Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - teele

Sivuja: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18
161
Näkyykö dy.fi tyyppinen osoite palvelimella suoraan ja samanlaisena kuin muutkin osoitteet.

Eli kannattaako yrittää tehdä nimiperustaista moni-isännöintiä (virtualhostingia), jos se perustuu dy.fi -muotoisiin osoitenimiin.

Toinen saman asian ratkaiseva kysymys voisi olla, saako palvelimen näkemän asiakassivun nimen näkymään jollain tavalla esimerkiksi php:n avulla. Silloin voisi katsoa vastauksen alkuperäiseenkin ongelmaan.

Muok.

Huomasin sattumalta seuraavan kaltaisen ilmoituksen


Not Found

The requested URL /ukk.html was not found on this server.
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at oma_sivu.dy.fi Port 80

kun en ollut vielä tehnyt ukk-sivua. Ehkä tästä voisi päätellä, että Apache näkee dy.fi.-muotoiset osoitteet muuttumattomina?




162
Onko turvallista ja taviskäyttäjälle suositeltavaa asentaa ohjelmia ppa-ohjelmalähteistä.

Ubuntu 18.04 tulee ilman openscad-pakettia, mutta se on saatavissa ppa-lähteestä.

Koodia: [Valitse]

sudo add-apt-repository ppa:openscad/releases

sudo apt-get update

sudo apt-get install openscad



Ohjelma voitaneen poistaa komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -r openscad

Miten ylempi komento eroaa vaikutuksiltaan seuraavasta

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove --autoremove openscad

mutta se ei varmaankaan poista ppa-lähteitä. Miten saisi lähteetkin pois ja koneen alkuperäistilaan.


163
Tarkoitus olisi saada php:n oletussivuksi sivu sopivassa alihakemistossa, jossa olisi sitten juuri tämän sivuston aineistoa. Mutta näyttää siltä, että pelkän .htaccess -tiedoston lisääminen /var/www/html -hakemistoon ei riitä. Käytössä on php Ubuntu 18.04:ssä ihan perusasetuksilla eli sellaisena, kuin se tulee, kun ottaa apt-getilla apachen.

Mikä olisi yksinkertaisin tapa saada osoitteeseen tuleva sivupyyntö ohjautumaan oikeaan alihakemistoon sen sijaan, että se menee aina index.html-sivulle.

164
Miten kopioidaan kansio pilvikoneelle, jossa on sielläkin Ubuntu, jossa tiedostojen käsittelyyn vaaditaan salasana.

Salasana on tietysti tarpeellinen, muutenhan kuka vain voisi kopioida mitä vain pilvikoneelle, mutta miten tehdään ihan laillinen kopiointi.

Koodia: [Valitse]
$ scp -r oma_hakemisto kt_pilvessä@111.222.333.444:/var/www/html/
kt_pilvessä@111.222.333.444's password:  pilvikoneen käyttäjän salasana
scp: /var/www/html//index_hakemisto: Permission denied

Yllä olevan tyylisestä komennosta tulee lupa evätty -ilmoitus, mutta miten sen luvan voisi saada, kun on kyse oman pilvikoneen käytöstä. Kaikillehan ei voi antaa kirjoitusoikeusksia pilvikoneeseen, mutta miten saisi pilvikoneelle kerrottua, että nyt tiedostojen kopiointia yrittää luvallinen käyttäjä, kun käyttäjä ei ole pilvikoneella.


165

Tarkoituksena olisi kekeilla pilvessä toimivaa Ubuntua esimerkiksi Upcluodilta tai Hetzneriltä tai Digital oceanilta, mutta tähän mennessä ei ole onnistunut löytää yhtään yksinkertaista aloittelijan ohjetta, miten asian kanssa oikeastaan toimitaan.

Näyttäisi siltä, että jokaisen pilviyhtiön käyttäjäliittymä on erilainen.

Helpointa olisi, jos pilvikoneen päätettä voisi käyttää vaikka suoraan esimerkiksi ssh:n kautta, mutta siitten pitäisi löytää ohjeet ssh-yhteyden rakentamiseen oman koneen ja pilvikoneen välille.

