Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - pikkalle

Sivuja: 1 ... 17 18 [19]
361

[/quote]

Ei tietenkään, koska menit poistamaan sen vanhan xorg.conf tiedoston   ::)

Jotta voisi uudelleen konfiguroida, niin täytyy olla jotain konfiguroitavaa  :)
[/quote]


Tiedosto puuttui jo alussa!

Ennen kokeiluja tarkistin, että X11-hakemistossa ei ollut xorg.conf tiedostoa. Sitten tein ohjeen mukaisesti tiedoston X11-hakemistoon, mutta se tiedosto aiheutti virhetoimintoja. Uudelleenkonfigurointi ei näköjään ubuntu 9.10 versiossa tee ollenkaan xorg.conf tiedostoa, vaan määritykset menevät johonkin muualle. Minä en edelleenkään tiedä, missä ne tiedot ovat.

362
Ilmeisesti olisi viisasta poistaa luotu xorg.conf tiedosto, mutta sitä en pysty tekemään. Mikä mahtaa olla päätteellä annettava komento, jolla pystyn tämän tarpeettoman tiedoston nyt poistamaan?

Jos päätteen kautta haluat poistaa, niin komento on

Koodia: [Valitse]
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
Ehkä kuitenkin kannattaisi luoda toimiva xorg.conf komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
 :)


DOS-komentoja kehiin!

Sain xorg.conf tiedoston poistettua, joten näyttö on nyt normaali 1680x1050 ja virkistystaajuus 60 Hz. Löysin ubuntu-sivustolta tiedostojen käsittelyyn liittyvät komennot, ja sen jälkeen homma oli täysin helppo. Komennothan ovat pääosin vanhalta DOS-ajalta tuttuja komentoja, joten niiden käytössä ei ole mitään kummallista. Tuli niiden kanssa aikoinaan paljonkin touhuttua.

Alkuperäiseen ongelmaani haluaisin vielä vastauksen. Miten voisin muuttaa näytön virkistystaajuutta pienemmäksi, jotta näkisin sen, onko se ratkaisu tähän näyttöongelmaan?

Kokeilen vielä esittämäsi komennon "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg" vaikutusta koneeseeni. Eihän tietokone siitä rikki mene, vaikka konfiguroinnit ovatkin joskus pielessä. Jos kone menee aivan solmuun, niin voihan käyttöjärjestelmän asentaa uudelleen. Kiitokset uudesta konfigurointivihjeestä.

***********************

Kokeilun tulos!

Tein uudelleenkonfiguroinnin esittämälläsi tavalla, mutta mitään parannusta ei tapahtunut. ikkunaa ei edelleenkään voi laittaa koko näyttöruudun suuruiseksi, sillä silloin se menee mustaksi. Konfigurointi ei tehnyt koneeseeni mitään xorg.conf tiedostoa.


363
Tuota ohjetta joutunee soveltamaan, kun näkyy olevan openSUSEn foorumeilta. xorg.conffia ei enää Ubuntussa ole, koska laitteisto pyritään tunnistamaan automaattisesti. Sen voi kuitenkin itse luoda. Tapahtuu esim. komennolla
Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf joka aukaisee tyhjän tiedoston sinulle editoriin. Tähän pitäisi käsin lisätä sopivat rivit ja tallentaa. Joku modelinejen kanssa touhunnut osaa varmaan antaa sopivat rivit.

Edit: Tein haun sanalla "modeline" ja tuli tällaista vastaan:
Koodia: [Valitse]
Section "Modes"
  Identifier   "Modes[0]"
  Modeline    "1280x800" 83.46 1280 1344 1480 1680 800 801 804 828
  Modeline    "1280x800" 69.75 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 +HSync -Vsync
EndSection

Jos noita arvoja muokkailisi sopivasti, niin saisikohan tuolla toimimaan?

Ojasta allikkoon!

Tein ohjeittesi mukaisesti koneeseen xorg.conf tiedoston ja laitoin siihen muutamia rivejä esimerkkisi mukaan, mutta se vei ojasta allikkoon. Nyt kone herjaa käynnistyksessä, että kaikki on päin helvettiä, mutta lopulta kone käynnistyy  kuitenkin 1280 x 1024 tilaan. "Näytön asetukset" ikkuna kertoo virkistystaajuuden olevan 0 Hz???

Ilmeisesti olisi viisasta poistaa luotu xorg.conf tiedosto, mutta sitä en pysty tekemään. Mikä mahtaa olla päätteellä annettava komento, jolla pystyn tämän tarpeettoman tiedoston nyt poistamaan?

364
Tämän perusteella xmode-komennolla voisi määritellä noita virkistystaajuuksia.


Missä on xorg.conf tiedosto?

Kokeilin kirjoittaa päätteeseen komennon xmode, mutta pääte ei tuntenut sellaista komentoa. Komento xmore on kyllä tunnistettu, mutta ei senkään avulla pääse eteenpäin.

Virkistystaajuuden muuttamiseksi pyydetään kaikissa ohjeissa muuttamaan xorg.conf tiedostoa, mutta sitäkään en ole koneestani löytänyt. Ohjeissa sanotaan, että X.org:in asetustiedosto sijaitsee lähes aina polussa /etc/X11/xorg.conf, mutta omasta koneestani en sitä tiedostoa löydä. Voisiko joku viisas kertoa, missä hakemistossa ubuntu 9.10:n xorg.conf tiedosto piileskelee?

