Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - simohell

Sivuja: 1 2 [3] 4 5
41
Laitealue / Re: Vihreät viivat?
« : 25.02.06 - klo:12.53 »
Tässä olennaista tietoa olisi näytönohjaimen mallin varmaan myös /etc/X11/xorg.conf:issa määritetty näytönohjaimen ajuri tietoineen. Eli tätä vastaava kohta:

Koodia: [Valitse]
Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "vesa"
BusID "PCI:0:2:0"
VideoRam 131072
EndSection

Ainakin vesa-ajurilla välillä jää kaikenlaisia haamukuvia. (itselläni esim. aina ennen loginia näkyy näyttömuistiin jäänyt vääristynyt versio bootin teksiteistä, kun siirrytään oikeaan näyttötilaan.)

42
Ubuntu tietokoneissa / Re: osio ongelma
« : 25.02.06 - klo:12.39 »
Sitten kannataa kokeilla komentoriviä :(

Eli avaa pääte ja jos sinulla on IDE-levy kirjoita:

Koodia: [Valitse]
sudo cfdisk /dev/hda
tai jos sinulla on Serial-ATA -levy:

Koodia: [Valitse]
sudo cfdisk /dev/sda
Kerro mitä tietoja cfdisk antaa osioistasi (ota vaikka screenshot: Alt-PrintScreen), ja lopeta ohjelma saman tien (Quit). Partitioiden kanssa ei välttämättä kannata hirveästi kokeilla, jos ei ole varma että osaa tai jos ei ole mitään ihmeempää menetettävää kovalevyssä.

43
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntun seuraava versio (6.04)
« : 24.02.06 - klo:19.26 »
Mulle tuli iloinen yllätys kun avasin firefoxin  :)
Eli tommonen iso pökäle alareunassa.

Mikähän auttaisi? asensin paketin mozilla-firefox kun se ei ollut asennettuna.
Myös kirjanmerkit ovat hävinneet.

Minä asensin tänään tyhjään koneeseen 6.04:n ja FireFox toimi ihan normaalisti. Kirjanmerkit sun muut toimi suoraan kun palautin varmuuskopiosta ~/.mozilla -hakemiston. Teema piti asentaa uusiksi kun 1.5 ei ollut tuettuna vanhassa,

Eli ongelma voi olla joku plugin tai muu vastaava joka on jäänyt vanhaan hakemistoon.

44
Dapper-asennus päivitys:

Tämän hetkinen i810 ajuri ei suostu toimimaan... jää vain tyhjä näyttö. Se että 3D ei tomi, siis johtuu siitä, että X pyörii vesa-ajurilla. Toivottavasti laitteistoa ja sen tunnistusta tuetaan paremmin varsinaisessa julkaisussa. Nykyinen 6.04 on toistaiseksi kyllä siltä osin reilusti heikommilla kuin 5.10.
-- Kannattanee siis vielä toistaiseksi pysytellä Breezyssä jos ei tykkää säätämisestä.


Tämäkin virhe (jolla ei tiettävästi ole vaikutusta) tulee myös M30:lla:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=2110.0;topicseen

45
Ubuntu tietokoneissa / Re: osio ongelma
« : 24.02.06 - klo:18.54 »
Perinteisesti sivutusosioita (swap) käsittääkseni on yksi, ja sen koko on noin tuplasti se mitä koneesta löytyy muistia.

Jos levyllä on osioimatonta tilaa, veikkaisin että sinulla on osiolistan alla painike "Create" tai siis ilmeisesti suomennos samasta. Siitä olettaisin että saat luotua osion, johon voi käyttää lopun tilan. Kohdassa "Access Path" määritellään se, mistä kohtaa tiedostojärjestelmää osion sisältö näytetään.

Itse en ole koskaan käyttänyt tuota työkalua, joten enempää en sen suhteen osaa tähän hätään neuvoa. Komentoriviltä käytettävien ja asetustiedostojen kanssa tarvittaessa jonkin verran enemmän, mutta kokeile ensin tuota.

