Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mikkohuo

Sivuja: 1 ... 26 27 [28] 29
541
Ubuntu tietokoneissa / Re: msn messenger
« : 24.02.06 - klo:13.36 »
gaim tai amsn ovat parhaat.

Uusien ohjelmien asentamisessa auttaa: Järjestelmä / Ohje / Ubuntu Starter Guide / Sovelluksien asentaminen

542
Yleistä keskustelua / Re: tietokonelehdet
« : 24.02.06 - klo:12.22 »
http://www.tuxmagazine.com/

Tässä on työpöytäkäyttöön suuntautunut verkossa julkaistava Linux-lehti, jonka numerot julkaistaan ilmaiseksi pdf-tiedostoina. Suosittelen!

543
Yleistä keskustelua / Re: Valokuvapalvelua Linuksille
« : 24.02.06 - klo:12.12 »
Fotonettiä voin omasta kokemuksesta suositella. Toimii hyvin ja erittäin nopeasti. Kuvat tullut parhaimmillaan seuraavana päivänä :-)

544
Meneepä tämäkin asennusopas kohta kokonaan uusiksi. Seuraavassa Ubuntun versiossa on uusi live-cd:ltä toimiva asennusohjelma: https://wiki.ubuntu.com/UbuntuExpress

545
Yleistä keskustelua / Re: kubuntusta
« : 20.02.06 - klo:13.41 »
on tässä nykyisessä (k)ubuntussa niitä jo aika paljon, ja väittäisin, että jopa riittävästi. kyllä niitä tietty tulee nyt dapperiin vielä joitain lisää, mutta siitäkin huolimatta ohjeiden kysyjä saa jatkossakin vastaukseksi komentoriviltä suoritettavia one-linereita, koska niitä on huomattavasti helpompi antaa kuin "mene sinne, vaa se, klikkaa sitä, varmista että se ja se ei ole valittuna ja tuo on ja avaa viellä tuo ja klikkaa sieltä"-neuvoja vaikka sen pystyisi kliksuttelemalla tekemäänkin.

Näinhän se taitaa olla. On luonnollisempaa antaa ohjeita niin kuin itse kokee asian tekemisen helpoimmaksi. Ongelmana vaan lienee, että enemmistö tietokoneiden käyttäjistä ei enää nykypäivänä ymmärrä komentorivistä mitään Windowsissa tai Macissa. Ja miksi pitäisikään, jos graafiset välineet on helpompia omaksua. Mielestäni linux-yhteisön haasteena on se, että on vaikeaa ajatella asioita uuden Linux-käyttäjän kannalta ja antaa ohjeita siitä näkökulmasta. Ubuntuakin voi kuitenkin käyttää koskematta komentoriviin lainkaan. Jos Ubuntun tai Linuxin yleensä halutaan yleistyvän myös tavallisten käyttäjien työpöydillä, niin tämä suuntaus lienee ainoa mahdollisuus.

546
Yleistä keskustelua / Re: kubuntusta
« : 20.02.06 - klo:13.32 »
Mä olen kyllä sitä mieltä, että Ubuntu ei välttämättä tarvitse sen enempää komentorivi-käyttöä kuin muutkaan distrot. Ubuntun järjestelmä valikosta löytyy suunnilleen samat asiat kuin esim. mandrivan control centeristä ja Susen Yastista. Kubuntun puolella tilanne on kyllä jonkin verran huonompi.

Olen tästä joskus aiemminkin kirjoittanut, mutta ehkä ongelmana on se, että (K)Ubuntun dokumentaatiossa ja näillä foorumeilla suositaan komentoriviä. Tehokasta, jos osaa ja jaksaa opetella, mutta se antaa mielestäni väärään kuvan Ubuntusta distrona. Ei tämä sen vaikeampi ole kuin muutkaan...

547
Tällainen tuli vastaan: http://www.hezardastan.org/breezy_xp_dualboot/en/

Tuon voisi varmaan myös linkittää tähän asennusoppaaseen.

