Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - teele

Sivuja: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 41
381
Kokeilin Debian 9 -asennusta tikulta ilman nettiyhteyttä. Kaikki pakettivarastot on kommentoiutuina tiedostossa

/etc/apt/sources.list

Voiko kaikki kommentoinnit poistaa?

382

Kokeilen nettisivujen pitoa pilvipalvelimella ja näin alkuvaiheessa olisi hyvä kuulla, millainen hakemistorakenne on oikeasti käytännössä toimiva.

Jos esimerkiksi tarkoituksena on pitää kolmea sivustoa, kissajutut.dy.fi, koirajutut.dy.fi ja pupujutut.dy.fi yhdellä virtuaali-Ubuntulla ja yhdellä Apacella moni-isännöinnissä (virtual hostingissa), niin sivustot varmaan kannattaa kukin laitaa omaan alihakemistoonsa.

Mutta onko /var/www/html/ hyvä paikka sivustoille vai olisiko parempi laittaa ne omaan käyttäjähakemistoon. Toivomuksena on, että pääsee mahdollisimman vähällä chmodaamisella.

Kokeilutarkituksessa Apachen rinnalla voinee kai toimia joku pieni kokeilupalvelinkin, vai haittaisiko se sivustojen toimintaa? Sen voinee laittaa omaan porttiinsa?


383

Lämpömittari on kytketty usb-paikkaan ja tiedot näkyvät omalla koneella vaikka terminaalissa. Jotta lukemia voisi seurata myös etänä, tiedot pitäisi saada välitettyä pilvikoneelle, jossa siinäkin on käynnissä Ubuntu, myös Apache php.

Millä tavalla kannattaisi alkaa suunnitella tietojen lähettämistä pilvikoneelle, jos toivomuksena on, että lämpötiloja voisi katsella pilvikoneelta selaimella mistä vain.

Minuutin välein tuleva päivitystieto on lyhyt, lämpötila ja kellonaika tms. Ja toivomuksena on, että jos systeemi saadaan toimimaan, sitä voisi helpoti laajentaa niin, että samanlaisia tietoja voisi välittyä muistakin paikoista joskus myöhemmin. Silloin välittyvinä tietoina voisivat olla mittarin sijainti, kellonaika ja lämpötila.

Jos tietoja olisi enemmän, ajastettu scp-komento voisi olla vaihtehto, mutta nyt ehkä olisi olemassa jokin kevyempi ratkaisu? Onko netcat täysin turvallinen, ...... ja tietojen lähettäminen php-kyselyn argumentteina ei ehkä ole kovin kevyt ratkaisu? ..... entä pieni c++ -  tai python-ohjelma?





384
Kiitos, wget ratkaisi asian.

Yhteys todella katkeili,  mutta wget osasi jatkaa katkaisukohdasta, selainlataus ehkä ei.

Koodia: [Valitse]
Tallennetaan kohteeseen ”raspbian_lite_latest”

raspbian_lite_lates  75%[+++++++=======>     ] 264,66M   140KB/s    in 16m 29s

2019-03-13 10:03:40 (141 KB/s) - Yhteys suljettu tavun 277512192 kohdalla. Yritetään uudelleen.

--2019-03-13 10:03:42--  (yritys: 3)  http://director.downloads.raspberrypi.org/raspbian_lite/images/raspbian_lite-2018-11-15/2018-11-13-raspbian-stretch-lite.zip
Yhdistetään palvelimeen director.downloads.raspberrypi.org (director.downloads.raspberrypi.org)|2a00:1098:0:82:1000:13:0:5|:80... yhdistetty.
HTTP-pyyntö lähetetty, odotetaan vastausta... 206 Partial Content
Pituus: 368428301 (351M), 90916109 (87M) jäljellä [application/zip]
Tallennetaan kohteeseen ”raspbian_lite_latest”

raspbian_lite_lates 100%[+++++++++++++++====>] 351,36M   138KB/s    in 10m 31s

2019-03-13 10:14:12 (141 KB/s) - ”raspbian_lite_latest” tallennettu [368428301/368428301]


385
Jostain syystä Piin Debian Liten lataus ei onnistu, kun pyydetään latausta Firefaxista zippinä täältä

https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

Yritetty versio on Raspbian Stretch Lite eli alimmaisen vaihtoehdon zip-muoto.