365


Ongelma on siten siinä, että ubuntu 9.10 ei näköjään pysty käsittelemään riittävää määrää kuvapisteitä. Kun tietty raja ylitetään, niin silloin kuvaruutu menee mustaksi, koska koneesta loppuu puhti. Windows XP:ssä sama rauta toimii kuitenkin moitteettomasti. Missä mahtaa olla vika?


Kun kirjoitat päätteeseen komennon  xrandr, niin näet tilat joilla näytön pitäisi toimia..



Kyselyn tulos

Kirjoitin päätteeseen kertomasi komennon, ja sain vastaukseksi seuraavan listan:


        :~$ xrandr

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1680 x 1050, maximum 1680 x 1680
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected 1680x1050+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 473mm x 266mm
   1680x1050      59.9*+   60.0  
   1280x1024      75.0     60.0  
   1280x960       60.0  
   1152x864       75.0  
   1024x768       75.0     60.0  
   832x624        74.6  
   800x600        75.0     60.3     56.2  
   640x480        75.0     59.9  
   720x400        70.1  
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

********************

Tämän mukaan näytön pitäisi toimia, mutta siitä huolimatta ikkunoita ei voi laittaa koko näyttöruudun kokoisiksi. Pitäisiköhän virkistystaajuutta (on tällä hetkellä 60 Hz) hieman alentaa, jotta näyttö toimisi oikein? "Näytön asetukset" taulusta en pysty sitä tekemään, mutta voikohan sen tehdä päätteellä jollakin sopivalla komennolla?

************************

Oikeilla jäljillä???

Tein äsken pienen kokeen, joka mahdollisesti kertoo minun olevan oikeilla jäljillä. Laitoin näytön tarkkuudeksi 1280 x 1024 ja virkistystaajuudeksi 75 Hz. Kuva luonnollisesti on litistynyt laajakuvanäytössä, mutta tällä resoluutiolla kaikki ikkunat voi laittaa täyden näyttöruudun kokoisiksi, eikä mikään ikkuna mene mustaksi.

Tämä kielisi siitä, että kone ei tosiaan pysty näyttämään 1680x1050 kuvaa 60 Hz:n virkistystaajuudella, vaan virkistystaajuutta pitäisi pienentää. Mahtaisiko joku pätevä ubuntu-mies tietää, miten virkistystaajuutta pienennetään, sillä "Näytön asetukset" ikkunassa sitä ei voi tehdä.



366


- Näytönsäästäjä ei toimi, vaan näyttö menee kokonaan mustaksi

- Open Office-ohjelmien ikkunoita ei voi laittaa täysleveiksi, koska näyttö menee silloin mustaksi. Jos ikkunan laittaa yli ¾ osaa näytön leveydestä, niin silloin ikkuna menee mustaksi.

- File Browser-ikkunan voi laittaa koko näytön levyiseksi, mutta jos esimerkiksi klikkaan sitten jonkun valokuvan auki, niin sitä ei voikaan katsella täysleveällä näytöllä, sillä ikkuna menee heti mustaksi.

- FireFox-selainta ei voi myöskään katsella täysleveällä näytöllä, sillä ikkuna menee silloin mustaksi???

Muuten 9.10 versio näyttäisi toimivan normaalisti, mutta mistä mahtavat johtua näytössä olevat viat? Mikä asetus on pielessä, koska monia ikkunoita ei voida asettaa täysleveäksi? Ovatko muut huomanneet samanlaisia vaikeuksia 9.10 version kanssa?

Tietokoneeni  (HP) on 2.6 MHz  P4, jossa on 1 Giga muistia ja 350 Gigan kovalevy. Näyttönä on 22 tuuman LG, jossa on HDMI-liitäntä.  UBUNTU tunnistaa näytön oikein ja säätää resoluutioksi 1680 x 1050, joten sillä on tieto siitä, että leveitäkin ikkunoita mahtuu näytölle.


Nyt kysyn viisailta UBUBTU-asiantuntijoilta:

- Johtuvatko näytössä olevat ongelmat siitä, että operoin suoraan asennuslevyltä, ja poistuvatko ongelmat, jos asennan UBUBTU 9.10  koneeseen?

- UBUNTU 8.10 toimi tänäänkin  asennuslevyltä kokeiltaessa ihan hyvin, ja se varmasti asennettunakin toimisi. Onko tässä vanhassa versiossa paljon sellaisia puutteita, että sitä ei enää nykyisin kannata asentaa? Mielestäni versio 8.10 vaikuttaa jotenkin valmiimmalta kuin 9.10 versio.

- Miten 9.10 version näyttöongelmat voidaan yksinkertaisesti korjata?






Pieni tarkennus!

Pieni tarkennus tähän alkuperäiseen näyttövirheeseen. Tänään huomasin, että jos ikkuna on aluksi tarpeeksi matala, niin sen voi säätää täysleveäksi. Kun sitten alkaa säätää ikkunan korkeutta suuremmaksi, niin näyttö menee mustaksi ennen kuin näytön saa täyttämään koko kuvaruudun. Jos näyttö on täysleveä, niin korkeuden voi säätää vain arvoon 3/4 täyskorkeudesta. Jos taas ikkuna on aluksi täyskorkea, niin sen voi säätää vain arvoon 3/4 täysleveydestä.