Joissakin Ubuntu-versioissa on ollut pudotusvalinta Yhdistä palvelimelle (muistaakseni). Voisiko sen avulla käyttää pilvikonetta.

Luulisi pilvipalveluiden tarjoajilla olevan kiinnostusta laatia yksinkertaisia kädestä pitäen -ohjeita, mutta niitä ei tähän mennessä ole tullut netistä hakemalla vastaan.

Olisiko jossain työväenopistossa tai muussa oppilaitoksessa menossa joku pilvikoneen käyttöön opastava kurssi.


166
Huawei-nettitikku haluaa asentaa kuvassa näkyvän päivityksen.

Mistä tiedän, kuka on päivityksen julkaisija ja mistä päivitys tulee, miksei päivitys tule vain samaan tapaan kuin kaikki muutkin päivitykset, jotka voi asentaa päivityskuvakkeesta.

167
Yritin tehdä vieraskäyttäjän Ubuntu 18.04 -koneessa graafisessa asetukset-valikossa, mutta unohdin laittaa salasanan.

Nyt nyt tekemäni vieraskäyttäjä on ainoa, joka näkyy käyttiksen uudeelleenkäynnistyksessä ja alkuperäinen käyttäjä on hävinnyt. Kuitenkin alkuperäisen käyttäjän salasana toimii kirjautumisessa ja sillä voi myös avata asetusten käyttäjätilien hallinnnan lukituksen.

Mutta ainoa tässä hallinnassa näkyvä tili on se luomani veirastili, jolta unohdinsalasanankin. Sitä ei voi poistaa, koska poista-valinta on harmaana.

Miten saisi vanhan entisen peruskäyttäjän palautetutua ja vieraskäyttäjän pois. Tosin vasemmassa kuvakepalkissa koneessa on kaikki alkuperäisen käyttäjän sinne laittamat kuvakkeet ja muutenkin kaikki näyttää alkuperäiseltä, mutta tilinimi on vaihtunut. Muistaakseni pystyy jopa kirjautumaan alkuperäisellä käyttäjänimellä, jos valitsee aloituksessa muu listassa näkymätön käyttäjä -valinnan.

168
Muotoilin ensimmäisen kysymykseni vähän huonosti.

Mutta tilanne olisi siis sellainen, että haluttaisiin käyttää toista tietokonetta toisen tietokoneen näppiksen, näytön ja hiiren kautta. Toien kone voisi siis olla ilman niitä ja koneet ovat samassa tilassa niin, että wifi kuuluu.

Toisessa koneessa olisi vaikka 2 erillistä wifi-tikkua ja toisessa tavalliseen tapaan 1, Kummassakin koneessa olisi yksi wifi tavallisessa käytössä ja toisen koneen toinen wifi toimisi reitittimenä.

Voisiko tällaisella laitteistolla käyttää toista konetta toisen koneen kautta, vaikka vnc-tyyliin?

169

Olisiko mahdollista saada jollain tavalla tehtyä yhteys vaikka kahden läppärin välille ilman, että tilassa on erillistä wifi-asemaa.

Netin mukaan ainakin Pi:stä voi tehdä tukiaseman, koska siinä on wifi, ja läppärissäkin on. Eli voisiko kone toimia samanaikaiseti asiakkaana ja tukiasemana, niin ei tarvitsisi erikseen wifiä, jos sillä ei muuta käyttöä ole.





170
Tavallinen usb-tikku pitäisi tyhjentää päätekomennoilla. Luultavasti se on dev -hakemistossa, mutta miten sen saisi käsiteltäväksi niin, että voi laittaa rm *.*  -komennon.

Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l

antaa liitetyt laitteet, mutta esimerkiksi dev/sdc1 ei ole hakemisto, pitäisikö tikulle tehdä oma liitoskohta, jotta eitä pääsisi päätteessä käsittelemään, vaikka tikku on jo nyt liitettynä työpöydällä kuvakkeena. Miten tähän kuvakkeen tikkuun pääsisi käsiksi päätteen kanssa.