Luultavasti lataus onnistuu jollain muulla tavalla ja image saadaan Piille, mutta kysymyksenä asia on mielenkiintoinen. Käytössä on Huawein nettitikku ja yhteys on elisalta. Käytössä on Ubuntu 18.04 vakiopäivityksin.

Voisiko ongelman syytä jotenkin itse jäljittää.




386

Kiitos hyvistä vastauksista  :)

387
Näkyykö dy.fi tyyppinen osoite palvelimella suoraan ja samanlaisena kuin muutkin osoitteet.

Eli kannattaako yrittää tehdä nimiperustaista moni-isännöintiä (virtualhostingia), jos se perustuu dy.fi -muotoisiin osoitenimiin.

Toinen saman asian ratkaiseva kysymys voisi olla, saako palvelimen näkemän asiakassivun nimen näkymään jollain tavalla esimerkiksi php:n avulla. Silloin voisi katsoa vastauksen alkuperäiseenkin ongelmaan.

Muok.

Huomasin sattumalta seuraavan kaltaisen ilmoituksen


Not Found

The requested URL /ukk.html was not found on this server.
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at oma_sivu.dy.fi Port 80

kun en ollut vielä tehnyt ukk-sivua. Ehkä tästä voisi päätellä, että Apache näkee dy.fi.-muotoiset osoitteet muuttumattomina?




388
Liittyisivätkö ohjeet

https://www.ostechnix.com/configure-apache-virtual-hosts-ubuntu-part-1/

esillä olevaan kysymykseen.

Yritin niiden avulla selvittää, olisiko mahdollista saada virtuaalihostingi toimimaan pilvikoneessa niin, että siellä voisi pitää turvallisesti kahta eri sivustoa.

Toiveena olisi, että kummastakaan sivustosta ei vahingossa voisi päästä toiseen ja että vain tietyssä hakemistossa olevat tiedot olisivat vapaasti saatavissa selaimella tai wgetillä tai millä vain.

Toimiiko nimiperustainen virtualhostingi, jos nimet on annettu dy.fi -muotoisina, virallista nimeähän sivustoille ei ole ostettu.


389
Onko turvallista ja taviskäyttäjälle suositeltavaa asentaa ohjelmia ppa-ohjelmalähteistä.

Ubuntu 18.04 tulee ilman openscad-pakettia, mutta se on saatavissa ppa-lähteestä.

Koodia: [Valitse]

sudo add-apt-repository ppa:openscad/releases

sudo apt-get update

sudo apt-get install openscad



Ohjelma voitaneen poistaa komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -r openscad

Miten ylempi komento eroaa vaikutuksiltaan seuraavasta

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove --autoremove openscad

mutta se ei varmaankaan poista ppa-lähteitä. Miten saisi lähteetkin pois ja koneen alkuperäistilaan.


390
Kiitos neuvoista, taisi onnistua  :)

Siltä varalta, että apachen säätely osoittautuu liian vaikeaksi olisi vielä pienenä lisäkysymyksenä kysymys:

Jos pilvikoneella on vain tavallisia html-sivuja, niin voisiko samanlaisen hakemistomuutoksen tehdä vain oletushakemiston index-sivulla.

Koodia: [Valitse]
<meta http-equiv="refresh" content="0; URL='./sopiva_alihakemisto/index.html'" />

Mitä haittoja tai hyötyjä tästä voisi olla.


391
Tarkoitus olisi saada php:n oletussivuksi sivu sopivassa alihakemistossa, jossa olisi sitten juuri tämän sivuston aineistoa. Mutta näyttää siltä, että pelkän .htaccess -tiedoston lisääminen /var/www/html -hakemistoon ei riitä. Käytössä on php Ubuntu 18.04:ssä ihan perusasetuksilla eli sellaisena, kuin se tulee, kun ottaa apt-getilla apachen.

