on jo sen korvaaminen jollakin muulla. Alkuaikoina Lubuntu toimi hyvin, ja ehdin olla jo siihen tyytyväinen. Nyt se on ikään kuin rappeutunut ja alkanut oireilla eri tavoilla.

2
Otsikko taitaa olla hieman epämääräinen. Joka tapauksessa kirjoitan tätä viikko sitten asennetussa Lubuntussa. Kone on vanha Fujitsu Siemens, jossa oli aikaisemmin Windows XP. En ole tehnyt Lubuntuun mitään ulkonäkövirittelyjä, koska se on hyvä sellaisenaankin. Kokemukset ovat olleet toistaiseksi erittäin positiivisia. Olen kokeillut Lubuntua ennenkin, mutta nyt se on ensimmäisen kerran pysyvästi asennettu. Muutamia ohjelmia (Libre Office, Gimp, pelejä ym.) olen lisännyt.

Kirjoitukseni varsinainen aihe koskee suluissa mainittuja Windowsin (7) ongelmia. Kytkin koneeseen pari ulkoista kovalevyä ja muistikortin tarkoituksena tietojen järjestely ja kopiointi. Tiedostonhallinta meni sekaisin. Kun kansiota klikkaa, sivuja avautuu useita. Tiedoston valinta eli "siniseksi maalaaminen" tapahtuu miten sattuu, välillä itsestään. Joskus "sinistä maalausta" ei tahdo saada pois. Tiedostojen nimien muuttaminen ei onnistu. Sammutin tietokoneen ja käynnistin sen uudestaan toivoen, että ongelma poistuisi. Näin ei kuitenkaan käynyt. Ajattelin katsoa, löytyisikö Googlesta jotain asiaa valaisevaa. Kun kirjoitin hakuruutuun ensimmäisen kirjaimen, avautui tulostussivu. Vaihdoin selainta, ja sama juttu siinäkin. Opera-selaimessa ei auennut tulostussivu vaan selain siirtyi alkuvalikkoon, jossa on pienoiskuvina erilaisia nettisivuja.

Tässä vaiheessa sammutin tietokoneen, koska aloin pelätä kovalevyillä olevien tietojeni puolesta. Koneessa ei ole muuta virusturvaa kuin Microsoftin Security Essentials... vai mikä se nyt on.

Windows 7 näyttää olevan siis jollakin tavalla sekaisin. Kytkin kovalevyt toiseen Windows-koneeseen, ja siinä kaikki toimi niin kuin pitääkin.


Otsikko muutettu -Storck

3
Multimedia ja grafiikka / mp4 videon ääni
« : 07.05.14 - klo:23.03 »
On olemassa mp4 HD-video, joka on renderöity Macissa, jossa se näkyy ja kuuluu noŕmaalisti. Myös Windowsissa (ja toisessa Macissa) video näkyy ja kuuluu (kokeiltu Windows Media Playeria, Media Player Classicia ja VLC Media Playeria) niin kuin pitää.

Mutta kun videota katsotaan Linuxissa (Parole Media Player, Xine, VLC Media Player, Kdenlive editori) esiintyy ongelmia. Parolessa ja Xinessä ja Kdenlivessä äänessä on katkoksia parin kolmen ensimmäisen sekunnin aikana. VLC:ssä ääni kuuluu, mutta kuvassa on samalla kohdalla häiriötä. Kdenlivessä ääniraita näyttää normaalilta, eli katkoksia ei näe. Ne vain kuuluvat. Katkokset eivät ole täsmälleen samanlaisia eri Playereissä.

Ongelma huomattiin ensimmäisen kerran, kun videota oltiin esittämässä eräässä paikassa, jossa on Linux-pohjainen esityslaite, jonkinlainen "Player" (en valitettavasti muista sen nimeä, koska en ollut itse paikalla).

Mitä videossa pitäisi tehdä eri tavalla, jotta se toimisi Linuxissa yhtä hyvin kuin se toimii Windowsissa ja Macissa? Virhettä, joka ilmenee ainostaan toisessa käyttöjärjestelmässä kuin missä video tehdään, on tekohetkellä hankala todeta ja korjata. Onko tällainen ilmiö tuttu?

4
Olen kokeillut otsikossa mainittua järjestelmää USB-muistitikulta tarkoituksena myöhemmin kenties asentaa järjestelmän pian ilmestyvä varsinainen versio vanhaan Amilo Pro läppäriin. Toimii hyvin, mutta langattoman verkon kuvaketta ei ole alapaneelissa, joten nettiin pääsee vain lankaa pitkin. Onkohan tämä beta-versioon liittyvä ilmiö.

Kysyn toisenkin kysymyksen, vaikka en tiedäkään, minkä otsikon alla näitä saisi kysyä.

