Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - tikola

Sivuja: [1] 2 3 ... 11
1
Kiitokset hyvästä selvityksestä - Snappeihin olenkin VDR hommissa jo tutustunut, eli OSCAM suositettiin asentamaan sen kautta.

2
Mutta onko tuo haluttu toiminto vai ei - eli pitäisikö Synapticin osata tehdä sama lukitus vai ei? Eli onko tuollaisella 20 vuotta vanhalla "bugilla" toiveita tulla ikinä kuntoon?

Olettevasti jos se alkaa sopivassa paikassa sopivia ihmisiä ärsyttämään niin sitten, mutta ehkei tässä kannata hengitystä pidättää korjautumista odotellessa. Minua tuo vähän synaptic aktiivikäyttäjänä hiertää. APT on siis se käyttöjärjestelmän oma tapa hoitaa pakettien hallinta ja Synapitic on jonkinlainen käyttöliittymä sitä vasten, mutta ei sisällä kaikkia ominaisuuksia mitä APT osaa? Vai onko APT vain yksi pakettienhallintaohjelma muiden joukossa?

3

Eli voit kiinnittää esimerkiksi vdr:n asennetun paketin komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-mark hold vdr

Tuo oli muuten kova - tuota lähden kokeilemaan ensiksi

4
Näin minäkin sitä järkeilin. Lähinnä hain tässä sitä onko tuossa paketointisysteemissä jokin muuttunut, kun aiemmin onnistunut pakettien ja lähteiden kanssa pelailu ei enää toimikkaan. Sehän on tässä tapauksessa tuo maksukortin dvbapi, joka aiheuttaa ongelman - muut paketit kyllä löytyvät ihan heittämällä.

Koskaan ei ole vielä yli kymmenvuotisen VDR käytön aikana kääntää mitään - nyt ollaan jo aika lähellä

Jos käännän riippuvuudet syntyvät niihin paketteihin mitä minulla sattuu olemaan asennettuna sillä hetkellä, jos ylipäänsä riippuvuuksia on olemassakaan?

5
VDR ja sen lisäosat. Sillä ohjelman nimellä nyt tuskin on kovin suurta väliä, eli sama kuvio pätenee ihan mihin tahansa softaan, kun käytetään epävirallisia pakettilähteitä.

Eli tämän hetken kuvio pakettilähteille on se, että tämä repository on nyt käytössä ja sieltä sen sain toimimaan, mutta itse core VDR tulee sieltä aavistuksen vanhempana versiona kuin Ubuntun omat pakettilähteet:
https://ppa.launchpadcontent.net/fnu/unstable-vdr-fnu/ubuntu

Siitä johtuen joudun jatkuvaan luuppiin sen kanssa, että VDR:lle tarjotaan koko ajan päivitystä.

Näistä seuraavista se kaipaamani dvbapi laajennos olisi tarjolla, mutta niissä ei ole kaikkia muita paketteja mitä tarvitsen.

https://ppa.launchpadcontent.net/ckone/jammy-vdr/ubuntu
https://ppa.launchpadcontent.net/gandalf-der-grosse/main/ubuntu
https://ppa.launchpadcontent.net/seahawk1986-hotmail/jammy-vdr/ubuntu

Eli jos otan näitä käyttöön Ubuntu poistaa esimerkiksi selainpohjaisen hallintakäyttöliittymän tai linkityksen talouden Kodi päätteisiin, koska niitä paketteja ei ole näissä kaikissa tarjolla.

Olen tottunut noihin jo vuosikymmenen luottamaan, eli olen aina saanut noiden kavereiden ylläpitämistä pakettilähteistä haluamani laajennokset (ja samalla versiopäivityksiä), mutta nyt uudella 22.04 versiolla tämä on selvästi hankaloitunut. Eli Synaptic (tai Ubuntu itse) on tullut tarkemmaksi riippuvuuksista, versioista ja niiden ristiinmenosta. Ihannetilanne olisi jos pystyisin käyttämään Ubuntun omaa VDR paketointia ja sitten vain saisin sen dvbapi paketin, jota tarvitsen maksukortin salauksenpurkuun ihan mistä tahansa noista tai jostain muualta. Mutta se ei nyt onnistu, eli jos aktivoin noita pakettilähteitä minulla osa paketeista päivittyy ja osa häviää, enkä saa systeemiä ihan haluamakseni.