171
Käytän koneessa Huawei E3372-nettitikkua, ja usein tikku on kiinni koneessa jo käynnistettäessä. Tikulla on kiinalaisten ohjelmia, ja ne ilmeisesti ajetaan käyttäjältä lupaa kysymättä ainakin Ubuntu 18.04:ssä.

Ubuntu 16.04:ssä tuli joskus tiedustelu, että laitteella on ajettavia ohjelmia, hallutaanko ne ajaa. Tähän voi aina vastata, että ei (ja ei tietenkään ja ei missään tapaukssa).

Joskus tikku käynnistyi itsestään, eikä ole tietoa, käynnistyikö se silloin sillä olevien ajettavien ohjelmien takia.

Kuitenkin kaikkein luonnollisemmata tuntui käynnistää yhteys päätteeltä

Koodia: [Valitse]
sudo usb_modeswitch -v 12d1 -p 1f01 -J
Nyt siis tikulta käynnistellään jotain ohjelmaa, josta ei ole sen enempää tietoa, ehkä ei vaikuta kovin tietoturvalliselta?

Mikä olisi helpoin tapa saada tikku käyttäjän hallittavaksi?

172
Gedit vaihtaa riviä tai siis näyttää pitkät rivit allekkain.

Mistä voisi tehdä asetuksen, jolla automaattirivijaot saa pois päältä. Työkalut-valikosta ei sellaista valintaa löydy.

Muok. Kiitos nopeasta vastauksesta  :)


173

Käytän Huawei E3372 nettitikkua ja kun se on muistilaitteena, näkyy, että se sisältää ajettavaksi tarkoitettuja ohjelmia. Niitä en tietenkään halua ajaa, ja aina kun tikku kytkettäessä tulee ilmoitus, että laitteessa on ajettavasksi tarkoitettuja ohjelmia, napsaan EI AJETA -valinnan.

Mutta kun tällaista tarpeeksi kauan tekee, joskus voi tulla vahinko ja napsaan vahingossa jotain ihmeellistä ajettavaksi.

Miten saisi ne tikulla olevat ohjelmat kokonaan vaarattomaksi. Luulisin, että tämä olisi ensimmäinen epäilyttävä tiedosto


Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash


CURRENT_PATH=`echo $0|sed 's/autorun.sh//'`

"${CURRENT_PATH}"/install_linux



Mutta geditissä tallenna -komento ei ollut sallittu, enkä saanut # -merkkejä lisättyä rivien alkuihin. En vielä uskaltaisi yrittää koko tiedoston poistamista, kun en ole oikein hyvin selvillä HiLink -tikun toiminnasta.


174
Tarkoitus olisi muuttaa csv-rivi

"7.9.2018";"KALLE KELMILÄ";"TILISIIRTO";"'VIPPI";"450"

esimerkiksi muotoon

"2018-09-07";"KALLE KELMILÄ";"TILISIIRTO";"'VIPPI";"450"

Tavoitteena on saada päivämäärä calciin sellaisessa muodossa, että rivejä voi järjestää päivämäärän perusteella.

Homma onnistuu varmaan perus c++:llakin, mutta miten se menisi tyylikkäimmin vähillä koodiriveillä. Pythonkin käy tietysti, mutta miten on säännöllisten lausekkeiden kanssa.

Ehkä cin:iin saa jotenkin erottimeksi pisteen, ja sitten voi vain lukea 3 kertaa lainausmerkin jälkeen, tai jotain sen tyylistä....



175
Vanhassa 16.04 järjestelmässä selaimessa on oikealla ylhäällä pieni hakulaatikko, joka on ollut oikein kätevä.

Laitoin 18.04 päivityksen, ja nyt pitänee hakusana kirjoittaa suoraan osoitekenttään. Saisiko jostain Firefoxin asetuksista hakulaatikon vielä päälle.

Tietysti voi aina ensimmäiseksi mennä jonkin hakukoneen sivustolle, mutta silloin vanhat sanahaut katoavat eivätkä säily niin, kuin vanhassa oikean yläkulman hakulaatikossa.