Mikä olisi yksinkertaisin tapa saada osoitteeseen tuleva sivupyyntö ohjautumaan oikeaan alihakemistoon sen sijaan, että se menee aina index.html-sivulle.

392
kopiointi onnistui, kun ensin tehtiin ssh-avain ja lähetettiin se palvelimelle
Koodia: [Valitse]
ssh-keygen
ssh-copy-id käyttäjänimi@palvelinosoite

Kopionti tosiaan pitänee tehdä sellaiseen paikkaan, jonne käyttäjällä on oikeus kopioida ilman sudoa.

Kiitoksia neuvoista  :)

393
Miten kopioidaan kansio pilvikoneelle, jossa on sielläkin Ubuntu, jossa tiedostojen käsittelyyn vaaditaan salasana.

Salasana on tietysti tarpeellinen, muutenhan kuka vain voisi kopioida mitä vain pilvikoneelle, mutta miten tehdään ihan laillinen kopiointi.

Koodia: [Valitse]
$ scp -r oma_hakemisto kt_pilvessä@111.222.333.444:/var/www/html/
kt_pilvessä@111.222.333.444's password:  pilvikoneen käyttäjän salasana
scp: /var/www/html//index_hakemisto: Permission denied

Yllä olevan tyylisestä komennosta tulee lupa evätty -ilmoitus, mutta miten sen luvan voisi saada, kun on kyse oman pilvikoneen käytöstä. Kaikillehan ei voi antaa kirjoitusoikeusksia pilvikoneeseen, mutta miten saisi pilvikoneelle kerrottua, että nyt tiedostojen kopiointia yrittää luvallinen käyttäjä, kun käyttäjä ei ole pilvikoneella.


394

Tarkoituksena olisi kekeilla pilvessä toimivaa Ubuntua esimerkiksi Upcluodilta tai Hetzneriltä tai Digital oceanilta, mutta tähän mennessä ei ole onnistunut löytää yhtään yksinkertaista aloittelijan ohjetta, miten asian kanssa oikeastaan toimitaan.

Näyttäisi siltä, että jokaisen pilviyhtiön käyttäjäliittymä on erilainen.

Helpointa olisi, jos pilvikoneen päätettä voisi käyttää vaikka suoraan esimerkiksi ssh:n kautta, mutta siitten pitäisi löytää ohjeet ssh-yhteyden rakentamiseen oman koneen ja pilvikoneen välille.

Joissakin Ubuntu-versioissa on ollut pudotusvalinta Yhdistä palvelimelle (muistaakseni). Voisiko sen avulla käyttää pilvikonetta.

Luulisi pilvipalveluiden tarjoajilla olevan kiinnostusta laatia yksinkertaisia kädestä pitäen -ohjeita, mutta niitä ei tähän mennessä ole tullut netistä hakemalla vastaan.

Olisiko jossain työväenopistossa tai muussa oppilaitoksessa menossa joku pilvikoneen käyttöön opastava kurssi.


395
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Huawei-nettitikun päivitys
« : 27.01.19 - klo:18.05 »

Kiitos vastauksista, pitääpä sitten ottaa päivitykset :)

396
Huawei-nettitikku haluaa asentaa kuvassa näkyvän päivityksen.

Mistä tiedän, kuka on päivityksen julkaisija ja mistä päivitys tulee, miksei päivitys tule vain samaan tapaan kuin kaikki muutkin päivitykset, jotka voi asentaa päivityskuvakkeesta.

397
Tilanne näyttää ratkenneen, kirjoitin muistaakseni edellä liitteenä näkyvään asetusikkkunaan vanhan käyttäjänimen. Kun käynnistin koneen, nimi oli palannut entiselleen ja kaikki näyttää olevan entisellään eli vanhalla tavalla.

En tiedä, vaikuttaako asiaan se, että ikkunointi jumittui jossain vaiheessa ja jouduin sammuttamaan koneen katkaisijasta. Mutta niin on käynyt joskus aikaisemminkin, eikä se liity luultavasti käyttäjätileihin.