(Tässä on liitteenä kuva, josta  tarvittaessa näkee missä nuo englanninkieliset toiminnot sijaitsevat.)

[ylläpito on poistanut liitteen]

46
Ubuntu tietokoneissa / Re: osio ongelma
« : 24.02.06 - klo:16.22 »
Mitä tietoja sinulla näkyy siellä "Järjestelmä -> Hallinta -> Levyt" kohdassa osiot-välilehdellä?

Vastaus löytyy uskoakseni sieltä.

47
Asensin tänään Dapperin (6.04) ja siina ei ollut mitaan isompia ongelmia ainakaan tahan asti  :)

Nayton resoluution saataminen sujui helpommin kuin 5.10:ssä. Tällä kertaa riitti pelkkä 915resolution-paketti ja siitä moodin 3c säätäminen oikealle resoluutiolle. Asennuksessa piti valita 1280x768 resoluutio mukaan erikseen. Direct rendering ei ole päällä asennuksen jälkeen, joten sen suhteen pitää kokeilla säätää jotain.

Ei tässä hirveämmin tosin ole vielä ehtinyt testailemaan

--Lisäys--

"Suspend" jostain syystä loggaa käyttäjän ulos (suoraan installista), mutta muuten toimii... pitää tutkia asiaa...

48
Kaikesta huolimatta, kun valitsen kirjoitustyyliksi Otsikko 1, niin numerointi ei alakkaan ykkösestä vaan numeroksi tulee 0. Ja nolla tulee myös seuraavien otsikoiden numeroksi.

Mitenkähän noitten asetusten pitäisi oikein olla, että homma toimisi automaattisesti?

OO2:ssa ainakin on tyylin asetuksissa kohta "Start with" ja sen kun asettaa "1" homma tuntuu toimivan.

Lainaus käyttäjältä: HammerPower link=topic=1931.msg13459#msg13459
Olisikohan mitään keinoa saada vaikkapa kokonaan pois käytöstä tuo otsikoiden numerointi?? Siinä tapauksessa voisin kirjoittaa manuaalisesti ne numerot ja kuitenkin automaattinen sisällysluettelon teko toimisi suunnitellusti.

Otsikkotyyleissä itsessään ei oletuksena ole näkyvää numerointia.

Sisällysluettelon asetuksissa (oikea nappi --> edit index/table --> Entries) pystyy muokkaamaan sisällysluettelon muotoa. Painikkeista saa lisää elementtejä ja [E#][E][T]
  • osasta voi poistaa elementtejä klikkaamalla ja painamalla del. E# on se sisällysluettelon numerointi. Eri tason otsikot tunnistetaan tuossa tyylin mukaan.


Yksi ongelma, minkä olen sisällysluettelossa huomannut (enkä ole löytänyt ratkaisua) on se, että sisällysluettelon sivunumeroihin ei saa määritettyä offset-arvoa, kuten saa footerin tai tekstin sisällä olevaan sivunumeron...

49
OO2:ssahan on loistava ja monipuolinen numerointi/sisennys!

Uuden version "bullets and numbering" toolbox tekee monimutkaiseten listarakenteiden siististä muotoilusta helppoa ja tehokasta. Siitä voi valita eri numeroinnit, sisennykset, alakohdat, numeroimattomat kohdat ja se toimii hyvin -- kunhan näkee sen vaivan, että opettelee käyttämään.

Nykyisissä ohjelmissa ollaan ylitetty se raja, että niitä voi osata käyttää sekä monipuolisesti ja intuitiivisesti. Pitää siis lukea ohjeet ja ihan oikeasti vaan opetella. Automaattiset korjaukset toki ovat välillä raivostuttavia (esim. pisteen jälkeen aina iso kirjain) mutta ne saa ruksittua pois (Tools --> Auto Correction... --> Options).