548
Kokeile toimiiko kone jollain live-cd:llä, niin ainakin selviää onko vika ubuntussa vai jossain muualla...

549
Hienoa! Nyt tuo opas on tosi hyvä ja selkeä! Tätä sopii suositella uusille Ubuntu-käyttäjille...

550
Sain nyt tuossa koneessa kaiken tarpeellisen toimimaan. Ainakin suurinosa videoista toimii. Myös näppäimistö ja hiiri toimii.

Hienoa, jos kaikki tarpeellinen vihdoin toimii!

Lainaus
Totta puhuen olen edelleen sitä mieltä, ettei Linux ole vielä Windowsia parempi. Mutta kyllä tuo Kubuntu wanhan ysikasin hakkaa, joten loppujen lopuksi oli ihan järkevää asentaa se tuohon koneeseen. :) (tässä koneessa mitä yleensä käytän on windows xp)

Paremmuus on tietysti kovin subjektiivinen asia ja ennen kaikkea siitä kiinni, mitä kukin pitää itselleen tärkeimpinä ominaisuuksina. Itse pidän Windowsia parempana ennen kaikkea siinä, että ohjelmatarjonta sekä laitetuki on sille niin ylivertaista, mutta siihen se sitten jääkin. Linux on mielestäni paljon toimintavarmempi ja turvallisempi, ohjelmien asentaminen on helpompaa ja ennen kaikkea se perustuu avoimeen lähdekoodiin.

551
Bitstream Vera Sans on hyvä

552
Multimedia ja grafiikka / Re: Kunnon soitin haussa
« : 05.02.06 - klo:18.15 »
Tsekkaa Quod Libet. Oli ainakin mulle positiinen yllätys!

553
No täältä tulee niitä perustelua: Mitä yhteistä on YaStilla ja urpmilla? No RPM-hell tietenkin. ;) Nimin. Kokemusta on. Olen juuri vaihtanut SuSEsta Ubuntuun. SuSEa en suosittele edes pahimmalle vihamiehelleni.

Minunkin kokemus tukee sitä, että Ubuntussa (ja muissa Debian pohjaisissa distroissa) ohjelmien asennus toimii huomattavasti paremmin kuin RPM-paketointiin luottavissa distroissa  (mm. Mandriva, SuSE ja Fedora). Olen aiemmin käyttänyt monta vuotta Mandrakea ja se kyllä meni aina aika ajoin solmuun koko järjestelmä. Vaihdoin Debianiin, Mepikseen ja nyt Ubuntuun eikä vastaavista ongelmista ole tietoakaan :)

En tiedä miten Susen Yast hoitaa ohjelmien asentamisen ja päivittämiset, mutta rpm-systeemi vähän epäilyttää, vaikka Suseen voisikin olla mielenkiintoista tutustua. Ymmärtääkseni Suseen ei ole myöskään saatavilla yhtä paljon ohjelmapaketteja kuin Ubuntuun.

Tämä on tietysti paljon makuasia, mutta itse näkisin mielelläni (K)ubuntussa Yast tai Mandrake Control Center tyyppisen ohjelman, johon olisi koottu yhteen kaikki järjestelmän asetuksiin liittyvä. Kubuntun puolella näitä työkaluja on vähän heikosti ja Ubuntukin järjestelmävalikossa ne eivät mielestäni ole yhtä näppärästi käytettävissä kuin Susen Yastissa ja Mandrakessa.

554
Eräs nettituttavani, joka tietää näistä Linuxeista, suositteli kokeilmaan Kubuntua ennen Susea. Kokeilen siis nyt tuota Kubuntua, jos siinä hoituisivat asiat helpommin. Enköhän mäkin ala tässä hiljalleen oppimaan. Ongelmana taitaa vain olla, että - kuten mikkohuokin - mainitsi, ohjeistukset eivät ole Windowsiin tottuneelle aina ihan helpoimmasta päästä. Mutta eiköhän tämä ala hiljalleen sujumaan... :)

Lykkyä Kubuntun kanssa! Kubuntun käyttämä KDE on varmasti Windowsiin tottuneelle tutumman oloinen, mutta kuten tuossa jo mainittiin kyseessä on käytännössä samasta järjestelmästä kuin Ubuntukin. Käyttöliittymä on vaan toisenlainen, joten multimedia-codekit yms. joudut sinnekin asentamaan samalla tavalla...

