Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mikko_h

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 11
41
Saako fedoran KDE version asennettua tota easy life pakettia? Kokeilin Fedora 13 KDE x64 versiossa asentaa, mutta ei tapahtunut mitään...

http://easylifeproject.org/

Eipä ole tuosta kokemusta. Mitä tarkoittaa "ei mitään"? Asentuiko paketti ollenkaan? Komentoriviltä asian voi tarkistaa komentamalla

rpm -q easylife


42
Koska taloudessa on pystyssä serverikone. Ilman nattia on huomattavasti helpompi työskennellä kun portit ovat auki.

Olisiko tuohon mahdollista konfiguroita NAT, serverille kiinteä osoite omassa verkossa ja siihen port forwarding ulkomaailmasta tarpeellisten porttien osalta? Vaatii näpertelyä, mutta tämän jälkeen muut laitteet voisivat saada paikallisen verkon osoitteet dynaamisesti. Nykytilanne vaikuttaa vähän siltä, että vaikka saatkin osoitteen vapauttamisen toimimaan, osoitteiden niukkuuden takia vieraileva kännykkä tms. voi sekoittaa pakan vähän turhan helposti.

43
Koodia: [Valitse]
rsync -vr --dry-run A/ B/ | tail -n +2 | head -n -3 | gawk '{ print "+ " $0 }' > diff-list ; echo -e "+ */\n- *" >> diff-list

rsync -vr --prune-empty-dirs --include-from diff-list  A/ C/

Tuo on varmaan moneltakin osin epätäydellinen viritys. Ainakin diffin saanee aikaiseksi jotenkin elegantimminkin. Rsyncin toimintaa aikaleimojen yms. suhteen voi säätää vipstaakeilla, en perehtynyt sen tarkemmin. Rsyncin filtterisääntösyntaksi on myös sen kaltainen, että alihakemistojen kanssa voi varmaan syntyä odottamattomia efektejä. Kokeilin Fedora 13:ssa, jossa on bash-4.1.7, rsync-3.0.7 ja gawk-3.1.8.

44
Laitealue / Vs: Äänet alkavat yllättäen rätistä.
« : 03.07.10 - klo:08.53 »

Ongelma korjautuu lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa käynnistämällä kone uudestaan.


Tuo kieltämättä tuntuisi viittaavan laiteongelmaan, mutta ei tosin sulje pois mahdollisuutta, että ongelma johtuu ajuribugista.

Voitko postata komennon

alsa-info.sh --output alsa.txt

tuottaman tiedoston alsa.txt tänne? alsa-info.sh -skripti kuuluu alsa-paketin työkaluihin.

Milloin koneen kernel tuli päivitetyksi edellisen kerran ja voiko se olla yhteydessä ongelman ilmaantumiseen? Voitko kokeilla edellistä kernelin versiota?

45
Sitten on vielä Toshiba Satellite 1800:n biospäivitys, joka tapahtuu korpulta. Korpun voisi toki tehdä toisessa koneessa, mutta aikomus oli tehdä tällä mökkikoneella, kun ei ole muutakaan saatavilla.

Boottaavan korpun kuvasta on mahdollista tehdä boottaava CD, jos korppuasemaongelma ei ratkea. Itse päivitin BIOSin joskus tuolla konstilla vanhaan pöytäkoneeseen, jossa ei ollut toimivaa korppuasemaa ja emon valmistaja ei tarjonnut muuta kuin korppujen kuvia. Vanha ohje tempun tekemiseen

http://www.troubleshooters.com/linux/floppy_image_on_cd.htm

Ohjeessa mainitut komentorivityökalut mkisofs ja cdrecord on uusissa distroissa korvattu vastaavilla, mutta ohje suunnilleen pätee edelleen.