Kannattaa oikeasti opetella käyttämään sekä tyylejä että muita muotoiluja. Ammattitaittajana olen kiroillut lukemattomia kertoja ihmisiä, jota ovat lisäilleet tekteihinsä "muotoiluja" välilyönneillä, rivinvaihdoilla sun muilla "helpoilla" tavoilla, jotka ovat tehokkaasti sotkeneet itse sisällön rakenteen. Lisäksi tyylit ja eri otsikkotasot auttavat kummasti, kun tekee automaattisia sisällysluetteloita :-)

* Vinkki * OO2:ssa kannattaa valita tyylit-boksi näkyviin ja lukita se oikeaan laitaan kiinteästi. Siitä on nopea valita tyylejä ja helppo klikata muutokset esiin oikealla napilla. WXGA-näytöllä ainakin erinomainen tapa.

50
Kiitokset edelleen infosta, lähtien tietysti hyvästä rautavinkistä ;) Mun entinen hp nx9005 aiheutti huomattavasti enemmän päänvaivaa, kaipaamaan siitä jäin vähän kylläkin nappia, jolla hiirulaisen sai pois päältä  :P

Kyllä sitä itselläkin käsi hakeutuu vielä välillä välilyönnin alle... pitäisi kokeilla konfiguroida joku näppäinyhdistelmä, millä saisi kosketuslevyn pois päältä. Se oli kyllä nx9005:ssä mainio ominaisuus. Toinen mitä välillä kaipaa on rinnakkaisportti (kun on vanhoja printtereitä), mutta siitä pääsee kunhan saa etsittyä sellainen sopivan piuhan...

51
Olen kyllä lukenut suspend2:sta , mutta en oikein jaksa alkaa niin paljoa säätämään. Ensin ainakin kokeilen ihan tavalliset säädöt. Esimerkiksi parametrin resume=/dev/hda2 lisäämisen grubin menu.lst-tiedostoon.
....
Kun säädin hibernationia käyttäytymienn muuten muuttui niin, että kone nukahtaa, mutta jostain syystä herää välittömästi uudelleen. Kyllä tämä vielä tästä ilman suspend2:kin.

Nostetaanpas threadia taas .. tuli sitten hankittua M30 ja ihan pätevältä näyttää. Tosin luvattu akkukesto 5,5h ei oikein vaikuta realistiselta. Tosin tästä on vielä lopullinen näyttö saamatta. Mutta kokonaiskuva kapistuksesta on hyvin myönteinen.

Ainut ongelma Breezyn kanssa on nyt tämä hibernointi. Onkohan simohell tai joku muu saanut tätä toimimaan ilman suspend2:sta? Itselläni käy yleensä niin, että kone tipahtaa kokonaan alas eikä osaa palauttaa levylle kirjoittamaansa sessiota. Tällöin acpi kyselee resume-parametria, mutta sen lisäämisellä ei ole mitään vaikutusta. Suspend to ram puolestaan nukuttaa koneen, mutta myöskin herättää sen välittömästi.

Minulla toimii seuraavasti: Hibernation herää välittömästi uudelleen, Sudpend to RAM (Fn-F4) toimii normaalisti eli sininen led jää vilkkumaan käynnistyy virtanapista. Siinä välähtää välissä raitoja ja pari riviä tekstiä (ilmeisesti vga256 moodissa), mutta 99 kertaa sadasta herää kuten pitää. Joskus on ollut joku ongelma (joku lisälaite tms. ei ole tykännyt).

Useimmiten kuitenkin sammutan koneen kokonaan, koska pitää vaihtaa ulkoisen lisänäytön asetukset tai poistaa Xinerama moodi kokonaan käytöstä samalla kun laittaa koneen kiinni. Muuten suspend toimii ihan kiitettävästi.

Tietääkö muuten miten Swap-osion koko vaikuttaa hibernoinnissa? Tuli mieleen että asennettaessa oli 512 RAMia ja sittemmin lisäsin toisen mokoman... lieköhän vaikutusta.