555
Täällä ihmeteltiin miksi siirryin Windowsista Linuxiin, jos asiat kerran hoituivat Windowsillakin. Mielestäni sekin on jotenkin huvittavaa, että sellaista täällä ihmetellään. Luulisi tulevan palautetta tyyliin "hyvä kun siirryit Linuxiin", mutta täällä näköjään ohjataan siirtymään takaisin Windowsiin, koska Linux ei tiettyjen kommenttien perusteella sovi peruskäyttäjälle (tällainen kuva minulle annettiin).

Mä olen kyllä sitä mieltä, että Ubuntu (tai Linux yleensäkin) sopii hyvin peruskäyttäjälle ja sen käyttäminen on oikeasti helppoa ja suoraviivaista. Mutta pientä perehtymistä siihen siirtyminen vaatii. On huomioitava, että Linuxissa on muutamia asioita, jotka poikkeavat Windowsista, mutta kun ne jaksaa opetella, niin uskon Ubuntun olevan paljon tehokkaampi ja helpompi järjestelmä jokapäiväsessä käytössä kuin Windows.

Lainaus
Asennettuani Linuxin tulin kuitenkin melko pian huomanneeksi erään negatiivisenkin seikan. Linuxin asetusten laittaminen (eri tiedostotukien lataaminen yms.) ei ollutkaan aivan niin helppoa kuin minun annettiin ymmärtää. Osaan kyllä käyttää Linuxin perustoimintoja, mutta kun jotain pitäisi alkaa ns. "säätämään", ei se olekaan - ainakaan tällaiselle peruskäyttäjälle - niin helppoa kuin Windowsin kanssa, vaan vaatii syvällistä paneutumista, johon minulla ei ole aikaa (tai totta puhuen edes kiinnostusta).

Tiedostotukien toimivaksi laittaminen vaatii pientä työtä, mutta Ubuntussa se on dokumentoitu erittäin hyvin. Olethan lukenut Ubuntu Starter Guiden kohdasta Järjestelmä / Ohje? Se on nyt myös melko pitkälle suomennettu, joten kielikään ei pitäisi olla ylivoimaisena esteenä. Multimediatuen laittaminen näiden ohjeiden avulla on ehkä noin 30 minuutin työ.

Toinen vielä helpompi vaihtoehto on käyttää asennusskriptiä, joka tekee nämä työt automaattisesti puolestasi. Niitä on useampiakin, mutta yleisin taitaa olla Automatix (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=66563). Automatixin avulla juuri nämä pienet asennuksen jälkeiset viilaukset saa asennettua todella helposti. Tässä lista toiminnosta, jotka saat Automatixin avulla tehdyksi:

