Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - tikola

Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11
121
Laitealue / Vs: DVB-T2 USB -viritintikku Kiinasta
« : 05.02.18 - klo:11.56 »
Tätä olen käyttänyt usein korttien valinnassa

https://linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T2_devices

Mutta näyttäisi hieman, että USB puoli laahaa ajasta jäljessä. PCIx korteissa tuo wiki on toiminut hyvin, kun tarjontaa on niissä niin rajallinen määrä, mutta näissä USB vehkeissä Kiinan tarjonta voi ajaa Wikin ohi


timo

122
Laitealue / Vs: DVB-T2 USB -viritintikku Kiinasta
« : 05.02.18 - klo:11.04 »
On tämä todella helppoa Linuxissa!

No helppoa ja helppoa. Noinhan ne TV kortit usein toimivat, eli tarvitaan erillinen firmware, mutta kun se on kunnossa, niin sitten homma on helppoa. Piti tuossa osata lokeja tutkia ja kaikkea sellaista säätää, mutta jos ne osaa niin homma on helppoa.

Nyt sitten TVHeadend tai VDR Kaffeinen tilalle, niin sitten voit tehdä vaikka mitä muutakin kuin katsella pelkkää livekuvaa. Erityisesti hakusanapohjaiset ajastustoiminnot ovat minulla kovassa käytössä ja oikeastaan se pääasiallinen TV:n katselutapa.

123
256Mb kampa löytyy ja hinnasta päästään takuulla sopuun

124
Tiedän, mutta kun toisen tulostimen kohdalla yritin noudattaa noita ohjeita epäonnistuin. Liian monta pientä johtoa piti irrottaa ja kun kasasin sain tulostimesta ulos vain virheilmoituksia. Nyt ongelma on kierretty tuoreemmilla laitteilla ja sikäli tuo on menossa hylkyyn. Jos joku haluaa puhdistusoperaatioon ryhtyä minuun saa ottaa yhteyttä. Muistin voin postittaa, mutta tulostinta en mihinkään lähetä.

125
Nyt kävi käsittämätön tuuri - juuri otin yhden tuollaisen juuri tuosta tulostinmallista syrjään, kun tulostin joutaa romutukseen himmeiden värien takia. Laita viestiä timo.ikola@kolumbus.fi, niin sorvataan kauppoja loppuviikosta. Pääsen siihen käsiksi vasta torstaina kun olen takaisin toimistolla

timo

126
Joko siirryn spotifyihin

Tälle ääni. Elämä helpottuu, eikä ole minusta paha hinta se vajaa kymppi/kk, kun käytössä on melkein kaikki musiikki maailmassa. Youtubekin kannattaa muistaa.

Täältä ääni myös tuolle. Eli musiikkitiedostojen kanssa pelaaminen on "so last season" ja IPAD kuten moni muukin nykypäivän laite on tehty nimenomaan tämänkaltaisten nettipalvelujen kuluttamiseen - tiedostojen kanssa sähläämisen sijaan. Kukin saa toki tehdä tavallaan ja minäkin jatkan tiedostojen parissa - mutta myös spottifyä kuunnellen.

127
Pienimmän riesan tie on se, että käytössä on iTunes, joka on liittänyt musiikkikirjastoonsa ne Linux koneella olevat musat ja sitten sen iTunesin kautta hoidetaan synkkaus iPadiin. Minulla on tämä systeemi, eli käytännössä käytössä on yksi windows kone, jossa iTunes ja musiikkivarastona Linux kone/palvelin samba jaolla verkkolevynä Windowsin suuntaan ja siitä sitten Apple vehkeisiin iTunesin kautta.

Applen filosofia on, että tiedostoja ei ole tarkoitus käyttäjän siirtää vaan ne leijuvat jotenkin muuten järjestelmästä toiseen. Tässä ketjussa on esitetty monia vaihtoehtoisia tapoja, mutta kaikissa niissä on puutteensa ja todennäköisesti huonompi käytettävyys kuin tässä Applen toivomassa tiessä. Eli tämän valitsit kun iPadin hankit - tietoisesti tai tietämättäsi.