Olen kokeillut uusinta pian ilmestyvää Ubuntua (beta) edellä mainitussa läppärissä. Joka kerta on käynyt niin, että kone on pitänyt sammuttaa virtanapista. Alussa kaikki toimii hyvin, mutta kun avaa useita nettisivuja, järjestelmä menee jumiin. Sama tapahtuu, jos nettiselaimen ollessa päällä (joku sivu auki) käynnistää Libre Officen. Järjestelmä ikään kuin syö kaiken muistin ja tukahtuu, vaikka näin ei välttämättä tapahdukaan. Hyytyminen ei ole sidoksissa aikaan vaan auki olevien sovellutusten tai nettisivujen määrään.

Läppärissä on Windows XP, ja sen tilalle pitäisi keksiä jotakin.  

Ehkä pidän seuraavalla kerralla System Monitorin päällä ja katson mitä se näyttää siinä vaiheessa, kun kone alkaa hyytyä.

Vanhassa Fujitsu läppärissä on ainostaan 1 GB muistia, mutta Linux-versiot ovat yleensä pyörineet hyytymättä, vaikka useampiakin ohjelmia on ollut käytössä.


Otsikosta beta pois -Storck
Otsikkoon lisätty Ratkaistu - Karvameduusa


5
Laitealue / Kahden kovalevyn systeemi
« : 09.01.14 - klo:20.08 »
Toisella kovalevyllä on Windows ja toisella Xubuntu. Tarkoitus on valita Biosista, kummalta levyltä kone käynnistyy. Ongelma on se, että toinen kovalevy ei näy "boot sequencessa". Kone käynnistyy aina Windows-levyltä - paitsi, jos irrottaa sen levyn virtajohdon. Silloin kone piippaa ja ilmoittaa, että kovalevyä ei löydy. Kun painaa jatka eli "F1", kone löytää kakkoslevyn ja Xubuntu käynnistyy siltä.

Kone tunnistaa molemmat levyt.

Windows-levy (Samsung):

http://kuvaton.com/k/yaCw.jpg

Xubuntu-levy (Toshiba):

http://kuvaton.com/k/yaC4.jpg

Boot sequence näyttää "Onboard Hard Driven", joka on käytännössä aina Windows-Samsung -levy. Boot sequence ei näytä lainkaan Xubuntu-Toshiba -levyä.

http://kuvaton.com/k/yaCL.jpg

Toisessa lähes samanlaisessa tietokoneessa on ylimääräinen rivi "HDD Boot Sequency", jossa molemmat kovalevyt näkyvät. Windows/Xubuntu -koneessa tällaista riviä ei ole.

http://kuvaton.com/k/yaCP.jpg

(viimeisin kuva on siis toisesta lähes samanlaisesta tietokoneesta)

Ideoita?

6
Mistä voisi johtua tilanne, jossa ruudulle tulee ilmoitus "Failed to load session "ubuntu".

Kun painaa OK, ohjelma siirtyy kirjautumistilaan. Jos kirjoittaa tunnuksen ja salasanan, kone on käynnistyvinään, mutta palaa uudestaan tilaan "Failed to load "ubuntu". Kun session valikosta valitsi Mate, työpöytä lopulta käynnistyi normaalisti. Mutta entä seuraavalla kerralla...

http://kuvaton.com/k/YqcM.jpg


7
Multimedia ja grafiikka / trp-tiedostojen katseleminen
« : 22.03.13 - klo:01.07 »
Etsin, onko tästä aiheesta tällä foorumilla jo kirjoituksia. Joitakin vanhoja löytyi, mutta ne eivät täysin vastanneet kysymykseeni.

Asia koskee digiboksin tallentamien trp-päätteisten videoiden katsomista.

Löysin aikoinaan netistä ohjeet, miten videot saa näkyviin Ubuntussa. Koneeseen piti asentaa joitakin kodekkeja, mutta en muista mitä ne olivat. Restricted extras ehkä, mutta myös jotain muuta. Muistan ainoastaan, että kodekkien nimi tuntui hieman hassulta. "Ruma" -tiedostot tai jotain tällaista... vai oliko se englanniksi "ugly" -tiedostot.

Ainoa kone, millä saan videot edelleenkin näkymään, on vanha pöytäkone, jossa on Ubuntu 8.10. Se näyttää tiedostojen nimet ja myös ohjelmien nimet.

http://kuvaton.com/k/Yqwm.png

Sen lisäksi se avaa tiedostot Totem Playerissä, jossa ne näkyvät ja kuuluvat niin kuin pitääkin (PrintScreen teki pienen häiriön kuvaan).

http://kuvaton.com/k/YqwV.png

Kysymykseni kuuluu, mitä kodekkeja tietokoneeseen pitää asentaa, jotta trp-tiedostoja voi katsella. Olen asentanut ne kauan sitten, mutta en enää muista mitä asensin ja miten. Löysin vain ohjeen jostakin ja toimin sen mukaan. Haluaisin videoiden näkyvän muissakin tietokoneissa kuin tuossa yhdessä pöytäkoneessa, joka on jo vähän "eläkkeellä".
 