6
Tämä aihe on muinainen, eikä oma kysymykseni ole täsmälleen sama, mutta kysymyksen otsikko on, joten ei keksitä uutta threadia vaan käytetään tätä vanhaa. Eli käytän 22.04 ympäristössä tiettyjä epävirallisia pakettilähteitä saadakseni ohjelmistoon haluamani laajennososan. Nyt pakettilähteet ovat rakentuneet niin, että yhtä laajennosta vaille kaiken saan ihan Ubuntun omasta pakettilähteestä. Laajennusosa jota kaipaan tulee pakettilähteestä, jossa perusohjelmistosta on aavistuksen vanhempi versio kuin Ubuntun virallisissa paketeissa. Teen asennukset pääosin Synapticilla, joka on tällaiselle maallikolle se helpoin tapa. Aiemmissa versioissa homma meni minusta niin, että Synaptic ei ollut kauhean nuuka siitä oliko asennettuna, joku väärä versioyhdistelmä ja se hyväksyi erilaisen repositoryillä kikkailun. Siis sen että käytin tilapäisesti jotain pakettilähdettä aktiivisena ja kun olin sieltä asentanut haluamani poistin sen pakettilähteen ja se väärästä repositorystä asennettu paketti jäi käyttöön.

Nyt 22.04 versiossa tuntuu sille, että kun teen tätä aiemmin toiminutta systeemiä vaihtaessani käytössä olevia repositoryjä Synaptic helposti poistaa paketin, joka ei ole yhteensopiva. Tämä sinällään on varmasti järkevää ja perusteltua, mutta mitenkäs minun pitäisi toimia jos haluan toimia sitä vasten.

Eli haluan asentaa yksittäisen paketin repositorystä ja jättää kaiken muun ennalleen. Nähdäkseni vaihtoehdot ovat

1) Muuttaa Synapticin jotenkin sallivammaksi tällaiselle kikkailulle
2) Asentaa pelkän DEB paketin jotenkin siten, että ei välitä riippuvuuksista - onnistuisiko tämä apt-getillä?
3) Kääntää paketin itse
4) joku muu temppu


Nyt olen tehnyt sen yhden laajennososan siten, että käytän yhtä epävirallista pakettilähdettä, jossa on pykälää virallisia lähteitä vanhempi versio pääohjelmasta, mutta sieltä löytyy kaikki kaipaamani paketit. Olen Synapticilla lukinnut paketin siihen vanhimpaan. Se toimii kohtuullisesti, mutta ei täysin, eli siinä on yksi häiritsevä pikku bugi ja lisäksi kaikki päivitysjärjestelmät koko ajan tarjoavat sitä uudempaa. Jos hyväksyn Synapticin tai Webminin tarjoamat päivitykset saman tien se haluamani laajennososa poistuu.

Eli pärjäilen kyllä näin, mutta ihan täydellinen tämä ei ole. Mitä vaihtoehtoja minulla on, jos tarve on saada ohjelmistoon yksi laajennososa, joka olisi pakettilähetissä tarjolla, mutta jota en osaa pelkästään asentaa hämmentämättä muita paketteja. Itse asiassa olen miettinyt, että olisiko nyt se ensimmäinen hetki kun jotain on pakko kääntää itse. Tähän saakka muiden kääntämät paketit ovat hoitaneet homman nin hyvin, ettei tarvetta ole ollut, mutta nyt aletaan olla aika lähellä.

7
Multimedia ja grafiikka / Vs: VDR:n asentaminen
« : 18.01.23 - klo:15.10 »
Minulla on teksti tullut samalla ohjelmistoversioilla koko ajan.- Tai sen verran reistaa, että Kodi aina aktiivisesti unohtaa minun haluavan nähdä tekstityksiä ja ne pitää napsauttaa päälle, mutta missään vaiheessa ei ole tekstitysten kanssa ollut ongelmia

Antenni TV ja samat Ubuntu 22 VDR binäärit kuin varmaan sinullakin. Veikkasin, että lähetteen tilapäinen vika se vain oli

8
Tuohon en sano mitään, eli itse teen 99% editoinnit ihan selainpohjaiselle ID editorilla ja JOSMin kaivan esiin vasta kun tulee tarve relaatioiden tai muiden isompien kokonaisuuksien muokkaamiselle kerralla.