Ongelma on siten siinä, että ubuntu 9.10 ei näköjään pysty käsittelemään riittävää määrää kuvapisteitä. Kun tietty raja ylitetään, niin silloin kuvaruutu menee mustaksi, koska koneesta loppuu puhti. Windows XP:ssä sama rauta toimii kuitenkin moitteettomasti. Missä mahtaa olla vika?


367
...
 niin asensin sen 2.6 MHz:n P4 koneeseeni, jossa on 1 GB muistia
...

Jos minulta kysytään ... ja taisit kysyäkin kun avoimelle forumille kirjoitit, jossa sana on niin sanotusti vapaa, niin:

Mitäs asensit. Ubuntu Live-CD:llä voi toimivuuden kokeilla ennen asennusta. "Miksi kaikki aina" jättää tämän tekemättä vaikka tällainen ainutlaatuisen hieno mahdollisuus on olemassa?

Mitä tulee DVD:n soittoon, niin käytä kunnollista ohjelmaa. Esim. VLC on sellainen, muista en tiedä. Sen olen huomannut että oletus Totem ei ole sellainen.

CD:n soitosta - no, laajempi kysymys - kuka sellaista enää tekee? Rippaa MP3:ksi ja FLACiksi, paljon parempi tapa hallita musiikkikirjastoja. Jos käytät FLACia, niin äänenlaatu on identtinen CD:n kanssa.

Nämä olivat vain mielipiteitä - joku osaa varmaan neuvoa paremmin miten viat korjataan. Itse valitsen mieluummin suoraan sellaisen version, ohjelman tai työnkulun joka toimii. Yleensä se mitä ensin ajattelee tekevänsä ei ole edes paras tapa.



Kokeiltu on!

Kyllähän minä kokeilin ajaa ubuntu 9.10-versiota suoraan asennuslevyltä ennen asentamista ja havaitsin silloin näytön virhetoiminnon. Asensin sen kuitenkin koneeseeni, sillä arvelin vian korjaantuvan uusien päivityspakettien myötä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Mitään katastrofia tässä jutussa ei ole, sillä saanhan minä toimimattoman käyttöjärjestelmän poistettua. Kovalevyllä on vapaa 47 GB:n osio näitä ubuntu-kokeiluja varten, joten varsinaista ongelmaa ei ole, sillä minulla on muitakin toimivia koneita. Suoritan näitä kokeiluja ihan mielenkiinnon vuoksi, sillä onhan eläkeikäisilläkin vielä lupa kokeilla uusia asioita.

Lähipiirissäni ei kukaan ole kiinnostunut mistään musiikkikirjastoista, sillä kaikki tuttavanikin ovat jo eläkeiässä. Siksi minua ja tuttaviani kiinnostaakin vain tietokoneen käyttö hyllyssä olevien tavallisten CD-levyjen soittamiseen helpolla tavalla.

Kyllähän minäkin haluan sellaisen käyttöjärjestelmän ja sellaisen  työkalut, jotka toimivat moitteettomasti. Vaikka en ole mikään nörtti, niin siltikin minulla on sellainen tunne, että ilmoittamani toimintahäiriöt ovat suhteellisen helposti korjattavissa, jos vain on riittävästi tietoa. Juuri siksi esitinkin ongelmani viisaille ubuntu-asiantuntijoille.







368
Syksyllä 2008 kokeilin UBUNTU 8.10 järjestelmää koneella suoraan asennuslevyltä, mutta en kuitenkaan asentanut sitä. Mielestäni järjestelmä vaikutti melko valmiilta, ja kaikki toimi ihan odotetulla tavalla.

Koska Windowsin viruksia on taas entistä enemmän liikkeellä,  olen uudelleen harkinnut UBUNTUN asentamista koneeseeni. Latasin netistä uusimman 9.10 version ja poltin siitä asennuslevyn. Kokeiltuani uutta 9.10 versiota totesin, että kehitys on mennyt taaksepäin. 9.10 versio on täysin keskeneräinen. Ainakaan minun koneessani näyttö ei toimi olenkaan normaalisti, sillä havaitsin lyhyen ajan sisällä seuraavat häiriöt:

- Näytönsäästäjä ei toimi, vaan näyttö menee kokonaan mustaksi

- Open Office-ohjelmien ikkunoita ei voi laittaa täysleveiksi, koska näyttö menee silloin mustaksi. Jos ikkunan laittaa yli ¾ osaa näytön leveydestä, niin silloin ikkuna menee mustaksi.

- File Browser-ikkunan voi laittaa koko näytön levyiseksi, mutta jos esimerkiksi klikkaan sitten jonkun valokuvan auki, niin sitä ei voikaan katsella täysleveällä näytöllä, sillä ikkuna menee heti mustaksi.

- FireFox-selainta ei voi myöskään katsella täysleveällä näytöllä, sillä ikkuna menee silloin mustaksi???

Muuten 9.10 versio näyttäisi toimivan normaalisti, mutta mistä mahtavat johtua näytössä olevat viat? Mikä asetus on pielessä, koska monia ikkunoita ei voida asettaa täysleveäksi? Ovatko muut huomanneet samanlaisia vaikeuksia 9.10 version kanssa?

Tietokoneeni  (HP) on 2.6 MHz  P4, jossa on 1 Giga muistia ja 350 Gigan kovalevy. Näyttönä on 22 tuuman LG, jossa on HDMI-liitäntä.  UBUNTU tunnistaa näytön oikein ja säätää resoluutioksi 1680 x 1050, joten sillä on tieto siitä, että leveitäkin ikkunoita mahtuu näytölle.