8
Toivottavasti en riko protokollaa, kun aloitan uuden aiheen näin vähäpätöisestä asiasta kuin Xubuntun ja Mint Xfce:n vertailemisesta.

Tarkoitukseni on asentaa vanhaan 2.4 Mhz Pentium 4 -pöytäkoneeseen (jonka verkkotunnus on "Blackbox" kotelon värin mukaan) jokin uusi Linux-versio Fedoran sanottua sopimuksensa irti - eli se ei enää käynnisty. Koneessa on kaksi (tai oikeastaan kolme, mutta yksi on kytkemätön) kovalevyä, joista toisella on Windows XP ja toisella Linux. Järjestelmä, jolla koneen halutaan käynnistyvän, valitaan biosista.  

Olen testaillut pintapuolisesti USB-tikun avulla yli kahtakymmentä eri Linux-versiota, ja loppukilpailuun ovat päässeet Xubuntu ja Mint Xfce. Monia muitakin mielenkiintoisia ja todennäköisesti hyviäkin järjestelmiä toki on. En ole vielä lopullisesti ratkaissut, kummanko edellä mainituista valitsen, jos teen valinnan näiden kahden välillä (muidenkin kokeileminen jatkuu yhä kunhan ehdin ladata niitä ja saan asennettua niitä USB-tikuille). Tällä hetkellä Mint johtaa hieman kisaa.

Xubuntu ja Mint Xfce ovat hyvin samankaltaisia. Olen poistanut Xubuntusta alapalkin ja siirtänyt yläpalkin alas. Tällöin se muistuttaa Mint Xfce:tä. En tarvitse kahta palkkia. Se, mikä on tällä hetkellä kallistamassa vaakaa Mintin hyväksi, on selkeämpi ja paremmin näkyvä Menu-valikko. Tekstit ovat suurempia ja Menu-nappi on isompi. Xubuntun pikkuruiseen kuvakkeeseen joutuu tähtäämään tarkasti hiirellä.

Ulkonäköön vaikuttavien asetusten tekeminen on Xubuntussa hienostuneempaa. Valikot taitavat olla lainaa Gnomesta - ainakin näin muistan jostakin lukeneeni. Mutta homma hoituu kuitenkin myös Mint Xfce:ssä.

Kolmas vaihtoehto voisi tietysti olla Mint Debian Xfce, mutta en keksi siinä sellaisia vahvuuksia, että sen valinta olisi perusteltua. Vai onko niitä? "Rolling release"? Ubuntuun perustuvat Mint ja Xubuntu ovat sen vuoksi vertailussani kärkisijoilla, että ne ovat perineet Ubuntun hyvän näköiset ja selkeästi erottuvat fontit. On inhottava lukea jotain nettisivua, jos kirjoitus on niin pientä ja rumaa, että siitä tuskin saa selvää. Tämä on monien ei-Ubuntujen ongelma. Ubuntu ja sen johdannaiset ovat tässä suhteessa omaa luokkaansa.

Lopputuloksen voi ratkaista täysin ulkopuolinen asia - nimittäin se, minkä järjestelmän yleensä pystyn asentamaan koneeseen. Sitä ei saa "boottaamaan" USB-tikulta, joten järjestelmä on asennettava levyltä.  Levyasema on lähes loppuun kulunut (siirretty eräästä toisesta koneesta), joten nähtäväksi jää, mitä levyä se suostuu vielä pyörittämään niin, että asennus onnistuisi.

Lisäys:  Ulkopuolinen tekijä voikin olla Mint Mate, jota parhaillaan kokeilen. Mate oli jossakin vaiheessa kiinteästi asennettuna yhteen koneeseeni, mutta luovuin siitä, kun tarvitsin kovalevyn digiboksiin.

9
Fedora 18 sanoi sopimuksensa irti. Siinä on ollut erilaisia pieniä häiriötä jo pidemmän aikaa. Viimeisellä käyttökerralla lakkasi esimerkiksi Firefox toimimasta. Ei kai kovalevyssä ole jokin fyysinen vika...

http://kuvaton.com/k/Yr4H.jpg

Lähetin tämän esimerkkinä siitä, että näin voi käydä.

Fedora-tietokone ei ole ollut aktiivikäytössä vaan ainoastaan "B-luokan" koneena vaihtelun vuoksi. Järjestelmä asennettiin siihen syksyllä 2011, ja sitä on pari kertaa päivitetty. Kone on ollut niin hidas ja tukkoinen, että olen jo miettinyt, että pyyhin levyn tyhjäksi ja korvaan Fedoran jollakin muulla. Ehkä aika on tullut nyt.