176
Miten voisi tehdä c++ -pipen kautta 2 käyrää ja niiden datapisteet gnuplotille. Netistä löytyy paljon esimerkkejä tiedostodatan tulostamisesta, mutta pienen pistemäärän laittaisi mielellään suoraan pipen kautta.

Kokeilin alla olevalla ohjelmalla, enkä keksinyt keinoa erottaa käyrät toisistaan

Koodia: [Valitse]

#include<iostream> //fprint ainakin täältä
#include <vector>
#include <algorithm> // sin tulee ainakin täältä
#include <chrono>
#include <thread>

int main()
{
  FILE *pipe = popen("gnuplot -persist", "w");
 
  std::vector<double> y(10, 0.0); // y values

  fprintf(pipe, "set style data lines \n ");   
  fprintf(pipe,"set xrange [0:11]\n");
  fprintf(pipe,"set yrange [0:30]\n");

  for(int i=0; i<1; i++) // 10 plots
  {
    fprintf(pipe, "%s", "plot '-' \n");
   
    for(int j = 0; j < 10; j++)
      {
        y[j] = sin(i + j) + 3;
      }

    for(int j = 0; j < 10; j++)
      {
        fprintf(pipe, "%d %f\n", j, y[j]);   // ensimmäinen käyrä
      }

    fprintf(pipe, "%s", "plot '-' \n");     // toinen käyrä
    for(int j = 0; j < 10; j++)
      {
        fprintf(pipe, "%d %d\n", j, 2*j);
      }

    fprintf(pipe,"e\n");    // finally, e
    fflush(pipe);   // flush the pipe to update the plot
    std::this_thread::sleep_for(std::chrono::milliseconds(100));
  }

  fclose(pipe);  //  close the pipe
  return 1;
}


// käyttämäni käännöskomento
// g++ koe01.cpp -Wall -pedantic  -std=c++11 -o koe01 


Silmukoita on turhaan sisäkkäin, kokeilin myös liikkuvaa käyrää, ja se toimii, mutta ohjelma on niin lyhyt, että kahden käyrän ongelmakin selviää varmaan siitä helposi.

Ehkä jotenkin olisi saatava '-' -lukumuodolle kerrottua, mitä datarivin arvoja haluaa käyttää. Toinen vaihtoehto olisi saada viiva katkaistuksi silloin, kun datasarjat vaihtuvat. En ole onnistunut kummassakaan :(

177
Olisiko jotain kätevää tapaa saada astemerkki mukaan gnuplotin akselin nimeen.

altgr shift 0 näytää sotkevan koko kuvan, tosin tein vain yhden pikakokeilun, joten ongelma voi olla muussakin tekemässäni virheessä.

178

Käytän Huawein E3372-nettitikkua, ja paketin mukana tulleet parit ovat olleet roskiksessa jo kauan sitten eli pelkkä kortti on tallella tikussa.

Saisiko kortin puhelinnumeron mitenkään näkyville esimerkiksi päätteen kanssa tai selaimella?

179
Koneessa on ollut Ubuntu 16.04 jo aika kauan ja kaikki on toiminut hyvin. Aina silloin tällöin on tullut myös linux-päivitys, ja vanhoja kerneleitä on jäänyt levylle.

Mikä olisi sujuvin tapa poistaa vanhat kernelit. Koskaan ei vielä ole tarvinnut päivitysten jälkeen käynnistää vanhempaa linuxia, joten uskoisin, että kaikki vanhemmat voisi poistaa turvallisesti, jos vain sen voi tehdä hyvin vaatimattomalla linux-osaamisella.


180

Pakettivaraston ohjelmia voi asentaa esimerkiksi sudo apt-get install -käskyllä, jos koneessa on yhteys.

 Mutta jos tarvitaan ohjelma yhteyden muodostamiseen ja on olemassa toinen kone, jolla ohjelman voi noutaa, miten sen saa esimerkiksi muistitikun avulla asennetuksi yhteydettömään koneeseen.

Eli ohjelma pitäisi siis hakea tikulle ja sitten apt-get -ohjelmalle kertoa, että asennettava ohjelma onkin tikulla netin sijasta.

Sivuja: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18