Nyt kysyn viisailta UBUBTU-asiantuntijoilta:

- Johtuvatko näytössä olevat ongelmat siitä, että operoin suoraan asennuslevyltä, ja poistuvatko ongelmat, jos asennan UBUBTU 9.10  koneeseen?

- UBUNTU 8.10 toimi tänäänkin  asennuslevyltä kokeiltaessa ihan hyvin, ja se varmasti asennettunakin toimisi. Onko tässä vanhassa versiossa paljon sellaisia puutteita, että sitä ei enää nykyisin kannata asentaa? Mielestäni versio 8.10 vaikuttaa jotenkin valmiimmalta kuin 9.10 versio.

- Miten 9.10 version näyttöongelmat voidaan yksinkertaisesti korjata?




TAAS PÄÄTÄ SEINÄÄN!!

Taidan jatkuvasti lyödä päätä seinään tämän UBUBTUN kanssa!! Koska versio 9.10 vaikutti aiemmin mainituista ikkunaongelmistaan huolimatta mukavalta, niin asensin sen 2.6 MHz:n P4 koneeseeni, jossa on 1 GB muistia. Kovalevyllä ubuntulla on oma 47 GB:n osio, joten asennuksia ja poistoja on turvallista harjoitella.

Asennus sujui ongelmitta, mutta toiminnassa on vielä virittämistä. Ikkunoita ei vieläkään saa täysleveiksi 1680 x 1050 näytöllä, vaan täydellä leveydellä ikunat menevät mustiksi. Asennuksen jälkeen päivitin kaikki korjauspaketit, mutta sama ongelma jatkuu edelleen.


Rytmilaatikko CD-soitin soittaa levyjä ihan mukavasti, mutta joskus levyä ei saa ollenkaan pois CD/DVD-asemasta, vaan tulee seuraava virheilmoitus:

Sijaintia "cdda://sr0/" ei voi avata   
Lapsiprosessin ”sound-juicer” käynnistäminen epäonnistui (Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)


Kun laitoin CD-levyn asemaan ja tarkastelin tilannetta Palmipset levytyökalulla, niin kone herjaa:

572 MB/546MiB/572 06640 tavua
Ei tunnistettu
SMART ei ole saatavilla
/DEV/SR0


Tietokoneella ei voi katsella ollenkaan DVD-levyjä, vaan heti tulee seuraava virheilomoitus:

DVD-levyn ongelma:
Tapahtui virhe
Protokollalle "dvd" ei ole määritelty URI-käsittelijää.


Kun laitan DVD-levyn asemaan ja tarkastelen tilannetta Palmipset levytyökalulla, niin kone herjaa:

4,4 GB/4,1 GiB/4434427904 tavua
Osioimaton media
SMART ei ole saatavilla
/dev/sr0


Sekä CD- että DVD-levyjen tapauksessa kone herjaa jotain SMART-ohjelman puuttumisesta. Mistä ja miten tämä SMART-ohjelma ladataan? Jos ohjelma on CD- ja DVD-soittimien  toiminnan kannalta näin ratkaisevan tärkeä, niin miksi se ei ole itse asennuslevyllä, eikä se tule myöskään päivityspakettien mukana. Voisivatko viisaat ubuntu-asiantuntijat antaa minulle vastauksen näihin kysymyksiin?




369

[/quote]
Kokeiluun ja varsinkin opetteluun kuuluu virheilmoitusten lukeminen, sekä ongelmien ratkaiseminen hakua käyttämällä.
Laita tämän foorumin hakuun tuo saamasi virheilmoitus (osakin siitä riittää) ja saat sivukaupalla ratkaisuja.
[/quote]


Kokeilin hakua

Kokeilin hakua, ja löysinkin hyvin paljon juttuja vastaavista virheilmoituksista. Keskusteluissa esitetyillä komennoilla en saanut konettani ojennukseen, vaan koneeni ilmoitti, että on liikaa virheitä. Ilmeisesti ainoa konsti on asentaa käyttöjärjestelmä kokonaan uudestaan.

Kokeilin seuraavaksi ubuntu 9.10 versiota 866 MHz:n P3 koneeseen, jossa on 512 MB muistia. Laitoin koneeseen toisen 40 GB:n kovalevyn, joten asennustilaa ubuntulle tuli riittävästi. Vanha Windows ME sai siis jäädä rauhassa vanhalle kovalevylle (40 GB). Asennus sujui ongelmitta, ja kone toimii nyt hyvin. Sekä Windows ME että ubuntu 9.10 toimivat aivan moitteettomasti.

Taisi se minun vanhin kokeilukoneeni olla vähän liian kesy näihin ubuntu-hommiin. Nyt ainakin tiedän sen, että ei se ubuntukaan ihan historiallisissa koneissa pyöri. Vasta kantapään kautta se oppi näköjään menee perille.


PS. Tämä viesti on kirjoitettu ubuntu-tietokoneella. Toivottavasti kaikki saavat tekstistäni selvää.

370
Tuossa 8.04:ssä on vielä komentoriviltä käynnistyvä ohjelma displayconfig-gtk, jolla näytön saa W98-maisesti konfiguroitua. Muista käyttää sudoa / gksudoa.

T:Jallu59


Lisäys juttuun!