Sain siirrettyä oleelliset tiedot talteen kovalevyltä, kun käynnistin CD-aseman kautta toisen Fedora-session (versio 15).

"Keräilyosista" kasatun tietokoneen ongelma on se, että sitä ei voi käynnistää USB-muistitikulta. CD-asema puolestaan vetelee viimeisiään, sillä juniori vaihtoi koneesta itselleen paremman aseman ja asensi tilalle jonkun pelikäytössä loppuun kuluneen romun. Asemia saa kaupasta uusia, joten ei tämä ole mikään ylipääsemätön ongelma. Jotkut Linuxit käynnistyvät  tällä asemalla CD:ltä, ja jotkut eivät. Esimerkiksi Mint ei, mutta Fedora kyllä.

Mietin vielä, mitä asentaisin...

(Ja miksi ihmeessä kone on ollut niin hidas ja nihkeä Fedoralla, mutta toisella kovalevyllä olevalla Windows XP:llä kone toimii sujuvasti. Kun Fedoraa käyttää, tuntuu että se hakee kovalevyltä joka ikisen asian. Pelkkä menussa ja valikoissa liikkuminen saa aikaan kovalevyn "jurskutusta". Ohjelmakuvakkeiden näkyviin tulemista saa odottaa useita sekunteja, kun hiiren vie "applications" -symbolin päälle.)

Lisäsin Fedoran otsikkoon -Storck

10
Ubuntu tietokoneissa / USB-tikun tyhjennys
« : 26.02.13 - klo:22.09 »
Olen onnistunut saamaan kaksi USB-tikkua sellaiseen tilaan, että ne näyttävät olevan lähes täynnä mutta kuitenkin tyhjiä. Miten tikut saisi "resetoitua" lähelle alkuperäistä olemustaan? Kumpikin tikku on kooltaan 4GB.

Ensimmäisessä tikussa on Sabayon Mate Linux. Käyttöjärjestelmä käynnistyy tikulta normaalisti. Tikku näyttää kuitenkin tyhjältä, kun sitä katsoo Sabayonin tiedostojenhallinnan avulla. Myös Windows näyttää, että tikku on tyhjä. Tyhjää tilaa siinä ei kuitenkaan ole kuin 17.5 MB. Myös Fedora näyttää, että tikku on tyhjä, ja tilaa on 17.5 MB.

http://kuvaton.com/k/Yrm8.png

Jos tikun formatoi Windowsin avulla, ei tapahdu mitään muutoksia. Windows näyttää edelleenkin, että tikussa ei ole tiedostoja, ja tyhjää tilaa on 17.5 MB. Sabayon säilyy tikulla täysin piilossa, eikä formatointi vaikuta siihen. Tietokone käynnistyy tikulta formatoinnin jälkeen niin kuin ennenkin.

Haluaisin tikun oikeasti tyhjäksi ja Sabayonin pois sieltä.

Asiassa on yksi erikoinen piirre. Nimittäin se, että Ubuntu näyttää tikun salaisen sisällön eli myös Sabayonin tiedostot. Kannattaisiko tiedot siirtää roskikseen ja deletoida? Tulisiko Sabayonin sisältänyt osio sen kummemmin näkyviin tai käyttöön muissa järjestelmissä?

http://kuvaton.com/k/Yrmk.png

Harmikseni tein samat epäonniset operaatiot myös toiselle tikulle. Asensin tikulle Arch Linuxin, mutta kun huomasin, ettei tätä Linuxia voikaan samalla tavalla käyttää tuosta noin vain kuin monia muita, panin tikun uudestaan Windows-koneeseen. Tässä vaiheessa olisi pitänyt siirtää sisältö roskikseen, ja niin teinkin. Kun Windows ehdotti, että formatoidaanko, painoin ajattelemattomuuksissani nappia "kyllä", vaikka sitä ei ehkä olisi pitänyt painaa. Formatointi teki tikusta samanlaisen kuin edellä mainittu.

http://kuvaton.com/k/Yrmu.png

Nyt tikulla ei näy Arch Linuxin tietoja, koska poistin ne ennen formatoimista.

4 GB:n tikku on tyhjä, mutta vapaata tilaa on vain 491.7 MB.

Onko olemassa jokin "rescue" -ohjelma, jolla tikut saisin hallintaan, vai pitääkö ne katsoa menetetyiksi?

Yritin katsella tikkua partitiointiohjelmalla (Gparted), mutta en saanut oikein "tolkkua" siitä. En huomannut mitään piilevää osiota.