Saako iTunesin toimimaan suoraan linux koneella esim. Winessä on minulle mysteeri. Minulla kuitenkin vielä on yksi windows tuota (ja muutamaa muutakin) hommaa varten. Jos periaatteesta tai jostain muusta syystä, et sitä windowsia kotona siedä, niin sitten asiat menevät haastavammaksi, kuten tässä ketjussa on kerrottu. Sinällään minullakin on tilanteesi, jossa linux koneen musat siirretään Apple laitteisiin. Minä vain siedän väliin windows koneen ja iTunesin.

128
Pöytäkoneessa ei tätä ongelmaa ole, eli kasaa osista, niin ei tule Windowsia. Marketista voi jättää sen valmiin koneen ostamatta, kuten olen jo sujuvasti vuosikaudet tehnyt. Läppäreiden kasaaminen osista on sen verran hardcore hommaa, että siihen en ole koskaan ryhtynyt. Vain vaihtanut jotain yksittäistä risaa osaa tai lisännyt muisteja.

Pöytäkoneiden osalta markettikoneet ovat muutenkin vähän kyseenalainen juttu, koska niissä on yleensä epästandardeja komponentteja ja siten enemmän tai vähemmän kertakäyttöisiä. Itse kasatun koneen voi kasata niin monesti uudelleen uusilla osilla kuin haluaa. Joskin nykyisellään useinkaan ei koteloa (ja joskus virtalähdettä) enempää siinä hommassa siirry.

129
Saksalaisesta näppäimistöstä puuttuu vain ruotsalainen oo, mutta muut Suomessa käytettävät skandit siinä on.

Mutta kaikki ei ole samalla paikallaan

https://fi.wikipedia.org/wiki/QWERTZ

Eli ei se optimaalinen ratkaisu ole ja siksi alkuperäinen pyyntö on validi. Toki tarralla voi hoitaa, mutta tarran kestävyys ei liene alkuperäisen näppäimen tasoa



130
[ Kyse on kuitenkin enemmän periaatteesta, että ärsyttää tuo Win10 monopoli. Se ettei kuluttajalla ole yhtään mitään valinnanvapautta ja joutuu pakosta ostamaan joka suhteessa huonomman käyttöjärjestelmän.

Tästä olen täsmälleen samaan mieltä, eli maksoipa se Windows viisi tai viisikymmentä euroa jos sitä ei halua, niin ei siitä halua maksaakkaan. Totta kai hinta häviää käytetyissä eikä sillä rahallisesti ole varmaankaan merkitystä, mutta periaatteellisella tasolla kyllä. Miten tuo minun aiempi kysymys, eli onnistuuko tämä maailmalta ja saako sillä säästelyllä rahalla ostettua näppäimistölle skandilayoutin vai tarkoittaako nykytilanne, että joutuu tyytymään saksan/amerikan näppäimistöihin jos microsoftittoman koneen haluaa??

Se näppäimistön layout on kuitenkin ihan merkittävä käyttömukavuustekijä suomessa, jos suomeksi koneella jotainkin kirjoittaa.

131
Lienee ikuisuusaihe, joka kaatuu aina siihen, että markkina on jonkun mielestä liian pieni. Mutta arvokas nosto - jos haluaa ostaa koneen suomalaisella näppäimistöllä ilman Windowsia, niin ei se saksan verkkokaupastakaan aina liene ihan helppoa. Eli tuo näppäimistön aito suomi layout ja windows lisenssin puuttuminen on varmaan jonkinkokoinen markkina, johon luulisi jonkun kauppiaan tarttuvan jossain vaiheessa.