Aiheeseen liittyvien tiedostojen sisältöä:

/etc/default/acpi-support
Koodia: [Valitse]
# Uncomment the next line to enable ACPI suspend to RAM
ACPI_SLEEP=true

# Comment the next line to disable suspend to disk
ACPI_HIBERNATE=true

# Change the following to "standby" to use ACPI S1 sleep, rather than S3.
# This will save less power, but may work on more machines
ACPI_SLEEP_MODE=mem

# Add modules to this list to have them removed before suspend and reloaded
# on resume. An example would be MODULES="em8300 yenta_socket"
#
# Note that network cards and USB controllers will automatically be unloaded
# unless they're listed in MODULES_WHITELIST
MODULES=""

# Add modules to this list to leave them in the kernel over suspend/resume
MODULES_WHITELIST=""

# Should we save and restore state using the VESA BIOS Extensions?
SAVE_VBE_STATE=true

# The file that we use to save the vbestate
VBESTATE=/var/lib/acpi-support/vbestate

# Should we attempt to warm-boot the video hardware on resume?
POST_VIDEO=true

# Should we switch the screen off with DPMS on suspend?
USE_DPMS=true

# Use Radeontool to switch the screen off? Seems to be needed on some machines
# RADEON_LIGHT=true

# Uncomment the next line to switch away from X and back again after resume.
# This is needed for some hardware, but should be unnecessary on most.
# DOUBLE_CONSOLE_SWITCH=true

# Set the following to "platform" if you want to use ACPI to shut down
# your machine on hibernation
HIBERNATE_MODE=shutdown


# Comment this out to disable screen locking on resume
LOCK_SCREEN=true

# Uncomment this line to have DMA disabled before suspend and reenabled
# afterwards
# DISABLE_DMA=true

# Uncomment this line to attempt to reset the drive on resume. This seems
# to be needed for some Sonys
# RESET_DRIVE=true

# Add services to this list to stop them before suspend and restart them in
# the resume process.
STOP_SERVICES="mysql "

# Restart Infra Red services on resume - off by default as it crashes some
# machines
RESTART_IRDA=false

# Switch to laptop-mode on battery power - off by default as it causes odd
# hangs on some machines
ENABLE_LAPTOP_MODE=false

Ja /boot/grub/menu.lst:ssä on muutettu seuraavan viimeistä riviä. hda2 on swappini:
Koodia: [Valitse]
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specifiv kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
# kopt=root=/dev/sda1 ro resume=/dev/hda2

52
Minulle ainakin tuo mainos puraisi niin, että hankinta on jo vakavassa harkinnassa ;) Mutta mitenkäs käyttöergonomia sitten tuon melusaasteen osalta, onko masiina häiritsevän äänekäs/äänekäs/siedettävä/hiljainen?

Omasta mielestäni tämä on varsin hiljainen. Tuulettimen ollessa päällä tulee tasainen vaimea humina, ja kovalevynkin kyllä kuulee jos kuuntelee. Äänessä ei minulla ole mitään valittamista. (itse asiassa pätee kumpaankin suuntaan: kaiuttimet ovat yllättävän laadukkaat ja tehokkaat läppäriksi, tosin eivät kuitenkaan oikeasti hyvät)

53
Yleistä keskustelua / Re: My resolutions
« : 25.01.06 - klo:10.18 »
Minulla on läppärissä 1280x768, mutta kotona levitän työpöydän koneen oman näytön lisäksi 1600x1200 (20") ulkoiseen TFT-näyttöön ja töissä 1280x1024 (17") näyttöön...

Näytössä olennaista on ainakin itselleni myös kuvan laatu, ei vain pisteet. Ainakin halvan kannettavan XGA näyttö on usein kohtuuttoman huono, verrattuna oikeastaan mihin tahansa muuhun. Pelkän tekstin kanssa isot pikselit tosin eivät haittaa, sillä siinä olennaista on riittävä kirjainkoko.

jatko:

Kun käyttää kahta näyttöä on ihan kiva, jos kuvan koko on jokseenkin sama. Aikaisemmin kuvaputkinäytöllä en käyttänyt maksimiresoa, koska muuttuva koko oli rasittava. Toisaalta voi myös kikkailla siten, että jos tarvitsee isoa tekstiä/ikoneita (esim. työkalupaletit) voi laittaa ne isopikseliseen näyttöön ja tehdä tarkkoja ohuita viivoja tms. tarvitsevan duunin pienipikselisessä...