11
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Netrunner
« : 27.01.13 - klo:09.03 »
Käyn silloin tällöin katsomassa DistroWatch -sivua ja lataan joskus jonkun siellä esitellyn ohjelman kokeiltavaksi. Jokin aika sitten siellä kerrottiin Netrunner -nimisen jakelun uudesta versiosta, joten päätin kokeilla sitä. Oikeastaan en heti päättänyt kokeilla sitä vaan lisäsin sen torrent-valikkoon vasta myöhemmin, kun odottelin varsinaisen lataukseni eli PCLinux KDE:n hidasta siirtymistä tietokoneeseeni. Netrunner tuli ensimmäisenä ladatuksi, joten päätin kokeilla sitä.

Joistakin Linux-versioista tulee jo heti alkuun jossakin määrin negatiivinen kuva, kun asiat eivät toimi, tai ne toimivat hankalasti. PCLinux Lxde -versio oli tällainen, Centos oli toinen. Netrunner sen sijaan tuntui toimivan alusta lähtien sujuvasti. Se latautui koneelle ilman ongelmia. Säätömahdollisuuksia on paljon. PrintScreen toimii saman nimisestä napista niin kuin pitääkin. Ohjelmavalikko on runsas. Jopa videoeditori Kdenlive on valmiiksi asennettuna.

http://www.lataakuva.fi/di/LQ55/netrunner6.png

Oikeastaan ainoa asia, mikä "esteettistä silmääni" hieman häiritsee (tämä on makuasia, joten joku voi pitää kyseisestä ominaisuudesta) on käynnissä olevan ohjelman valintapainikkeen alla oleva vaalea viiva. Yleensähän käyttöjärjestelmissä koko nappi on hieman vaaleampi kuin muut napit, silloin kun kyseinen ohjelma on aktiivinen. Macissa taitaa olla pieni merkki kuvakkeen alla. Netrunnerissakin on tavallaan "merkki", mutta se saisi olla hieman erilainen. Mutta kuten sanottu, tämä on makuasia.

Netrunnerin sukulaisuuden Ubuntuun/Kubuntuun huomaa selvästi. Netrunner kuuluu niihin distribuutiohin, jotka toimivat suoraan paketista. Kaikki tarvittava on valmiina peruskäyttöä varten, ja monet asiat on jopa säädetty tavallisen peruskäyttäjän oletetun maun mukaiseksi. Mozilla 18 näyttää hyvältä. Gimp 2.8:ssa ilmestyy oletusnäyttönä koko ikkunan asetelma.

Netrunnerin kiinteästä asennuksesta en osaa sanoa mitään, koska kokeilen järjestelmää (kirjoitan tätä parhaillaan sillä) USB-muistitikulta. Kuvittelisin, ettei kiinteä asennuskaan tule olemaan ongelma. Jos olisin kilpailun tuomaristossa, ja Netrunner pitäisi arvostella, antaisin sille aika hyvät pisteet. Tällaisen lyhyen kokeilun perusteella arviointi jää tietenkin pintapuoliseksi.

12
Yleistä keskustelua / Yläpalkkien koko
« : 25.12.12 - klo:15.51 »
Arvostan käyttöjärjestelmissä ja ohjelmissa sitä, että vapaata työtilaa jää mahdollisimman paljon, olipa kyseessä mikä ohjelma tahansa. Nykyajan näytöt ovat leveitä ja matalia, eikä korkeussuunnassa olisi enää oikein varaa tinkiä tilasta. Kokeilemissani Linux-versioissa on kaikissa se ongelma, että ohjelmien yläosassa tuhlataan tilaa. Kun haluan katsoa nettisivua, haluan katsoa nettisivua eikä harmaata "lankkua" sivun yläosassa. Gnome 3 ja siitä muokatut versiot näyttäisivät olevan pahimpia tässä suhteessa.

Otin esimerkin vuoksi ruutukaappaukset muutamista käyttöjärjestelmä- ja selainversioista. Kuvassa näkyy, miten Linux tuhlaa tilaa, ja miten harmaat yläpalkit ovat aika tylsän näköisiä. Vertailussa on tietenkin otettava huomioon myös alapalkki ja palkkien tai paneelien "autohide" -vaihtoehto. Sekin on otettava huomioon, että Firefoxiin saa palkinpienennyslisäosan. Mutta ei sitä kaikkiin ohjelmiin saa. Kuvassa olevassa Windowsin Firefoxissa tällainen lisäosa taitaakin olla käytössä.

Tiedän, että eräissä Linux-työpöytäympäristöissä on enemmän vapaata tilaa kuin kuvien esittämissä.

Selaimet:

http://www.lataakuva.fi/di/DZ3L/ruudutCmini.jpg

Tekstinkäsittely:

http://www.lataakuva.fi/di/IGXP/palkkivertailua.jpg

13
Kokemukseni Open Officesta ja sen johdannaisista ovat olleet vuosien varrella pääsääntöisesti hyviä. Nyt Open Officen Windows-versiossa on ilmennyt ensimmäisen kerran hieman ikävämpi piirre. Ohjelma korvaa ä:n ja konsonantin yhdistelmät ja ö:n ja konsonantin yhdistelmät sekä lainausmerkit ja ehkä jotain muutakin kiinalaisilla kirjaimilla. Se tapahtuu yhtäkkiä usein tallennuksen yhteydessä.