398
Ei ole "muka" käyttäjää tmp

Koodia: [Valitse]
e@le:~$ userdel -r tmp
userdel: user 'tmp' does not exist
le@le:~$

Päätteessäkin näkyy kyllä vanha käyttäjä, eli le. Mutta Ubuntua käynnistettäessä ehdotoksessa näkyy vain vieraskäyttäjä. Liitteenä olevassa kuvakaappauksessa ei taas näy vanhaa käyttäjää, joka on siis alkuperäinen ja koneen ainoa käyttäjä ollut aikaisemmein.

Asiat näyttäisivät entisiltä, jos saisi pois sen vieraskäyttäjän koneen käynnistysvalikosta. Nyt se on siellä ainoana tarjottavana vaihtoentona ja alkuperäinen käyttäjänimi pitää kirjoittaa erikseen listassa näkymättömänä.

Vieraskäyttäjä on siis jäänyt kummittelemaan asetusvalikkoon, vrt, kuvakaappaus, ja koneen käynnistysvalikkoon. Siitä pitäisi päästä kokonaan eroon.

home-hakemistossa on vain vanha käyttäjä. Näyttää siltä että vieraskäyttäjä on vain kirjautumisessa ja asetuksissa, vrt. kuvakaappaus.

399
Yritin tehdä vieraskäyttäjän Ubuntu 18.04 -koneessa graafisessa asetukset-valikossa, mutta unohdin laittaa salasanan.

Nyt nyt tekemäni vieraskäyttäjä on ainoa, joka näkyy käyttiksen uudeelleenkäynnistyksessä ja alkuperäinen käyttäjä on hävinnyt. Kuitenkin alkuperäisen käyttäjän salasana toimii kirjautumisessa ja sillä voi myös avata asetusten käyttäjätilien hallinnnan lukituksen.

Mutta ainoa tässä hallinnassa näkyvä tili on se luomani veirastili, jolta unohdinsalasanankin. Sitä ei voi poistaa, koska poista-valinta on harmaana.

Miten saisi vanhan entisen peruskäyttäjän palautetutua ja vieraskäyttäjän pois. Tosin vasemmassa kuvakepalkissa koneessa on kaikki alkuperäisen käyttäjän sinne laittamat kuvakkeet ja muutenkin kaikki näyttää alkuperäiseltä, mutta tilinimi on vaihtunut. Muistaakseni pystyy jopa kirjautumaan alkuperäisellä käyttäjänimellä, jos valitsee aloituksessa muu listassa näkymätön käyttäjä -valinnan.

400

Mihin tarvitset sen toisen Wifi:n siinä tukiasemakoneessa?

Tarkoitus on katsoa näytöttömän koneen tillannetta silloin tällöin. Muuten kone voisi toimia itsekseen. Koneessa voi olla wifi-tikku, mutta siinä ei ole muuta yhteyttä. Tietyin välein kone tarkistaisi, onko yhtyttä tarjolla.

Toisen koneen ylimääräinen wifi-tikku olisi tarkoitus laittaa hotspot-tilaan ja tällä koneella sitten tarkastella sen näytöttömän koneen tilannetta. Tilassa ei ole wifiä, joten ajatus on, että wifi olisi siinä kannettavassa koneessa, jolla halutaan tarkistaa näytöttömän koneen tilannetta. Kannettava olisi siis tukipiste (hotspot) sen ylimääräisen wifi-tikun avulla.

Netissä on jossain kirjoituksissa ollut, että jotkut wifi-kortit osaavat toimia samanaikaisesti sekä tukiaseminatilassa että asiakas- tai palvelintilassa, mutta se ei kai ole yleistä. Siksi varmin tapa olisi luultavasti käyttää ylimääräistä wifi-tikua kannettavassa koneessa.

Jos ylimääräisen wifi-tikun voisi laittaa hotspot-tilaan koneen oman wifin lisäksi, tilanne näyttäisi vähän helpommalta.


Sivuja: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 41