Laitoin äsken koneeseeni uuden tehokkaamman näytönohjaimen, jonka jälkeen  "Näytön tarkkuuden asetukset" ikkunaan tuli mahdolliseksi valita myös oikea resoluutio 1280 x 1024.  Ongelma oli nyt siinä, että edellisellä näytönohjaimella asetus jäi vahingossa arvoon 720 x 450, joten "Toteuta" nappula oli edelleenkin piilossa. En siis pystynyt valitsemaan oikeaa näyttömoodia, vaikka nyt siihen olisi mahdollisuuskin.

Kokeilin sitten konstiasi, ja sainkin päätteellä auki displayconfig-gtk ohjelman. Onneksi tämä ikkuna oli  matalampi, joten vihreä hyväksymisnappula oli hieman näkyvissä ruudun alalaidassa. Tällä ohjelmalla sain näytön palautetuksi arvoon 1280 x 1024. Kiitokset hyvästä vihjeestä.

Tällä resoluutiolla heikkotehoinen tietokoneeni muuttui jo kovin verkkaiseksi, joten viisaampaa on käyttää näytössä vähän pienempää tarkkuutta.
 



Lisää huvituksia!

Kokeilussani on tullut esiin lisää hauskoja piirteitä tästä 8.04.4 versiosta. Kun yritin ladata FlashPalyer-ohjelmaa Googlen karttaohjelmaa varten, niin kone alkoi käyttäytyä kummallisesti. Se herjasi, että useampia paketinhallintaohjelmia on samanaikaisesti käytössä??? Tarkistin kuitenkin, että kaikki ohjelmat olivat suljettuja.

Tämän jälkeen työpöydän valintapalkki ( on normaalisti ylälaidassa) siirtyi oikeaan laitaan pystyyn???  Kun vielä jatkoin kokeilujani, niin se siirtyi sivun alalaitaan??? Mikä aiheuttaa tällaisen siirtymisen, ja miten palautan palkin takaisin ruudun yläreunaan?

Kun avaan Synaptic Paketinhallinan, niin ruutuun tulee virheilmoitus:

***************************

E: dpkg was interrupted, you must manually run ”  dpkg –configure –a ” to correct problem.

E:  -cache->open( ) failed, please report.

**************************

Nyt kysyn viisailta ubuntu-miehiltä, mitä minun pitää tehdä, että saan koneen kuntoon? Miten minä manuaalisesti ajamalla voin korjata virhetilanteen? Koneeseen ei voi asentaa mitään paketteja, sillä aina tulee sama herja siitä, että monta paketinhallintaohjelmaa on yhtä aikaa auki.

Moni varmaan pitää täysin järjettömänä, että minä näin vanhalla koneella teen kokeiluja. Teen testejä siksi, että saisin vähän kokemusta ubuntusta, jotta voisin asentaa sen turvallisesti uudempiin ja tehokkaampiin koneisiini.

   


 

371
Tuossa 8.04:ssä on vielä komentoriviltä käynnistyvä ohjelma displayconfig-gtk, jolla näytön saa W98-maisesti konfiguroitua. Muista käyttää sudoa / gksudoa.

T:Jallu59

Lisäys juttuun!

Laitoin äsken koneeseeni uuden tehokkaamman näytönohjaimen, jonka jälkeen  "Näytön tarkkuuden asetukset" ikkunaan tuli mahdolliseksi valita myös oikea resoluutio 1280 x 1024.  Ongelma oli nyt siinä, että edellisellä näytönohjaimella asetus jäi vahingossa arvoon 720 x 450, joten "Toteuta" nappula oli edelleenkin piilossa. En siis pystynyt valitsemaan oikeaa näyttömoodia, vaikka nyt siihen olisi mahdollisuuskin.

Kokeilin sitten konstiasi, ja sainkin päätteellä auki displayconfig-gtk ohjelman. Onneksi tämä ikkuna oli  matalampi, joten vihreä hyväksymisnappula oli hieman näkyvissä ruudun alalaidassa. Tällä ohjelmalla sain näytön palautetuksi arvoon 1280 x 1024. Kiitokset hyvästä vihjeestä.

Tällä resoluutiolla heikkotehoinen tietokoneeni muuttui jo kovin verkkaiseksi, joten viisaampaa on käyttää näytössä vähän pienempää tarkkuutta.
 

372
Joillakin nuo tavalliset versiot eivät pelitä kunnolla. Muistan lukeneneeni että LTS versiot ovat paremmin tehtyjä kun nuo tavalliset. Minulla taas on täysin Linux yhteensopiva kone jossa päivitykset uuteen jakeluun ovat varsi miellyttäviä. Kone on siis acer Aspire 5314


Näytön resoluutiota ei saa oikeaksi!

Kokeilin huvikseni tätä LTS 8.04.4 versiota vanhassa 233 MHz: P2 koneessa, jossa on 6 GB:n oma kovalevy ubuntua varten ja muistia 448 MB. Koneen näytönohjainkortti on Matrox Millenium PowerDesk, jossa on muistia 4 MB. Koneessa on toisella kovalevyllä Windows 98 käyttöjärjestelmä.

Ubuntu 8.04.4 LTS-version asennus sujui normaalisti, ja kone lähti heti toimimaan (tietysti hitaasti), mutta näytön kanssa on ongelmia. Näytön tarkkuus paneelista ei löydy monitorin (Compaq 1825) vaatimaa 1280 x 1024 resoluutiota, vaan käynnistyksen jälkeen asetus on 1280 x 800. Tämän vuoksi kuva on suttuinen ja väärän muotoinen.