46
Säädän digikameran valotusta niin että ottaa kirkaana päivänä tummempia kuvia ja "kirkastan" kuvat Gimpillä.

Tämä lienee se oleellinen, kamerasta riippumatta. Digitaalisten sensorien dynaaminen skaala katkeaa yläpäästä kuin kanan jalka. Filmiin verrattuna puhki palaneita huippuvaloja tulee suht helposti melkeimpä kamerasta riippumatta, ja kun noista alueista ei muuta dataa tallennu kuin tasaista valkoista, niin niihin ei mikään kuvankäsittely auta (ellei sitten käsittelijä piirrä yksityiskohtia kuvaan omasta mielikuvituksestaan).

Ixus 970 IS:stä sen verran, että Canonin pokkarit tuntuvat ylivalottavan kirkkaassa päivänvalossa jonkin verran systemaattisesti kautta linjan. Käsittääkseni lähes kaikissa on mahdollisuus asettaa valotuksen korjailu käsin. Näin on ainakin itse käyttämissäni muutamassa Powershot-mallissa. Moni pitää ulkona -2/3 tai -1/3 aukon korjausta päällä aina.

Side-by-side -vertailun mukaan tuon Sonyn kennon pikselintiheys on suurempi kuin Canonin. Toisin sanoen Sonyssa on huonompi kenno kuin Canonissa.

Huonompi tuossa tarkoittanee kohinaisempaa. Pikseleitä eli teoriassa resoluutiota on enemmän, mikä taitaa olla melkein väistämätöntä vanhemmasta Ixusista uudempaan kameraan vaihtaessa. Kuten todettua, pikseleitä on joka tapauksessa riittämiin, eli mieluummin kannattaisi ehkä valita vähäisempää kohinaa. On kennoissa toisaalta tapahtunut jonkin verran aitoakin kehitystä, eli pikselitiheyden ja kohinan suhde on ainakin järjestelmärunkojen kennoissa parantunut, jos vertaillaan useamman vuoden haarukalla. Eipä tuon takia pelkästään kannattane silti kameraansa uusia.

47
Minä ilmoittaa teille nyt suuren ilon: jopa siinä Toshibassa on USB-portti, johon voi kytkeä erilaisia käteviä massamuistilaitteita, kuten muistitikkuja ja kannettavia kiintolevyjä. Korppuaseman toimimattomuus on viesti universumilta käyttäjälle: korput ovat vanhentunutta tekniikkaa jota ihmisolennon on tarkoitus välttää hermojen säästämiseksi. Uusia hermostoja ei saa kaupasta.

48
Bisneksen rakenne ei ole oikeestaan paljoakaan erillainen, tukea myydään, sponsseja saadaan, yksityiset tekee lahjoituksia, myydään supportti tavaraa.... ynm.

Vapaiden ohjelmistojen bisneskonsepteista ei kannattane ryhtyä tässä inttämään, mutta tuo toteamuksesi juurikin osoittaa, että toiminta on täysin erilaista. Kahvipaahtimo,  -viljelmä tai kahvila ei tee mitään noista mainitsemistasi asioista, eikä niitä tee edes pienemmät tietokonelaitevalmistajat, jotka eivät myy tukea merkittävässä määrin.

Mainitsemassasi esimerkissä kaistanleveydestä ja palvelinten ylläpidosta tulee tietysti kustannuksia ja nämä ovatkin palveluita. Nykyään ei ole kovin vaikeaa saada kaistanleveyttä ja palvelintilaa ilmaiseksi mainosrahoitteisilta toimijoilta. Alkutuotantoon, siis kahvin tuottamiseen, vertautuu lähinnä itse ohjelmointi ja distron muu kehittäminen, ja tässä se oleellinen ero on se, että ohjelmistoja voi kopioida loputtomasti lähes ilmaiseksi mutta kahvia ei.