132
Multimedia ja grafiikka / Vs: "Multimediakone" - miten?
« : 07.07.17 - klo:10.46 »
Minulta iso ääni VDR:n puolesta. Olen käyttänyt jo pitkään ja tulen käyttämään sitä pitkään

https://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu10.04LTSaanVDRnasentaminenTS-tiedostoille

Viime aikojen ilmapiiri on minusta mennyt siihen suuntaan, että moni entinen VDR käyttäjä on siirtynyt noihin VU+ jne. valmisbokseihin. Periaatteessa samaa Linux kamaa, mutta merkittävänä erona, että niissä on valmiit imaget joita vaan tiputellaan laitteelle ja kaikki toimii laakista. Kun taas tässä perinteiseen tietokoneen turvaavassa mallissa joudutaan pakettivarastojen lisäilyyn ja kofigurointiin. Itse en ole ikinä koskaan kääntänyt itse mitään ja aika pitkälle olen VDR:llä päässyt.

Täällä aika paljon keskustelua noista VU+/Enigma jne. valmisbokseista:
http://www.huoltovalikko.com/

Mutta jos haluat hyödyntää vanhaa rautaa, niin sitten VDR, MythTV jne. ovat se sinun optio. Sillä saralla viimeaikojen kuuminta hottia on nähdäkseni ollut nm:n mainitsema TVHeadend, johon sitten näyttölaitteena liittyy se openelec/libreelec:
https://tvheadend.org/

Jos lähtisin nyt nollasta valintani olisi tuo VU+/Enigma tai sitten TVHeadend. Tuskin lähtisin VDR:ään. VDR on edelleen aktiivinen saksassa, mutta osa aktivisteista on liuennut pois. Jos saksan kieli taittuu, niin sitten VDR on edelleen erinomainen vaihtoehto. TVHeadend on vissiin hieman modernimpi ja kevyempi variaatio samasta aiheesta. Pitkän VDR historian takia mitään kiirettä siitä pois ei ole. VDR:n pääkehittäjä Klaus Schmidinger on kyllä kullanarvoinen resurssi ja esim. viimeaikoina on uutta versiota pukannut aika tiiviisti. Ongelmaksi tulee se, että kaikki pluginit eivät välttämättä ole pysyneet tahdissa mukana ja siitä seuraa sitten haasteita.

Minulta saat suoraan linuxissa toimivia vanhemman polven DVB-T kortteja pilottikäyttöön kahvirahalla (Vantaalla). Sitten kun homma rokkaa voit pohtia isompia korttiostoksia:

https://linuxtv.org/wiki/index.php/Hardware_device_information


timo.ikola(2)kolumbus.fi

ps. Muuten yhdyn täysin nm:n lausuntoon. Jos et halua harrastaa TV:n säätämistä niin ostat vain television, mutta jos haluat harrastaa, niin tällä saa sitten paljon enemmän ominaisuusksia ja säätämistä.

133
Yleistä keskustelua / Vs: Linux kannettavissa
« : 30.05.17 - klo:11.36 »
Eikös tästä voisi tiivistäen todeta, että jos läppärisi on pikkuisenkaan vanhempi ja yleisempi, niin suunnilleen kaikki toimii laakista esim. tämän foorumin Ubuntulla. Jos läppärissä on jotain uutta/ihmeellistä, niin sitten voi haasteita tulle.

Minulla ei ole vielä koskaan mikään kriittinen jäänyt toimimatta, kun windows käytöstä hylättyihin läppäreihin olen Ubuntua/Mintiä pistänyt.


134
Jep. Käytä levyn UUID:tä mdadm.confissa: http://serverfault.com/a/460139

Koodia: [Valitse]
# mdadmin --detail /dev/md0
/dev/md0:
        Version : 1.2
 ....
           Name : enterprise:0  (local to host enterprise)
           UUID : 7d2bf7e5:dc6edd5c:3ca12e46:8c9e5d4b
         Events : 48
mdadm.conf:
Koodia: [Valitse]
ARRAY /dev/md/0 metadata=1.2 UUID=7d2bf7e5:dc6edd5c:3ca12e46:8c9e5d4b name=enterprise:0


Näin sen olinkin jo alustavan googlailun perusteella järkeillyt ja kun tarkemmin katson järjestelmääni, niin noinhan se minulla on jo määritelty. Sen lisäksi minulla on sekavia sotkuja mdadm.conf tiedostossa ja siivosin ne nyt pois. Katsotaan riittäisikö se yksistään avuksi. Käytännössä siellä oli sama MD laite kahdella eri UUID arvolla ja siivosin sieltä pois ne, jotka sinne eivät oikeasti kuulu.