On iso työ korjata 30-sivuinen teksti, jossa yhtäkkiä tapahtuu tuolla tavalla. Korjaamisen jälkeen kiinalaiset merkit voivat ilmestyä milloin tahansa uudestaan.

Olen varmuuskopioinut tekstiä eri paikkoihin, mutta sekään ei tunnu auttavan. Samanlainen muutos tapahtui yhtäkkiä tekstissä, joka oli siirretty Word -ohjelmaan. Tieostomuoto on RTF.

Katsoin Googe Translatella, tarkoittavatko kiinalaiset merkit jotain, ja kyllä ne tarkoittavat. Ne ovat erilaisia sanoja. Tein muutamista sanoista luettelon, mutta valitettavasti se ei ole tällä koneella.

Saisiko tekstiä mitenkään siivottua, jotta kiinalaiset merkit pysyisivät pois?

14
Lainaus
Ohjelmat käynnistyvät paneelista tai openbox - menusta.


Miten ohjelman saa uudestaan näkyviin, jos sen on minimoinut miinusnapilla? Miten vaihdellaan ohjelmien välillä?

(Huomasin, että Fedora-systeemissäni oli vaihtoehtona myös Openbox -työpöytä. Kokeiluissa törmäsin heti edellä mainittuihin kysymyksiin.)


Poistettu wanhat jutut. -Storck

15
Multimedia ja grafiikka / Kdenliven renderöintiongelma
« : 23.07.12 - klo:19.30 »
Jostakin syystä yksi erä videoitani ei toimi Kdenlivessä kunnolla. Valmiissa videossa ei ole kuvaa vaan suuri teksti "INVALID". Googlasin tätä asiaa, ja sama ongelma oli esiintynyt muillakin.

Videot ovat samanlaisia ja samalla kameralla kuvattuja kuin muutkin videotiedostoni, jotka toimivat Kdenlivessä ongelmitta. Siirsin raakavideoita uuteen paikkaan tietokoneessa ja sammutin välillä koneen ja kokeilin muitakin ratkaisuja. Mikään ei auta. Tiettynä päivänä kuvatut videot eivät toimi (en tiedä, onko päivällä mitään merkitystä, mutta videot vain sattuvat olemaan tiettynä päivänä kuvattuja). Open Shotilla videita voi renderöidä normaalisti, ja erilaiset "videoplayerit" toistavat niitä moitteettomasti. Kdenlivessä ne kuitenkin tökkivät.

Varsinainen ongelma on renderöinnissä, mutta jo editointivaiheessa saattaa esiintyä outoja ongelmia, kuten se, että videon ääniraidan äänet loppuvat otoksen puolivälissä, tai joku video on mykkä, tai joidenkin videoiden äänet eivät näy käyrinä audioraidalla. Lisäksi tallennettu tiedosto (kdenlive-projektitiedosto) avautuu jotenkin hitaasti (videot latautuvat ja ilmestyvät näkyviin hitaasti).

(täydennän tätä kirjoitusta, joten tähän tulee "muokattu" -maininta)


16
Kokeilin Fedora 17 betaversiota USB-tikulta kolmessa eri läppärissä. Alustavat kokemukset ovat positiivisia. Ohjelma toimii nopeasti ja sujuvasti. Mitään ongelmia ei ilmennyt. Toisaalta en myöskään havainnut mullistavia eroja Fedora 15 -versioon verrattuna (tai 16-versioon, jota olen kokeillut USB-tikulta). Hakutoiminta on ehkä silmiinpistävin uutuus (Google ja Wikipedia -palkit). Live-käyttäjän versiossa ei tietenkään ole lopullisen käyttäjän lopullisessa versiossa olevia ohjelmia kuten tulevaa uutta Gimp 2.8 versiota (milloin se sitten tuleekin).