Eli sanoisin, että aloittelijan kannattaa lähteä ID editorilla ja vasta kun jotain on tehnyt ja ID:n rajat ovat tulleet vastaan kannattaa ryhtyä JOSM pohdintoihin.


9
Alkuperäiseen kysymykseen - Lahdessa keskustan alueella näyttää olevan aika paljon vanhentunutta tagitusta ja sitten yksi toistuva ilmiö ovat kerrostalojen sisäpihoille menevät ajoväylät, jotka risteävät rakennuksen kanssa. Eli siihen pitäisi joku oikeaoppinen korjaus keksiä. Täältä niitä vinkkejä löytynee: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Main_Page

10
Joo - kyllä tässä HSL:nkin virka-aikaa on käytetty :)

Minä korjasin tiet - HSL korjaili noita POI pisteitä, joten eletäänpäs pari päivää eteenpäin ja tarkistetaan tilannetta uusiksi. Siinä menee jokunen yö, että nämä muutokset päätyvät reittioppaaseen saakka.

11
Avasin osoitteen https://kartta.vantaa.fi/ Windows-koneen Chromessa, jossa se ei jää jumiin. Siinä kartassa numerointi on todellisen tilanteen mukainen.

Nyt kun tarkistan Partioaitta Outletin osoitetta, niin se on Porttipuistontie 1. Askon osoite on Porttisuontie 1. Herää kysymys olenko itse kirjoittanut osoitteen oikein silloin kun tein reittihakua.

Kyllä nuo kaupunkien kartat yleensä toimivat - minulla toimii ainakin. Se oliko tässä käyttäjän virhettä on täysin mahdollista, mutta kyllä siellä kiistatta aitoa virhettäkin oli. Nyt kun itse katselen asiaa, niin meillä on kadun molemmissa päissä liikerakennus Porttisuontie 1 osoitteessa. Eli minäkin näen tuossa ihan selvän ristiriidan ja korjaan sen suoraan OSM dataan.

Eli nämä kaksi eri rakennusta ovat toistaiseksi samalla osoitteella - tai viiden minuutin päästä eivät enää ole kun laitan niille oikeat osoitteet, mutta juuri nyt vielä ovat:

https://www.openstreetmap.org/way/163260442
https://www.openstreetmap.org/way/27012849

Se mikä tässä ainakin oli pielessä oli se, että koko tie oli merkattu Porttisuontieksi. Vantaan karttapalvelun mukaan yksisuuntainen pätkä Vanhalta Porvoontieltä on oikeasti Porttipuistontie ja se muuttuu vasta Salpakujan risteyksessä kaksisuuntaiseksi muuttuessaan Porttisuontieksi. Eli siellä oli OSM datassa yhdellä tienpätkällä väärä nimi, mutta ei ole enää ja nyt muutaman päivän päästä reittiopas toimii tältä osin paremmin - en vielä takaa, että toimisi oikein, mutta edellytykset toimia paremmin ovat olemassa. Eli kyllä tässä oli ihan selvää OSM aineistovrihettä, joka vaikutti varmasti asiaan, mutta koska on kyse avoimesta ja joukkoistetusta hommasta me pystymme sitä näin livenä korjailemaan saman tien oikeampaan suuntaan.

Se mikä tässä on hankalaa on se, että siellä Vanhan Porvoontien päässä on kyltti Porttisuontie vaikka siellä karttapalvelujen mukaan pitäisi lukea Porttipuistontie. Eli kaupungilla on nyt tuossa paikassa kyltitys ja karttapalvelu ristissä ja jompaa kumpaa on korjattava. Pallo on nyt HSL:n ja Vantaan kaupungin välimaastossa, joten eiköhän tuo jollain aikataululla korjaudu -siihen saakka tämä nyt tekemäni muutos on varmaan vähiten huono ratkaisu.