Capabilities:
1) Installs multimedia codecs
2) Installs all Firefox plugins (java, flash, etc) (except Adobe reader and mplayer)
3) Installs RAR, ACE and UNRAR archive support
4) Installs skype
5) Installs Acrobat reader 7 and firefox plugin for the same.
6) Installs Gnomebaker (CD/DVD burning s/w for GNOME)
7) Installs gftp (FTP client for GNOME with ssh capability)
8) Installs DC++ and amule (file sharing progs)
9) Installs Frostwire (GPL clone of Limewire)
10) Installs multimedia editors (Audacity (audio), Kino (video), EasyTag (ID3))
11) Installs DVD (dvdrip) ripper
12) Installs Mplayer and mplayerplug-in version 3.05 for Firefox
13) Installs totem-xine, Realplayer, VLC and Beep Media Player (with docklet)
14) Installs Opera Browser
15) Installs Debian Menu (shows all installed applications) (this kills and restarts your gnome-panel without warning u but its a completely harmless operation!)
16) Installs Bittornado and Azureus (Bittorrent clients)
17) Installs Avidemux (Video editing tool) (New version 2.1.0)
18) Enables Numlock on (turns numlock on Gnome startup)
19) Installs Programming Tools (Anjuta (C/C++ IDE), Bluefish (HTML editor) and Screem (Web Development Env.))
20) Install GnomePPP (Graphical Dial up connection tool)
21) Installs MS true type fonts
22) Configures ctrl-alt-del to start gnome-system-monitor (aka windows)
23) Installs Streamripper and Streamtuner
24) Installs NON-FREE audio and dvd codecs
25) Installs ndisgtk (WiFi configurator Graphical user interface)
26) Upgrades Open Office to 2.0 (final version), installs openoffice clipart and installs OO2 thumbnailer. (no support for AMD64 and ppc packages)
27) Adds 3 nautilus scripts (open any file with gedit as root; open a nautilus window as root in any folder; open gnome search tool in any folder (Right click in a nautilus window and look under "scripts")
28) Installs SUN'S JAVA JRE version 1.5
29) Installs SUN'S JAVA JDK version 1.5
30) Installs wine (u need to run winecfg manually after installation)
31) Enables ejection of CD when CDROM drive button is pressed.
32) Installs AMSN 0.95 (MSN client with webcam support)
33*) Installs firestarter (GNOME firewall frontend) and adds firestarter to GNOME startup
34*) installs gdesklets (GNOME eyecandy) and adds gdesklets to GNOME startup
35*) Gamepads (Makes USB gamepads work)
36*) Turns DMA ON on Intel and AMD machines (needs a restart)
37*) NVIDIA cards (Detects Nvidia cards and installs drivers) (Needs a restart)
38*) Adds midi capability to your Ubuntu box (test by playing a midi file with timidity or pmidi from terminal)
39*) Installs Firefox 1.5 and its plugins(themes and extensions are not retained, bookmarks need to be copied from backup folder)

Lainaus
Ajattelin nyt asentaa tuohon koneeseen Ubuntun tilalle Susen.

Susen etu Ubuntuun nähden on lähinnä se, että siinä on kaikki "säätäminen" koottu yhteen paikka YAST-ohjelman alle. YAST on selkeä työkalu, mutta käytännössä Ubuntun järjestelmä valikosta löytyy kutakuinkin samat asiat. OpenSusen kanssa joudut jokatapauksessa tekemään saman kuin Ubuntullakin, eli asentamaan multimediatuen itse. Tämä johtuu lisenssisyistä ja sen vuoksi näissä netissä ladattavissa versioissa ei ole mukana lisensoituja ohjelmia. Jos haluat multimediatuen suoraan, osta Suse kaupasta. Ilmaisista distroista taitaa Mepis olla ainoa, jossa multimediatuki on valmiina mukana. Itse asiassa Mepis on erittäin hyvä valinta ekaksi distroksi, koska sen asentaminen on helppoa ja "säätämistä" ei juurikaan tarvitse tehdä.

Lainaus
Ubuntun kanssa tuli vain todistettua se vanha käsite, että Linuxia käyttääkseen (tai ehkä pikemminkin sitä "säätääkseen") pitää olla keskitasoa parempi tietokoneen käyttäjä (lue: NÖRTTI). Toivon Susen korjaavan tuon käsitteen.

Olen tästä erimieltä, kuten olen jo edellä kirjoittanut. Mielestäni ongelmana, ei niinkään ole se, että Ubuntu olisi erityisen vaikea vaan se, että suomenkielistä selkokielistä ohjeistusta Windowsista Ubuntuun (tai yleensä Linuxiin) siirtyvälle ei käytännössä ole. Tapani Räikkösen sivut ovat ansiokkaat, mutta osin jo vanhentuneet ja hyvin komentorivipainotteiset. Toki Linuxia käyttäessä jossain vaiheessa joutuu koskemaan myös komentoriviin, mutta Linuxille (myös Ubuntu) on tänä päivänä olemassa graafiset työkalut järjestelmän asetusten muokkaamiseen, joten tarvittaisiin ohjeistusta, joka ohjeistaa näiden käyttämiseen. Esim. paljon mainostettu ubuntuguide on kyllä aika hankala Windowsista siirtyvälle, koska se opastaa kaikki asiat komentorivin kautta. Ubuntun ohjeesta löytyvä Ubuntu Starter Guide on tässä mielelessä jo paljon parempi.