Yritin säätää resoluutiota eri tarkkuuksille, ja silloin tuli esiin aivan ihmeellisiä asioita. Eri asetuksilla kone toimii seuraavasti:

1280 x 800   Käynnistymisen jälkeen kone toimii tällä resoluutiolla, mutta kuvassa on paha muotovirhe

Kun resoluutio säädetään arvoon 1152 x 865 , niin silloin kone heittää käyttäjän ulos, ja kone kysyy uudestaan käyttäjää ja salasanaa. Varsin ihmeellinen ohjelmointivirhe, jollaista en ole koskaan Windows-ympäristössä kohdannut???

1280 x 728 toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe.

1024 x 768 toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe

960 x 600  Ruutu meni muuten mustaksi, mutta siihen jäi yksi ikkuna jossa oli teksti :” Cannot display this video mode , chance computer Display input to 1280 x 1024  60 Hz ”.  Tämän jälkeen kone ei totellut enää hiirtä eikä näppäimistöä, vaan siitä piti katkaista virta ja käynnistää sitten uudelleen.  Kone siis tiesi, minkä resoluution monitorini vaatii, mutta oikeaa vaihtoehtoa ei valintaruudussa kuitenkaan ole. Miten se oikea näyttömoodi oikein valitaan?

832 x 624   toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe.

800 x 600  toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe.

840 x 525  toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe. 

700 x 525 toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe.

640 x 512   toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe.

640 x 512 toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe.

720 x 450   toimii muuten normaalisti, mutta kuvassa on paha geometriavirhe. Tämän näyttömoodin valinta johtaa sellaiseen ongelmaan, että  Näytön tarkkuuden ohjauspaneelin "Toteuta"-nappula menee näytön alareunan alapuolelle piiloon, jonka jälkeen näyttömoodia ei enää pääse säätämään.  Kone on silloin pysäytettävä ja käynnistettävä uudelleen, jotta päästään takaisin alkumoodiin 1280 x 800.

Vertailun vuoksi voin mainita, että yli 10 vuotta vanha VIN 98 näyttää kuvan erittäin terävästi ihan oikealla resoluutiolla, eikä siinä resoluution muuttamisella konetta saa millään tilttiin.  Eipä taida tämä Ubuntun 8.04.4  LTS-versiokaan olla vielä läheskään valmis normaalia käyttäjää ajatellen.

Voisivatko palstan pätevät UBUNTU-asiantuntijat neuvoa, miten voin valita ubuntusta  1280 x 1024  resoluution käyttöön? Kyllä kai näytönohjainkorttini pystyy sen antamaan, koska WIN 98 näyttää kuvan oikein.

     


 

373
Mikäs näytönohjain koneessa on? Se tieto auttaa huomattavasti tuon kaltaisten ongelmien selvittämistä.

Windowsin kontrollipaneelin mukaan koneeni näytönohjain on RADEON 9200 SERIES  Secondary AGP , muisti 128 MB. Onko tästä tiedosta jotain apua?

Taidan kuitenkin laittaa koneeseeni LTS-version  8.04.4, sillä minua kiinnostaa eniten koneen vakaus ja toimivuus. Mukava olisi kuitenkin tietää se, miten tämä versiolla 9.10 esiintyvä näyttö-ongelma voitaisiin poistaa.



374
Tai sitten asennat LTS versioita koska ne ovat todella vakaita. Tämän hetken LTS on 8.04. Seuraava tulee huhtikuussa



Kiitos vihjeestä. Latasin UBUNTU 8.04.4  LTS-version ja poltin asennuslevyn. Tämä versio toimii koneessani normaalisti. Taidan jatkaa kokeiluja tällä LTS-versiolla.

375
Syksyllä 2008 kokeilin UBUNTU 8.10 järjestelmää koneella suoraan asennuslevyltä, mutta en kuitenkaan asentanut sitä. Mielestäni järjestelmä vaikutti melko valmiilta, ja kaikki toimi ihan odotetulla tavalla.

Koska Windowsin viruksia on taas entistä enemmän liikkeellä,  olen uudelleen harkinnut UBUNTUN asentamista koneeseeni. Latasin netistä uusimman 9.10 version ja poltin siitä asennuslevyn. Kokeiltuani uutta 9.10 versiota totesin, että kehitys on mennyt taaksepäin. 9.10 versio on täysin keskeneräinen. Ainakaan minun koneessani näyttö ei toimi olenkaan normaalisti, sillä havaitsin lyhyen ajan sisällä seuraavat häiriöt:

- Näytönsäästäjä ei toimi, vaan näyttö menee kokonaan mustaksi

- Open Office-ohjelmien ikkunoita ei voi laittaa täysleveiksi, koska näyttö menee silloin mustaksi. Jos ikkunan laittaa yli ¾ osaa näytön leveydestä, niin silloin ikkuna menee mustaksi.

- File Browser-ikkunan voi laittaa koko näytön levyiseksi, mutta jos esimerkiksi klikkaan sitten jonkun valokuvan auki, niin sitä ei voikaan katsella täysleveällä näytöllä, sillä ikkuna menee heti mustaksi.

- FireFox-selainta ei voi myöskään katsella täysleveällä näytöllä, sillä ikkuna menee silloin mustaksi???

Muuten 9.10 versio näyttäisi toimivan normaalisti, mutta mistä mahtavat johtua näytössä olevat viat? Mikä asetus on pielessä, koska monia ikkunoita ei voida asettaa täysleveäksi? Ovatko muut huomanneet samanlaisia vaikeuksia 9.10 version kanssa?