Käytännössä Open Street Map on parempi siellä missä päivittäjiä on enemmän ja huonompi sitten syrjäisemmillä alueilla. Yleinen käsitys on, että esimerkiksi Helsingin keskustan alueella OSM on todennäköisesti parempi reittioppaan kaltaisessa käytössä kuin kaupungin omat kartat. Ajatuksena se, että kartta on muotoutunut käyttäjien käytännön kokemusten mukaan ja sitäkautta se on parempi liikkumiseen kuin kaupungin viranomaistuote.


12
Palaute on nyt mennyt reittioppaan tekijöille ja he korjaavat sen - tarkasta tilannetta muutaman päivän päästä. Asia meni muuten juuri kuten arvelinkin, eli kartta-aineisto sinällään on Open Street Mapia, mutta taustalla on eri kaupungeissa tms. kaupunkien osoitetietoa ja muuta dataa täydentämässä Open Street Map datan puutteita. Nämä kun  sitten menevät sopivalla tavalla ristiin, niin kaikenlaista outoa voi ilmetä. Tässä tapauksessa taisi olla kyse lähinnä OSM datassa duplikoituneesta kohteesta ja siten korjaaminen onnistuu tekjöiden omin voimin. Olisi onnistunut meiltäkin jos olisimme osanneet, mutta nyt se meni suoraan sinne. Se osuinko täsmälleen oikeaan vaivaan jää nähtäväksi, mutta jotain puutteita Porttisuolla tulee varmasti kuntoon.

Palautekanava josta tällaiset halutaan on HSL:n normaalit kanavat, eli kun tuollaisia huomataan viestiä vain sinne ja jos ei vastausta kuulu, niin uutta viestiä vain perään.

Reittioppaan osoitehaun perusteita on yleisellä tasolla avattu täällä:  https://digitransit.fi/osoitehaku/ ja saman kansainvälistä variaatiota voi tutkia: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Digitransit

Kokonaisuushan on hyvin Ubuntu foorumeille soveltuva, eli HSL:n reittiopas perustuu erittäin suurelta osin avoimeen aineistoon ja avoimiin työkaluihin, eli kyllä reittiopas on vähintään Ubuntu käyttäjän hengenheimolainen.

13
Sen tiedän, että näitä kyllä korjaavat koko ajan ja osaa voi korjata jokainen ihan itse, mutta tästä nimenomaisesta en ole ihan varma

14
Olet muuten oikeassa - HSL:n reittiopas osoitteella Porttisuontie 1 Itäinen on juurikin siinä Askon kohdalla, mutta jos otat Porttisuontie 1 läntinen niin se on ihan eri paikassa. Nuohan lienevät pysäkkejä tai jotain muita kohteita ja en nyt tunne pysäkkien paikkoja alueella, mutta outoahan tuo on. Jos pysäkkidatassa on vikaa ja pysäkin sijainti pielessä niin sitten se on OSM datassa korjattavissa.  Eli nyt pitää päästä jyvälle siitä mitä tuo Porttisuontie 1 oikein Reittioppaassa meinaa. Nopealla katsomisella Open Street Mapista en moista kohdetta löytänyt, joten se voi olla jostain muustakin järjestelmästä peräisin oleva kohde.

15
Vantaan karttapalvelussa numerointi menee samaan tapaan, eli ei taida olla HSL:n korjattavissa vaan numerointi vain on noin. Tokmanni on pienemmällä numerolla kuin Ikea, eli tässä kohtaa numerointi kulkee ikäänkuin idästä länteen....ja niin näyttäisi kulkevan myös asuinalueella siinä pohjoispuolella. Eli ei ole karttavika - on vain jostain syystä päätetty tehdä noin. Ja kiistatta kun katselee seutukunnan osoitteita yleensä niin tuo on vähän poikkeava malli.


https://kartta.vantaa.fi/

16
Tekisi mieleni sanoa, että korjaa se itse OpenStreetMapiin, mutta en ole ihan tuosta varma.  Minun luulo on siis se, että koko reittioppaan data on Open Street Map pohjainen, mutta on toki mahdollista, että se on vain karttakuva ja osoitteisto tuleekin jostain toisaalta. Onko numerointi todellisuudessa taloissa juuri noin päin kuin sanot, koska sitä todellisuuttahan OSM (=Open Street Map) koettaa kuvata?