54
Laitealue / Onko kokemuksia USB IrDA -sovittimista?
« : 25.01.06 - klo:10.07 »
Onko kenelläkään kokemusta Ubuntussa hyvin (eli melko helposti) toimivista USB-paikkaan lisättävistä IrDA-sovittimista?

Ostin kokeeksi postimyynnistä pienen halvan palikan, jonka nimi limeisesti on "U2IrDA mini", mutta valmistajasta ei ole tietoa. Näytti siltä että sain sen jossain vaiheessa tekemään jotain, eli tuli merkintä jostain 9600bps yhteydestä (dmesg), mutta en onnistunut toistamaan tilannetta enkä luomaan yhteyttä printteriin. Tarkoitus olisi ollut yhdistää koneeseen Canon BJC-50 printteri, nyt kun ei enää ole rinnakkaisporttia (ja Canonin liitin on mini centronics, eli edes tavallinen USB-centronics piuha ei riitä).

Eli jos jollain on hyviä kokemuksiä X-merkkisestä sovittimesta, olen kiinnostunut kuulemaan. Myös jos joku osaa neuvoa yksityiskohtaisesti kuinka voisin saada tuon halpisversion toimimaan (tai miten saan testattua sen toimivuutta systemaattisesti), ne neuvot kelpaavat toki myös mielellään.

55
Text-patternilla pääsee alkuun pirun nopeasti. Asentaminen ei vaadi juuri mitään osaamista. Olen lukenut, että löytyy paljon monipuolisia plugineita, joskaan en ole kokeillut mitään.

Toinen mitä tiedän on Drupal, mutta sen tekstityökalu ei tunnu yhtä tehokkaalta kuin Textpattern.

56
Kunpa akuissa olisi jonkinlainen standardi, jolloin kuka tahansa voisi valmistaa akkuja jotka toimivat useammassa kuin yhdessä laitteessa. Silloin saataisiin oikeasti kilpailua ja kehitystä markkinoille ja valmistajat voisivat hyödyntää tätä valitsemalla omaan koneeseensa niin hyvän akun kuin tuo haluttu hintahaarukka antaisi myöden. Tai valinnan voisi jättää ostajalle kaupanteon yhteydessä.

Mikko

tuossa olisi todella ideaa, mutta miten sen saisi myytyä noille kannettavien valmistajille onkin sitten eri juttu.
se vielä pudottaisi akkujen hintaa kun ei tarviisi ostaa aina juuri sitä yhtämerkkiä. en kyllä tiedä onko jo nuo ultrabay(tai mikä se nyt sitten onkaan) paikkaan menevät akut jo sellaisia.

Virtalähteisiin pätee vähän sama juttu. Jos alkuperäinen hajoaa voisi valita joko kevyimmän tai halvimman. Parhaimmillaan virtalähde on itselläni tuonut koneen painoon 20% lisää. Viimeksi joutui maksamaan virtalähteestä 89 euroa, kun liitin hajosi (Dellillä ja IBM:llä oli ainakin joskus täysin omat liittimet, tosin kuin esim. HP:lla ja Toshiballa).

57
Ubuntu tietokoneissa / Re: Miten rootiksi Ubuntuun
« : 07.01.06 - klo:22.12 »
Miten pääkäyttäjä luodaan Ubuntussa?

On neuvottu, kirjoita "sudo su". Silloin Ubuntu kysyy minulta salasanaa, joka muka olisi käyttäjä fossiilin oma. Ei kelpaa Ubuntulle.

sudo su (silloin kun aktiivisella käyttäjällä on  sudo:n käyttämiseen oikeudet ja käyttäjä antaa salasanansa kysyttäessä) siirtyy käyttämään shelliä root-tunnuksella
Koodia: [Valitse]
simohell@Ubuntu:~$ sudo su
Password:
root@Ubuntu:/home/simohell#

Lopputulos on siis täysin sama, kuin järjestelmässä jossa on aktiivinen root-tunnus ja käyttäjä antaa komennon su. Erona on se että sudo su kysyy käyttäjän tunnusta.