Tuossa edellä näkyvä "UUID:7d2bf7e5:dc6edd5c:3ca12e46:8c9e5d4b" on kyseisen MD laitteen ohjelmallinen UUID - mitä tapahtuu jos sdc ja sdd vaihtavat paikkaa - pysyykö se samana? Tuolla serverfaultin linkissä nimittän määritellään erikseen kiintolevyjen UUID:t, joista pakka muodostuu, mutta en nyt ihan täysin pysy mukana prosessissa. Se on se juttu jota tarvitsen, jos mdadm.conf tiedostolle tekemäni siivoilu ei auta hommassa.

Aika näyttää - kaikki toimii taas hyvin juuri nyt, mutta viimeaikojen kokemuksilla se ei ole ollut kovin pysyvä asioiden tila  :P

135
Tämä hieman jatkuu edelleen, eli buutissa tahtovat kiintolevyt vaihtaa /dev/sdx nimeään ja siitä seuraa ongelmia.

Nyt paneutumisen alla on seuraavat asiat

1) Miten /dev/sdx laitteen saisi lukittua aina samaksi - ilmeisesti ei ihan helpolla
2) Mikä on Superblock, jolla tunnistaminen kai tyypillisesti tehdään
3) Auttaisiko oikeanmutoinen mdadm.conf tiedosto
4) Entäs UUID pohjainen tunnistaminen
5) joku muu konsti

Eli kaikki toimii ja ongelmatilanteista osaan toipua, mutta kyllä tässä aktiivinen googlailu edellisten kysymysten osalta on käynnissä, jolla raid laitteen käynnistymisongelmia saisi paremmin haltuun. Nykytilanteessa ihan mdadm --assemble --scan /dev/mdX riittää ihan hyvin toipumiseen, eli noita edellisten viestien haastavampia juttuja en ole enää vähään aikaan tarvinnut. Olennainen parannus aiempaan on siirtyminen RAID-6 laitteeseen, jolloin yksittäisen (tai jopa kahden) levyn hukkaaminen ei ole niin dramaattinen tapahtuma.

Ongelmien lähde juontaa juurensa muisteista niipukkaaseen emolevyyn, jossa joudun ajoittain tekemään hallitsemattomia buutteja kun etsin käypäistä muistia. Toistaikseksi ajan yhdellä vakaasti toimivalla 2Gb kammalla, mutta olisihan hyvä että modernissa koneessa olisi pikkuisen enemmän muistia :-)


136
Toinen rohkea komento jota olen käyttänyt on:

sudo mdadm --assemble --force --invalid-backup --backup-file=foo  --run --verbose /dev/md127 /dev/sd[bcdef]

Eli madadm assemble komennolle kerron, että reshapen backup on invalid ja backup file on olematon, johon viittaan kuitenkin. Tämäkin auttaa tietyssä tilanteessa RAID laitteen herätyksessä rikkomatta dataa. Käytännössä siis silloin jos hallitsematon buutti tuli levypakan uudelleenjärjestyksen aikana ja ongelmaviestit sen jälkeen ovat esim.:
"MD127 has an active reshape - checking if critical section needs to be restored - backup not found"

Kyllä tämä linuxin softaraid laitteiden pelaaminen vaatii hieman rohkeutta ja ajoittain hyviä backuppeja, mutta kun jyvälle hommasta pääsee, niin vaikka mitä voi onnistuneesti tehdä.

timo

137
Olen ollut Ubuntu ja VDR käyttäjä kaikki nämä vuodet. Minun järjestelmä on vain viimevuodet ollut sellainen, että siellä on ollut yksi Raid-1 laite, joka toimii kuin se kuuluisa junan vessa, mutta nyt uuden serverikoneen myötä kasvatin tallennustilaa ja siirryin RAID-5 laitteeseen. Se ja hieman muisteille krannttu epävakaa emolevy ovat nyt sitten poikineet näitä ongelmia. Käytännössä ongelma syntyy siitä, että levyjen kirjaimet saattavat hallitsemattomassa buutissa muuttua ja siitä sitten seuraa kaikenlaista. Kaksi perustavanlaatuista virhettä tein RAID laitteen perustamisessa, joita olen parhaillaan korjaamassa.