49
Voi tietty miettiä asiaa tältä kannalta:
Kaveri tulisi luoksesi käymään, käyttäisi wc:tä, joisi kahvia tai teetä, söisi ruokaa, kävisi suihkussa, ynm...
Tuskin siitä kukaan mitään pyytäisi? Eihän siitä nyt mitään kuluja tule :)

Vertailu materiaalisiin tuotteisiin ontuu. Jos kaveri juo kahvisi, kahvi on sinulta pois. Käyttöjärjestelmän kopioiminen on taas on nykyään niin halpaa, että siitä ihan oikeasti tuskin kukaan pyytäisi mitään (esim. live-järjestelmän lataaminen tikulle), eikä alkuperäinen muutu kopioinnissa miksikään. Järjestelmän kehittämisestä ja tukemisesta koituu todellisia kustannuksia, mutta näissä maksetaan varsin erityyppisestä asiasta kuin kahvikupillisen tuottamisesta. Bisneksen rakenne on täysin erilainen.

51
Ja onko ylipäätään järkevää käyttää tuota kolmosversiota vai pitäisikö tyytyä tuohon 2.6.5:een?

Aika monesta kirjastosta ei edelleenkään ole kolmosen kanssa yhteensopivaa versiota.

Käyttääkö kukaan muuten Eclipseä IDEnä tai onko se edes mahdollista?

Toki se mahdollista on, tosin ei taida olla kovin monen Python-ohjelmoijan ykkösvaihtoehto. Ks.

http://wiki.python.org/moin/EclipsePythonIntegration


Seuraava tyhmä kysymys: Olen Gnomen puolella. Jos teen QT-pohjaisia GUI-ohjelmia, saako niitä testattua Gnomessa vai pitääkö asentaa KDE? Ylipäätään tuo ohjelmien siirrettävyys alustalta toiselle kiinnostaa, kun Javassa on tottunut, että "se vaan toimii", jos toimii...

Qt-ohjelmien kehittämiseen tarvitaan Qt-kirjastot, jotka voi hyvin asentaa vaikka Gnomea käyttäisikin. KDE:tä sinänsä ei tarvita, ellei sitten halua testata KDE:n omien kirjastojen avulla tehtyä KDE-integraatiota (Nepomuk ja mitä näitä on). Oman kokemuksen mukaan ainakin C++:lla toteutettu Qt-ohjelma on suht helposti käännettävissä kaikille tavallisille alustoille (Linux, Win, OS X).

52
En muista nähneeni moista ennen, mutta ainakin karkea tapa lähestyä ongelmatiikkaa olisi siirtää nykyinen konfiguraatio talteen ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Siis kotihakemistossa

mv .mozilla save.mozilla

Seuraava Firexin käynnistys luo .mozilla-hakemiston uudelleen. Kirjanmerkit ovat siis tallessa ja ne voi tarvittaessa tuoda takaisin, tai jos tuo uudelleennimeämisoperaatio ei vaikuta asiaan, niin uuden .mozillan voi poistaa ja siirtää vanhan takaisin. Jos vika on oikeasti systeeminlaajuinen eikä riipu käyttäjäkohtaisesta konfiguraatiosta, niin sitten on tekeillä jotain enempi mystistä.

53
Mitäs nyt tehdään?

Tuossa oli useampiakin yksityiskohtia, joita en ihan ymmärtänyt, mutta fsck:n voinee ajaa boottaamalla joku muu partitio tai live-cd ja antamalla komento /dev/sda12-partitiolle sieltä käsin. Samaten salasanan voi vaihtaa chroot-ympäristössä (fsck:n jälkeen: mount /dev/sda12 /mnt/sda12; chroot /mnt/sda12; passwd).

54
Eilen illalla emäntä lähetti kriittisimmät meilit mun lootaan ;D

Varmuus on aina paras. Itse pyörittelin taannoin silmiäni töissä, kun eräs Intian ihme siirsi tiedostoja kannettavastaan pöytäkoneeseen Gmailin kautta. Koneet siis samalla pöydällä ja niiden välissä gigabitin ethernet ja monen teratavun kokoinen tiedostopalvelin samassa verkossa naapurihuoneessa. Ko. tyyppi oli jopa opiskellut tietojenkäsittelyä eikä ollut mitenkään ensimmäistä päivää töissä, mutta eipä näyttänyt olevan tiedostojen siirtämiseen parempaa konstia kuin lähettää tavara Gmailin inboxiin jonnekin maan ääriin.