Fedora 15 -version kokemusten perusteella pidän selvänä, että uusinkin versio kaipaa tiettyä "virittelyä" ennnen kuin sen saa mieleisekseen. Koska 15-version asennus viime syksynä oli luonteeltaan kokeilua, en välttänyt riskejä testailla yhtä jos toistakin netistä löytyvää ohjetta (minulla on tapana tehdä ensiksi ja lukea ohjeet vasta sitten - varsinkin jo ohjeet ovat yli kymmenen riviä pitkät). Asentelin kaikenlaisia juttuja, jotka ilmeisesti kannatti asentaa, koska mitään ongelmiakaan niistä ei aiheutunut. Myöhemmin tein vielä pieniä täsmäviilauksia erillisten ohjeiden mukaan, mm. asensin jonkin lisukkeen, jolla sai + ja - napit ohjelmapalkin reunaan. Firefoxissa asensin jonkin lisäosan, jolla järjettömän suuri "otsapinta" eli nimipalkki pieneni (vai hävisikö se...). Tämä tuntuu olevan Fedoran ongelma. Ohjelmaikkunoissa on sentin paksuiset nimipalkit yläreunassa. Se sentti on pois työtilasta. Firefoxissa sain tuon paksun palkin pois tai pienenemään (Fedora ei ole nyt edessäni), mutta joisssakin muissa ohjelmissa se on edelleen. 

Kokemukseni uusimmasta betaversiosta ovat siis positiivisia sen vähäisen kokeilun perusteella mitä USB-tikulta tein. Lopullisesti käyttöjärjestelmän hyvyys punnitaan tietenkin vasta, kun sen asentaa oikeasti ja ottaa käyttöön (ei ole nyt suunnitelmissa). Esimerkiksi äänien saaminen toimimaan on tärkeää. USB-versio pyöritti Youtube-videoita, ja äänetkin kuuluivat, mutta se ei vielä todista, miten hyvin äänet toimivat eri tilanteissa. Äänen sisään meno (mikki tai linja tai sisäinen ääni) on ollut kaikkein suurin ongelma kaikissa Linux-versioissani. Parhaiten ääni toimii HP DM1 -miniläppärissä, jolla parhaillaan kirjoitan. Tällä voi puhua Skype-puheluja sekä nauhoittaa ääninauhurilla ääntä sisäisesti (esim. netistä). Muissa koneissa se sijaan on suuria ongelmia Linuxin kanssa. Sisään menevä ääni on hiljainen tai sitä ei ole lainkaan.

17
Ubuntu tietokoneissa / Google Chromen käynnistyminen
« : 05.04.12 - klo:09.41 »
Kun Google Chrome käynnistyy, toisessa Ubuntu-tietokoneessani (11.04) ruudulle ilmestyy laatikko, johon pitäisi kirjoittaa salasana avainnipulle. Toisessa koneessa (10.04) ruudulle ilmestyy teksti "Your profile could not be opened correctly". Kummassakin tapauksessa pitää vähintään klikata hiirellä nappia, jotta Chromella voi aloittaa.

Miksi Chrome selain käyttäytyy näin Ubuntussa, mutta ei Windowsissa ja Fedorassa? Yksi ylimääräinen hiiren klikkaus on tietenkin vain pieni kiusa, mutta kiusa se on pienikin kiusa.

18
Yleistä keskustelua / Outoja asioita
« : 08.03.12 - klo:10.49 »

Tämä ei ehkä kuulu nimenomaan Ubuntun asiohin, joten ehkä "yleinen keskustelu" käy.

1. Libre Officessa eiintyi eilen outo ilmiö. Teksti alkoi tulla parin merkin päähän vasemmalle siitä kohdasta, johon kirjoitin. Jos esimerkiksi siirsin kursorin hiirellä jonkin sanan loppuun ja lisäsin siihen kirjaimen, kirjain ilmestyikin sanan keskelle (esimerkk  + i  on normaalisti esimerkki, mutta tässä tapauksessa siitä tuli esimerikk). Kaikki muutkin toiminnat, esimerkiksi delete-napin ja takasin nuoli napin käyttäminen, tapahtuivat samalla tavalla väärässä paikassa. Pelastin sekaisin menneen tekstin kierrättämällä sen kwriten kautta AbiWordiin, jossa sanat pystyi korjaamaan. Kai ne olisi pystynyt korjaamaan Libre Officessakin, mutta väärään paikkaan tulevat kirjaimet ovat aika hämääviä.

Kun Libre Officen asiakirjan sulki ja avasi uuden asiakirjan, ongelma oli poistunut.

2. Yotube-sivun ollessa auki kuulokkeista alkoi kuulua saman tyyppistä ääntä, mikä aiheutuu näppäimistöstä, kun kirjoitetaan. Luulin alussa, että Skype on auki, ja sitä kautta kuuluu keskustelukumppanin kirjoittamisen ääni. Mutta ei Skype ollut päällä. Youtube-videokaan ei näkynyt, mutta sivu vain oli auki. Etsin, oliko sivulla mahdollisesti jokin mainosbanneri, josta ääni kuuluisi, mutta ei sellaistakaan löytynyt, eikä Youtube taida niitä käyttääkään.