Ehkä ongelmana onkin se, että kun me mielestäsi "nörtit" opastamme Linux-aloittelijaa, niin asioita ei aina osata selittää Windowsista siirtyvän näkökulmasta. Tänä päivänä varmasti suurin osa tietokoneiden käyttäjistä ei ole koskaan WIndowsia käyttäessään koskenut komentoriviin tai muokannut asetustiedostoja, joten mielestäni ei voi olettaa, että uuden käyttäjän pitäisi heti alkaa toimimaan näin siirtyessään Linuxiin. Tarvitaan "pehmeämpää laskua" uuteen käyttöjärjestelmään ja sehän on ollut koko Ubuntu-projektin tavoitteena. Koska Debian on liian vaikea uusille Linux-käyttäjille, aloitettiin uusi projekt:i Ubuntu - "Linux for human beings".

556

2) Gnome ART (http://miketech.net/gnome-art/)
Ohjelma, jonka avulla saa asennettua suoraan art.gnome.org sivuilta kaunistusta gnomeen.

Järjestelmä -> asetukset -> Art manager ;)



Muistaakseni tuo ei kuitenkaan ole tuolla heti Ubuntun perusasennuksessa?

557
Laitanpa vielä pari löytöä lisää...

1) KDissert (http://www.freehackers.org/~tnagy/kdissert/)
KDE-puolen juttuja, mutta parempi kuin Gnomen vastaavat. Mind Map -ohjelma.

2) Gnome ART (http://miketech.net/gnome-art/)
Ohjelma, jonka avulla saa asennettua suoraan art.gnome.org sivuilta kaunistusta gnomeen.

Nämä olen todennut parhaiksi paikoiksi tehdä todellisia ohjelmalöytöjä: http://www.gnomefiles.org ja http://www.kde-apps.org/

558
Erittäin hyvä ketju! Näin tulee tunnetuksi moni hyvä ohjelma. Aiemmin listalla onkin ollut monta tuttua ohjelmaa, joista esim. tuo QuodLibet on itsellenikin ollut mukava uusi tuttavuus. Tässä muutama lisää:

1) GTodo
Näppärä pikkuohjelma jolla saa tehtyä TODO-listoja.

2) KDocker (http://kdocker.sourceforge.net/)
Alunperin KDE:lle tehty, mutta toimii myös Gnomessa. Ohjelmalla saa pienennettyä minkä tahansa ohjelman system tray:hin.

3) Tilda (http://tilda.sourceforge.net/)
Terminaali tulee esiin ruudun yläreunasta painamalla määriteltyä pikanäppäintä.


559
Yleisesti ottaen Ubuntu on kyllä suhteellisen helpohko Linux-distro. Kannattaa kuitenkin kokeilla ainakin Open Susea, jossa on hyvä YAST-työkalu järjestelmän asetuksien säätämiseen. Suomessa on Mepis on saanut hieman vähemmän huomiota, mutta sitä ei paljon tarve asennuksen jälkeen säätää, joten sitä voi hyvin suositella uudelle linuxin käyttäjälle.

Mandriva on myös tehty mahdollisimman helpoksi, mutta sitä usein vaivaa bugisuus. Kohta julkaistavaa Fedoraa on myös kehuttu, joten sitäkin voi kokeilla.  Eli onhan näitä vaihtoehtoja...

En usko, että Windows on todellakaan ainoa peruskäyttäjälle sopiva käyttöjärjestelmä. Kyllä Ubuntukin sitä mielestäni on, joten olisi kiva kuulla mitä ongelmia sinulla on ollut, kun kerran olet miettinyt jotain toista distroa?

560
Voisiko linkin tuohon dualboot-ohjeeseen laittaa jo heti artikkelin alkuun. Siinä on kuitenkin paljon sellaista asiaa, mikä on syytä huomioida ennen asennuksen aloittamista?

Sivuja: 1 ... 26 27 [28] 29