Kysäisen tietävämmältä henkilöltä.

17
Kartassa on OpenStreetMapin kriteereillä jotain vikaa siinä paikassa. Tyypillisesti viivat melkein risteävät, mutta eivät aivan tai sitten kohteella on joku vanhahtava atribuuttitieto, joka ei enää ole validi.

Noin karttamiehenä sanoisin - karttaa ei piirretä vaan tietoa kerätään, eli esimerkiksi tuollaiset kahden polun risteykset on syytä laittaa kiinni toisiinsa (=niillä on yhteinen piste), koska jos niin ei tee mikään automatiikka ei esimerkiksi osaa reitittää sen kautta.

Eli kartoitat vaan asioita - jokainen askel on eteenpäin äläkä haukkaa kerralla liian isoa kakkua vaan aloita vaikka sen kotitalon nurkista ja naapuritaloista tai muista naapuruston kohteista. Teen itse kotinurkilla päivityksiä joskus viikoittain - joskus kuukausittain - tyypillisin päivitys minulla on purkuun mennyt talo, jonka tilalle aletaan rakentaa jotain uutta. Eli kun käyn kävelyllä katselen missä tehdään uusia taloja ja tarkistan sitte, jossain vaiheessa niiden näkyvyyden OSM datasta.

Hauska harrastus, jolla on merkitystä vaikkapa HSL:n reittioppaaseen tai viimeaikojen suosikkisovellukseeni https://web.trailmap.fi/


18
No nyt kysymys alkaa käydä järkeen - whatsappissa ei viesti liiku. Tuo voi johtua

  • Nettiyhteydestä
  • pieleen menneestä whatsapp aktivoinnista
  • tai jostain muusta

Itse aloittaisin purkamisen siitä pääseekö puhelimella ylipäänsä nettiin, eli avaako nettisivu, näkyykö youtube

Seuraavaksi lähettäisin jostain muusta puhelimesta viestin whatsappilla ja katsoisin siitä lähetyspäästä miten sen välitystiedot menivät, eli menikö se jollekkin, jos ei siihen vaimon puhelimeen mennyt?

Sitten katselisin ne whatsappin asetukset, josta kävisi ilmi esimerkiksi se aktivoiintinumero. Haiskahtaa minusta sille, että aktivointi on kunnossa, mutta joku muu estää viestin liikkumisen.

Jotenkin noin sitä on lähdettävä purkamaan

19
Nyt oli vähän sekava tarina - siis onko
  • whatsapp kaapattu
  • vai eikö whatsappia  voi puhelimesta poistaa
  • vai molempia edellä
  • vai tuleeko se whatsapp puhelimeen aina uudestaan kun sen on yrittänyt poistaa
  • vai eikö vain jostain whatsapp ryhmästä pääse pois
 

Miten se kaappaus liittyi tuohon tarinaan? Noin karkeasti ottaen, jos whatsapp poistetaan ja asennetaan uusiksi, niin se aina kaivaa vanhan viestihistorian uuteen laitteeseen. Tyhjäksi sen saa varmaan ainakin vaihtamalla puhelinnumeron, mutta varmaan siihenkin joku asennusaikainen valinta on, jos haluaa aloittaa uuden kokonaan ilman vanhoja viestejä. Ryhmistä sinällään pitää päästä pois, joko omin voimin tai sitten ryhmän adminin toimesta.

Millä siis kaappaus on todettu? Kuten edellä sanottiin homma hoituu kyllä tekemällä uuden rekisteröinnin, koska se koodi tulee tekstarina siihen puhelimeen, johon whatsapp on liitetty. Sillä sen saa siltä kaappaajalta pois - jos tässä nyt oikeasti on kyse whatsappin kaapppaamisesta toiseen puhelimeen.

20
No jos nyt virallisissa latauksissa tulee sama juttu kyseessä on katastrofi eli beta asiat saa unohtaa nyt ja keskittyä virallisen julkaisun murheisiin, jos sellaisia tulee.







Sivuja: [1] 2 3 ... 11