Screenshottien mukaan työpöytä kuntoon.

Gnome-projekti jossain vaiheessa kovasti toitotti, että heidän tavoitteenaan on järjelliset oletusasetukset niin, että käyttäjän ei tarvitse hirveästi säätää. Ainakin omalta osaltani tässä on onnistuttu aika hyvin. Mulla menee ne mainitut pari minuuttia laittaa omat asetukset oletuslähtötilanteesta, enkä siksi juuri koskaan ole pyrkinyt säilömään konfiguraatiotiedostoja.

55
Nyt on pelkkä Linux Mint 9 (64-bit) koneessa ja tällasta pukkaa muutamalla välilehdellä Firefoxissa sekä Transmission latauksien kera päällä:

Tuon perusteella 64-bittinen veisi noin hyvin karkeasti ottaen puolitoista kertaa enemmän muistia kuin 32-bittinen, mikä käynee ihan maalaisjärkeen. Tässä mielessä ainakaan F13:n Gnome-spinissä ei ole mitään kovin katastrofaalista tekeillä. Jos LXDE oikeasti vie paljon enemmän muista, niin jossain lienee vikaa.

56
X:n käynnistämisen voi estää antamalla Grub-valikosta kernelille komentorivioptio '3' (runlevel 3, eli muut palvelut ylhäällä paitsi X) tai '1' (single-user -tila, yksi shell rootille, ei verkkoa).  Optio siis yksinkertaisesti lisätään koko kernel komentorivilitanian loppuun, ja mieluummin otetaan ne moneen kertaan mainitut 'rhgb' ja 'quiet' sieltä pois. Optioita pääsee editoimaan painamalla 'a' ainakin Grub 0.9:n valikossa. Jos käynnistät edellä kuvatulla chainload-metodilla ja Fedoran Grubin timeout on nolla sekuntia (taitaa olla nykyään oletus), niin menuun voi olla vaikea päästä käsiksi. Grubin konfiguraatiotiedostoa voi tietysti editoida Ubuntusta käsin.

Jos NVidia:n ajuria ei yritetä käynnistää, niin kokeilisin ensin ottaa xorg.conf -tiedoston pois kokonaan. X:n pitäisi pystyä löytämään asetukset automaattisesti.

Noin vastaisen varalle: jos Nvidian ajuri kernel-moduleineen on käytössä, niin kernel ja moduli kannattanee ottaa pois automaattisista yum-päivityksistä. Ajuripaketti uutta kerneliä varten tulee RPM Fusioniin aina viiveellä, mistä seuraa havaitun kaltaista hämminkiä.

57
'free -m' komennolla katsoin muistinkäyttöä, näytti se käytetyksi muistiksi n. 580 mb siitä about neljästä gigasta mitä koneesta löytyy. Tämähän ei nyt sitten alkuunkaan kuulosta siltä mitä tuon LXDE ympäristön tulisi tyhjäkäynnillä heti käynnistyksen jälkeen käyttää joten mikähän ihme tuossa on nyt sitten mennyt vikaan. Ja mainittakoon, että samaisella koneella Linux Mint 9 Isadora (64-bit ja Gnome) käyttää vähemmän muistia tyhjäkäynnillä.
Onko tuossa asennuksessa mennyt jokin metsään vai onko levykuva ollut viallinen taikka jotain.