Ubuntussa ei siis ole aktivoitu root-tunnusta. Kaikki huoltotoimenpiteet voidaan toteuttaa sudo-komennolla. Root-tunnus toki voidaan aktivoida. Se ei yleensä ole järkevää eikä tarpeellista, mutta sudo passwd (annetaan se super-käyttäjän salasana), jonka jälkeen kysytään aktivoitavan root-tunnuksen haluttu salasana.

Ja Jos haluaa aktivoimisen jälkeen deaktivoida käyttäjän root:
sudo passwd -l root
(Suosittelen. Itse pidin aikaisemmin roottia päällä tottumuksesta mutta lopetin jokin aika sitten. Rootin käyttämiselle ei ollut mitään syytä)

Englanniksi perusteluja Ubuntun käytännölle löytyy alta
https://wiki.ubuntu.com/RootSudo

58
15" kokoiset ja sitä suuremmat läppärit ovat kyllä usein melko ikäviä. Etenkin jos niihin on tungettu liian tehokas prosessori, joka polttaa näppiksen läpi.

Minulla on alle 2kg läppäri. Prossutehoa on vain 1,73 MHz Pentium M:ää, mutta muistia sentään gigan verran. Näytönohjain antaa nyt tällä hetkellä iloisesti 2,9 megapikseliä Gnomen työpöytää, josta 1600x1200 ulkoiseen TFT:hen. DVD-RW DualLayer löytyy myös, langattomat ja langalliset verkot myös. Hintaa koneella ei ollut kuin 1275 euroa. Omat työni ainakin ovat usein sellaisia että niissä tarvitaan hyvä näyttö ja paljon työpöytätilaa. Muistikaan ei saisi heti loppua, esim. tarkkoja kuvia skannattaessa. Kiintolevyllä tarvitaan lähinnä työtilaa, kun viihde ja valmiit työt ovat tiedostopalvelimella, DVD:llä tai ulkoisella kovalevyllä.

Minulle nämä tehot riittävät, eikä kone paina liikaa. Läppärin oma näyttö on parempi kuin juuri mikään mitä olen työpöydällä nähnyt.

59
Laitealue / Re: Testaan, mutta samalla asiaakin
« : 04.01.06 - klo:21.14 »
Fujitsu Ergo tuolla kokoonpanolla tosiaan on hieman turhan hidas. Asensin itselleni vastaavan Ubuntu 5.10 kokoonpanon siksi aikaa kun varsinainen koneeni oli hajonnut ja odottelin uuden saapumista tukusta.

Sillä voi käyttää selainta ja OpenOffice.org2:ta jos on kärsivällinen ja huolellinen ettei klikkaile turhia. Muistin hankkiminen ei ole kovin kallista. Helsingistä 128MB kamman saa kympillä ja 256MB kahdella ainakin käytettyjä koneita myyvästä cimos.fi -kaupasta.

Äänikortti ei toiminut minullakaan, mutta en ole ajatellut asiaa, sillä minulle kyseessä oli väliaikainen ratkaisu joka tapauksessa.

60
Kun on joku tekninen ongelma tulee helposti avattua threadi englanninkieliselle foorumille, samoin kuin (silloin kun nyt osaa) siellä tulee vastailtua muiden samaa näytönohjainta tms. käyttävien ongelmiin. Löydettyäni suomenkielisen foorumin puoli vuotta ubuntun asentamisen jälkeen on alkanut mettiä sitä kannattaisiko omista isommista ongelmista kysyä erikseen myös suomenkielisellä foorumilla.

Kiinnostaisi siis tietää kuinka moni "expert" tason käyttäjistä seuraa sekä tätä, että englanninkielistä foorumia ja onko paljonkin kokeneita linux-säätäjiä jotka eivät osallistu englannikieliseen keskusteluun.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5