- Jos levyjä on useampi RAID-6 on parempi kuin RAID-5, koska RAID 6 kestää kahden levyn rikkoutumisen
- Tein laitteen koko levylle (SDA) - nyt muutan sen vain koko levyn kattavalle ensimmäiselle osiolle SDA1 - tämän pitäisi antaa parempi turva hallitsemattomaan buuttiin ja levyn osiotaulujen sotkeentumiseen


138
Palataanpa tähän ikivanhaan aiheeseen, koska teema tuntuu itselläni olevan edelleen ajakohtainen. Tällä kertaa hallitsematon buutti rikkoi RAID-5 laitteen. Käytännössä neljästä levystä kaksi unohti olevansa osa RAID5 pakkaa ja sen jälkeen alkoi kasa ongelmia. Käytännössä levyt luulivat olevansa RAID0 laitteita oikean viitosversion sijaan.

Näissä ongelmissa minulla homma tuntuu jotenkin aina päätyvän tuohon Bad Superblock teemaan.


Tämän linkin:
http://serverfault.com/questions/525965/recovering-raid5-array-after-zeroing-wrong-superblock

Rohkea komento puri:
sudo mdadm --create /dev/md0 --assume-clean --level=5 --raid-devices=4 /dev/sde1 /dev/sdb1 missing /dev/sda1

Siis kun perus mdadm --assemble komennot eivät pure on mahdollista tietyin ehdoin palautua alkuperäiseen tilaan luomalla uusi laite mdadm --create komennolla. Jos palikat ovat uuden luomisessa samassa asennossa kuin alkuperäisessä hajonneessa, niin on hyvinkin mahdollista, että homma palautuu alkuperäiseen tilaan ja data pelastuu. Kieltämättä hirvitti kun komento kyseli, olenko ihan varma, mutta rohkeasti menin eteenpäin ja pääsin onnelliseen lopputulokseen.

Yhden kerran aiemmin on käynyt sama ja silloin menetin datani, mutta nyt tällä uudella tiedolla olisin ehkä silloinkin selvinnyt. No onneksi TV lähettää niin paljon uusintoja, että täydellinen palautuminen on vain ajan kysymys. Nyt kaikesta oppineena alkaa RAID laitteen remontti, jossa levyt siivotaan ja alustetaan parempaan kuntoon kuin ne tällä hetkellä ovat, jotta riski ongelmiin pienenee. Samalla RAID5 tulee päivittymään RAID6 muotoon, jotta senkin myötä riski ongelmiin pienenee.

Innostuneena positiivisia kokemuksiaan jakamassa  - Timo - jolla edelleenkin isoja puutteita perusteissa, mutta kokeilunhalua ja sinnikkyyttä sitäkin enemmän.

139
Mutta tokihan puhtaasta asennuksesta levyn reunalle jääneiden tiedostojen kaivaminen vaatii viitseliäisyyttä ja osaamista, joten itse olen luottanyt tähän. Ehkä tuo nm:n vinkki päällekirjoituksesta kannattaa lisätä prosessiin. Eihän sekään iso vaiva ole, kun yhden komennon ajaa.


140
Minä olen aina tehnyt puhtaat asennukset ennen myyntiä - siinä nyt ei paljon tuntia enempää vierähdä ja sitten on ihan varma, että se on tyhjä ihan kaikesta. Olennaista on myös, että siellä on joku käyttöjärjestelmä, josta ostajaehdokas näkee, että se oikeasti toimii.


timo

Sivuja: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11