Olisi aika astronomisen epätodennäköinen sattuma, että viallinen levykuva aiheuttaisi kasvanutta muistinkulutusta. Todennäköisemmin asennus tai joku ohjelma ei yksinkertaisesti toimisi. Itselläni 32-bittinen F13 Gnome-sessio näyttää seuraavaa, kun auki on Firefoxissa muutama välilehti ja Transmission latailemassa isoa tiedostoa:

free -m
Koodia: [Valitse]
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          2012       1282        729          0         53        876
-/+ buffers/cache:        352       1659
Swap:         1961          5       1955

Siis kun puskurit ja cachet luetaan pois niin käytössä on 352 MB. Cache-käytössä on Linuxille tyypillisesti paljon muistia (876 MB). Tämä siis Gnome-sessiossa, ei LXDE:ssä. Järjestelmä on tietty 32-bittinen, joten luvut eivät ole vertailukelpoisia omiesi kanssa. Onko Mint vielä koneessa? Mitä numerot tarkalleen ottaen ovat kummassakin systeemissä? Itselläni ei ole LXDE:stä kokemusta, mutta jos se oikeasti vie enemmän muistia kuin Gnome, niin aika tarpeettomalta viritelmältä tuo vaikuttais.

58
Kyllä. Itseasiassa käynnistyksessä ajaa tuon sinisen palkin loppuun saakka ja sitten siinä vaiheessa kun palkki häviää pitäisi parin sekunnin kuluttua ilmestyä hiiren ympyrä (tiimalasin vastine) kuvaruudulle. Alla olevalla....

Jos palkki näkyy, niin Fedoran kernel on ladattu ja normaali bootti käynnissä, ts. bootloader on jo käynnistänyt kernelin joka tapauksessa. Tietty kernelin komentorivioptiot voivat vaikuttaa siihen, että joku palvelu ei käynnisty, mutta optiotkin vaikuttaisivat tässä tapauksessa olevan samat.


title Fedora (Goddard)
   root (hd0,10)
   kernel /boot/vmlinuz-2.6.33.5-112.fc13.i686.PAE ro root=UUID=61253377-0909-47e2-ab8f-71176bc9b03a rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=fi_FI.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=fi rhgb quiet
   initrd /boot/initramfs-2.6.33.5-112.fc13.i686.PAE.img


Tuosta kun jättää pois optiot rhgb ja quiet, niin bootin aikana pitäisi ruudussa näkyä palkin sijaan normaalit viestit järjestelmien käynnistämistä. Tällöin olisi ehkä helpompaa veikata, mihin homma jämähtää. Samaten systeemilogissa /var/log/messages näkyy käynnistys ja sen katkeaminen (edellisillä kerroilla, kunhan ensin pääset systeemiin).

59
Tuli mieleen sellanen, että voinhan mä asentaa enste 9.10 ja sit päivittää verkosta, liittyen tähän:
Lainaus
Gnome-työpöytäympäristöstä on 10.04:ssä pykälää uudempi versio, jossa vanhan konfiguraation käyttäminen saattaa aiheuttaa etäisesti outoa käytöstä, ja tämä voi koskea muitakin ohjelmia, jotka jättävät konfiguraatiotiedostoja kotihakemistoon.

Tuon takia ei kannattane taikinoida 9.04:n kanssa. En ole varma tekeekö päivitys edes kotihakemistossa mitään. Erot Gnome 2.28:n ja 2.30 konfiguraatiotiedostojen välillä luultavasti ovat niin pienet, että ne eivät aiheuta vaikeuksia. Itse siirrän vanhat aina pois ja konfiguroin paneelit yms. uusiksi, mihin menee pari minuuttia. Tietty jos ken on viritellyt työpöytänsä jotenkin erinoimaisen mutkikkaasti, niin ehkä konfiguraation säilyttäminen kannattaa (hakemistot .gconf .gconfd .gnome2).

60
...ei läheskään aina käynnistä Fedoraa?

Siis vielä kerran: ilmestyykö Fedoran sininen palkki ruutuun joka kerta (myös silloin, kun käynnistys jämähtää)?

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 11