Tietokoneeni  (HP) on 2.6 MHz  P4, jossa on 1 Giga muistia ja 350 Gigan kovalevy. Näyttönä on 22 tuuman LG, jossa on HDMI-liitäntä.  UBUNTU tunnistaa näytön oikein ja säätää resoluutioksi 1680 x 1050, joten sillä on tieto siitä, että leveitäkin ikkunoita mahtuu näytölle.


Nyt kysyn viisailta UBUBTU-asiantuntijoilta:

- Johtuvatko näytössä olevat ongelmat siitä, että operoin suoraan asennuslevyltä, ja poistuvatko ongelmat, jos asennan UBUBTU 9.10  koneeseen?

- UBUNTU 8.10 toimi tänäänkin  asennuslevyltä kokeiltaessa ihan hyvin, ja se varmasti asennettunakin toimisi. Onko tässä vanhassa versiossa paljon sellaisia puutteita, että sitä ei enää nykyisin kannata asentaa? Mielestäni versio 8.10 vaikuttaa jotenkin valmiimmalta kuin 9.10 versio.

- Miten 9.10 version näyttöongelmat voidaan yksinkertaisesti korjata?


376
Koneeni verkkokortti on tyyppiä:  AMD PCNET Family Ethernet Adapter (PCI-ISA)
ja  äänikortti: Creative AWE64 16-bit Audio (SB 16 compatible)
Ovatko nuo kortit jo hieman ikääntyneitä ISA-väylän laitteita? Tuollaiset tarvitsevat usein määrityksiin kortin keskeytyksen ym. lisämäärityksiä.
Verkkokortti mahdollisesti käyttää pcnet32 -ajuria? Onko sellainen latautunut, selviäisi esim. komennolla:
Koodia: [Valitse]
lsmod | grep pcnet Jotakin jo ikääntynyttä infoa: http://www.faqs.org/docs/Linux-HOWTO/Ethernet-HOWTO.html#ss3.2
Äänikortista taas saat tietoa alsa-project -sivuilta aiheesta. http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Vendor-Creative_Labs
Kyllä todennäköisesti saat kaiken toimimaan, mutta ihan heittämällä se ei (kuten jo huomasit) käy.
Jos koneessa on PCI-väyliä, saisi niihin ihan pikkurahalla toimivat laitteet.

Lähtökohtana kuitenkin jo se, että prosessoriteho 233MHz on aika vaatimaton, muistimäärä alarajalla ja kovalevy onnettoman pieni, eikä näinollen kone vastaa nykyisten työpöytäohjelmien vaatimuksia. Jo mistä tahansa kierrätyksestä saat paremmin nykypäivän vaatimuksia vastaavan laitteen. Toimimaan tuollaisenkin toki saa Linuxilla... Eikä windows 98 enää nykypäivänä voi suositella käytettäväksi netissä.

Vihdoinkin verkkoon!

Verkkoonpääsy ratkesi hyvin helpolla tavalla. Tuttu Linux-spesialisti kertoi minulle, että  UBUNTU 8.10 ei automaattisesti tunnista vanhanaikaisia verkkokortteja. Sain häneltä lainaksi uudenaikaisen verkkokortin, ja ongelma ratkesi sillä. Komento  ”lscpi”  antoi tulokseksi (pitkän listan lopussa): Ethernet controller :  Realtek Semiconductor  Co. Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+  . Kun käynnistin selaimen, niin nettisivut avautuivat normaalisti. Vanha Win 98 ei puolestaan tuntenut näin uutta verkkokorttia.

UBUBTU 8.10 tuntuu olevan kovin raskas käyttöjärjestelmä vanhoille koneille. Tein muutamia vertailuja koneellani käyttäen ensin vanhaa Win 98 käyttöjärjestelmää, MS-Office 97 ohjelmia ja Explorer 6 selainta, ja sen jälkeen tein samat temput käyttäen UBUNTU 8.10 käyttöjärjestelmää, OpenOffice 2.4 ohjelmia ja Firefox selainta. Nopeusero eri käyttöjärjestelmien välillä oli ällistyttävä:


                                      UBUNTU 8.10                       WIN 98
Käynnistyminen                     4 min.                              2 min 30 s
Teksturin käynnistys                 32 s                               3 s
Taulukkolaskennan käynnistys        15 s                          2 s
Esitysgrafiikan käynnistyminen         27 s                         4 s
Nettiselaimen käynnistys             25 s                              4 s

Olen lehdistä lukenut, että erilaisilla Linux-käyttöjärjestelmillä voidaan vanhoista ja hitaistakin koneista saada vielä toimivia pelejä. Juuri tästä syystä halusinkin tällä vuosia nurkassa seisoneella koneella tehdä näitä tutkimuksiani. Tulosten mukaan vanhaan koneeseen sopii vanha Win 98 käyttöjärjestelmä ja MS-Office 97 paljon paremmun kuin uusi UBUBTU 8.10 oheisohjelmineen.

Eihän näillä minun tutkimuksillani suurta arvoa ole, sillä en minä ole tästä vanhasta tietokoneestani mitään työkalua tekemässä. Koko viritys on vain sellainen koekytkentä, jolla halusin saada vähän käsitystä uudesta ubuntusta.  Tällaiseen leikkimiseen vanhakin kone soveltuu oikein hyvin, mutta jos koneessa käytetään vanhaa  kevyttä Win 98 käyttöjärjestelmää, niin kyllä sillä tekee kotioloissa vielä töitäkin, sillä ohjelmien aukeamista ei silloin joudu odottamaan liian kauan.