Pieni HP DM1 tietokoneeni on ainoa Linux-koneeni, jossa äänen nauhoittaminen toimii (tähän asiaan voisin palata toisessa yhteydessä). Satuin käyttämään sitä, joten käynnistin Audacityn ja nauhoitin hieman ääntä. Tässä ääni on sijoitettu videon taustaääneksi (video on pelkkää rekvisiittaa, jolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä, mutta pitäähän Youtube-videossa jokin kuva olla). Naputusten väliä on tiivistetty. Lyhimmillään väli oli noin viisi sekuntia, mutta välillä meni puolikin minuuttia, ettei ääntä kuulunut. Ääni oli aina samanlainen.

http://youtu.be/MidgO5NLC6Y

Huomasin, että olen tehnyt muutama viikko sitten videon myös Ubuntun hyytymisestä Sony läppärissä. Samassa videossa esittelen allussa alle kolmen vuoden ikäisenä särkynyttä Sony videokameraa. Ohjelmani on jonkin verran Sony-kriittinen, mutta voisin silti ehkä vielä tulevaisuudessakin ostaa Sonyn (joiden laadusta, kun asiaa nyt mietin vähän pidemmältä ajalta, en ole kyllä saanut kovin hyvää kuvaa).

Ilmeisesti kaikki nykyinen elektroniikka on laadultaan roskaa. Laitteilta ei edes odoteta kuin parin kolmen vuoden käyttöikää. Jopa laatumerkkinä pidetty Apple on vain tavallinen tietokone, joka särkyy aivan yhtä helposti ellei helpomminkin kuin muut merkit. Tästä esimerkkinä iBook G4, jonka emolevy kirjaimellisesti kärähti alle viiden vuoden käytön jälkeen. Koneen tarina päättyi niin voimakkaaseen savun katkuun, että huonetta piti tuulettaa.

Netistä olen lukenut, että eräässä valkoisen Macbookin valmistuserässä oli vika, jossa erään komponentin tinaukset murtuivat irti emolevystä. Tanskalaiset yrittivät jopa haastaa Applen maksamaan korvauksia koneista, jotka särkyivät vähän aikaa sen jälkeen, kun takuuaika oli mennyt umpeen. Kone saattoi toimia, kun sen puristi ruuvipuristimella pöytään kiinni. Kun muovikuori painui kasaan, se painoi löysällä olevaa komponenttia kiinnni emolevyyn. Jotkut yrittivät korjata vian panemalla emolevyn hellan uuniin, jolloin tinaukset komponentin alla sulivat ja tarttuivat uudestaan kiinni.

Yhdestä perhepiirissämme olevasta MacBookista särkyi levyhiiri reilun parin vuoden käytön jälkeen. Hiiri alkoi mennä jumiin, jos sitä painoi. Kone meni aivan sekaisin. Koneessa on käytettävä ulkoista hiirtä. Levyhiireen ei voi edes koskea. Myös MacBook Pro 17:ssa (vm. 2009) on ollut teknisiä ongelmia. Kun näitä kaikkia tapahtuneita asioita mietin (ja muistelen, mitä kaikkea netistä olen lukenut), en millään voi antaa Maceille kovin korkeita laatupisteitä.

http://youtu.be/EzARu4HlJC4


19
Gnome 2:ssa ajureiden aktivointilaatikkoon pääsee parissa sekunnissa (system->adminstration->hardware drivers). KDE:ssä en ole löytänyt ajureiden aktivointiasetuksia.

Asensin KDE:n kokeeksi Ubuntu 10.04:ään. HP Pavilion DM1 pikkuläppärissä langaton netti vaatii joka kerta erikseen wifi-ajurin aktivoimisen. Tällöinkin tulee ilmoitus, että "sorry, activation failed", mutta ajuri alkaa kuitenkin toimia. KDE:ssä tätä aktivointia en ole onnistunut tekemään, joten nettiin pääsee vain lankoja pitkin.

Tämä on ensimmäinen kirjoitukseni tälle foorumille, vaikka olen rekisteröitynyt tänne jo yli kolme vuotta sitten, kun olin aloittelemassa Ubuntun käyttöä. Tällä hetkellä Ubuntuja on käytössä kahdessa läppärissä ja yhdessä pöytäkoneessa (08.10 / 10.04 / 11.04). Sen lisäksi olen testailumielessä asentanut yhteen pöytäkoneeseen Linux Mintin (11) Fedoran (15) kahdelle eri kovalevylle. Myöskään Fedoran KDE:stä (joka on 4,7...ja jotain) en löytänyt asetuksia, joilla voisi vaikuttaa ajureihin. Yhden koneen ylimääräisellä kovalevyllä on vielä muinaisjäänteenä Mandrake Linux 2005 vuoden keväältä. Asensin HP Pavilion DM1 -koneeseen alunperin Mandriva Linuxin, mutta tulin asentaneeksi 64-bittisen version, joka ei toiminut kunnolla. Sen jälkeen asensin koneeseen Ubuntu 09.10 version, jonka päivitin 10.04 versioksi.

Sivuja: [1]