Lopuksi kysyisin vielä kokeneilta Linux-miehiltä, onko jollakin tietoa sellaisista asetuksista, jotka tekisivät vanhanaikaisen verkkokortin käytön mahdolliseksi ubuntun kanssa. En viitsisi tähän vanhaan romuuni laittaa uudenaikaista verkkokorttia, koska Win 98 ei sitä tunnista.

Suuret kiitokset vielä kaikille asiallisista vastauksista!

377
Tervehdys, tässä tällainen nuori linux-nörtti vastailee ;).

Ei niitä temppuja ole sen enempää takataskussa kuin muillakaan, mutta muutamaan kysymykseen tarvitsemme vastauksen.

  • Mikä äänikortti?
Koodia: [Valitse]
lspci |grep Audio
  • Mikä verkkokortti?
Koodia: [Valitse]
lspci |grep Ethernet
  • Millainen yhteys nettiin on käytössä? *dsl, kaapeli, wlan, ppp


    Edelliset helpottavat vastauksen antamista.
    Nuo koodirivit voi kopioida sellaisenaan komentoriville.

    Valikko->Sovellukset->Apuohjelmat->Pääte
*************************


Komennot on annettu!

Kirjoitin suosittelemasi komennot päätteelle, mutta mitään ei tapahtunut. Mikään asia ei tullut kuntoon, eikä pääteelle tullut mitään vastausta. Kun kirjoitin päätteelle komennon ” lspci ” , niin silloin tuli pitkä rivi tietoa, mutta ääni- ja verkkokorttiin viittaavaa tietoa ei tullut.

Koneeni verkkokortti on tyyppiä:  AMD PCNET Family Ethernet Adapter (PCI-ISA)
ja  äänikortti: Creative AWE64 16-bit Audio (SB 16 compatible)

Yhteytenä minulla on 2 M / 512 K ADSL-yhteys. Modeemin jälkeen on hubi, josta jaan signaalin muille tietokoneille ja Skype-puhelimelle.

Jotain radikaalia tarttis vielä tehdä, sillä nettisivuille en vieläkään ubuntu-koneella pääse.


378
Asentaminen ja käyttöönotto / Verkkoon ei pääse???
« : 23.11.08 - klo:14.39 »
Syyskiireiden jälkeen eläkeukkoakin alkoi LINUX-asia kiinnostaa, ja siksi päätin  kokeilla uutta ubuntu 8.10 käyttöjärjestelmää vanhalla varatietokoneellani, jossa on ollut Win 98 käyttöjärjestelmä. Kone on 233 MHz:n P2 tietokone, jota on vielä muutama vuosi sitten käytetty internet-koneena.

Linux-kokeiluja varten laitoin koneeseen vähän lisää muistia ( nyt 448 MB) ja hieman isomman joutilaan kovalevyn ( 6,4 MB), johon asensin ohjeiden mukaisesti uuden ubuntu 8.10 käyttöjärjestelmän. Asennuslevyn tekemisessä ja asennuksen aikanakaan ei ilmennyt mitään erikoista. Koneesani on siis nyt kaksi täysin erillistä kovalevyä, joten voin ottaa Windowsin takaisin käyttöön vain vaihtamalla koneen sisällä liittimet toiseen kovalevyyn.

Koneen heikosta suorituskyvystä johtuen ubuntu.8.10  tietysti toimii hyvin hitaasti, mutta pääsee sillä sentään harjoittelemaan. Openoffice ohjelmat toimivat normaalisti (tietysti hitaasti), ja kaikki MS-Officella tehdyt tiedostot aukeavat oikein ja niitä pystyy editoimaan. Firefox selainkin aukeaa, mutta se toimii vain off-line-tilassa. Verkkoon ubuntu-koneellani ei kuitenkaan pääse, vaikka olen yrittänyt tehdä kaikki ohjeissa mainitut temput ubuntun verkonhallintatyökaluilla. Ubuntu ei myöskään tunnista äänikorttia, vaikka Windows 98 kanssa ei ole mitään äänivaikeuksia. Kun otan Windowsin käyttöön, niin kone menee verkkoonkin aivan normaalisti. Käytössäni on 2M / 512 K ADSL-yhteys.

Teknisiä tietoja vanhasta koneestani:
Emolevy: Intel Corporation AL440LX
BIOS:  PhoenixBIOS 4.0 Release 6.0
Pentium 2   233 Mhz  prosessori
RAM:  448 MB
Kovalevy: 6,4 GB

Koska itse en ole liiemmin perehtynyt tietokoneen sielunelämään, vaan olen ollut pelkkä käyttäjä, niin kysyisinkin palstan nuorilta nörteiltä,  onko ubuntulla leikkiminen näin vaatimattomalla koneella täysin turhaa? Onko teillä kokeneemmilla Linux-miehillä vielä takataskussa jotain jokeri-korttia, jolla saan koneen menemään verkkoon ja äänet kuulumaan?

Tuntui vain houkuttelevalta asialta kokeilla ubuntua tarpeettomaksi käyneellä tietokoneella, koska minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta Linuxista. Vanhakin ukko haluaa opetella uusia asioita, jotta tässä pysyisi vielä jotenkin kehityksen mukana.

Sivuja: 1 ... 17 18 [19]